Skocz do zawartości
Gość galaxy

Equalizer

Rekomendowane odpowiedzi

a mozesz mi wytłumaczyć po cholerę włączasz equalizer skoro nic nie equalizujesz? :)

W ogóle co to za temat... w ogóle? :) Każdy se ustawia korektor tak jak mu pasuje a nie jak innym pasuje... czego to ludzie nie wymyślą... Chyba że autor pyta o coś innego i nieprecyzyjnie zadaje pytanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy, co chcesz uzyskać...

Jeśli chcesz uzyskać (w miarę) oryginalne brzmienie utworu, to przedstawione powyżej ustawienie jest jak najbardziej odpowiednie.

- jeśli chcesz więcej basów, to lewa strona w górę

- jeśli więcej sopranów, to prawa w górę

- na rock dobre jest coś na kształt logo Nike

Natomiast do głośnej muzyki, to basy lekko ponizej 0, aby nie wybijały głośników - nie powodowały nieprzyjemnego dudnienia.

Generalnie włącz sobie Winampa, przełącz na klasyczny skin. Potem włącz Equalizer (EQ). Zaznacz AUTO i ON, potem kliknij Presets->Load->Preset...

Przesuń sobie okienko w lewo, aby nie zasłaniało EQ i patrz co sie dzieje, jak wybierasz którąś opcję. Nazwy wydają mi się dość wymowne. Do tego dobrze, żeby w tle leciał jakiś kawałek w dobrej jakości. Ustaw tak, jak Ci się podoba.

Jeśli na subwooferze masz pokrętło (lub 2), to ustaw je w miarę na środku albo w pozycji 0, jeśli tak owa jest. Ewentualnie tak, aby przy powiedzmy 80% z maksymalnej głośności wysokie i niskie dźwięki nie były przekłamane.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy, co chcesz uzyskać...

Jeśli chcesz uzyskać (w miarę) oryginalne brzmienie utworu, to przedstawione powyżej ustawienie jest jak najbardziej odpowiednie.

- jeśli chcesz więcej basów, to lewa strona w górę

- jeśli więcej sopranów, to prawa w górę

- na rock dobre jest coś na kształt logo Nike

Natomiast do głośnej muzyki, to basy lekko ponizej 0, aby nie wybijały głośników - nie powodowały nieprzyjemnego dudnienia.

Generalnie włącz sobie Winampa, przełącz na klasyczny skin. Potem włącz Equalizer (EQ). Zaznacz AUTO i ON, potem kliknij Presets->Load->Preset...

Przesuń sobie okienko w lewo, aby nie zasłaniało EQ i patrz co sie dzieje, jak wybierasz którąś opcję. Nazwy wydają mi się dość wymowne. Do tego dobrze, żeby w tle leciał jakiś kawałek w dobrej jakości. Ustaw tak, jak Ci się podoba.

Jeśli na subwooferze masz pokrętło (lub 2), to ustaw je w miarę na środku albo w pozycji 0, jeśli tak owa jest. Ewentualnie tak, aby przy powiedzmy 80% z maksymalnej głośności wysokie i niskie dźwięki nie były przekłamane.

MAm 3;p basy głośność soprany mode com 9860. bawilem sie eq iszukam najlepszej opcji. Zamiast satelitek mam wpiete kolumny. W mplayer jest pogmatwane z truebass. jak jest wlaczone to ładnie na kolumnach jest ale suber dudni ze sie wytryzmac nie da;/ wylanczzam jest oki ale na kolumnach tak se ;//

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przerzucasz equalizer do aktywnych pluginów to samo sie zaznacza, że jest "enabled". Chciał to mu dałem. Pozatym takie ustawienie uważam za najlepsze. ;)

Nie koniecznie takie jest najlepsze. Jeśli masz zmierzoną charakterystykę swojego zestawu i wiesz że masz np. górkę przy 250 hz 6dB to dzięki EQ możesz ją zlikwidować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podoba się, to nie czytaj.

Wracając do tematu, to podłączając kolumny zamiast satelitów zmieniłeś charakterystykę zestawu. Ciężko to będzie ustawić z powrotem, bo teoretycznie na satelitach jest filtr przepuszczający tylko wysokie tony (przynajmniej powinien być), natomiast duży głośnik robi z tego niski ton.

Jak zaś przytniesz niskie tony, to obetnie Ci też na subwooferze. Generalnie więc jest średnio, chyba że kolumny mają jakiś filtr oddzielnie na wysokie i niskie tony. Ostatecznie możesz spróbować ustawić tak bas, żeby to jednak subwoofer był jego głównym źródłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bawilem sie eq iszukam najlepszej opcji. Zamiast satelitek mam wpiete kolumny. W mplayer jest pogmatwane z truebass. jak jest wlaczone to ładnie na kolumnach jest ale suber dudni ze sie wytryzmac nie da;/ wylanczzam jest oki ale na kolumnach tak se ;//

co to znaczy najlepsza opcja :) Kazdy ustawia sobie jak mu wygodnie... nie ma czegos takiego jak globalne najlepsze ustawienia eq. NIe rozumiem natomiast drugiego zdania... Jesli jest ON to kolumny dudnią i jest źle... jeśli jest OFF to jest ok... ale na kolumnach też jest źle.. wtf? :blink:

pozatym u mnie po uruchomieniu eq znaczaco sie pogarsza jakosc dzwieku :/

eq nie pogarsza jakości dzwięku.. tylko equalizuje (ang wyrównuje) pasmo. To wyrównywanie to niezbyt precyzyjne określenie - wywodzi się z definicji korektora graficznego (equalizera)... a obecnie najczęsciej służy do podbijania kluczowych czestotliwości (basy, treble). Pogorszenie jakości dziwięku to co innego.. np pojawienie się szumów większych, zniekształceń nieliniowych, przesterowań...

Jesli już miałbym obsaiwiać coś to pewnie masz za dużo basu ustawionego na korektorze i basy sie przesterowują, skutkiem czego masz gorszą jakość - pierdzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie nie nic nie mam zmienionego :) po prostu plasko zadnych podbic nic ;] i jestem w stanie Ci przy stosownych kawalkach na 99% stwierdzic czy ta wtyczka jest aktywna czy nie u mnie to sie objawia znieksztalceniami wysokich tonow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągasz se winampa i tam masz ustawienia eq dla różnych rodzajów muzyki (ja używam techno [Logitech X230{najlepsze 2.1 do 200zł}]) :D

EDIT: Literówka

Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi