Skocz do zawartości
KOFEK

Asus P5n-e Sli - Nforce 650i Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Kean napisał(a):

Zalezy jak chcesz krecic.

Jak chcesz np ostawic w bisoie +10% to spoko, zadnego vdroopa nie trzeba, ale jesli chce krecic jakiegos prescotta ponad 4,2+GHz to by sie wtedy przydal vdroop. Generalnie Presccott ciagnie sporo wiecej pradu niz c2d i tutaj wlasnie to 3fazowe ma swoje wady. C2d jako proc w sumie dosc energooszczedny moze spokojnie na tym pracowac. Sprawa ma sie inaczej z C2Q.

Mi na 4.5ghz ciagnie bez droopa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teat napisał(a):

Mi na 4.5ghz ciagnie bez droopa :lol:

ciagnac moze ciagnac ale droop musi byc uciazliwy...

Kean napisał(a):

A jakiego masz droopa?

Rowniez jetsem ciekaw...

ja wolalem sobie zrobic v droop moda bo po co dawac wiecej v na proca jesli moge dac mniej a tez stabilne bedzie B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z zegarem pamieci. Na pozyczonym Celeronie Good Ramy 667 dawaly rade na 745MHz w ustawieniu Linked/synchro, i w innych tez, ale E4300 w unlinked nie chce chodzic inaczej jak 667 lub 533 (dokladnie te zegary nie inne) a w linked max 710 stabilnie. Oddalem pozyczone pamieci i na kilka dni zakupilem Good Ram-y 800 (nie PRO) i dzialaja dokladnie tak samo nie zaleznie jak mam ustawionego procka - nawet na nominale czyli 800/800 nie jestem w stanie uruchomic komputera - pracuja dokladnie tak jak te wczesniejsze 667. Oczywiscie pamietam o 2T a inne timingi ustawiam na auto lub na sztywno - zadna konfiguracja nie pomaga.

Nie jest to raczej wina strapa czy dziury w FSB (u mnie od ~340 do ~355), nie pomagaja zmiany mnoznika procesora, praca "synchro" czyli 1600/800 czy tez 1:1 800/800. Sam procesor dosc swobodnie biega do 3350MHz z mala dziura pomiedzy 3060 a 3200 - tyle

zdazylem sprawdzic zanim nie zorientowalem sie ze problem w pamieciach lub...... i tu prosba o wsparcie do szanownych kolegow.

Przymierzam sie do zakupu Geili 800 Ultra ale w takim wypadku beda sie tylko marnowac - i nie wiem czy warto.

Kupilem GEIL-e i juz nie ma zadnych problemow z ich zegarem - na chwile obecna pracuja bez problemow z zegarem 1000MHz 5-5-5-18 2T

Edytowane przez Lenox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, za kilka dni przyjdzie moje p5n-e i mam 2 pytania

1. czy niebieski zalman poradzi sobie z chłodzeniem SB przy OC ?

2. Czy NB jest przyklejony jakims klejem do chipsetu ? czy może jest na zwykłego paście ? pytam bo chciałbym przsmarować NB lepszą pasta i nie wiem czy trzeba sie bedzie mocno mocowac ze zdjeciem radiatora z NB (na NB założe dodatkowo jakis wentyl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

romek-o napisał(a):

2. Czy NB jest przyklejony jakims klejem do chipsetu ? czy może jest na zwykłego paście ? pytam bo chciałbym przsmarować NB lepszą pasta i nie wiem czy trzeba sie bedzie mocno mocowac ze zdjeciem radiatora z NB (na NB założe dodatkowo jakis wentyl)

1.Co ma wspólnego SB z podkręcaniem ? On odpowiada za kontrole hdd i karte dźwiękową, oczywiście jak dasz na niego chłodzenie to nie będzie gorzej niż było ;)

2.NB jest przesmarowany jakimś gów***nym klejem, który jest twardy jak kamień (bynajmniej u mnie taki był jak zmieniałem radiator). Po wyciągnięciu mobo, zdjęcie tego radiatora z NB nie zajeło mi więcej niż 30 sekund.

Edytowane przez sdymek8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

romek-o napisał(a):

sb podobno też się grzeje znacznie wiec chce byc przezorny

Prawda ... grzeje się jak cholera, ale to w niczym nie przeszkadza. Radiator na SB napewno go ochłodzi ... Dobrze by było jeśli by się okazało, że po założeniu chłodzenia na SB zostały by wyeliminowane szumy i trzeszczenia pochodzące ze zintegrowanej karty dźwiękowej za której kontrole odpowiada właśnie SB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

romek-o napisał(a):

potwierdzam U mnie przy podkrecaniu rzedu napiecia na procku 1,7v, Pamieci 2,3v Szyna Fsb 350Mhz (P4 :rolleyes: ) nie bylo zadnego problemu ze stabilnoscia... a u mnie kolo SB jest pompka ktora takze podgrzewa atmosfere :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kean napisał(a):

OMG!!!

To jest najwiekszy droop jaki widzialem(czytalem) na tej mobo

Jak bys zapodal moda to by nie bylo moze takich jaj z temp jakie masz obecnie.

Chodziło o to że mam vdroop+vcoore tak że jak ustawie np. 1.6v to mam 1.71-1.72 :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector19 napisał(a):

A My pytamy o roznice w napieciu miedzy IDLE a LOAD :) B-) B-)

aaaa, to nie wiem :lol: kurde ten def. radiator bez nawiewu nie daje rady :blink: Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc... Radiator na SB wys 6.5cm szerokie 2.5cm głebokie 4cm :) na mosterach koło LPT to samo :) a na def. radiator wentyl 8x8 , daje rade :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od niedawna tzn. od 2 tygodni przesiadłem się z socket 939 na s775 i Core 2 oraz w/w płytkę... Wszystko by było super gdyby nie fakt, że moja wersja mobo ma straszne dziury w FSB... za żadne skarby nie mogę ustawić QDR od 1360 w górę nawet zmiana napięcia procka, płyty do górnych wartości nic nie daje... Może to wina procka ale na innym mnożniku to samo... Ściągnałem sobie Clock Gena i z QDR = 1333 mogę max wyciągnać coś około 3082 Mhz z procka powyżej tej wartości mam Freeza i tylko restart ratuje sytuacje. Zabrałem się za demontowanie tego pseudo radiatora na płycie, przesmarowałem go AS5, założyłem Fana 8*8 od starego AMDka (wyje niemilosiernie) ale za to dobrze chlodzi... na mosfety zamontowałem radiatory ze starej karty graficznej (miedziane) ale to nic nie pomogło w OC :) jeszcze nie robiłem V-Drop moda ale mam zamiar gdyż mój Core 2 Duo E4300 chodzi stabilnie na 3GHz z napięciem ustawionym w biose 1,4357V poniżej tej wartości ORTHOS się wysypuje. Biorąc pod uwagę dropa to probe pokazuję mi napięcia w IDLE 1,44V a pod obciążeniem 1,38 -1,37V... Myślicie że V-Drop może tutaj coś zmienić jeśli chodzi o OC?

Jeśli zapytacie o pamięci to raczej nie z ich winy mam takie słabe wyniki bo KingMaxy dobrze się kręca a płytka oferuje wiele dzielników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teat napisał(a):

Tak więc... Radiator na SB wys 6.5cm szerokie 2.5cm głebokie 4cm :) na mosterach koło LPT to samo :) a na def. radiator wentyl 8x8 , daje rade :wink:

W jaki sposób przymocowałeś to do mosfetów (po wątpie, że dzięki otoworm :wink: )?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi