Skocz do zawartości
Pietrro

Jak Dlugo Wazna Jest Licencja Msdn-aa

Rekomendowane odpowiedzi

A jak wygląda tutaj sprawa ghosta?

No ciekawe rowniez, jesli ghoust nie zostawia sladu kiedy system byl odzyskany to zapewne mozna oczywiscie nieoficjalnie bo oficjalnie to juz piractwo;)

Ja mam inna sprawe odnosnie MSDN. Na oficjalnych stronach pisze ze soft mozna wylacznie wykorzystywac w celach dedaktycznych i naukowych. Czyli jak to sie ma do grania i multimediow? ofkorz mowa o legalnych zrodlach gier i filmow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dlaczego piractwo? Tam jest zapis o kolejnej instalacji, a tutaj nie ma żadnej instalacji. Jeśli ghost jest zabroniony, to w takim razie przywracanie systemu i naprawa systemu też powinny być...

Dla mnie to bardzo ostre naginanie, wg licencji student nie moze miec nosnika po to wlasnie by po tym jak sie system popsuje a nie ma mozliwosci ponownego jego wyporzyczenia nie mozna bylo odzyskac systemu.Patrzac od strony uzytkownika faktycznie jest to naprawa ale czy microsoft bedzie mial takie same zdanie to juz calkiem inna kwestia i osobiscie nie wym czy bym ryzykowal. Moze sie okazac ze system zainstalowany z ghousta liczy czas instalacji od daty wgrania kopii wiec jak by panom w niebieskim chcialo sie sprawdzac do kiedy studiowales pracowales i wyszlo by ze system jest "świeży" moglo by byc nieciekawie. Trudno powiedziec czy jest to legalne czy nie jesli chodzi o MSDN gdyz nie jestem ekspertem. Moge jedynie powiedzec ze napewno jest to ryzyko z mojego puktu widzenia;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. '"Dla mnie to bardzo ostre naginanie, wg licencji student nie moze miec nosnika"

I tak trzeba to na cos nagrac, bo inaczej nie zainstalujesz...

2. "Moze sie okazac ze system zainstalowany z ghousta liczy czas instalacji od daty wgrania kopii"

Nie ma sie co okazywac, bo ghost nie wprowadza i zaden program do robienia backupów nie ma prawa wprowadzac zadnych zmian do systemu(data instalacji zapisana jest w rejestrze, do tego dochodzą daty na kazdym pliku i folderze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. '"Dla mnie to bardzo ostre naginanie, wg licencji student nie moze miec nosnika"

I tak trzeba to na cos nagrac, bo inaczej nie zainstalujesz...

Mowie o wypadku wypozyczenia nosnika z uczelni.

2. "Moze sie okazac ze system zainstalowany z ghousta liczy czas instalacji od daty wgrania kopii"

Nie ma sie co okazywac, bo ghost nie wprowadza i zaden program do robienia backupów nie ma prawa wprowadzac zadnych zmian do systemu(data instalacji zapisana jest w rejestrze, do tego dochodzą daty na kazdym pliku i folderze).

A czy czasem czas pierwszego uruchomienia nie jest odnotowany w jakims pliku? hmm nie wiem jak to dokladnie wyglada, pewnie nic sie nie zmienia jesli chodzi o te dane po wgraniu image jednak nadal uwazam ze to jednak nie wpelni legalne, ale powiem inaczej nie w pelni moralne, kazdy ma inna definicje legalnosci i to kwestia indyywidualna dla kazdego. Dla jednego uzywanie prackiego oprogramowania to nie kradziez dla kogo innego to przestepstwo a dla jeszcze innego to nic zlego bo MS go okrada wiec placic nie bedzie;)(notabale marna wymowka tlumaczaca kradzież) Ta kwestie lepiej zakonczyc, wie ktos moze jak to jest w koncu z softem wykorzystywanym na tych windowsach? Czy jedynym zakazem jest brak wykorzystania komercyjnego owego softu?( w tym windows) i moge sobie na nim instalowac co chce?

Edytowane przez Pietrro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy czasem czas pierwszego uruchomienia nie jest odnotowany w jakims pliku?

Widzę, że nie wiesz jak działają takie programy jak Ghost. One nie ingerują w system plików itd. Powodem tego jest fakt, że działają w trybie raw, czyli zawartość dysku to nie jest drzewo katalogów z plikami, tylko ciąg bajtów zupełnie bez znaczenia. Dlatego bez problemów obsługują praktycznie wszystkie systemy plików - nie tylko Windowsowe.

Czy jedynym zakazem jest brak wykorzystania komercyjnego owego softu?( w tym windows) i moge sobie na nim instalowac co chce?

A dlaczego miałby istnieć zakaz instalowania jakiejś aplikacji. Jeśli nie wykorzystujesz komputera z takim systemem jako komputer w firmie, to jest ok. Nie wiem tylko, jak wygląda sprawa, gdy np. wykonujesz strony www na zamówienie na kompie z takim systemem. Wtedy jest takie pół na pół, bo teoretycznie to Twój prywatny komp i używasz go w domu do nauki, ale z drugiej strony gdy piszesz strony za kasę, to zarabiasz. A to już jest problem chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknołem na licencję z mojej uczelni i pisze tam że uprawnieni do korzystania to m.in. STUDENCI. Jest też wyjaśnienie czym są studenci w myśl tej licencji:

„Studenci” oznaczają studentów, którzy są wpisani na zajęcia wchodzące w skład obowiązkowego programu studiów. Zajęcia są udostępniane lub administrowane przez Uprawnioną Placówkę Edukacyjną.

Wnisokuję że w momencie gdy zostaję wykreślony z listy studentów (co ma bez wątpienia miejsce gdy kończę uczelnię) w myśl umowy przestaję być "Studentem". W tym momencie nie mam dalej prawa używać tego softu legalnie.

Nie znalazłem nic na temat tego, czy obowiązuje do najbliższej reinstalacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi