Skocz do zawartości
Slow

Ptaki (prawie Jak Alfred Hitchcock's The Birds)

Rekomendowane odpowiedzi

Niby zwykła migracja ptaków ale widok takiej ich chmary nad Krakowem wywarł na mnie wrażenie. Wiem, ze to forum komputerowe ale .. Kucyk tez wrzucil swoj filmik z samolotem ;)

Zdjecia pstrykałem w odstępach czasowych w ciagu 30 minut. Chmura ptaków cały czas przemieszczała się na południowy zachód. Trwalo to ponad godzine.

post-106822-1168789367_thumb.jpg post-106822-1168789380_thumb.jpg post-106822-1168789401_thumb.jpg

post-106822-1168789411_thumb.jpg post-106822-1168789429_thumb.jpg post-106822-1168789482_thumb.jpg

Dla ciekawych wrzucilem jeszcze krótki filmik na rapidshare (filmik - 80mb). Z tego wszystkiego naszła mnie ochota na obejżenie Ptaków Hitchcock'a

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to normalnie drazni, przeciez to sa chwasty, i sa pod ochrana, gdzie nie spojrzysz to wrona, nie dosc, ze jak leci to moze tobie narobic na dekiel, to jeszcz kwacza i gdacza i wogole sa glosne, burdne, wstretne, i je zlikwidowac trzeba!

No co za baran je wzial pod ochrone, debil, jakies urojenia z dziecinstwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są gawrony, a nie wrony :) - zona biolożka mie cały czas powtarza, jak pyta co to za ptak (wskazując na czarnego dwunogiego wróbla), odpowiadam zawsze że KRUK :D - w nadziei że kiedyś trafię....

oczywiście się nabijam, bo kruka od wrony czarej/siwej i gawrona odróżnić potrafię... dla większości ludzi czarny ptak to po prostu wrona.. nie wiedzieć czemu

Jeśli chodzi o skupiska gawronów... to ptaki te na noc zawsze zlatują się w jedno miejsce. Proponuję wam wieczorem prześledzić i namierzyć takie ptakowisko, zazwyczaj są to jakieś drzewa na odosobnionym terenie. Widowisko pierwsza klasa!. (bynajmniej nie przez spadające setki ton kupy :D )

Gawrony przed zajęciem miejsc do spania zaczynają wyprawiać w powietrzu dosyć dziwne akrobacje, lawinowo, jeden za drugim.. przemnóżcie ilość takich podobnie poruszających się obiektów przez pareset tysięcy. Animacja nawet lepsza niz sentinele w matrixie 3 podczas ataku na Zion :D

We wrocławiu takie skupisko znajduje się na zaciszu (brucknera) idąc od mostu w kierunku sępolna (niedaleko basenu). Tam jest kilkanaście drzew gdzie wieczorem przylatują wszystkie gawrony z całego wrocławia i okolic :). O spadające kupy nie ma co się bać... można stać obok..ale efekt wirujących na głowami ptaków jest nieziemski. Jeśli będę miał przyjemność tam być to śjakiś filmik nagram... choć to trzeba zobaczyć na żywo :)

Aha, dla porównania, tu na tych zdjęciach to jest pikuś :). na legowisku jest tyle ptaków co na zdjeciach, ale tak ze 4 warstwy na różnej wysokości... Ful wypas :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krakanie jak krakanie. Gorzej jak spuszczą jakąś bombę ;).

U nas na biologii też bardzo często powtarza nam, że czarne ptaki, które często widuje się w miastach to nie wrony. Wrony mieszkają w okolicach lasów z tego co nam mówiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wietrznych pogodach chyba tak szaleja ;) Całe szczescie nad blokiem ich nie mam :P Ptasia kupa na czyjejs głowie, przesrane ;)

'Jak to dobrze, że krowy nie latają' ;D

U mnie (w Bydgoszczy) też tego cholerstwa pełno, czasami aż się wiatrtówke chce <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> i...

...obalić władzę? :D :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś siedziałem sobie z kumplem na ławce w parku, popijałem browarka i obserwowałem latające nade mną ptaszki. Nagle stadko zanurkowało i przeleciało ok 10m nad ulicą znajdującą się ok 5m od nas. Po 1sec było słychać odgłosy spadających na asfalt ptasich odchodów. Jako, że stadko było liczne ok 200-300 osobników cało ulica pokryta była ptasim łajnem :) Efekt był niesamowity :D Strach pomyśleć co by było gdyby te ptaki przeleciały nad nami :huh: Od tego czasu gdy widzę ławicę wron tudzież innych stworzeń latających szukam jakiegoś bezpiecznego schronienia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie dzisiaj był jakiś nalot u mnie. Przeleciało kilka takich stadek, a nawet większych (a może to jedno i to samo latało w kółko ;)), aż w pewnej chwili wziąłem aparat, ale już część ptaków odleciała z drzewa.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to normalnie drazni, przeciez to sa chwasty, i sa pod ochrana, gdzie nie spojrzysz to wrona, nie dosc, ze jak leci to moze tobie narobic na dekiel, to jeszcz kwacza i gdacza i wogole sa glosne, burdne, wstretne, i je zlikwidowac trzeba!

No co za baran je wzial pod ochrone, debil, jakies urojenia z dziecinstwa?

Przeprowadz sie do Chin, tam nie uswiadczysz tych "szkodnikow" :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w tym roku nie zauważyłem nic takiego, a szkoda bo lubie to oglądać. W warszawie to zwykle widze taki dłuuugi i szeroki wąż ptaków lecących ciągle w jedną stronę, niektóre tylko zatrzymywały się by coś przekąsić [; fajnie to wygląda[;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tego czasu gdy widzę ławicę wron tudzież innych stworzeń latających szukam jakiegoś bezpiecznego schronienia :lol:

gawronów! buraku jeden :D, wrony nie latają w ławicach, wrona siwa ma siwy kołnierz a wrona czarna jest duża i chodzi tak dostaojnie kroczy po trawie... Kruka to rozpoznasz z daleka, jest przeogromny i żyje na polach, cała reszta plebsu to ga-wro-ny :D. Niektóre z nich to mewy - takie białe, a te z jednymi nogami to gołębie :lol:

aż w pewnej chwili wziąłem aparat, ale już część ptaków odleciała z drzewa.

to jest bardzo ciekawe, zauważyłem że ptaki odlatują z miejsca w którym siedzą jak tylko wycelujesz w nie aparat i zaczniesz naciskać autofokus :lol: Boją się rozgłosu czy może myślą że celujesz w nie ze snajpy? :blink:

Moze z innej beczki ale akadmik mam na przeiwko kilku drzew i jak zasiadzie tam jakis gawron czy sroka to sie spac nie da :D

to bierzesz w łapę snajperkę i one shot, one kill :twisted: Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi