Evil One Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) EDIT: [OT]sorry pomyliłem wątki [/EOT] Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Evil One Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Komputer bedzie wykorzystywany do domowych celow typu internet, muzyka, filmy i gry. eh eh eh ... do tego to i tualatin wystarczy ... no dobra ... jak chcesz się tak bawić to po prostu bierz takie AMD na jakie Cię stać, ze wszystkimi dodatkami jaie tylko mogą go wypaśnieć ... tylko zapomnij o dalszej porządnej rozbudowie sprzętu bo AM2 jakby nie patrzeć się kończy i nic tego nie zmieni ... na pewno nie fanboy'izm :D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Nie jestem fanboyem AMD ani Intela jak cos. Dokladnie chodzi o to, ze na c2d nie za bardzo nie stac a rozbudowywac (czyt. w przypadku c2d kupowania nowego mobo) nie mam w najblizszym czasie zamiaru (brak srodkow). Tak wiec x2 + dobre mobo bedzie lepsza kombinacja a przy odrobinie szczescia zostanie pare zlociszy na 7900gs albo lepszy/wiecej ram/ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Moim zdaniem rozbudowa dzisiaj, w związku z częstymi zmianami podstawek, obsługiwanych szyn i braku porządnej obsługi procesorów C2D przez niektóre płyty, nie ma większego sensu. Owszem można zmienić sobie akcesoria, czy grafę i dokupić ramu, ale "bazę" lepiej kupować na dłuższy czas, no chyba, że nas stać na żąglowanie prockami i płytami pod nie :wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 ot koniecznie [ciach!]a już nie wyrabiam jak czytam nie których z was :evil: najlepiej w [ciach!] nic kupować i siedzieć na starym p3 bo przecież do winampa styka, saper raczej ciąć się nie będzie, filmy powinny działać, procek nie ma wpływu na szybkość neta. gupie biadolenie :mur: eot koniecznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Moim zdaniem rozbudowa dzisiaj, w związku z częstymi zmianami podstawek, obsługiwanych szyn i braku porządnej obsługi procesorów C2D przez niektóre płyty, nie ma większego sensu. aha... zjadłby Cię Niemiec jak nic... Powiedz mi kiedy miałeś ostatnią zmianę podstawki i kto tego dokonał bo z tego co pamiętam to przez ostatnie lata w tej dziedzinie prym wiedzie właśnie AMD... no ale cóż ... @Vejita : przecież nie określiłem Cię jako fanboya, którejkolwiek ze stron ... z oczywistego względu, że Ty pytasz na co zmienić komputer. Cieszy mnie, że pomimo różnych wniosków i ataków wśród braci PPC na różne zajmowane w topicu stanowiska wybrałeś konfig odpowiadający własnym potrzebom bo w tym własnie rzecz :D :D :D [OT] ot koniecznie [ciach!]a już nie wyrabiam jak czytam nie których z was icon_evil.gif najlepiej w [ciach!] nic kupować i siedzieć na starym p3 bo przecież do winampa styka, saper raczej ciąć się nie będzie, filmy powinny działać, procek nie ma wpływu na szybkość neta. gupie biadolenie mur.gif eot koniecznego [/OT]... hmmm postojebstwem zapachniało, a Domik na to cięty jest :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 ot koniecznie [ciach!]a już nie wyrabiam jak czytam nie których z was :evil: najlepiej w [ciach!] nic kupować i siedzieć na starym p3 bo przecież do winampa styka, saper raczej ciąć się nie będzie, filmy powinny działać, procek nie ma wpływu na szybkość neta. gupie biadolenie :mur: eot koniecznego :blink: przecież zacząłem posta od "moim zdaniem", czy na drugi raz mam to pisać boldem? PC_Speaker AMD przez ostatnie lata sA-s754-s939-sAM2 ... sAM2+ ... AM3 ... itd., u intela 775 niby to samo, ale starsze chipsety nie obsługują poprawnie np. C2D (choćby z prostej przyczyny braku wsparcia dla szybszych pamięci i szyny FSB). :wink:, właściwie, każdy już od dawna to powinien wiedzieć, kupujemy "bazę" na jakiś czas (przecież nie napisałem, że na 2-8lat!!! :mur:), np. na rok/półtora, a po tym czasie, bardziej opłaci się sprzedać "stare" części i kupić nowszą wydajnieszą, napewno lepiej wyposażoną płytę z podstawką, która się ukaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) @Evil One: nie żebym się specjalnie czepiał ale powiedz mi co rozumiesz przez pojęcie "starszy chipset" bo jak dla mnie żywotność I856P i jego działanie z C2D to wystarczająca zaleta :P to, że chipset nie obsługuje szybszych pamięci czy wyższego FSB ale za to obsługuje DDR jak i DDRII oraz AGP + PCI-X to może być zaleta dla przeciętnego Viejty, który miał rozterkę czy nie zachować części podzespołów ze starego konfigu przynajmniej na chwilkę i nie zasiąść na czymś co mu pozwoli w miarę komfortowo pracować ,... chodzi tu raczej o kodowanie/ennkodowanie filmów czy muzyki niż same gry czy net ... Dlatego też stwierrdziłem, że Vejita lepiej niech się przesiądzie na sprzęt od AMD na taki na jaki go stać (znaczy do gier i netu bardzo dobry) niźli na gorzej działaącego w tych środowiskach C2D... Co innego gdyby jednk chciał obrabiać filmy... tu już by się można było ostro kłócić, ale Vejita dość dokładnie określił swoje pryncypia względem sprzętu. btw. dodam tylko, że to nie kto inny a AMD robiło co podstawka to nowy chipset... w zasadzie z pomijaniem starszych chipsetów (tu też zdarzały się wyjątki).. w zasadzie to może być pominięte gdyż głównym rozgrywającym była tu NVidia :D więc jak kto chce. Nie chcę nikomu dogryzać ani próbować podważać czyjąkolwiek wiedzę w temacie w tym i KvM'a bo po co mi to ... zwraałem tylko uwagę na błedy merytoryczne zapisów jakie poczynił ten i ów bojując zapalczywie za "swojszą racją broniącą interesów firm"... Edytowane 20 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) @ Evil one wystarczy spojrzeć w Siga i wiadomo czemu @PC Speaker poczytaj testy C2D ma największą przewagę właśnie w grach :wink: Teraz siedzę na intelu więc fani AMD z daleka!! ALE jak wejdę na mój drugi komp z AMD to posiadacze Intela STEP OFF!! Ta Fatalbert jak mają kupować procesor konkurencji i narzekać to niech lepiej zostaną na tym co mają i twierdzą, że jest lepsze i najlepsze. Vejita chyba nie ma innego wyjścia tylko na 3800+ go stać. Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Ludwiczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Ludwiczek wiadomo czemu co? :lol2:, przecież wszyscy wiedzą, że zbieram kasę na C2D z dobrą płytą. :wink: PC_Speaker Viejta i tak zrobi to co uważa za słuszne, a te rady, które tu się ukazują pomagają mu tylko przechylić szalę na jeden z jego wyborów. Jeśli chodzi o chipsety i brak wyższych częstotliwości FSB : tu można przecież zapomnieć o O/C, oraz nawet o optymalnej pracy procka na stocku. Procki intela poprostu potrzebują mocnego chipsetu ze względu na wbudowany weń kontroler pamięci. Zresztą już ktoś poruszał ten temat, nie ma więc co do tego wracać. Moja racja też nie jest "najmojsza" :wink: to jasne. Jedną z opcji Viejty była płyta 775Dual-VSTA , a tak się składa, że z tą płytą mam do czynienia na codzień. I wiem tylko, że "raczej" (ale mogę się mylić) instalowanie na niej C2D i dzięki temu zaoszczędzenie na ogólnych kosztach "bazy", nie będzie dobrym pomysłem. Jeśli w grę wchodzą ograniczone środki finansowe, to poprostu wybór jest jeden jak dla mnie (AM2) - spadek wydajności np. w grach, jeśli będzie, nie powinien być zauważalny w stosunku do Core2 [pomijam 3dmarki, itp. wynalazki]; chyba, że ktoś znajdzie w tej cenie C2D E6300 z naprawdę dobrą płytą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Nie, że go stać tylko na to i nie ma co mówić, że MD Athlon teraz jest dla biednych jak celeron niedawno .... kur.wa za przeproszeniem pańskim.... Stać go jak najbardzij na C2D tylko że w tej cenie co on podał, ciekawszym rozwiązaniem jawi się kompletny zestaw z HDD, PCI-X, 1GB RAM (jakikolwiek),CPU, Mobo ... w zasadzie po odliczeniu tego co by musiał sprzedać przy przesiadce na C2D to i tak by na tym źle nie wyszedł... zamiast 1 GB ram dać 512 MB ale szybkie DDRII, do tego sprzedać grafę na AGP i dołożyć do PCI-X.... no ale ta samo mógłby dołozyć do tego AMD :D jego kasa, jego wola :D EDIT: bo Evil był szybszy: zgadzam się ale pod jednym warunkiem : Intel tylko na Intelu czyli masz od nich proca to zadbaj by miec od nich chipset... wiadomo ze ja weźmiesz sisa albo via do Intela to bedzie kicha :D Pozdrawiam. ide ścigać po ulicach NFSU na moim P3 z sigurda :D :P Edytowane 20 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (...) [OT][/OT]... hmmm postojebstwem zapachniało, a Domik na to cięty jest :D Pozdrawiam :oops: chyba konsensus tej zawiłej dyskusji jest znaleziony? czy dalej będzie tak się "toczyć"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Ludwiczek wiadomo czemu co? :lol2:, przecież wszyscy wiedzą, że zbieram kasę na C2D z dobrą płytą. :wink: Jeśli w grę wchodzą ograniczone środki finansowe, to poprostu wybór jest jeden jak dla mnie (AM2) - spadek wydajności np. w grach, jeśli będzie, nie powinien być zauważalny w stosunku do Core2 [pomijam 3dmarki, itp. wynalazki]; chyba, że ktoś znajdzie w tej cenie C2D E6300 z naprawdę dobrą płytą. Tak ale jeśli kogoś stać na C2D to kupno AM2 nie ma sensu bo za te pieniądze C2D jest lepszy a, że C2D zaczyna się od 600zł to nie ma chyba sensu porównywanie do 3800+ bo E6300 reprezentuje wydajność 4800+ a po OC jego przewaga się jeszcze zwiększa. Jeżeli mamy do wyboru lepszy procesor to nie wiem w czym problem ( no może w tym że to nie te logo). Evil One spadek w grach jest momentami ponad 30FPsów więc nie gadaj, że E6300 nie jest lepszy lub jest tylko lepszy w markach od 3800+ bo to głupota wiadomo, że E6300 jest o wiele wydajniejszy i dlatego też jest droższy. Więc musimy przestać porównywać 3800+ do E6300 bo to całkiem inna klasa. Co do klasy to E6300 i tak za swoją cene jest bardzo opłacalny bo po OC bije AM2 5200+ i E6600. 512 ramu to bardzo mało i nie chodzi tu o jego szybkość a raczej wielkość wiele gier potrafi 512 zdławić. Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Ludwiczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 FatAlbert... myslę, że Vejita znalazł już swój "złoty środek" więc uważam temat za zamknięty, ... przynajmniej dla mnie :D Po co robić zbędny OT, Vejita odnalazłe się w świecie AMD i teraz niech kombinuje wyszukanie najlepszej dla niego ofery handlowej, reszta jak chce offtopowaćto radzę się zastanowić zanim Domik albo kto inny tu wpadnie i narozrabia :( ... poza tym .. 6 stron to chyba alles co można komuś wpisac w dziale "Co kupić" nie uważacie ?? :D Pozdrawiam... btw .. rozkrzaczyłem NFSU i nie chce mi się grać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 No wlasnie za tydzien sprzedaje swoj CPU, GPU, Mobo i razem z kwota jaka dostane za nie bede mial 1550zl tak wiec nie mowcie co mglbym zrobic jakbym sprzedal to co mam. Tak wiec wydaje mi sie ze nie stac mnie na c2d. Przeciez na Asrocku nie wyciagne nawet 2ghz i w tym momecie x2 @ 2.7ghz jest szybszy. A pozatym ja bardzo lubie podkrecac i 2ghz napewno by mnie nei zadowolily Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Co do chłodzenia i OC AM2 to chyba nic tańszego niż za 30 zl Pentagram Freezone NXC-100Al się nie kupi ale nie wiem czy zmieści się na tym TForce. Tu jest jeszcze ciekawy test dający porównanie kart od 7300GT do 7900GS http://www.purepc.pl/node/833 Warto zwracać uwagę na te wykresy gdzie jest pokazana minimalna ilość FPS Reszta ma małe znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 To masz testy 3800+ wykręconego na 3GHz http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...o-e6300_11.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 To masz testy 3800+ wykręconego na 3GHz http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...o-e6300_11.html Tyle że to jest test z kartą graficzną za 1500 zł a bardziej by się przydał z taką 7600GS-7900GS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 A jak myslicie, czy zasilka 350W wytrzyma ten konfig i pozwoli na oc ? Bynajmniej nie chodzi o jakis szmelc tylko modecom mc350w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srednikpe Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 To ja sie podczepie pod temat. Otoz, mam podobny problem, tylko jesli idzie o kase to mam wiekszy komfort. Mam zamiar wydac max 2,5k (no moze +300zl) na mobo, proc, ram i karte (ew. nowy zasilacz). Myslalem nad: 1. a64 3800+ | DFI Infinity NF Ultra II-M2 | 2gb Goodram Pro | Galaxy gf7900gs 2. c2d 6300 | jakas tam plyta glowna do max 500zl | 1gb Goodram Pro | Galaxy gf7900gs I teraz wlasnie. W miare mozliwosci, jesli mozecie powiedziec ktory zestaw bylby lepszy w stosunku jakosc/cena. Dodam, ze pracuje w photoshopie, czasami gram, calkiem czesto jakiegos mmorpga wlacze (a tu jak wiadomo duzo ramu potrzebne). Bardziej przyda mi sie wiecej ramu czy lepszy procesor? Od gier wymagam 30fps w 1024x768, wiecej mi nie potrzebne, wiec jest sens pchac sie w c2d? Bardziej zalezy mi na szybkosci samego systemu i roznych aplikacji (graficznych, muzycznych, ew. do obrobki filmow) Moze lepiej zaoszczedzic i kupic a64? 2,5k to kwota jaka moge wydac, chociaz oczywiscie, im mniej bede musial zaplacic tym lepiej. Jesli ktos mial juz na tym forum podobny dylemat, to prosilbym o linka, niestety szukajka nic konkretnego nie znalazla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 c2d 4300 + Asus p5n-e + 2gb goodram 800mhz + 7900gs Palit No i powiedz jeszcze jaka masz zasilke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srednikpe Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Chieftec 360W (dokladnego modelu niestety nie podam). Z tym nie ma problemu, jakies 200zl na lepsza zasilke moge wykombinowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 No to jeszcze jakiegos Chiefteca 450AA do tego i masz naprawde fajnego kompa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 A jak myslicie, czy zasilka 350W wytrzyma ten konfig i pozwoli na oc ? Bynajmniej nie chodzi o jakis szmelc tylko modecom mc350w Powinna dać radę na stockowych ustawieniach sprzętu, a przy podkręcaniu rozejrzał bym się za czymś minimum powyżej 400W w miarę dobrej klasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srednikpe Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) Tylko mi bardziej chodzi czy taki zestaw z c2d bedzie rzeczywiscie duzo wydajniejszy. Jesli np. gra chodzi mi 40fps a z c2d 60, to mi na takim czyms nie zalezy. A64 zawsze moge troche podkrecic. Tak samo w aplikacjach, jesli wzrost wydajnosci jest z 30% to wole miec te kilka ladnych stow w kieszeni. Jak mi przestanie wystarczac to kupie cos lepszego. Takze pytanie, czy szybkosc c2d tak naprawde mi potrzebna. Jesli jednak ten jest rzeczywiscie znacznie szybszy niz a64, to lepiej nie oszczedzac. Chociaz jak wydam 2k, a nie 2,5k to tym lepiej, bo kompa nie traktuje jako glownego zzeracza kasy ;) :) Edytowane 22 Stycznia 2007 przez srednikpe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Jesli np. gra chodzi mi 40fps a z c2d 60, to mi na takim czyms nie zalezy.Mi kiedyś wystarczało 30fps, a obecnie 40 to zwykle na styk albo za mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 @srednikpe ważnym elementem ceny zestawu jest RAM w tym przypadku i warto sprawdzić czy przypadkiem 1 GB nie wystarczy. Można to zrobić przy pomocy menadżera zadań uruchamiając go po starcie komputera i sprawdzając przed wyłączeniem czy zostało przekroczone 0.9 G. Oczywiście trzeba uruchomić te najbardziej pamięciożerne aplikacje i popracować na nich. Jeśli starczy 1GB to wtedy lepiej kupić mocniejszą płytę główną. Przykładowo: E4300 + Asus p5b-E plus + 1GB 800 MHz + 7900GS Palit I jeszcze wtedy starczy na mocny zasilacz. Druga opcja AM2 i oszczędność około 400 zł też rozsądna zwłaszcza że za tyle można kupić szybkiego twardziela. Dobrze skonfigurowany system z dwoma HDD jest dużo wydajniejszy i bezpieczniejszy niż z jednym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Tylko mi bardziej chodzi czy taki zestaw z c2d bedzie rzeczywiscie duzo wydajniejszy. Jesli np. gra chodzi mi 40fps a z c2d 60, to mi na takim czyms nie zalezy. A64 zawsze moge troche podkrecic. Tak samo w aplikacjach, jesli wzrost wydajnosci jest z 30% to wole miec te kilka ladnych stow w kieszeni. Jak mi przestanie wystarczac to kupie cos lepszego. Takze pytanie, czy szybkosc c2d tak naprawde mi potrzebna. Jesli jednak ten jest rzeczywiscie znacznie szybszy niz a64, to lepiej nie oszczedzac. Chociaz jak wydam 2k, a nie 2,5k to tym lepiej, bo kompa nie traktuje jako glownego zzeracza kasy ;) :) Różnica jaką podałeś prędzej byłaby widoczna w przypadku kart z innego przedziału cenowego, aniżeli procesorów klasy X2 (3800+ wg. Ciebie - nie wiem czy chodziło Ci o jednordzeniówkę) i C2D. W większych rozdzielczościach z włączonymi AA i HDR (nie razem na GF7) różnica może dochodzić jednak nawet do 15-20%, a to jest już bardzo dużo. Ale w standardowych rozdzielczościach jak np. 1280x1024 nie powinno być aż tak wielkiej różnicy. Jeśli jednak masz na tyle środków, aby kupić C2D z dobrą płytą + 1GB pamięci, to chyba bym się zdecydował na intela. Drugie 1GB łatwo później ewentualnie dokupić jeśli nie będzie wystarczać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srednikpe Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) Hm, w sumie racja, ram nie jest strasznie drogi, zawsze mozna po pewnym czasie dokupic. Jeszcze mam tydzien na podjecie decyzji, jak bede mial czas to poczytam rozne fora, recenzje etc. Dzieki za odpowiedzi. Edytowane 22 Stycznia 2007 przez srednikpe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Hm, w sumie racja, ram nie jest strasznie drogi, zawsze mozna po pewnym czasie dokupic. Jeszcze mam tydzien na podjecie decyzji, jak bede mial czas to poczytam rozne fora, recenzje etc. Dzieki za odpowiedzi. Ale ram tanieć nie będzie w przeciwieństwie do procesorów (a raczej może zdrożeć w związku z Vistą). Jeśli 1GB Ci starcza już teraz, to sprawa jest jasna, a jeśli nie to nie ma sensu się kisić na 1GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...