Bierut Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Problewm jest taki: Postanowiłem zainstalować sobie pld(mój pierwszy linux). Zrobiłem partycję i zainstalowałem tylko, że w trybie tekstowym(sama konsola) :oops: . Nie wiedząć jak go odinstalować i zainstalować ponownie, poprostu połączyłem partycję linuxową i fat32, aby wróćić do starych ustawień. Niestety został mi ten programik z PLD, który wybiera system. Jak go wywalić? Jak sformatować partycję linuxową? I po co przy instalacji trzeba robić jedną partycję nazwy nie pamiętam i partycję swap? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 hmm... możesz mówić jaśniej? Rozumiem, że miałeś 3 partycje - fat i ext (i swap) i się pozbyłeś ext'a a teraz chcesz usunąć lilo/gruba który siedzi w MBR'ze? Jeśli tak, to zrób fdisk /mbr. Powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierut Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Jeśli lilo/grub to ten program z pld, który wybiera, system do uruchomienia to o chodzi mi o to żeby się go pozbyć. za co jest odpowiedzialna partycja swap, a za co ext? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 swap - to coś takiego jak plik wymiany w win, tyle, żę tu jest to osobna partycja. ext to format partycji Linuxa (domyślny) - czyli tu masz całego Linuxa - najprawdopodobniej. A lilo i grub to są bootloadery - czyli te programy które pozwalają wybrać system na początku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierut Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Dzięki za wyjaśnienie, a teraz jak pozbyć się tego bootloadera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Uruchom konsole odzyskiwania systemu (win2k), i użyj polecenia FIXMBR czy FIXBOOT (nie pamiętam dokładnych nazw, w konsoli 2k wpisz help) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierut Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Uruchom konsole odzyskiwania systemu (win2k), i użyj polecenia FIXMBR czy FIXBOOT (nie pamiętam dokładnych nazw, w konsoli 2k wpisz help)Stary to nie ten win ja mam 98i konsoli tu nie ma, a bez niej się nie da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xequo Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 w dosie fdisk /mbr powinno pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 ...to zrób fdisk /mbr. Czytaj to co ludzie piszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierut Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Panowie, możecie jaśniej, zapuszczam fdiska wpisuję co radzicie, ale nie idzie. Moglibyście tak krok po kroku(ja pierwszy raz fdiska używam) Z góry thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Ech. to się wpisuje nie w fdisk'u tylko z linii poleceń. Jak masz command prompta (np. C:/> ) to wpisujesz po prostu 'fdisk /mbr' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierut Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Dzięki podziałało. Możliwe jest żeby mi wcieło 200mb z dysku? Normalnie mam dysk o 200mb większy, ale po kilku ostatnich zabawach z tworzeniem partycji zżarło mi 200mb! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Prawdopodobnie nie usunąłeś partycji swap. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Oj, sorki, że namieszałem. Popatrzyłem na podpis Lubmicha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 15 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2003 Oj, sorki, że namieszałem. Popatrzyłem na podpis Lubmicha.Cała przyjemność po mojej stronie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbern Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Dzięki za wyjaśnienie, a teraz jak pozbyć się tego bootloadera? startujesz z rescuecd (lub 1 plyty) nastepnie chroot na byly glowny system plikow kolejnym ruchem lilo -U i po klopocie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FREE_USER Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Ech. to się wpisuje nie w fdisk'u tylko z linii poleceń. Jak masz command prompta (np. C:/> ) to wpisujesz po prostu 'fdisk /mbr'Można takze w lini poleceń dos bądź command wpisać : FDISK /CMBR 1 gdzie 1 to nr. dysku CMBR - znaczy czyść master boot record :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...