Skocz do zawartości
Ruido

Zostawic Audigy 2 Czy Kupic Cos Nowego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w topicu, posiadam obecnie Audigy 2 (zwykle nie ZS).

Planuje w najblizszym czasie kupic nowego kompa wiec mam dylemat czy karte zostawic czy kupic jakas nowa. Muzyki beda sluchal uzywajac glosnikow : Logitech® X-540 (http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=33655). W gre wchodza tylko karty Creative (max. 350zl).

Z gory dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Creative to shit imo, ale zawsze warto zmienić na coś nowszego. Jeśli lubisz wyroby tej firmy to na pewno będziesz zadowolony z SB X-Fi. Jest tylko jedno ale - za 350 zł nie kupisz dobrego x-fi. Może od 450 by coś przeszło lepszego. http://proline.pl/shop.php?prodid=SB+X-FI+XTREME

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muzyki tez bede sluchal ale mp3, wiec watpie bym byla jakas znaczaca roznica na kartach creative, a Prodigy. Filmow dvd tak czesto tez nie ogladam,a blokada dla super muzy i tak beda glosniki ktore kupuje ;] na drozsze 5.1 mnie niestety nie bedzie stac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nic dzieki jeszcze raz za pomoc, skusze sie na x-fi, niestety budzet na komputer niby mam duzy ale wole kupic lepszego procka czy grafe niz lepsze glosniki, a zadnych lepszych glosnikow 5.1 w tej cenie raczej nie znajde :wink:

Edytowane przez Ruido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwazam, ze nawet Audigy 2 da Ci zadowalajace wrazenia sluchowe, a wykladanie na dzwiekowke wiecej niz na glosniki jest IMO bez sensu.

A tak BTW; da sie te glosniczki tainej niz w Komputroniku: http://allegro.pl/item158610254_nowosc_glo...gwar_2lata.html ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc się "podepnę" tutaj. Mam obecnie kartę Creative Audigy 2 Value, ale jestem z niej średnio zadowolony... Miałem zamiar modernizować cały komputer za jakiś czas, ale akurat mam przypływ gotówki i chciałbym już teraz "ulepszyć". Ponieważ procesor, kartę graficzną, RAM i płytę główną trzeba wymienić za jednym razem, padło na kartę muzyczną.

Przede wszystkim ważny jest dla mnie bardzo dobry dźwięk w grach multiplayer, np. Quake 4 (jeśli chodzi o singleplayera to gram tylko w takie wyjątkowe tytuły jak Half-Life 2), ale również o przyzwoity dźwięk w filmach no i muzyce. Wiem, że nie można mieć wszystkiego naraz, ale na pewno nie zdecyduję się na żadną kartę "do muzyki" (JULI@)...

Moje pytanie jest zatem takie, czy zmieniając kartę z Audigy 2 na X-Fi Fatal1ty odczuję bardzo dużą zmianę (dla przykładu, obecnie w nowszych grach "giną" mi niektóre dźwięki)? Mam już całkowity mętlik w głowie od czytania tych wszystkich recenzji, opinii itp... (aha, proszę żeby nie odpisywały osoby, które nie lubią X-Fi "dla zasady") Dodam jeszcze, że korzystam z głośników G500 i słuchawek SteelSound 5H, których na razie na pewno nie będę wymieniał. Za tą akurat wersją X-Fi przemawia przedni panel i pilot (tutaj kolejna kwestia, jest on praktyczny? można nim obsługiwać inne aplikacje, czy chociażby załadować napisy do tego programu Creative?)...

Pozdrawiam i czekam na wszelkie odpowiedzi, bo w tym tygodniu muszę się zdecydować :P

P.S. Jak już wspominałem, w grę wchodzą tylko te dwie karty... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwazam, ze nawet Audigy 2 da Ci zadowalajace wrazenia sluchowe, a wykladanie na dzwiekowke wiecej niz na glosniki jest IMO bez sensu.

A tak BTW; da sie te glosniczki tainej niz w Komputroniku: http://allegro.pl/item158610254_nowosc_glo...gwar_2lata.html ;)

W komputroniku i tak bym nie kupil ;] zdzieraja na wszystkim ile sie da.

Co do glosnikow to jeszcze przewertowalem forum i chyba zdecyduje sie jednak na Genius SW-HF5.1 Home Theater, troche doplace ale przynajmniej glosniki o niebo lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vicek:

Pilot + panel z tego co czytałem jest praktyczny :) jeżeli jesteś graczem, bierz x-fi fatality, w muzyce raczej zbytneij różnicy nie odczujesz ale będziesz miał nowe eaxy, x-ram, więcej głosów (128 chyba) naraz i inne gierkowate bajery :P

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komputroniku i tak bym nie kupil ;] zdzieraja na wszystkim ile sie da.

Co do glosnikow to jeszcze przewertowalem forum i chyba zdecyduje sie jednak na Genius SW-HF5.1 Home Theater, troche doplace ale przynajmniej glosniki o niebo lepsze

Z głośnikami pomysł jest niezły, to najlepsze głośniki komputerowe do słuchania muzyki :gitarzysta:

Jeśli jednak chodzi o kartę muzyczna to zakup X-Fi z pewnością nie jest dobrym rozwiązaniem, to przereklamowane dziadostwo, nie jest rewolucyjnym rozwiązaniem i w dodatku drogie, nie zauważysz super różnicy więc po co płacić. IMHO najlepszą dźwiękówką Creative'a do takich głośników i tylko do słuchania jest Audigy 2ZS, w nic więcej nie opłaca się inwestować (mowa o Creative).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi