rcicho Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Kilkanascie dni temu kupiłem nową płytę główną pod socket 754 marki Asrock K8NF6G i procek Sempron 2800. Złozyliśmy wszystko do kupy i odpalilismy i wszystko grało na zintegrowanej grafice Gf 6100. Dziś doszła do mnie karta graficzna pod PCIExpress 16 marki Saphirre Radeon X1600XT (kupiona na Allegro u pewnego gościa). Przed zamontowaniem wszedłem do biosu i w opcjach "primary graphics adapter" ustawiłem na PCI Express. Komputer wyłaczyłem zdjęłem obudowę i wsadziłem karte graficzną w złącze PCIE. Załozyłem ponownie blachę obudowy, podłaczyłem kabel DVI i odpaliłem komputer. I nic, czarny ekarn - sygnał nie dochodzi. Sprawdziłem wiatraczek na karcie graf - kręci się. Podłączyłem przez kabel D-SUB i też czarny ekran i brak sygnału. Powróciłem do grafiki zintegrowanej - chodzi bardzo dobrze. Nie wiem w czym problem. Innych opcji ustawień graficznych w biosie nie widzę. Zasilacz Chiefteck 400 W wiec to nie jego wina. Pamięci sprawdzone DDRy PC3200 Kingstona 2 razy po 512 mb. Nie mam innej karty graf aby włozyć w slot i sprawdzić. Nie posiadam też innego komputera z PCIE aby tam sprawdzić tą kartę. (moja diagnoza jest taka - albo płyta główna wadliwa, albo karta graficzna uszkodzona albo czegoś nie właczylem, jakas zworka czy coś). Ktoś może pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Bardzo khe... syfiasta plyte glowna zes wybral. Ale to tylko moje zdanie a wracajac do tematu - aktualizowales BIOS? Bo to na poczatek przychodzi mi do glowy. I mozesz sprawdzic na jednej kosci pamieci & luzne timingi/niska czestotliwosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Jeżeli tego jeszcze nie robiłeś: wyjmij karte, przedmuchaj slot, włóż karte ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Przedmuchałem slot - nic nie dało. Bios mam 1.30 czyli taki jaki dają z płytą. Myślę że to nie przez bios bo przecież w ogóle nie ma sygnału. Jesli zaktualizuje bios to mogę stracić gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekspert Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Przedmuchałem slot - nic nie dało. Bios mam 1.30 czyli taki jaki dają z płytą. Myślę że to nie przez bios bo przecież w ogóle nie ma sygnału. Jesli zaktualizuje bios to mogę stracić gwarancję. Nie stracisz gwarancji na 100%.Jakby tak było to po co producent udostępniałby najnowsze wersje biosu?Po to aby użytkownik danego produktu mógł go zaktualizować :D A robiłeś clear cmosa? Wgraj najnowszą wersję biosu,zrób clear cmosa,jeśli to nie pomoże to wybierz się do jakiegoś sklepu komputerowego,jeśli trafisz na uprzejmego sprzedawcę sprawdzi Ci grafę za "piwko" i wszystko będzie wiadome :) Życzę powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Jesli zaktualizuje bios to mogę stracić gwarancję. KTO CI TAKICH BREDNI NAOPOWIADAL????????????!!!!!!!!!!!!1 Aktualizacja BIOSu do ostatniej dostepnej wersji wydanej przez producenta ma sie tak do gwarancji jak zamontowanie innego procka, ramu, grafiki, karty rozszerzen. Czyli uzytkujesz normalnie sprzet. Co innego jak rozmawiamy o ver. modyfikowanych. Ale ja mowie o oficjalnej, ostatniej wersji :| Dawno nie czytalem czegos podobnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Miałem tylko obawy o utratę gwarancji w razie wgrania nowego biosu. Wyjełem też jedna kość pamieci i spróbowałem puścić tylko na jednej 512-stce i nic z tego. Nadal nie było sygnału z karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Ostatni jak jednen user mial podobny problem z grafika skonczylo sie na tym ze serwis orzekl padnieta plyte glowna... Tak tylko w ramach re:&braku idei co jeszcze wykombinowac [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Hm może po prostu sprobuj bardziej docisnąć kartę do slotu. Sam też miałem przypadek ,że karta była niedociśnięta i nie było sygnału w monitorze. Warto wszystkiego próbować mimo że to trochę banalne. BTW jesteś w 100% pewien że grafika nie jest uwalona ? Problem by został rozwiązany jakbyś posiadał inną grafę pod PCI-e lub u kogoś sprawdził. Także jak aktualizacja Biosu nie pomoże to popytaj się ,a może ktoś z PurePC mieszkający blisko Ciebie Ci pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Dałem dziś do sprawdzenia w jednym z serwisów i tak jak podejrzewałem stwierdzili wadliwosc płyty głównej. Nie wiem dokładnie co i jak testowali ale nie mam wyjscia musze im ufać a płyte główną (kupiona 10 dni temu) oddać bo jest na gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...