Skocz do zawartości
Gość hihot

Scythe Andy Samuraj Master

Rekomendowane odpowiedzi

Co nie zmienia faktu , ze jest gorszy od towerow i drozszy od infinity/ninja wiec warto w cos takiego inwestowac tylko jak ktos nie ma na nie miejsca albo posiada boczny wiatrak wciagajacy wiejacy na procesor (chociaz jesli jest wiatrak to z reguly nie ma miejsca bez jego demontazu i tak :D ).

Hmm a tak wogle to czemu roznica 1-2 stopni mialaby miec znaczenie przy tej dokladnosci pomiaru? Wplyw na punkt pracy tranzystorow bedzie to mialo minimalny. Wlasciwosci powietrza tez raczej nie zmiania sie w sposob istotny.

Michaelius zachowaj swoje madrosci dla siebie

Co do vs TT Bt to chyba jest wydajniejszy bo jest slabszy raptem o 2-3stopnie od infinity co boczny nawiewem napewno nadrabia ( na freezonie 120cu ++ boczny nawiew w moim przypadku w pelnym obciazeniu dawal prawie 4stopnie) wiec przy tej wielkosci to 2 stopnie powinny sie spokojnie zwrocic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czyzby ktos nie lubil przypomnien , ze komputer nie jest czarna skrzynka ktora wypluwa wynik? :)

Mimo wszystko chcialbym sie dowiedziec czemu podobno wszysycy przyjmuja wyniki za nie do konca porownywalne jesli jeden byl robiony w 22 stopniach a drugi w 19 ? :)

a ja chcialbym sie dowiedziec czy przestaniesz zasmiecac topic tymi banalami!!!!

Oj nerwowe te dzieci neo ostatnio ;) Chyba ktos mial 1 z fizyki :D

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam male pytanko dotyczace tego samuraja

Czy jest on wyzszy w porownaniu z Inifnity ? ( mowa o zalozonym radiatorze z wentylatorem na procka ) Bo np moje infinity miesci sie w mojej obudowie , nie wiem tylko czy ten samura sie zmiesci )

Wystarczy sprawdzić wymiary obu na stronie producenta lub w jakimkolwiek sklepie. Mi to zajęło całe 10 sekund. A ile Tobie? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam . czy ma może ktoś zestawienie Scythe Andy Samuraj Master + Asus Commando . chodzi mi o to czy mieści się ten cooler i ciepłowody nigdzie nie zachaczaja na płycie np: o mostek albo o kartę dzwiękową .

za odp. z góry dziękuje .

Edytowane przez plwr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanko o rozmiar: jak wysoka jest "nóżka", na której leży "właściwy" radiator? Chodzi mi o to, czy cooler zmieści się na takiej płytce

Dołączona grafika

i nie będzie haczył o radiator na chipsecie (wysokość tego radiatorka to jakieś 3-3,3cm).

Dzięki

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze zmiesci sie bez problemu :)

ogolnie chlodzenie swietne jak ktos nie ma miejsca na infinity.

u mnie wg ct jest 28C w idlu, max 58 w stresie.

procek 9x436 / 1.43150V

kilka fotek ktore robilem przy skladaniu kompa:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ogolnie polecam :) jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie polecam :) jestem bardzo zadowolony.

A możesz określić w centymetrach jak wysoko nad mobo zaczynają się finy "właściwego" radiatora (mój radiator na chipsecie ma 3-3,3cm i jest blisko proca, więc musi się zmieścić pod Samurajem). Poza tym widze, że ciepłowody mi najdą na sloty od ramu (jak tylko na dwa pierwsze to pół biedy). Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz określić w centymetrach jak wysoko nad mobo zaczynają się finy "właściwego" radiatora (mój radiator na chipsecie ma 3-3,3cm i jest blisko proca, więc musi się zmieścić pod Samurajem). Poza tym widze, że ciepłowody mi najdą na sloty od ramu (jak tylko na dwa pierwsze to pół biedy).

w jakiej odleglosci od proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jakiej odleglosci od proca?

No chyba tak. Ale żeby było wszystko jasne, to wyjaśnię o co mi chodzi jeszcze raz, najprościej jak potrafię :) (Cały dzień dzisz skrobie prace mgr i mam już problemy z komunikatywnością :-P )

Parę postów wyżej zamieściłem zdjęcie mojej płyty. Widać na nim, że blisko gniazda procesora znajduje się radiatorek z napisem "DFI". Radiator ten ma wysokość ok, 3,3cm. Moje pytanie jest takie, czy ten radiator od chłodzenia chipsetu "DFI" zmieści się pod Samuraja. uff

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem doskonale :) wiec pytam ile cm od socketu (miejsca gdzie wkladasz procesor :D) jest ten radiator :) ?

Trudno powiewdzieć dokładnie, bo w chwili obecnej siedzi tam freezer i zasłania. W każdym razie freezer jest szeroki na 104mm i do tego radiatorka brakuje mu z 2mm. Jeśli chodzi o wysokość (może te prównanie coś Ci podpowie), pierwsze finy freezera zaczynają się mniej więcej na tej wysokości, co kończy się ten radiatorek na mobo. Gdyby freezer był nieco szerszy, mogłyby być problemy. Samurai jest bardzie "rozłożysty" niż freezer z tego co widzę, więc jedyna nadzieja w tym, że się "rozszerza" nieco wyżej i dzięki temu uniknę kolizji.

Z tego co widzę to powinien wejść bez problemu scythe ponad radiator zobacz zdjęcie messa zamontowanym na płycie głównej,jest tam radiator gigabyta też dosyć wysoki i blisko socketu.

No tak to wygląda, ale przed wydaniem $ wolałbym mieć pewność. Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem juz dla kogo odpowiedź, ale mam: mały radiator Andy'ego ma wysokość 51mm (liczac od powierzchni IHSa. Przed chwila zmierzyłem. Jak ktoś chce bardziej szczegółowe wymiary to mogę bez problemu zmierzyc, bo jeden działa w kompie, a drugi stoi na biurku.

Teraz kilka słów od siebie.

Wydajnościowo lepszy o ok 1*c od Ninji

Jeśli nie masz wentylatorów 12cm w układzie przód>tył, a masz 1x120mm lub 2x92(80)mm w prawym boku i jakis wentyl z tyłu to będzie to prawdopodobnie lepsze rozwiazanie od konstrukcji typu tower.

Jeśli masz kilogramy miedzi wijące się po mobo a'la najnowsze konstrukcje Asusa, jest to lepsze rozwiazanie od towerów

Banalna instalacja, i na s939 trzyma się wyśmienicie

U mnie o jego instalacji zadecydowały: brak przewiewu przód>tył oraz chłodzenie mosfetów i nF4 pasywnie Pentagramem Np-40Cu, dzięki czemu mosfety sa chłodniejsze o 10*c a nF4 o 5*c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem juz dla kogo odpowiedź, ale mam: mały radiator Andy'ego ma wysokość 51mm (liczac od powierzchni IHSa. Przed chwila zmierzyłem. Jak ktoś chce bardziej szczegółowe wymiary to mogę bez problemu zmierzyc, bo jeden działa w kompie, a drugi stoi na biurku.

Teraz kilka słów od siebie.

Wydajnościowo lepszy o ok 1*c od Ninji

Jeśli nie masz wentylatorów 12cm w układzie przód>tył, a masz 1x120mm lub 2x92(80)mm w prawym boku i jakis wentyl z tyłu to będzie to prawdopodobnie lepsze rozwiazanie od konstrukcji typu tower.

Jeśli masz kilogramy miedzi wijące się po mobo a'la najnowsze konstrukcje Asusa, jest to lepsze rozwiazanie od towerów

Banalna instalacja, i na s939 trzyma się wyśmienicie

U mnie o jego instalacji zadecydowały: brak przewiewu przód>tył oraz chłodzenie mosfetów i nF4 pasywnie Pentagramem Np-40Cu, dzięki czemu mosfety sa chłodniejsze o 10*c a nF4 o 5*c

Dzięki za wiadomość. To oznacza, że ciężko będzie znaleźć płytę, na którą nie wejdzie:) Też zamówiłem, ale będe go miał dopiero za 2tyg+.

Uważam, że przy pasywnie chłodzonej płycie konfiguracja w stylu wiatrak(i) na boku + Samurai lub TT Big Typhoon to najlepsze rozwiązanie. Przy czym wygląda na to, że Andy Samurai jest wydajniejszy od tego drugiego i zgodnie z tym co napisałeś - w kwestii wydajności nie ustępuje nawet Ninji.

EDIT:

Myślę, że wiatrak z tyłu zawsze się przydaje, bez względu na obieg powietrza w budzie, choćby po to, by wyciągać gorące powietrze pod zasilaczem.

A w kwestii tych 2x92mm to można kupić coś bardzo atrakcyjnego cenowo i jednocześnie bardzo cichego :) ?

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś się pytał o wydajność Andiego, dziś mu dałem zamiast MX-1 pastę Zalman STG-1 i mam 36 stopni w spoczynku, procek podkręcony jak w opisie. Zobaczymy ile będzie po wygrzaniu pasty czyli za ok tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja mam obecnie mobo AV8 http://www.overclockers.pl/recenzje/abit_av8_3rd_eye/AV8.jpg

Chce ja wymienic na KN9 http://www.egielda.com.pl/images/art/76bdd...9947e12c123.jpg

Wszystko siedzi w dosc starej puszce MC FINE I http://support.modecom.pl/instrukcje/90_pl_fine_i.pdf z dorobionymi otworami wentylacyjnymi w suficie na 2 wentyle 80mm (obecnie nie wlaczone)

Pytanie jest takie: czy do takiej budy i plyty lepiej wybrac np. Andy z nawiewem na mobo, czy np. Infinity z nawiewem bocznym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś się pytał o wydajność Andiego, dziś mu dałem zamiast MX-1 pastę Zalman STG-1 i mam 36 stopni w spoczynku, procek podkręcony jak w opisie. Zobaczymy ile będzie po wygrzaniu pasty czyli za ok tydzień.

No, ja mam 31 stopni na AS5 (3600+ stock póki co) i się zastanawiam, czy to aby nie za dużo <_<.

Edit: Przynajmniej tak twierdzi EVEREST, któremu nie jestem pewien, czy mogę ufać.

Trzeba będzie zamontować AURĘ nad wentylatorem Andrzeja...

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi