Veilroth Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Witam wszystkich Worklog do takiej pracy pasuje trochę jak pięść do oka, ale przez najbliższy tydzień mam masę wolnego czasu i chciałem się czymś zająć. Postanowiłem więc zakneblować co nieco dysk twardy. Na wstępie zaznaczam, że komentarze typu "krzywo/nierówno" mam w głębokim poważaniu jako, że: a) mam rozcharatany kciuk lewej dłoni i niektóre chwyty sprawiają mi ból b) ten projekt ma spełniać swoje zadanie a nie cieszyć oko - choć naturalnie o to drugie też się postaram Do rzeczy - narzędzia zbrodni: pudło po starym romanie - browar dla kumpla taśma aluminiowa - 10 dzika ;) 3 arkusze maty bitumicznej - 8 dzika za sztukę nóż introligatorski suwmiarka nieco wolnego czasu ;) Ogólnie 34 nie licząc browaru, czyli prawie 100 taniej od SQD. Jak wyjdzie w praktyce zobaczymy :) Pierwszą czynnością było urżnięcie dremelem zbyt wysoko wystającej części odpowiadającej za trzymanie płyty. Dziś wieczorkiem siądę i zacznę nakładać pierwsze warstwy, a jak się nie wyrobię to proszę mnie nie popędzać bo mam na to tydzień :D Po zakończeniu i pierwszych efektach będę kombinował dalej jeśli nie będą zadowalające - przez dodanie radiatorów, gąbki sutkowanej, wiatraczka etc. Pierwsze foto - enjoy i cdn.;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Mogłeś to wrzucić do topiku i chłodzeniu i wyciszaniu hdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) Worklog do takiej pracy pasuje trochę jak pięść do okaDlatego, przedmówca, ma sporo racji. Sory, ale jeśli mamy jechać po oknach+katodka, to nie ośmieszajmy się czymś takim. Co to ma niby być, worklog przedstawiający jak poprawnie dociąć maty? Czy też lekcja używania kleju? Oczywiście szanujemy, twój wysiłek, jak i cieszymy się z twojego wolnego czasu, ale cały tydzień na take g..., masz potencjał to się bierz za grubszą robotę. A bitumendaemmbox'a (wymyśliłeś), przedstwa w paru zdjęciach w temacie o hhd. Bo wyjdzie kolejny tasiemiec, że maty za aluminium lepsze, od tych bez, szare mają mniejszą pojemność cieplną, a super glue przewodzi ciepło lepiej od kropelki. To nie ma sensu. Pozdrawiam. Edytowane 16 Lutego 2007 przez ...John Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Pomyśl o chłodzeniu- hadek się grzał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 a już myślałem, sądząc po nazwie którą czytałem 10 sekund... że mamy do czynienia z modem... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Dlatego, przedmówca, ma sporo racji. Sory, ale jeśli mamy jechać po oknach+katodka, to nie ośmieszajmy się czymś takim. Co to ma niby być, worklog przedstawiający jak poprawnie dociąć maty? Czy też lekcja używania kleju? Oczywiście szanujemy, twój wysiłek, jak i cieszymy się z twojego wolnego czasu, ale cały tydzień na take g..., masz potencjał to się bierz za grubszą robotę. A bitumendaemmbox'a (wymyśliłeś), przedstwa w paru zdjęciach w temacie o hhd. Bo wyjdzie kolejny tasiemiec, że maty za aluminium lepsze, od tych bez, szare mają mniejszą pojemność cieplną, a super glue przewodzi ciepło lepiej od kropelki. To nie ma sensu. Pozdrawiam. jeżeli moderator uzna że trzeba to przenieść to proszę bardzo - ja uważam że ten temat jest potrzebny właśnie po to żeby rozwiać wątpliwości które mają ludzie przed konstrukcją takiego bitumendaemboxa (uczcie się niemieckiego panowie :) ) a te wątpliwości to właśnie - "a jakie maty? - a jak z temperaturami? - a czy z taśmą czy bez? - a grubo czy cienko? etc." i nie uważam żeby to było [ciach!]o - a dlaczego o tym niżej a co do tego nieszczęsnego tygodnia - chętnie bym wymodził coś konkretniejszego, ale za 7 dni lecę do Portugalii na pół roku więc nie bardzo mam jak a oto efekty dzisiejszej pracy: Głośność: zdecydowana poprawa! muszę przyłożyć ucho do obudowy żeby usłyszeć świst talerzy - z odległości pół metra nie słychać nic (powaga :) ) wibracje minimalne - warstwa gąbki na spodzie eliminuje problem kompletnie Temperatura: po 45 minutach pracy na kompie EVEREST wskazuje 27C - kto nie wierzy zapraszam do siebie (naturalnie jutro zapuszczę jakiegoś burna i zobaczymy co i jak) na chwilę obecną po testuję przez te parę dni i będę zdawał relacje co i jak chyba jednak nie taki shit...;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Ładnie! A teraz do rzeczy, bo mam wątpliwości: Jakie wymiary ma ten kawałek maty za dyskiem w okolicch kabli, bo ja ne wiem ile przyciąć, a jak przytne za dużo to pewnie kicha. A i w której ręce trzyma się nóż? (A nie, sorki poniosło mnie) Więc: Myślisz, że ten kawałek foli aluminiowej, o grubości 0,005mm pomaga w odprowadzeniu ciepła? Zbędny bajer, ale za to się świeci, więc jest bling bling! (czepialstwa ciąg dalszy) A gdzie suwmiarka i co nią tak dokładnie mierzyłeś? Na koniec: Ładne, spełnia swoją funkcję, autor zadowolony, ale to dalej zwykła szara puszka z grzechotką w środku, jakich kilka w topicu o hdd dane nam było zobaczyć. Szacunek, bo niektórzy nawet tego by nie zrobili, a z niepełnosprawnym palcem to już o le! I kolejny worklog w Modyfikacjach na koncie autora, to dopiero duma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Nawt przyjemnie wygląda jak czekoladka w bombonierce. :D Rozhuśtaj dysk i zobacz, jaka temperatura. Co do hałasu to nie mam wątpliwości że jest cicho :D :D Zawsze chciałem pojechac do Portugalii tylko po drodze jest Lorette De Mar miasteczko rozpusty i taniego alkocholu, szkoda jechać dalej jak się jest w takim miejscu. Piękna plaża dużo cycków, zajebiście:D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Ładnie! A teraz do rzeczy, bo mam wątpliwości: Jakie wymiary ma ten kawałek maty za dyskiem w okolicch kabli, bo ja ne wiem ile przyciąć, a jak przytne za dużo to pewnie kicha. A i w której ręce trzyma się nóż? (A nie, sorki poniosło mnie) Więc: Myślisz, że ten kawałek foli aluminiowej, o grubości 0,005mm pomaga w odprowadzeniu ciepła? Zbędny bajer, ale za to się świeci, więc jest bling bling! (czepialstwa ciąg dalszy) A gdzie suwmiarka i co nią tak dokładnie mierzyłeś? Na koniec: Ładne, spełnia swoją funkcję, autor zadowolony, ale to dalej zwykła szara puszka z grzechotką w środku, jakich kilka w topicu o hdd dane nam było zobaczyć. Szacunek, bo niektórzy nawet tego by nie zrobili, a z niepełnosprawnym palcem to już o le! I kolejny worklog w Modyfikacjach na koncie autora, to dopiero duma. Próbujesz być śmieszny/fajny/elo/zdobyć popularność - albo wszystko naraz? Jak masz się tak przypierdalać o [ciach!]ły (tak Panie kolego) to po prostu nie wchodź tutaj i nie marnuj swego cennego czasu na moją nędzną pracę...pusty śmiech Dziuby - hehe widzę że nadajemy na tych samych falach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Jak masz się tak przypierdalać o [ciach!]ły (tak Panie kolego) to po prostu nie wchodź tutaj i nie marnuj swego cennego czasu na moją nędzną pracę...pusty śmiechMoże i przesadziłem, ale piszę prawdę, a jako że ona w oczy kole taki efekt. Prosto wyraźnie, i bez ciśnień. Przepraszam, więcej nie będę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Hehe no to mieliśmy delikatny dym. :D Modyfikacje, czyli nauka pokory i cierpliwości, znoszenie krytyki i chwile radości. Dziś zrobisz sobie komputer a jutro położysz glazurę w łazience. Nie ma, co się kłócić tylko trzeba być bardziej wyrozumiałym dla siebie i gości. W modyfikacjach zostało pokazane naprawdę dużo i trudno jest kogoś zaskoczyć, dlatego sam powtarzam jednego moda żeby doprowadzić go do perfekcji. A tak na marginesie to PurePc jest bardzo ubogi w nowe mody i z miłą chęcią oglądam każdy ruch w tym kierunku ps Na Tłiku był ruch, oj był ruch, jaja były jak berety :D :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Tja, zwłaszcza generowany przez Thorna a.k.a. Skończyłem! :> Puszka jak puszka, ważne że działa. Rzeknij mię jeno, czy te maty czy co tam tłumią niskie tony? Zauważyłem też pewną interesującą prawidłowość - ilekroć coś ma "worklog" w nazwie, to: - umrze po dwóch dniach - z tematu zrobi się fekalna wojna pt. "autor to głupek a publika kretyni" - rzadko zawiera coś naprawdę z innej beczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 (edytowane) ja uważam że ten temat jest potrzebny właśnie po to żeby rozwiać wątpliwości które mają ludzie przed konstrukcją takiego bitumendaemboxa (uczcie się niemieckiego panowie :) ) ja tam po niemiecku znam tylko jedno słowo - rammstein.... poza tym jesteśmy w polsce więc wypadałoby pisać po polsku lub chociaż szeroko rozumianą polską angielszczyzną :) co do ramstein...boxa, to dobrze że zrobiłeś, cieszymy sie Twoim szcześciem, lepsze to niż nic... czy ktoś szykuje jakiegoś moda nowego? (nie patrzeć na mnie :rolleyes: bo dziś miałem modować cały dzionek a skończyło się na brekowaniu 8 prizonów w trybie @ once :lol: ) Edytowane 17 Lutego 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 cały dzisiejszy dzień w trasie więc nie miałem jak testować, ale na pytania odpowiem John przepraszam - dziękuję - proszę to rzadko spotykane słowa w dzisiejszych czasach a na tym forum to już w ogóle - więc mimo wszystko szacuneczek jonas wyobraź sobie że kneblują i to imo bardzo dobrze - sam byłem zdziwiony Dziuby ruch w interesie - dokładnie! nawet taka pierdółka jaką ja tu tworzę może dać ludziom nieco przyjemności i satysfakcji - a to już mały sukcesik :) jutro działam z jakimś testem pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 (edytowane) dzisiaj pomordowałem trochę dysk kiedy leżał tak jego temperatura wynosiła 28C teraz gdy włożyłem go do boxa i zamontowałem tak jego temperatura rosła wolno, ale jednak stale wykładniczo w funkcji czasu aż w końcu po wszelakich testach ustabilizowała się na poziomie 35-36C największą wadą tego rozwiązania zdaje się być brak jakichkolwiek spadków temperatury - gdy raz pomęczymy dysk jego temperatura nie spada do stanu idle, ale cały czas trzyma stress osobiście nie polecam montażu w 5.25 - (box przenosi nieco drgań, ale przede wszystkim brak dostępu chłodnego powietrza jest tu problemem) - ja zrobiłem to z konieczności gdyż nie mam miejsca na spodzie budy a nie chce mieć dysku podłączonego na dziko poza kompem wygląda na to, że najlepiej umieścić boxa na dnie i dodać jakiś cichy wiatraczek na 5V - w zupełności wystarczy, ponieważ boczne ściany pudełeczka nie grzeją się zbytnio pzdr. Edytowane 18 Lutego 2007 przez simic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 wszystko widać... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...