Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

No to wistler, chyba zaczynam ci zazdrościć takiego cpu [;

Jakieś 16/32M Lanc?

Cruciale się już wypalały (dzień wcześniej umarły, tak więc do tego 1m miały 2.9v ;] ) i ani 16, ani 32m nie chciało nawet do 2 loopa dojść. Pozatym była 23:30 i po 15 resecie mi się po prostu nie chciało ;)

Tutaj zapewne ten sam cep: klik :P

Niet, to jest CPU rekila ;] Zobacz sobie datę dodania tego wyniku, którego zalinkowałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie FSB WALL, owa przypadłość objawia się przeważnie albo ogólnym nie włączeniem się komputera, co skutkuje wróceniem do def. lub mega niestabilnością na ekranie POST itp. ładuj multipier x6 i leć jak najważej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie FSB WALL, owa przypadłość objawia się przeważnie albo ogólnym nie włączeniem się komputera, co skutkuje wróceniem do def. lub mega niestabilnością na ekranie POST itp. ładuj multipier x6 i leć jak najważej.

Albo tym co wyżej ;]

Przechodzi POST'a, ale windy nie załaduje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mi chodzi o minimum, bo do przeglądania neta najchętniej zrobiłbym z niego z 800Mhz ;)

Tak ciekawej sztuki to nie mam, na 1.3V mi się 1.8 wykrzacza. Potrzebuje tyle ile ma VIDu tj. 1.3125.

P5K na auto przy 3GHz ustawia ok. 1.38V co odpowiada ~1.374V real.

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem na E6600 @ 3,4Ghz 1,55V max 58C na Ninji, a na kilku E2xxx praktycznie zawsze z 70C w stresie. Dodam, ze na wszystkich E2xxx Ninja jest praktycznie letnia, a tempy kosmiczne, a na tym E6600 temp 58C i Ninja dosyc ciepla byla.

Mam dokladnie to samo na tym samym co TY... Box na 2.6 > 70 w stresie. HP 100 > 67... itd.

A to wszystko za sprawą kochanego IHS-a, i/lub dziwacznej czujki w tym procku.

Wedlug mnie te proce maja zryty czujnik...

Czujka w E2xx0 nie jest tak dobrze skalibrowana jak w wyższych modelach, bo się tego nie opłaca po prostu robić. Ten procek ma być low endowy i ma działać - i to robi ;)

IMHO ona w ogole nie jest skaliborowana...nie tylko , ze nie jest dobrze. Ma byc , to wsadzili.

Nie mozliwe jest przeca abym w stresie mial po 70 stopni a coolery nawet nie cieple.

Ja olalem ten problem. Wisi mi ile on ma , wiem ze lepsze chlodzenie lepiej zadziala , ale o ile ... wisi mi.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś zamontowałem e2160, losowy ze sklepu. Narazie nieciekawie, przy próbie podniesienia taktowania przez clockgena powyżej 2250Mhz komp staje i to przy ponad 1,4V :angry: No, ale kiedyś w końcu musiałem trafić nędzną sztukę :lol: Chociaż bardziej stawiam na moje błędy w OC, celka też nie od razu na 5,31Ghz pogoniłem...

Jak znam moją płytę, to wiem w czym może być problem, ale chciałbym poznć waszą opinię. P5N-E potrzebuje zimnego chipsetu żeby zrobić jakieś sensowne FSB (tak samo było z celeronem, tzn. FSB było mniejsze ze względu na mnożnik 23x, ale do większych taktów chipset musiał mieć konkretne chłodzenie), a dzisiaj przy montażu Ninjy na procku przechyliłem radiator z chipsetu i podejrzewam, że firmowa pasta termo w tej chwilii działa jeszcze gorzej. Przyszło mi to do głowy kiedy procek na niższym mnożniku też się tak szybko wykrzaczył.

Co do wskazań temp. :lol2: w idle mam około 22* na każdy rdzeń, kiedy startuje jakaś aplikacja momentalnie wzrasta do 35* na rdzeń, narazie innych wartośći nie zauważyłem...

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO to po prostu głupia płyta, nigdy nie lubiłem nVidiowych chipsetów pod intela, spi strasznie spowalniają ;]

Tak głupiej sztuki cpu jeszcze nie widziałem...

Mamki na 1:1 dla pewności, mnożnik na x6, wylącz speedstepa & c1e i leć z fsb do góry. Nie zapomnij o napieciach na mostki, poczytaj temat o mobo i zobacz jakie ustawienia ludzie serwowali.

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poskromiłem bydlaka :lol2:

multi 6x, FSB 300 (QDR 1200) z biosu, clockgen do 325, na 330 zwis, 800Mhz 5-5-5-18 ,Vcore 1,35V na NB 1,748V,

multi 7x, FSB 300 (QDR 1200) z biosu, clockgen do 325, na 330 zwis, 800Mhz 5-5-5-18 ,Vcore 1,35V + 100mV offset, na NB 1,748V,

multi 8x, FSB 300 (QDR 1200) z biosu, clockgen do 325, na 330 zwis, 800Mhz 5-5-5-18 ,Vcore 1,35V + 100mV offset, na NB 1,748V,

multi 9x, FSB 300 (QDR 1200) z biosu, clockgen do 325, na 330 zwis, 800Mhz 5-5-5-18 ,Vcore 1,35V + 100mV offset, na NB 1,748V,

Testowałem co pięć, być może zawiśnie już na 328, ale to szczegół. Wniosek nasuwa się sam, liczyłem na więcej... :angry:

9x322~2,9Ghz i na tym trochę porobił (zwis oczywiście przy 330 :razz: ) no i oto moje skromne efekty pracy z tym prockiem:

SPI 1M

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, tak to ja nie będę robił bo zaczynam się z nim dogadywać :rolleyes: ... 3,2Ghz już padło, wygląda tak jakby clockgena nie lubił :P

Ogólnie zauważyłem dziwną zależność. Nieważne na jakim poziomie OC, ale clockgenem nie można podnieść FSB więcej niż 25.

Screen Interesuje mnie tylko dlaczego przy tak wielkim przeskoku taktowania pamięci (460 na 570) nie zauważyłem za bardzo różnicy w SPI.

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi