Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

@boxer moje aktualne ustawienie to 8x413 włączone C1E i EIST mnożnik obniża się do 6 a napięcie IDLE/STRESS wg CPU-Z 1.28/1.4V zresztą chyba widziałeś wyniki pomiarów w temacie o DFI.

@wookie85 co do wyższości E6300 nad E2160 to nie ma problemów z odprowadzaniem ciepła, wyższe FSB, więcej cache (do testów sie przyda :D ) - ja bym szukał E6300/6320/6400 z te 320zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@boxer moje aktualne ustawienie to 8x413 włączone C1E i EIST mnożnik obniża się do 6 a napięcie IDLE/STRESS wg CPU-Z 1.28/1.4V zresztą chyba widziałeś wyniki pomiarów w temacie o DFI.

Dzieki to rozwiałeś juz wszelkie moje wątpliwości. W takim razie Gigabyte dał ciała u mnie mnoznik idzie w dół tylko gdy w Biosie ustawie maks 9 mnoznik, a C1E działa tylko jak napięcie proca jest auto i równe VID proca lub mniejsze :angry:

Za samo to już mogłem dopłacic do dfi a tak procek sie smaży na 3.2G :-|

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest u Gigabyte, mam dokładnie tak samo ;(

pomóżcie uzyskać stabilne 3.2GHz na tym moim e2160.... co wyłaczyć gdzie podciągnąć napięcia... plisssss

ps. co to ten "wall" i "vdroop" - jak się ma do tego GA EP35C-DS3R???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looknij z 5 stron w tył bo od tego czasu zaczęło sie ostre kręcenie w tym temacie i sa wskazówki jak krecic co zmienić ( zwieksz v na proca powyżej 400 fsb +0.1 v na MCH , ustabilizuj memy ustaw tajmy na sztywno , testuj orthosem stabilność). Takie mini faq jak krecić :wink:

vdroop inaczej spadek napięcia jakie podaje płyta do tych ustawionych w biosie

Na każdej płycie jest tzw droop napięcia w stosunku do ustawień w Biosie. nawet z opcją anty vdroop na niektórych płytach. Przykład u mnie na P5KR Bios 1.325v xp idle 1.312v stress 1.296v po v droop modzie idle/stress 1.312v. Droop rośnie w miarę zwiekszania napiecia na cpu. Jest zasada patrz na cpu-z , speedfan a jesli masz watpliwości to miernik w łapę.

a wall to inaczej maks fsb proca

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra przyszło nowe chłodzenie ;) Ale się zastanawiam czy zakładać.. Niedługo zmieniam też budę i nie będzie mi się chciało 2 razy wyciągać mobo :rolleyes:

@wookie85

Nie zapomnij też podbić napięcia dla mobo (tj. NB)

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki, wall to max. FSB jakie osiągnie płyta - tylko liczy się jako start windy... bez ew. superpi czy orthosa???

u mnie np. idzie 8x401 - czyli FSB 401 osiąga ale jak zmienię mnoznik na 9x to już kicha :( nie wstaje

stabilizacja memów to co - ustawienie timingów na sztywno wg. zaleceń producenta np. 4-4-4-12 i 2.1V dla nich oraz mnożnik 1:1 - to jest stabilne czy zmiana na AUTO???

@boxer podnosić MCH dopiero po przekroczeniu 400MHz na FSB??? i to MCH to jest właśnie NB (mostek północny?)

to jakieś wcześniejsze ustawienia... widać jakieś rażące błędy???

Co ustawić aby myśleć o 3.2GHz???

post-109140-1202401077_thumb.jpg

post-109140-1202401114_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wall to maks fsb proca. predzej Ci się cpu skończy niz płyta. Piersza połowę masz dobrze ustawioną , w drugiej ustaw Advanced Timings Control (subtajmings) na sztywno jak pokazuje spd. Potestuj najpierw wall na mnozniku 6 idź w góre z fsb. Jak masz wyżej niż 400 to ustawiaj 400x8 = 3.2G a jak niżej to 356x9 = 3.2G. Przy 400 fsb ramy na x2.4 i cl 5-5-5-15 i v ddr2 na +0.4v przy 356 ramy na x2.4 lub x2.5 +0.4v lub +0.5v cl 4 lub 5-tki nizsze v. I teraz juz wystarczy lecieć z v proca w górę. No to masz już cały poradnik jak krecic na Gigabyte :wink:. wszystko zależy jaki masz potencjał w ramie i cpu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki, wall to max. FSB jakie osiągnie płyta - tylko liczy się jako start windy... bez ew. superpi czy orthosa???

FSB Wall to parametr przypisany do proca a nie płyty. Aby go zbada ustaw mnożnik na 6 i jedź z FSB do "odcięcia"

u mnie np. idzie 8x401 - czyli FSB 401 osiąga ale jak zmienię mnoznik na 9x to już kicha :( nie wstaje

A pomyślałeś że 9x400 to już 3.6GHz !!! I raczej bez napięcia w okolicy 1.5V nie wstanie

stabilizacja memów to co - ustawienie timingów na sztywno wg. zaleceń producenta np. 4-4-4-12 i 2.1V dla nich oraz mnożnik 1:1 - to jest stabilne czy zmiana na AUTO???

Ustaw wg producenta bo z AUTO to nigdy nie wiadomo co sobie płyta wymyśli

@boxer podnosić MCH dopiero po przekroczeniu 400MHz na FSB??? i to MCH to jest właśnie NB (mostek północny?)

to jakieś wcześniejsze ustawienia... widać jakieś rażące błędy???

Co ustawić aby myśleć o 3.2GHz???

MCH podbij o 0,1V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.9G na powietrzu "this is sick" :D no to Bulizzor odjechałeś.

Na jakim v Ci robi stabilnie 3.2G (400x8)

Powiem Ci ze nie wiem. Ustawilem 1,375v i tak se chodzi 8x400 :)

@Yogi311

Zainteresuje sie tą optymalizacją i pojedziemy z tym PI w dół ;) ale musze mieć na to czas a teraz narazie sesja mnie męczy :-|

Musze jeszcze wyczuć jakiego mam walla i moze uda mi sie 4ghz zrobic na napieciu 1,9v :lol2:

Ruszacie któreś z poniższych napięć?:

-VTT FSB VOLTAGE

-SB I/O POWER

post-128278-1202411156_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci ze nie wiem. Ustawilem 1,375v i tak se chodzi 8x400 :)

-VTT FSB VOLTAGE

-SB I/O POWER

z Biosu czy real w stresie?

fsb voltage to chyba tylko dla ramów u mnie na tym 4x1GB wyżej lecą stable na p5kr proc bez różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z Biosu czy real w stresie?

z biosu. realnie chyba 0,4/0,5v mniej tak chyba w przypadku biosu 1.6v na msi jest.

nb voltage daje napewno duzo pamieciom.

a fsb voltage czasem przenosi w gore troche walla bynajmniej w moim przypadku.

nb juz dalem maks plyty 1.65v :) a tego vtt fsb nie ruszalem nigdy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vtt fsb normalnie na 1.2 do 24/7 do testów mozna zwiększyć na 1.5 v maks bodajże u mnie ramy przez to ładnie poleciały na 4x1gb ale od tego podobno padają mobasy dlatego na codzień nie dawałbym więcej jak 1.2 - 1.3v.

z biosu. realnie chyba 0,4/0,5v mniej tak chyba w przypadku biosu 1.6v na msi jest.

to to piękny proc u mnie real 1.376 tyle na 3.2G Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to to piękny proc u mnie real tyle na 3.2G

no niezły :) jak zrobi 4ghz to bede zadowolony :D ale juz bez liczenia PI bo zalicze TJ point ;)

@Yogi311 ten maxmem o ktorym wspomianales to program AnalogX Maxmem? zarzuć jakims linkiem bo nie czaje tych ~ 104 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko bo jak wiadomo E2160 ma magistrale 800Mhz czy jesli zalozmy daje na 3GHz to powinienem zwiekszyc magistrale tez na plycie zworkami na np 1066 lub 1333 -czy to moze pomoc w osagnieciu wyzszego taktowania i wiekszej Stabilnosci systemu? Bo obecnie mam ustawione na Auto. I czy jesli podkrecacie to zmieniacie tez Magistrale ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko bo jak wiadomo E2160 ma magistrale 800Mhz czy jesli zalozmy daje na 3GHz to powinienem zwiekszyc magistrale tez na plycie zworkami na np 1066 lub 1333 -czy to moze pomoc w osagnieciu wyzszego taktowania i wiekszej Stabilnosci systemu? Bo obecnie mam ustawione na Auto. I czy jesli podkrecacie to zmieniacie tez Magistrale ?

Tak, właśnie podkręca się przez zmianę magistrali. Two proc ma taktowanie 200x9. Więc jak mu ustawisz 333x9 to będziesz miał 3GHZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nic nie zmieniałem w zworkowni - na AUTO jest i FSB ustawiam w BIOSie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn zle sprecyzowalem swoja wypowiedz chodzi mi o to ze na plycie moge zworkami przestawic z 800 na 1066 lub 1333 i na kontrolowane przez CPU (czyli AUTO) i czy to cos daje czy tylko wymusze automatyczne przestawienie z 200x 9 na np 250 lub cos w tym stylu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mysle ze to juz jest absolutny maks mojego proca :lol: Dalsze zwiekszanie napiecia nic nie dawało (doszedlem do 1,9375v). 440fsb nie chce zrobic i juz. Pomimo ze wall jest wyzej. Chyba proc sie skonczyl :-| A ja tak bardzo chcialem miec 4ghz :lol2: No moglbym sprobowac na 2v ale od chyba 1,875 albo 1,9 juz nie pomagało dawanie wiecej wiec i chyba 2v nic nie zmieni. Skupie sie na dobrym wyniku w PI :D

post-128278-1202427667_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mysle ze to juz jest absolutny maks mojego proca :lol: Dalsze zwiekszanie napiecia nic nie dawało (doszedlem do 1,9375v). 440fsb nie chce zrobic i juz. Pomimo ze wall jest wyzej. Chyba proc sie skonczyl :-| A ja tak bardzo chcialem miec 4ghz :lol2: No moglbym sprobowac na 2v ale od chyba 1,875 albo 1,9 juz nie pomagało dawanie wiecej wiec i chyba 2v nic nie zmieni. Skupie sie na dobrym wyniku w PI :D

Policzy próbkę 1M przy takim wyniku?

Spróbuj zrobić zimę cooling i obłóż okolice sekcji zasilania jakimś wentylatorem jeszcze, VTT fsb na maks i sb w górę i próbuj 1x ram single channel. Chociaż zima już nie rozpieszcza niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze byc ciezko gdyz przy 3,9ghz jak liczył próbke PI to tempy skakały do 82C ale policzył w sumie :D... wiec musialbym go dobrze schlodzic, a jak slusznie zauwazyles zima jest ciepła :/

Ale nie ma rzeczy niemożliwych co nie ;)

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi