Skocz do zawartości
tomek3232

Modernizacja Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak posiadam takie dzieło:

celeron 1700

256 ddr

p4s5a/dx+

60GB

350w Megabajt

gf2

nagrywarka DVD

i naszła mnie ochota pograć w gry NFS Carbon i itp

więc zamówiłem

radeon 9500Pro (w drodze kupiony za 60zł z walniętym wyj tv)

i mam jeszcze w budżecie ok 300zł

i myślałem dokupić

p4 2.8 lub 2.66 GHz ok 200zł

i 512 Ram ok 100

no i może za sprzedane części jakiegoś fortona

co o tym sądzicie biorąć pod uwage koszty których nie chciał bym przekroczyć 300zł

ponieważ pod koniec roku będe chciał zmienić kompa a ten zostanie siostrze do sims2 ;)

Poprzednia nazwa tematu to Płyta Z Pci-e I Agp

poszukuje jakieś płyty ze złączem pci-e i agp na pokładznie najlepiej jeśli by był na 939 i w cenie do 200zł

Edytowane przez tomek3232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak karta przyszła i wynik w 3dmark03 wynosi 3745

niestety nawet w gta sa jak ustawie rozdzielczość 1024 x 768 i detale na niskie to w momentch jazdy samochodem spada do ok 17 FPS

Więc czy dalsza zmiana podzespołów coś jeszcze przyniesie ??

Proszę o wypowiedzi

Czy AGP 4x może tak zwalniać kompa ?

Edytowane przez tomek3232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co Cię zwalnia jeszcze (jeżeli konfig z postu 1 jest aktualny poza grafą ofkoz) to procek i mała ilość ram'u...

IMO ta celina nie nadaje się do gier... Sam miałem P4 Willamette (czyli celina z x2 keszem l2) i na 9550XT (a więc słabsze od 9500PRO) i w gta SA miałem na 1024 na medium/high (rysowanie ekranu min, detale max, aa off) tak 15-25 FPS.

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie zainstalowałem colina 05 i jak gram w rozdzielczości 800x600 to wydajność fps jest na poziomie 20-24 klatek i jak ustawie rozdziałke na 1024x768 to ilosc klatek jest taka sama wiec dlaczego tak sie dzieje w takim wypadku w wyszej rozdzielczosci klatki powinny chyba spadac ?

I drugie pytanie moja płyta obsługuje pamiecie ddr 333MHz ale czy moge do niej włożyć pamięci ddr 400MHz i czy je obsłuży jako 333MHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I drugie pytanie moja płyta obsługuje pamiecie ddr 333MHz ale czy moge do niej włożyć pamięci ddr 400MHz i czy je obsłuży jako 333MHz?

Tak, płyta będzie je obsługiwała jako 333MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie zainstalowałem colina 05 i jak gram w rozdzielczości 800x600 to wydajność fps jest na poziomie 20-24 klatek i jak ustawie rozdziałke na 1024x768 to ilosc klatek jest taka sama wiec dlaczego tak sie dzieje w takim wypadku w wyszej rozdzielczosci klatki powinny chyba spadac ?

To jest właśnie wina celerona. Na 9550 400/500 (czyli słabszej) i sempronie s. A 2Ghz (czyli z 50-100% szybszym) zmiana rozdzielczości powodowała zmianę ilości fps, a w 1024x768 było minimum 35 fps, a zwykle dużo więcej.

Zmiana na p4 2,8 da bardzo dużo w tym przypadku, jednak w tych dwóch konkretnych grach to nadal będzie za mało, lepiej postaw na s754/939.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi