Skocz do zawartości
kanio

Czy to normalna temperatura na 8Rda+?

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj zmienilem radiator na mostku pulnocnym z oryginalnego na Zalman NB-32J i jeszcze wczoraj mialem na procesorze wiatrak jamicona a dzisiaj zalozylem chlodzenie wodne i kiedy dotknelem tego radiatora zalmana zaniepokoila mnie jego wysoka temperatura zmierzylem temperature i pokazuje 49C i radiator jest goracy. I wydaje mi sie ze wczesniej od nie byl taki goracy bo troche wialo na niego powietrze z wiatraka na procesorze.

I teraz pytanie: czy ta temperatura to normalna dla 8rda czy tzrzeba pomyslec o lepszym chlodzeniu

Dodam ze fsb to 192mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kanio wysoka temp NB moze tez wynikac z wysokiego FSB na ktorym aktualnie smykasz ... klania sie WB na mostek :wink: lub... tak jak napisal Grinch zapodaj mu jakiegos malego wiatraka :wink:

A tempa podajesz z systemu czy mierzyles zewnetrznym czujnikiem :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperature podaje z wlasnego czujnika (samochodowego) aktualnie jest 50C przedchwila gralem to temperatura podchodzi do 52c nie mozna sie do niego dotchnac zaczolem wlasnie juz szukac jakiegos wiatraczka moze polecili bysci mi cos na tego zalmana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8rda+ maja wlasnie te problemy grzejace sie mostki SB i NB na 8rda wszystko to jest letniutkie zeby nie powiedziec chlodne ale to tylko przez to ze mostki maja mniej "na glowie" (brak 5.1 fire wire)

pozdrav

Lagier

p.s. dobrze zainwestowac w lepsze chlodzenie SB i NB (tu wystarczy zmienic paste a raczej gluta ktory tam jest :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8rda+ maja wlasnie te problemy grzejace sie mostki SB i NB na 8rda wszystko to jest letniutkie zeby nie powiedziec chlodne ale to tylko przez to ze mostki maja mniej "na glowie" (brak 5.1 fire wire)

pozdrav

Lagier

p.s. dobrze zainwestowac w lepsze chlodzenie SB i NB (tu wystarczy zmienic paste a raczej gluta ktory tam jest :lol: )

tego gluta :D to jeszcze przed pierwszym rozruchem plyty usunelem i teraz wlasnie mam oryginalny radiator na SB a na NB zalozylem radiator zalmana i teraz podlaczylem w obudowie wiatak i troche temperatura spadla na 46c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez tak mam, jak przez pewien czas puscilem nie synchronicznie z pamieciami na FSB 200Mhz to temp polnocnego nie przekroczyla 31 stopni. A poludniowy to fakt cieply ale nie mam jak sprawdzic ile ma dokaldnie. Z tym ze dziala wszystko ok. NA tej mnagisatrali mam 27 stopni okolo. Nie usuwałem tego "gluta" :-) i radiator mam ten sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na SB mam wyciety z miedzianego zalmana (dzieki chlopcom z 4max'a :)) radiator i po problemie. Swoja droga nie korzystam z firewire, usb 2.0 i lan'u wiec teraz SB ma u mnie iscie krolewskie warunki pracy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przeczytaniu postu draak_2002 to juz chyba wiem dlaczego moze mi sie tak grzac mam pod usb podlaczona myszke, klawiature i wykorzystuje lana i pewnie dlatego tak sie grzeje ale to juz przeszlosc, dzisiaj na mojego zalmana zamontowalem maly wiatraczek jamicona i teraz mam prawie 30C. a to juz chyba w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...