zgf1 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) Ogólnie ta płytka ma dość spore możliwości OC, ale wyraźnie widać, że promuje ustawienia stockowe. Choćby dlatego, że regulacja CPU Fan nie działa przy OC i kilka innych takich. Jak to nie dziala regulacja obrotow wentyla CPU(po OC ofc, bo kto nie podkreca)? Nie zwalnia sam w IDLE? Wypowiedzcie sie jak u Was jest z tym... Tylko nie piszcie o nTune czy SpeedFan, sama plyta powinna sterowac praca wentyla... Edytowane 16 Września 2007 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon1984 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Jak to nie dziala regulacja obrotow wentyla CPU(po OC ofc, bo kto nie podkreca)? Nie zwalnia sam w IDLE? Wypowiedzcie sie jak u Was jest z tym... Tylko nie piszcie o nTune czy SpeedFan, sama plyta powinna sterowac praca wentyla... PWM czyli automatyczna regulacja działa tylko gdy się procka i pamięci da na auto (czyli bez O/C). Po przejściu w tryb linked/unlinked (czyli O/C) wentyl włącza się chyba na max (tzn box nie do końca na max: gdzieś na 1700RPM, ale AC Freezer to już na maxa idzie chyba - u mnie dosyć głośno idzie). Trzeba sterować z poziomu Windowsa SpeedFanem lub nTune (najlepiej ustawić, żeby program startował razem z Windowsem i wtedy samo się ustawi i nie trzeba nic przełączać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Ale wydaje mi się, że nawet sama płyta podłączona do zasilacz powinna się świecić. A próbujesz odpalać "ręcznie" (np śrubokrętem), czy przyciskiem? Jeśli to drugie to sprawdź, czy aby kabelek od przycisku "power" się nie oberwał - raz ze znajomym sie głowiliśmy czemu komputer umarł, spisywaliśmy po kolei części na straty, a tu okazało się, że urwał się kabelek, tyle, że przy samym przycisku (nie był widoczny - między blachą, a plastikowym frontem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyni@ Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 A próbujesz odpalać "ręcznie" (np śrubokrętem), czy przyciskiem? Jeśli to drugie to sprawdź, czy aby kabelek od przycisku "power" się nie oberwał - raz ze znajomym sie głowiliśmy czemu komputer umarł, spisywaliśmy po kolei części na straty, a tu okazało się, że urwał się kabelek, tyle, że przy samym przycisku (nie był widoczny - między blachą, a plastikowym frontem) Właśnie byłem u kolegi i tak - błąd był w tym kabelku a raczej nie w kabelku tylko w bolcach na płycie, zwarł dwa bolce od power i płyta ruszyła, ale wydaje mi się że powinna ruszać bez tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Zwarcie tych dwóch pinów = przyciśnięcie przełącznika Power :P Chwilowe zwarcie powoduje uruchomienie komputera. Kabelek jest walnięty, a płyta ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Panowie, ktore opcje w biosie sa odpowiedzialne za zabezpieczenia przed przegrzaniem proca, bo cos nie moge zadnych temperatur do ustawienia znalezc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Przeczytałem cały ten temat i parę osób już narzekało na BRAK tej opcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) Hej, kiedyś psioczyłem na to mobo, że słabo idą pamięci. W rzeczywistości nie jest tak źle: zwykłe Kingstony 667 pogoniłem na 900MHz 4-4-4-12 na 2V. Myślę, że opinia o słabej krętliwości pamięci w dużej mierze bierze się z możliwości ustawienia 1T. Ludzie porównują do innych mobasów (które nie mają możliwości przestawienia na 1T) i im wychodzi, że na EVGA mało MHZ, tymczasem dla takiego porównania trzeba ustawić 2T. I jeszcze uwaga: w chwili obecnej FSB mam na 400MHz (1600) (E2140 chodzi na 3,2GHz) i napięcie na mostku północnym 1.3V. Nie mam wprawdzie w budzie huraganu, ale spowolnione 2x92mm z boku + 1x120mm z tyłu + wiatrak w zasiłce i mostek północny przegrzewa się!!! (dla porównania przy 1500MHz czyli gdy e2140 leci na 3GHz jest ok). Objawy przegrzania zawsze mam te same - zwiecha. Cichy nawiew rozwiązuje całkowicie problem. EDIT: A co do zabezpieczenia przed przegrzaniem proca - zawsze można włączyć w BIOSie "CPU Throttle cośtam" lub coś w tym rodzaju (nie pamiętam jak to dokładnie się nazywa), choć temperaturek to raczej tam nie ustawisz. Edytowane 16 Września 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 A powiedzcie mi Panowie, bom glupi. Zalozmy, ze mam teraz ustawione 375*8 = 3000Mhz. Czy jesli zmienilbym FSB na powiedzmy 420*7 = 2940Mhz, to NB nagrzewal by sie mniej ?? Bo niby przy 417FSB zmienia sie strap i ktos wyzej pisal, ze wtedy znowu wystarcza 1,2V na NB. Czy to wlasnie znaczy, ze np. te 420 jest "lepsze" niz 375 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 (edytowane) Mam pytanko - obecnie posiadam twardy dysk Seagate Barracuda .9 160GB na ATA-100 oraz nagrywarkę LG na ATA-33. Przeglądając instrukcję tej płyty głównej, można natrafić na taką notkę: If an ATA-66/100 disk drive and a disk drive using any other IDE transfer protocol are attached to the same cable, the maximum transfer rate between the drives may be reduced to that of the slowest drive.Czy mówi ona, że twardy dysk może pracować z prędkością nagrywarki, czyli w trybie ATA-33 (UDMA Mode 2), czy też źle zrozumiałem i jest mowa o czymś zupełnie innym? Przy okazji, czy miał ktoś z Was problemy ze współpracą z tą płytą dysków twardych, szczególnie Seagate, w połączeniu z nagrywarką LG na tym samym kablu? Niestety, zakup dysku SATA nie wchodzi chwilowo w grę ze względów finansowych. ps - czy płyta wciąż nie rozpoznaje nazw procesorów Pentium Dual Core? Czy nie ma to żadnego wpływu na wydajność? Edytowane 17 Września 2007 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 co do biosików to w niczym nie przeszkadza brak obsługi :) a kiedy wyjdzie bios z obsługą ''E" to nikt nie wie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 (edytowane) A powiedzcie mi Panowie, bom glupi. Zalozmy, ze mam teraz ustawione 375*8 = 3000Mhz. Czy jesli zmienilbym FSB na powiedzmy 420*7 = 2940Mhz, to NB nagrzewal by sie mniej ?? Bo niby przy 417FSB zmienia sie strap i ktos wyzej pisal, ze wtedy znowu wystarcza 1,2V na NB. Czy to wlasnie znaczy, ze np. te 420 jest "lepsze" niz 375 ??Nie do końca. Przy 420 i 1,2V nie uzyskasz 100% stabilności. Tu już nie tylko o NB chodzi. Orthos i 10 dni ci będzie chodził poprawnie ale na jakimś banale kożystającym z pełnej przepustowości pamięci ci się wykrzaczy. Jak podniesziesz napięcia to będzie cieplej ale jeśli ci na tym nie zależy to będzie może szybciej choć niezauważalnie. W dużej części aplikacji szybciej będzie z szybszym CPU. Edytowane 17 Września 2007 przez anemus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aeMaeTH Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 @soulburner BZDURA ;p Mialem swego czasu nagrywarke 4x (PIO) i dysk na tej samej tasmie i nie mialem transferu rzedu 5mb/s :D Moze im chodzic o to ze jak bedziesz mial podpiety drugi dysk (na SATA), bedziesz cos nagrywal i w tym samym momencie kompiowal miedzy dyskami to wtedy transfer drastycznie spadnie, ale i tak sie tak dzieje nawet na dwoch tasmach wiec ja wogole nie rozumiem tego zdania :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Hmm, to zdanie chyba ma uświadamiać użytkowników, że kopiowanie z dysku ATA-100 na dysk ATA-33 (lub PIO) i na odwrót, nie będzie odbywać się z prędkością dysku ATA-100, tylko z ATA-33 :P Już jestem spokojny ;) Teraz tylko trza przetestować, czy dysk nie będzie się gryzł z nagrywarką na jednej taśmie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Powiedzcie mi czy jest sens kupowac do zasilacza przejsciowke 20->24pin. Moj Fortron ma niestety wtyczke 20pin... Szkoda mi troche wywalac 11zl na przejsciowke, za miesiac czy dwa wymienie zasilacz na Delte 400W a ona ma wtyczke 24pin... Mam zamiar podkrecic 2140 na jakies 2.8GHz, oczywiscie trzeba bedzie podniesc napiecie... 1. Czy konieczne dla pracy plyty jest podlaczenie zasilania wtyczka 24pin? 2.Jesli moge podlaczyc poprzez wtyczke 20pin to jak to zrobic aby nie spalic plyty? Moze ktos fore zapodac? (boje sie, ze wloze wtyczke z nie tej strony co trzeba i plyta powedruje do krainy wiecznych bitow) 3.Czy podlaczenie wtyczka 20pin wplywa na stabilnosc/wysokosc OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Nie ma sensu. Ja uzywam na 20pin i smiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyni@ Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Mam taki mały problem, komputer po włączeniu i załadowaniu strony ze sprzętem stopuje i wyświetla się komunikat: "Press F1 to continue, DEL to enter setup" , muszę wciskać F1, jak zrobić żeby załączał się od razu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marin0 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 zgf1 Nie ma sensu wymieniać, wtyczka 24pin to tak jakby 20pin i dodatkowe napięcie dla poprawienia stabilności, ale traktuj to raczej jako dodatek... Wtyczka 20pin chyba wejdzie tylko w jeden sposób... Spróbuj, chyba nie da się włożyć na kilka sposobów.. Dyni@ Wciśnij DEL i ustaw wszystko w biosie i wyjdź zapisując ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyni@ Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Dyni@ Wciśnij DEL i ustaw wszystko w biosie i wyjdź zapisując ustawienia. Wszystko to znaczy co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Ja obstawiam, że masz w biosie włączoną stację dyskietek, której fizycznie nie masz i stąd problem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akull Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Witam w jaki sposób w biosie i w którym miejscu zmienia się częstotliwość fsb i dlaczego na moim e6750 przy prubie zmiany fsb mnożnik jest 21x i wychodzą kosmiczne częstotliwości proc.. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyni@ Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Ja obstawiam, że masz w biosie włączoną stację dyskietek, której fizycznie nie masz i stąd problem :wink: Nie wiem czy w BIOSie jest włączona, ale fizycznie mam, tylko lampka się świeci, a dyskietek nie chce czytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 (edytowane) To znaczy, ze masz tasme wpieta na odwrot. Czyli tak jakby jej nie bylo i bios sie burzy. W pierwszej zakladce w biosie Dysk A ustaw na None, czy Disabled, czy co tam bedzie. Albo popraw ta tasme. Edytowane 19 Września 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyni@ Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 To znaczy, ze masz tasme wpieta na odwrot. Czyli tak jakby jej nie bylo i bios sie burzy. W pierwszej zakladce w biosie Dysk A ustaw na None, czy Disabled, czy co tam bedzie. Albo popraw ta tasme. Dzięki wielkie, wyłączyłem i wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 (edytowane) Witam w jaki sposób w biosie i w którym miejscu zmienia się częstotliwość fsb i dlaczego na moim e6750 przy prubie zmiany fsb mnożnik jest 21x i wychodzą kosmiczne częstotliwości proc.. Dzięki i pozdrawiam. :lol2: :lol2: :lol2: Fajnego masz procka :D :D :D A co do FSB to się nie ustawia FSB jako takiego, tylko "poczwórne FSB". Jak to przestawisz i chcesz wiedzieć jakie FSB właśnie ustawiłeś to podziel to przez 4 :) A gdzie? - no nazwa opccji jednoznaczne na to wskazuje, jak już wiesz czego szukać to pewnie znajdziesz :) Edytowane 19 Września 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Prośba do posiadaczy lepszych proców. Moglibyście sprawdzić czy 500MHz FSB (właściwie 507) to max płyty? Podejżewam że możebyć iż to ścianka mojego proca :(. Edytowane 20 Września 2007 przez anemus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Problem z OC, panowie co robie zle?? Wiec mam 2140 ktory robi 2.95GHz(wedlug sprzedawcy) Proca puszczam na 2660(MHz, unlinked, memory 667MHz) jesli zostawie napiecie auto po zapuszczeniu Orthosa restarta mam... Jak zwieksze napiecie do 1.375V to Orthos dziala... Puszczam go na 2800MHz, daje napiecie 1.4V i niestety wywala sie po max kilku minutach Orthosa - restart, dalej z napieciem nie szedlem bo sie boje na box, wedlug Intel Thermal Tool na 2.6GHz i napieciu jak wyzej mam 65C... Zwiekszylem napiecie nb na 1.3V nie dalo wiele... Sprzedawca mowil, ze proc osiagnie 2,9GHz na napieciu 1.4, a 2.7GHz na napieciu 1.275... Czy ja cos robie nie tak? Czy moze slaby proc?? Pisze tu, to mam plytke z tego tematu, nowka dzis kupiona w sklepie, zasilacz jak w podpisie... Edytowane 20 Września 2007 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Problem z OC, panowie co robie zle?? Wiec mam 2140 ktory robi 2.95GHz(wedlug sprzedawcy) Proca puszczam na 2660(MHz, unlinked, memory 667MHz) jesli zostawie napiecie auto po zapuszczeniu Orthosa restarta mam... Jak zwieksze napiecie do 1.375V to Orthos dziala... Puszczam go na 2800MHz, daje napiecie 1.4V i niestety wywala sie po max kilku minutach Orthosa - restart, dalej z napieciem nie szedlem bo sie boje na box, wedlug Intel Thermal Tool na 2.6GHz i napieciu jak wyzej mam 65C... Zwiekszylem napiecie nb na 1.3V nie dalo wiele... Sprzedawca mowil, ze proc osiagnie 2,9GHz na napieciu 1.4, a 2.7GHz na napieciu 1.275... Czy ja cos robie nie tak? Czy moze slaby proc?? Pisze tu, to mam plytke z tego tematu, nowka dzis kupiona w sklepie, zasilacz jak w podpisie... Trudno coś tu poradzić, bo w całym podkręcaniu na tej płycie, właściwie to trzeba tylko pamiętać o napięciu na mostku (1.3V) i tyle. Spróbuj podwyższyć pozostałe napięcia o 0.1V. Spróbuj pamięci puścić na innym dzielniku, spróbuj też na linked synchronicznie (sync) przy 2.8Ghz będą chodziły na 700MHz, co każde pamięci 667 potrafią. Ogólnie to trudno stwierdzić, co jest nie tak. w pierwszej kolejności wskazywałbym na procka, potem na mobo i zasiłkę (rozumiem, że na ustawieniach domyślnych wszystko ładnie chodzi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Tak na domyslnych chodzi, teraz dziala na 2.66GHz i napieciu 1.375V. Wszystkie inne napiecia na default. 2h Orthosa z priorytetem 10 na Small fft 2h Orthosa z priorytetem 10 na Stress CPU & Ram Dziwne, bo sprzedawca mowil, ze proc dziala na 2,7GHz na jakichs 1.275V, jego max to mialo byc 2.95GHz... Tymczasem nie moge osiafnac nawet 2.8... Dodatkowo zaobserwowalem taki efekt, ze w XP co jakis czas wiesza sie myszka na usb, caly system dziala, urzadzenia na usb tez... Jak restartne to mysz znowu chodzi, juz tak z 5x mi sie przytrafilo, dziwne to wszystko jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aeMaeTH Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 ja bym poradzil uzywac dwoch sp2004 a nie orthosa u mnie ortek sie ciagle krzaczy losowo.. raz po paru sekundach a raz idzie po 4h i nic;/ sp2004 poki co rzetelnie oddaje stabilnosc proca:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...