Jump to content
wamak

Evga Nforce 650i Ultra

Recommended Posts

No to może odświeżymy trochę temat, bo dawno nikt nie pisał...

 

Ostatnio zauważyłem, że coś złego zaczyna mi się chyba dziać, 2 - krotnie w czasie grania obraz złapał freeza, słychać z głośników tylko powtarzający się dźwięk, pomaga tylko reset. Gierka to była Fifa 08, więc wymagania praktycznie żadne.

 

Grafikę można wyeliminować chyba (Galaxy 7900GS), bo jest chłodzona Zalmanem VF 700-Cu (temp. 40 idle/60 stres).

 

Zasilacz Corsair VX 450W, pamięci Patriot 2x1 GB 800MHz CL4 LLK puszczone na 2.1V, 810MHz, 4-4-4-12 2T, tryb unlinked.

 

Procek E4300 @2.5Ghz, napięcie AUTO, temp. 36 idle/max 55 stres, chłodzony AC Freezer 7 PRO na 1300RPM

 

No i dyski, dwie Barracudy, dość sie grzeją, temp 43-47C :/ (są obok siębie, chyba trzeba je odsunać na maxa ?)

 

Radiator czarny na EVGA niczym nie chłodzony, miałem dać wentyl ale mi się nie chciało jakoś...

Dodam, że komp. chodził w tej konfiguracji idealnie od sierpnia 2007, teraz jakieś dziwne akcje dopiero ... :angry:

 

Jak myślicie czego to wina ? Procka dać na sztywno 1.325V ? Wina chipsetu gorącego, a może dyski za ciepłe ?

 

Please help

W pierwszej kolejności puść trochę wiatru na chipset (u mnie przegrzewanie się chipsetu skutkowało zwiechami).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dorwę wentyl fajny to tak zrobię, ale podczas normalnego użytkowania nic się nie dzieje, tak samo nic się w grach nie działo przez 8 miesięcy. Dopiero w tym tygodniu 2 razy.

 

Chyba to jednak wina karty, póki co przeinstalowałem sterowniki na inne, zobaczymy co dalej...

 

Jaki wentyl (rozmiarowo) dać na ten radiator i rozumiem że mocować go na podkładce ... ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

i to moze byc wlasnie objaw przegrzewania chipsetu , mialem to samo , poki co moj tez chodzi pasywnie ale z thermalright hr-05-sli, ale w niedalekiej przyszlosci planuje zalozyc na niego jakis wolnoobrotowy cooler tak dla sportu

 

ale mam tez pytanie z innej beczki , planuje jakos niebawem przesiasc sie na 4 jaja pelna geba , tj. q6600 , nie chce mi sie w sumie patrzec po sigach czy ktos takiego ma na tej mobo wiec jesli ktos ma to mam pewne pytania.

 

jak z dzialaniem w/w proca na tej plycie ? docelowo chcial bym zrobic 3,0 ghz i wiecej mi pewno nie trzeba bedzie , czy do tych 3,0 ghz starczy freezer 7 pro ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak przejzalem ten temat i moze odpowiem na kilka pytan nie cytujac was konkretnie..

 

po pierwsze nie jest tak jak na poczatku twierdzono ze plyta jest dobra do oc..jest przecietna..ale za ta cene nie mozna sie spodziewac czego innego

 

1)ma 6 fazowe zasilanie..ale jest ono niskiej jakosci....duze vdropy.

niestabilne napiecia katuja proca...(zakatowalem w pol roku e4300 - z temp ok37 w idle ma teraz ok 46 w idle)

 

slabo prowadzi pamieci...

chipslet sie grzeje..musialem dac Thermalright HR-05 IFX SLI..

praca plyty bardzo niestabilna..nieraz resety...podwojne booty..

 

ale jak sie z ta plyta nie przesadza to jest do uzytku...ale nie wychodzcie na procach fsb200 na wiecej niz 3ghz..ja jechalem na 3,2

 

 

co do klada na tej plycie...to moze byc jesli nie bedzie robione o.c...inaczej odradzam..jesli przy c2d sa takie vdropy to przy quadzie bedzie masakra...za slabe ma zasilanie do oc quada ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak przejzalem ten temat i moze odpowiem na kilka pytan nie cytujac was konkretnie..

 

po pierwsze nie jest tak jak na poczatku twierdzono ze plyta jest dobra do oc..jest przecietna..ale za ta cene nie mozna sie spodziewac czego innego

 

1)ma 6 fazowe zasilanie..ale jest ono niskiej jakosci....duze vdropy.

niestabilne napiecia katuja proca...(zakatowalem w pol roku e4300 - z temp ok37 w idle ma teraz ok 46 w idle)

 

slabo prowadzi pamieci...

chipslet sie grzeje..musialem dac Thermalright HR-05 IFX SLI..

praca plyty bardzo niestabilna..nieraz resety...podwojne booty..

 

ale jak sie z ta plyta nie przesadza to jest do uzytku...ale nie wychodzcie na procach fsb200 na wiecej niz 3ghz..ja jechalem na 3,2

 

 

co do klada na tej plycie...to moze byc jesli nie bedzie robione o.c...inaczej odradzam..jesli przy c2d sa takie vdropy to przy quadzie bedzie masakra...za slabe ma zasilanie do oc quada ;)

Wszystko zależy od egzemlarza/konfiguracji. Spośród wymienionych przez Ciebie wad u mnie występuje tylko grzanie chipsetu, ja od początku jadę z FSB200 i 3.2GHz i zero problemów. A co do pamięci to jestem bardzo zadowolony - 2 przeciętne parki (czyli 4 kości) , w dodatku o różnych pojemnościach, różnych producentów i o różnych prametrach nominalnych idą mi 900MHz i CL4, wątpie czy na P35 bym to powtórzył. Edited by przemo3642

Share this post


Link to post
Share on other sites

co do klada na tej plycie...to moze byc jesli nie bedzie robione o.c...inaczej odradzam..jesli przy c2d sa takie vdropy to przy quadzie bedzie masakra...za slabe ma zasilanie do oc quada ;)

 

 

A ja się z kolegą nie zgodzę...

 

Mam galaxy - bliźniaczą do EVGA i q6600. Płytka rewelacja jak dla mnie za tą cenę. Konieczny upgrade biosu dla quada. Zasilanie stabilne q6600@3000 1.25v lub

@3200 1.35v. Wyżej nie próbowałem bo quad to grzejnik a mój kuler do elity nie należy.

 

Jak dla mnie, zwykłego usera duże zalety tej płyty to bezkonfliktowość (różne ramy, dyski pata, sata, płyta sam wraca do ustawień def jak się przesadzi z podkręcaniem), stabilna praca i spore możliwości oc. Oczywiście ekstremalnego kręcenia nie próbowałem ale kto do tego kupuje płytę za 250 plnów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To moze ktos wypowie sie na temat nowego BIOSu P04? Uległo poprawie cos w kwestii regulacji chłodzenia i PWM, lub piszczenia cewek gdy regulujemy Chasis Fan? Mam w tej chwili P03 i nie wiem cyz jest warto przesiadac. Mam problem bo moj komp sie dosc mocno grzeje, proc E4500 2200-->3100, 4x1gb fakt ze radiatorowane ale grzeja sie niemilosiernie (na 2.0V), o NB nie wspomne, a do tego dochodza 3 dyski w RAID - wypadaloby wlozyc jakis obry ale cichy cooler lub dwa - mysle czy by czasem rzeczywiscie nie najlepiej byloby zalozyc cos na NB ?

Druga rzecz - jak zaczlaem uzywac RAID od czasu do czasu zdarza sie ze bootowanie sie zatrzymuje w miejscu przed wykrywaniem systemu na dysku (po wyszukaniu RAIDA), czy to ma cos wspolnego z OC czy tez znany problem?

I ostatnia rzecz - gdybym zmienial BIOS - nie rozjedzie mi sie moj RAID? nie chcialbym potem obudzic sie z reka w nocniku..tym bardziej ze to stripe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale chlopakom jak pisali wczesniej nb sie grzeje....:D

 

mialem ten sam problem..zalozylem nowy cooler...szkoda ze wyszedl nowy bios jak juz plyte zmienilem...oplaca sie zawsze zmieniac biosa na nowszy (prawie zawsze)

jesli poprawia te piszczace cewki (niby jaki) to bym wgrywal od razu...to piszczenie doprowadzalo mnie do szalu.. sam jestem ciekaw jak dziala z nowym biosem

 

co trzeba tej plycie przyznac ze fajnie sie na niej grzebalo

 

EDIT..:gdzie dovzytales ze poprawia cewki

 

"Updated Wolfdale CPU microcode" -to tekst ze strony evga

Edited by globi-wan

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale chlopakom jak pisali wczesniej nb sie grzeje....:D

 

mialem ten sam problem..zalozylem nowy cooler...szkoda ze wyszedl nowy bios jak juz plyte zmienilem...oplaca sie zawsze zmieniac biosa na nowszy (prawie zawsze)

jesli poprawia te piszczace cewki (niby jaki) to bym wgrywal od razu...to piszczenie doprowadzalo mnie do szalu.. sam jestem ciekaw jak dziala z nowym biosem

 

co trzeba tej plycie przyznac ze fajnie sie na niej grzebalo

 

EDIT..:gdzie dovzytales ze poprawia cewki

 

"Updated Wolfdale CPU microcode" -to tekst ze strony evga

Kogo pytasz bo nie podales zadnego nicka!? Jsli o mnie chodzi to postawilem wlasnie pytanei czy to zostało poprawione i i jeszcze kilka innych pytan na ktore mam nadzieje ze ktos odpowie

Share this post


Link to post
Share on other sites

mial z was ktos juz taki objaw na tej mobo , ze nic specjalnego sie w sumie nie robi , nagle freez i lekki pisk slychac , tak jakby cewka ktoras piszczala ?

Chipset ci się pewnie przegrzewa, załóż jakiś wentyl albo puść nawiew na czarny radiator na NB (zapewne jest bardzo gorący)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie potrzebuję szybkiej porady odnośnie AC 7 Pro i regulacji obrotów.

Komp. kolegi ma tą płytę i ten wentyl.Czy jest możliwość automatycznej regulacji obrotów na tej płycie.Bo obojętnie co nie ustawi albo nie podłączy to zawsze ma 2600rpm.

Podejrzewam,że jest to gdzieś w tym topicu ale robił to na różne sposoby i wentyl nie zwalnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie potrzebuję szybkiej porady odnośnie AC 7 Pro i regulacji obrotów.

Komp. kolegi ma tą płytę i ten wentyl.Czy jest możliwość automatycznej regulacji obrotów na tej płycie.Bo obojętnie co nie ustawi albo nie podłączy to zawsze ma 2600rpm.

Podejrzewam,że jest to gdzieś w tym topicu ale robił to na różne sposoby i wentyl nie zwalnia.

Ta płyta ma zrąbaną regulację obrotów. w Biosie nic nie zdziałasz. Są trzy wyjścia:

 

1. Korzystać ze SpeedFana w Windowsie i po uruchomieniu XP-ka żeby się ładował ona z autostartu i zmniejszał obroty np. do 1000-1300 RPM (ja tak mam)

 

2. Kupić regulator obrotów (choćby Zalman Fan Mate 2) albo panel na przód obudowy

 

3. Podłączyć wentyl pod Chasis Fan na płycie głównej (nie próbowałem)

Edited by falcon1984

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie miał ktoś tutaj problemów z cichym mikrofonem na tej płycie? Wszystkie mic boosty mam powłączane, sterowniki poinstalowane, teoretycznie wszystko gra i buczy, mikrofon zbiera, problem tylko w tym, że słychać mnie tak jak bym sie znajdował 100km od mikrofonu. Próbowałem instalować różne wersje sterowników, ustawienia itp, ale niestety poprawy jak nie było tak nie ma. Najśmieszniejsze jest to, że nie ma znaczenia czy podepnę mikrofon pod dźwiękówkę na płycie czy na jakąś pod PCI a i mikrofon na innym kompie zbiera jak należy i słyszalność jest znacznie lepsza. Ktoś się spotkał z podobnym problemem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

re prown

niestety obecnie tak , o tyle ciekawe że wcześniej wszystko działo ok , mikrofon sprawdzony na innym kompie OK

podejrzewam sterowniki albo coś innego w systemie niestety w miedzyczasie był postawiony świeży sys więc nie bardzo moge dojść co namieszałem

jesli dojdziesz co to daj znac

Share this post


Link to post
Share on other sites

też stawiałem świeży system, tyle tylko że na tej płycie od początku niezależnie od sterów mikrofon działał cicho. Wersji sterowników przerobiłem chyba ze 4 do dźwiekówki z mobo i 2 do SoundBlastera i oczywiście różnicy nie ma żadnej, może ten chipset już jest taki cichy i nic sie nie poradzi? :S

Share this post


Link to post
Share on other sites

też stawiałem świeży system, tyle tylko że na tej płycie od początku niezależnie od sterów mikrofon działał cicho. Wersji sterowników przerobiłem chyba ze 4 do dźwiekówki z mobo i 2 do SoundBlastera i oczywiście różnicy nie ma żadnej, może ten chipset już jest taki cichy i nic sie nie poradzi? :S

U mnie mikrofon zawsze działał bez zastrzeżeń, bez wzgględu na stery. Tyle, że od pół roku jadę na X-Fi więc może coś się od tego czasu w sterach zmieniło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a sprawdzałeś może pod dźwiękówką na mobo, czy jest podobnie? btw. jaką masz rewizję płyty?

Z tą rewizją to chodzi o to: 122-CK-NF66-T1 ? Gdy używałem intergry to nie miałem żadnych problemów. Teraz mam intergrę wyłączoną w BIOSie, żeby mieć pewność, że nie będzie się gryzła z X-Fi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam

serdecznie wszystkich uzytkowników tego forum gdyz jestem nowy nabytek

Mianowicie chcialbym sie dowiedziec czy ktos z szanownych uzytkowników pł.głownej EVGA nf650i ultra montowal ten radiatory thermalright na mofsety jezeli tak jakie typy pasują napewno z gory dziekuje i raz jeszcze pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie masz co z kasą robić? Dwa takie radiatory to koszt chyba 120-140 zł o ile się nie mylę, a mosfety na tej płycie się prawie nie grzeją. Lepiej kup coś na chipset - np. HR-05, bo ten grzeje się diabelsko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

heeh dzieki za rade mam całą płyte założona juz w thermalright procek,2 mostki , grafe no jakos tak bym cos i na mofsety założył zrozum takie zboczenie :-) i staram sie juz długo dowiedziec wlasnie jaki model bedzie pasowal na te nieszczesne mofsety czytam przegladam no i zero rezultatu :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdajesz sobie sprawę, że chłodzenie płyty będzie droższe niż sama płyta (w tej chwili do sprzedania za ok. 200 zł, bo nie dawno sprzedałem). Za 400 zł masz już naprawdę niezłe mobo z dobrym chłodzeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak dokladnie zdaje sobie sprawe ze tak bedzie lecz mi ta plyta odpowiada niesamowicie poprostu jest swietna mam ja juz rok czasu i chyba raz mialem blsc i to spowodowane jakims programem a i mialem niedawno do testow msi na p35 i abita p35 i wyobraz sobie ze zostalem wlasnie z ta EVGA :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i odgrzewam ;)

Troszke tu cicho ....znaczy się płytka wszystkim chodzi dobrze :D

 

pytanko stawiał ktoś E7200 na niej ??

ew. jakieś info z jakim skutkiem ?? @OC

domyślam że raczej pójdzie skoro E8xxx idzie ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również i ja postanowiłem odkopać temat, choć widzę, że szanse na uzyskanie odpowiedzi są niewielkie - jak by każdy pozbyłsię tej płyty przy byle okazji ;)

 

Kilka dni temu zamieniłem modem USB SpeedTouch 330 na coś z prawdziwego zdarzenia, czyli router ADSL Linksys WAG200G. Wszystko działa świetnie, tylko...

 

...płyta główna zaczęła przerażająco piszczeć, ok. 2 razy na sekundę, przerywanym dźwiękiem. Piszczy tylko podczas aktywności połączenia sieciowego - kiedy nie ma żadnej komunikacji między routerem a PC, piski ustają. Kiedy tylko coś się wydarzy sieciowego - piszczy od razu, niemal równo z migotaniem diod na routerze :P

 

Wystarczy jednak nieduże obciążenie CPU i piski znikają... ale nie mogę ciągle trzymać jakiegoś obciążającego procesu włączonego, bo szkoda procesora i prądu :P

 

Piszczy zapewne któraś z cewek - nie znam się na tym kompletnie, ale próbowałem dotykać każdą z nich i dźwięk nie ustawał ani nie zmieniał natężenia, ciężko też stwierdzić na ucho, skąd ten dźwięk dokładnie dobiega.

 

Poniżej zamieszczam nagranie tego dźwięku:

http://daath.x.pl/downloads/piszczenie.mp3

 

Wydaje mi się też, że staje się coraz głośniejszy :P

Z góry dzięki za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, nie, router stoi na biurku, komputer pod ;) Czy karta sieciowa na PCI może rozwiązać ten problem? Można takie cacko dostać za 10-15zł :P

 

edit - lol, po zainstalowaniu karty sieciowej na PCI, pisk stał się głośniejszy i ciągły, również znikający przy użyciu CPU. Zdaje się dobiegać z okolic CPU. Zaraz wyląduję w pokoju bez klamek :P

Edited by soulburner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...





×
×
  • Create New...