Skocz do zawartości
Jarogniew

D-tek Fuzion W Angela.pl

Rekomendowane odpowiedzi

idea porownania wydajnosci apogee gt i lainga przy wiekszym przeplywie cieczy upadla wraz z pewnymi nieprzewidzianymi trudnosciami ;)... zgodnie z planem chcialem zmienic pompke, a skonczylo sie na zatopieniu dfi, proca itp, od gory do dolu jak z fontanny;). na szczescie mobo bylo bez napiecia, wiec prawdopodobnie wszystko przezyje jak wyschnie sobie.

na szybko zmontowalem lezace od jakiegos czasu inne graty...

Dołączona grafika

laing d5 rządzi :).

Jaro, zlaczki dla Ciebie w tygodniu.

zeby nie bylo ze OT, dtek zamontowany na celinie 346 :]

Edytowane przez sobih

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idea porownania wydajnosci apogee gt i lainga przy wiekszym przeplywie cieczy upadla wraz z pewnymi nieprzewidzianymi trudnosciami ;)...

Jaro, zlaczki dla Ciebie w tygodniu.

hmm, pobawisz się jak wyschnie mobo ? bo mnie ciekawi czy się coś zmieni (dtek odskoczy odrobine?)

yeee złączki.. nareszcie Laing zamiast służyć jako podstawka dla kurzu, sobie podziała normalnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, pobawisz się jak wyschnie mobo ? bo mnie ciekawi czy się coś zmieni (dtek odskoczy odrobine?)

yeee złączki.. nareszcie Laing zamiast służyć jako podstawka dla kurzu, sobie podziała normalnie :)

jak dostane natchnienia byc moze jeszcze do tego wroce. uklad juz wyglada ciut inaczej wiec trudno bedzie to jakos zweryfikowac.

laing o dziwo cichutki nawet na 3 biegu. 5 tez akceptowalny o ile wiatraczki troche szumia.

a na fotce widzisz piane na wezu ktory idzie do airtrapa? jak przeskakujesz z 1-2 na 5 to zasysa z 10cm wody z weza, woda nie wyrabia na zakretach ;).

bedzie miala co robic z tygonami ;)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sobih - porównywałeś temperatury na CWu i Laingu D5?

sorki za OT ;)

czytamy, czytamy...

idea porownania wydajnosci apogee gt i lainga przy wiekszym przeplywie cieczy upadla wraz z pewnymi nieprzewidzianymi trudnosciami ;) ... zgodnie z planem chcialem zmienic pompke, a skonczylo sie na zatopieniu dfi, proca itp, od gory do dolu jak z fontanny;). na szczescie mobo bylo bez napiecia, wiec prawdopodobnie wszystko przezyje jak wyschnie sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalozylem D-Teka. U mnie lepiej w idle az o 5 stopni i w stresie o 4 w porownaniu do Apogee! Jestem w szoku! A dopiero co zalalem uklad, wiec jeszcze sie bedzie odpowietrzal do jutra. Efekt wizualny bloku w ukladzie za-je-bys-ty! Jutro powrzufam foty.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdza sie wiec chyba to co pisza ludzie na XS:

- Apogee GT/GTX stawia znaczne opory i jego efektywnosc jest najlepsza przy duzym przeplywie - w ukladzie z jednym blokiem i silna pompa

- D-Tek nie stawia oporow, nie potrzebuje poteznego przeplywu i doskonale sprawuje sie w ukladach z wieksza iloscia blokow (u mnie 4) i mniej wydajna pompa (u mnie cwu).

W idle na Apogee mialem temperature 36-40 stopni, a na D-Teku mam 32-35 stopni:

Dołączona grafika

(woda 0*, bo czujnik nie jest jeszcze podlaczony)

Bede robil dalsze testy i o wynikach bede informowal.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie, ze post pod postem, ale temat 'cieply', wiec niech ten post zostanie zauwazony.

Fotki z montazu:

Dołączona grafika

Sprezyna. Nawet TYGON nie dal rady na takim duzym luku - nie lamal sie, ale splaszczal. Sama sprezyna nawet komponuje sie z zapinka D-Teka dlatego sie na nia zdecydowalem.

Dołączona grafika

Blok na mosfety... Pasuje jak do koziej [gluteus maximus] trąba, ale... moje dziecko, spelnia swoja funkcje, wiec jest. Jak bedzie mi sie chcialo to go pomaluje tak aby pasowal do D-Teka i bloku na NB.

Dołączona grafika

Aby uniknac takiego zjawiska (foto:XS): Dołączona grafika

Potrzebny jest backplate:

Dołączona grafika

Wiecej fotek calego ukladu niebawem w odpowiednim temacie Galerii.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamawiaj :) ewentualnie poczekaj bo niedługo ma być dostępny w PL apogee gtx :rolleyes:

Dostęp do gtx to ja mam http://www.specialtech.co.uk/spshop/custom...=545&page=1

tylko jeśli faktycznie seria apogee ma większe wymagania to przy tej mojej marnej pompce będą kłopoty. Dlatego bardziej skłaniałbym się ku Fuzion.

I tu najbardziej pomocne by było Twoje porównanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze conieco zrewidowac swoja opinie nt. dteka i apogee.

zlozylem na szybko quadgt + celek 346 wygrzebany ze smieci 2x1gb 10th ae + 66gt.

mialem okazje przekonac sie jak tu bedzie sie miala wydajnosc jednego i drugiego bloczku i o dziwo apogee zostaje w tyle, bez wzgledu na wartosc przeplywu cieczy :|.

roznica podobnie jak u Martinii'ego 4-5st nawet.

widac dla tych bloczkow gole jajo a proc z ihs'em to nie to samo :|.

winy po czesci doszukuje sie w mocowaniu apogee. te jego smieszne nakretki ktorych nie mozna dokrecic do oporu bo sa od gory po prostu pelne powoduja niepelny docisk. sprezynki niby nie sa luzne, ale przywyklem do mocniejszego skrecania bloczkow. musze sprawdzic z jakimis motylkami czy nie poprawi sie to odrobine.

druga sprawa, przy zdejmowaniu apogee bow widzialem po pascie docisk nie po srodku cpu tylko przesuniety w lewo o ok 0,5cm. po BOW'owaniu apogee powierzchnia na rdzen wystarczajaca ale prawdopodobnie nie obejmuje calego rdzenia pod ihs'em w sytuacji gdy blok nie jest docisniety centralnie.

musialbym miec jakiegos backplate'a i normalne nakretki...

a co do przeplywu, miedzy 1/2 a 5 biegiem lainga d5 w przypadku obu bloczkow roznica temp. cpu jest nie wieksza niz 1st.

Malikowi po zmianie eheima na lainga wyszlo 3-4st :unsure: . moze po prostu woda cofala mu sie w wezach, nie widze innego wytlumaczenia B-) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo.. układ układowi nie równy...

Ja po przejsciu z Ehaima 1250 na lainga też zauważyłem spadek temperatur.

Sam E1250 podłączony in line z blokami na sucho podgrzewał mi znacząco wodę. Teraz nie pamiętam dokładnie o ile... ale to jedyne logiczne wyjaśnienie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 stopien roznicy na coolriver . przeciez to tyle co nic prawie. sam kupilem apogge gt od osoby ktora zmieniala na fuziona i jestem z niego bardzo ale to bardzo zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a cena bardzo konkurencyjna....d-tek jest bardziej złożoną konstrukcją .. odlew 2 częściowy top itp. więc jest wart swojej ceny.. natomiast apogee wtryskarka , cnc i jazda...ale znowu jak dla mnie apogee ładniejszy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coolriver jest slaba pompka -oczywiscie w sensie przeplywu . sam ja mam i jestem z niej bardzo zadowolony . ale wczesniej mialem eheima 1250 i tam byl taki przeplyw ze sie uklad przez trojnik odpowietrzyc nie mogl tak szybko woda plynela , w coolriverze poprostu spokojnie sobie sobie przeplywa . no i puszczac jeszcze ta pompke na 5v jest dla mnie bezsensu skoro na 12 v jest kompletnie nieslyszalna .

chyba tylko taka pompka z cpc ma mniejszy przeplyw od coolrivera .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coolriver jest slaba pompka -oczywiscie w sensie przeplywu . sam ja mam i jestem z niej bardzo zadowolony . ale wczesniej mialem eheima 1250 i tam byl taki przeplyw ze sie uklad przez trojnik odpowietrzyc nie mogl tak szybko woda plynela , w coolriverze poprostu spokojnie sobie sobie przeplywa . no i puszczac jeszcze ta pompke na 5v jest dla mnie bezsensu skoro na 12 v jest kompletnie nieslyszalna .

chyba tylko taka pompka z cpc ma mniejszy przeplyw od coolrivera .

sa jeszcze pompy z mniejszym przeplywem, ale ich nie wprowadzilismy... maja problem z normalnym przeplywem na 1 bloku i chlodnicy 2x120 :(

a 'taniosc' nie zawsze idzie w parze w 'jakoscia'

Coolriver sie trafil dobrym produktem i z tego co wiem z D-Tekiem u kilku osob daje rade spokojnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nawet powiedzial ze z bardzo dobrym.

ja sam uzywam go do apogee GT i moge powiedziec ze jest wystarczajacy w 100% . a co do tego przelplywu to chodzilo mi o cooriver 5v .

moja wypowiedz bardziej sie odnosi do tego co greg napisal - poprostu to neguje . fuzion jest lepszy tylko gdy masz pompke gdzie przeplywu prawie wogole nie ma cos jak coolriver na 5v . bo tak to 1 stopien to tyle co nic :) a apogee gt jest tanszy o 20-30 zl chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fusion zamówiony! :) POdziele się spostrzeżeniami jak dostane i zmontuje. Zmieniam razem z blokiem na GPU więc będzie spory wpływ na temp w układzie.

Chyba że najpierw założe Fusiona i przetestuje - tylko czy będzie mi się chciało dwa razy spuszczac wode? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesyka dotarła ale popełniłem gafe i nie zamówiłem króccy :oops: a te które sa fabrycznie starczyłyby na wąż ogrodowy :D .

Po obejżeniu stwierdzam że nie jest zbyt piękny wizualnie. Mam na myśli użyte tworzywo, ale ocenie całośc w kompie po złożeniu. Przy okazji zamawiania króccy zmienie sobie węże więc nie jest tak źle i tak musiałem drugi raz zamawiac (z innego źródła).

@Arni - co do kosztów produkcji to wtryskarka i cnc to nie takie hop siup ;), takie maszyny są bardzo drogie. Sam na codzień pracuje na cnc. Koszt nowej frezarki numerycznej krąży około 300000 euro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi