Skocz do zawartości
labo

C2d Dla Mnie To Porażka, Lub Ja Czegos Nie Rozumiem

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mozecie mi moze cos wytlumaczyc, bo moze jestem niedoinformowany.

Tyle sie naczytalem jakie procki C2D sa super, mozna wszystko robic jednoczesnie, a powiem szczerze dla mnie to g prawda.

Otóż posiadam lapka z prockiem C2D T7200 , 1 giga ram, dla porownania mam stary ,wysluzony komp stacjonarny z prockiem P4 2.0 Ghz Northwood, i powiem szczerze nie widze wielkiej roznicy pomiedzy szybkoscia obu tych procesorw.

Nie zauwazylem zebym na moim C2D mogl robic wszystko co chce, jednoczesnie. Przed chwilą wlasnie robilem obraz partycji programem Acronic , i mocno zamulilo mi kompa, ze niewiele moglem cos robic wiecej, o to zrzut ekranu. Powiem szczerze ze ten caly C2D jest g warty, szkoda tylko kasy. a moze cos z moim prockiem nie tak i powininem reklamowac. co o tym sadzicie?

Moj system to xp home.

pozdr.

post-119309-1176845811_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz bo Ty operowałeś na dysku. Ty nie potrzebujesz Core2Duo tylko HardDisk2Duo. Jeśli chcesz sie przekonać na czym polega dwurdzeniowość uruchom aplikacje które głównie wykorzystują moc obliczeniową komputera. Uruchom na przykład SuperPi i próbuj pracować na C2D i na jednordzeniowcu. Poczujesz różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skompresuj sobie film na tym P4 a potem to samo na C2D, zmienisz zdanie na bank :] Bo jak wspomnial excray: zamulilo Ci system, ale nei z powodu procesora tylko wolniejszego dysku, ktory zreszta byl pod duzym obciazeniem. U mnie mam podglad na obciazenie prockow non stop i nawet jak muli system to najczesciej z powodow innych niz procesor, bo ich obciazenie rzadko wychodzi ponad 20%.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

Tylko ze prawda jest taka ze kazda czynnosc katujaca procesor wykorzystuje tez hdd. Bez macierzy dyskowej dwurdzeniowosc mija sie z celem.

Czy to dekompresja rar, czy to kodowanie filmu - w zasadzie jaka kolwiek czynnosc obciazajaca procesor obciaza tez hdd. Super PI mozna se wsadzic w... buty. Super Pi mi nie zakoduje filmu czy nie przspieszy gry. Super Pi jest sztuka dla sztuki - ot taki 3D Mark dla CPU tylko jeszcze mniej uzyteczny.

Jedyna nadzieja sa gry wykorzystujace drugi rdzen, ale ja tez to widze w ciemnych barwach - 2 rdzeniowe procesory sa juz od dawna a w temacie optymalizacji 2 rdzeniwej wszystko stoi w miejscu czyli ZERO wsparcia. Zaskakujace jest to jak bezradni sa programisci w kwestji wykorzystania 2 rdzenia. Oczywiscie caly czas slyszymy jakie to beda zalety i co to nVIDIA czy ATI nie robi w tym celu - jest tylko jeden problem - to jest tylko bezproduktywne bicie piany nie przekladajace sie na zadne efekty ktore bym widzial na monitorze.

Wydaje mi sie ze dual core zdechnie tak samo smiercia naturalna jak technologia 64 bitowa w cpu.

Przeciez dwurdzeniowosc procesorow to nie jest swierzy temat. Juz 10 lat temu mozna sie bylo bawic w taki klocki - tylko ze juz wtedy pomysl szybko upadl bo byl malo wydajny.

To dziwne bo przeciez 2 procesory "moga wiecej" ale niestety fakty brutalnie zweryfikowaly ten poglad.

Aha jedyna zaleta procesorow platform wielo procesorowych to servery plikow, graficzne, i te do obliczen np pogodowych - powodzenia z takimi zastosowaniami...

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawy temat poruszony zostal. Zgadzam sie, w laptopach nie potrzeba kolejnych rdzen i mhz ale krok naprzod w zakresie hdd. Wiadomo dyski wolne ale jakby zamiast pakowac 120gb ladowali 2x 60gb w jakis kieszonkach termicnych mogloby byc znacznie lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze prawda jest taka ze kazda czynnosc katujaca procesor wykorzystuje tez hdd. Bez macierzy dyskowej dwurdzeniowosc mija sie z celem.

Czy to dekompresja rar, czy to kodowanie filmu - w zasadzie jaka kolwiek czynnosc obciazajaca procesor obciaza tez hdd. Super PI mozna se wsadzic w... buty. Super Pi mi nie zakoduje filmu czy nie przspieszy gry. Super Pi jest sztuka dla sztuki - ot taki 3D Mark dla CPU tylko jeszcze mniej uzyteczny.

Jedyna nadzieja sa gry wykorzystujace drugi rdzen, ale ja tez to widze w ciemnych barwach - 2 rdzeniowe procesory sa juz od dawna a w temacie optymalizacji 2 rdzeniwej wszystko stoi w miejscu czyli ZERO wsparcia. Zaskakujace jest to jak bezradni sa programisci w kwestji wykorzystania 2 rdzenia. Oczywiscie caly czas slyszymy jakie to beda zalety i co to nVIDIA czy ATI nie robi w tym celu - jest tylko jeden problem - to jest tylko bezproduktywne bicie piany nie przekladajace sie na zadne efekty ktore bym widzial na monitorze.

Wydaje mi sie ze dual core zdechnie tak samo smiercia naturalna jak technologia 64 bitowa w cpu.

Przeciez dwurdzeniowosc procesorow to nie jest swierzy temat. Juz 10 lat temu mozna sie bylo bawic w taki klocki - tylko ze juz wtedy pomysl szybko upadl bo byl malo wydajny.

To dziwne bo przeciez 2 procesory "moga wiecej" ale niestety fakty brutalnie zweryfikowaly ten poglad.

Aha jedyna zaleta procesorow platform wielo procesorowych to servery plikow, graficzne, i te do obliczen np pogodowych - powodzenia z takimi zastosowaniami...

Supreme Commander, STALKER, Alan Awake, Crysis, UT3, HL2:ET. Wymieniac dalej? Te wszystkie gry wspieraja wiele rdzeni. A co do reszty zarzutow to zrobilem wlasnie taki prosty tescik: testowalem naped DVD programem Nero i obciazenie procesora w czasie wypalania. Wachalo sie od 7 do 42%. Jednak bez problemu (i jakiejkolwiek zacinki) moglem robic rozne inne rzeczy: przeladowywac strony w przegladarce, otwierac pliki Wordowskie itd. A potem zrobilem taki myk: zaczalem kopiowac duzy plik (4,5GB) z dysku na dysk zewn po FireWire. I teraz ciekawostka: mimo mniejszego obciazenia procesorow (20-30%) system wyraznie zwolnil, strony wyswietlaly sie duzo dluzej, a plik Wordowski otwieral sie kilkadziesiat sekund. Dlaczego sie tak dzieje? Przeciez obciazenie jest mniejsze to powinien chodzic szybciej prawda? Wiec widac, ze to wina DYSKU a nie procesorow. To samo tyczy sie operacji na plikach video. Czasami konwertuje sobie AVI to MOV zeby wrzucic na PSP i na 2 rdzeniach bez zadnego klopotu mozna zauwazyc ze robi sie to o wiele szybcie, plus minus 2 razy (co raczej jest do przewidzenia. Wiec przestancie gadac glupoty. Zgoda ze 64bit byl strasznie rozdmuchany i generalnie nic na razie nie przyniosl, ale z 2 rdzeniami sprawa ma sie zupelnie inaczej. Daja sporo i nie trzeba wcale zadnych benchow zeby sie o tym przekonac. Poza tym skoro wiecej niz 1 rdzen jest niby nie potrzebny to po co laduja po 8 sztuk w Maci do profesjonalnych obrobek video? Tam tez lepiej byloby wlozyc Pentiuma 4??

edit.

A co do dyskow do sa juz 7200 z zapisem prostopoadlym gdyby ktos chcial super predkosci, bo SSD jak na razie wcale nie sa tak szybkie jak wszyscy mowili ze beda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

w stalkerze nie widze roznicy miedzy sempronem 2800+ a moim c2d 2.0 a reszty gier poza supreme commander i HL2:ET po prostu nie ma.

Poza tym do wypalania plyt nie jest potrzebny 2 jajowiec. Mi podczas palenia na starym centrino zuzycie skacze do kilku % wiec dziwi mnie tu twoje 42% 0 o . W prockach 2 jajowych rdzenie "tępo" chodza na max bez zadnej optymalizacji ich pracy.

Oczywiscie w takich akcjach jak depakowanie rar itp ladnie widac ze tylko jeden rdzen jest obciazony - tylko ze tak jak pisali poprzednicy bez raida jest to o pupe wytluc bo system jest zarżniety przez hdd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisalem, ze gry maja wsparcie dla wielu rdzeni, a nie to czy to widzisz czy nie. Poza tym, zeby byc dokladnym, HL2:ET jeszcze nie ma tez. Ale tutaj zwracam uwage na jedna rzecz: Core 2 Duo dla komputerow stacjonarnych (a to na nie sie pisze gry) mialo premiere w ostatnie wakacje, czyli minelo +- 9 miesiecy. Nie spodziewajmy sie po tym czasie, ze z miejsca gry zaczna to wspierac. Tytuly bedace juz od dawna w produkcji, maja to wsparcie wiec troche cierpliwosci. Podobnie z konsolami: to ze pojawia sie jakis next-gen nie oznacza ze w dniu premiery otrzymamy najwieksze hity pokazujace wszystko co sprzet ma do zaoferowania. A co do wypalania plyt to nie chodzilo mi o to ze 2 jajka sa potrzebne czy nie tylko ze wplyw na zamulanie systemu w takim momencie ma dysk, a nie brak mocy procesorow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 64 bitów- dzisiaj powoli standardem stają się 2GB RAMu. Za jakieś 2 latka będziemy mieć 4GB, a za kolejne 2, technologię 32-bitową będzie można wyrzucić do kosza, bo tylko 64-bitowy sprzęt będzie mógł obsłużyć więcej RAMu. Wcześniej ten standard się nie przyjął, bo kto wykorzystałby 8GB RAMu, kiedy do wszystkiego wystarczyło 512MB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie przeczysz.

Poza tym, ja uwazam, ze procesor dwurdzeniowy daje olbrzymiego kopa systemowi, nawet na moim "ultraszybkim" dysku (jakis fujitsu mhv2080b, pewnie kolo 5400rpm, albo cos takiego). Po pierwsze jak jakis program "zeżre" Tobie 100% procka (z powodu bledu czy tez jakichs obliczen) nadal masz kontrole nad systemem.

Po II, kompilacja gentoo trwa jakies 2x krocej z uzyciem dwoch rdzeniow :D

Poza tym... sprobuj skype'ować i grać w warcrafta3 na 800 MHz na jednym rdzeniu, a rób to samo na dwoch. Gwarantuje satysfakcjonującą różnicę :)

W wielu wypadkach jest to rzecz, na którą nie można narzekać - pomijając prądożerność -> ciepłodajność

Edytowane przez psla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym... sprobuj skype'ować i grać w warcrafta3 na 800 MHz na jednym rdzeniu, a rób to samo na dwoch. Gwarantuje satysfakcjonującą różnicę :)

Taka zagwozdka...a HT... :wink:

Juz Chlopaki z Egieldy pisali , ze jesli maja przesiasc sie na A64 bez HT to zostaja przy P4...

A swoja droga na 800MHz to sie w zasadzie grac juz dzis nie da..ten proc to ja mialem w 2001 roku :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

psla nie przecze sobie w ogole. Servery plikow posiadaja tez dyski w macierzy, poza tym muszaobsluzyc mase zapytan o plik, kolejkowac itp, - ma sie to nijak do zastosowan domowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze istnieją takie programy jak Photoshop, 3d Studio Max, Matlab, Mathematica i wiele innych. które wykorzystują DC. A po drugie przy pracy nawet w aplikacjach jednowątkowych dwurdzeniowy procesor zapewnia nam szybszą i bardziej komfortową pracę (np. obciążamy jeden rdzeń obliczeniami na drugim pracujemy) . A po za tym nie wiem jak u Ciebie, ale dla mnie standardem jest że przy pracy na kompie mam odpalonych kilka lub nawet kilkanaście aplikacji i trudno w takiej sytuacji nie zauważyć zalety posiadania chociażby dwóch rdzeni.

Co do technologi 64 bitowej to śmiem twierdzić coś przeciwnego niż Ty. Oczywiście nie znalazła ona początkowo zastosowań w rozwiązaniach domowych ale w świecie serwerów i stacji roboczych ma się nadzwyczaj dobrze, z tego co mi wiadomo większość obliczeń numerycznych z prawdziwego zdarzenia przeprowadzana jest w środowiskach 64 bitowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hooded man wiesz, to jest troche tak jakbys jezdzil Ferrari z predkoscia 60km na godzine i w zwiazku z tym twierdzil, ze silniki V8 czy V12 sa psu na bude i rownie dobrze mozna jezdzic maluchem ;-)

Dwa rdzenie wykorzystac bardzo latwo i wydajnosc dysku nie ma tu tak naprawde zbyt wiele do rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz cos z zupełnie innej beczki.

Otóż - moja wiedza o ewolucji CPu zatrzymała się na poziomie Celerona D.

NIe chce mi się czytać o C2D i o różnicach. Orientuję się, ze ma dwa rdzenie. Jak natomiast rozwiązano w tym procku pamięci podręczne?

Czy każdy z rdzeni ma dostępny własny chache? czy może ją współdzielą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem zadowolony z 2 jajek. Pracuje na Sony Vegas obsługującym 2 jajka i ten sam kawałeczek filmu kompresowany na P4 3.0 Ghz HT jest przez 16 sekund a na C2D T7200 2.0 Ghz przez 6 sekund... wynik mówi sam za siebie. Teraz wystarczy sobie obliczyć ile trwać będzie kompresja filmu w HD co średnio wynosi na moim C2D - 8 godzin a na P4 - prawie 24 godziny. Do tego mogę jeszcze w tym samym czasie coś robić a na P4 mogę sobie pójść na spacer :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem zadowolony z 2 jajek.

No tutaj nie ma sie co dziwic :) Kazdy zdrowy bylby tego samego zdania :lol:

A co do wykorzystania c2d w notebookach to jest z tym roznie. Glownie to trafia w segment gier (do ktorego notebooki w znacznej wiekszosci nei sa przeznaczone), albo jakichs stacji roboczych (konwersja, codeki, jakas obrobka wideo). Brakuje optymalizacji w najprostszych i najczesciej stosowanych aplikacjach, takich zeby juz z poziomu systemu dawalo to ogromnego kopa w stosunku do single core.

A ta kompresja, to tak jak zauwazyl przedmowca. Tez sie bawie sporo w after effects i tam naprawde liczy sie moc procesora - glupi kilkusekundowy preview jakiegos malego efektu potrafi trwac kilkadziesiat sekund wtedy to ma znaczenie. No ale jaki jest sens zajmowania sie editingiem na notebooku? :/ jakas mala panoramka, nawet jak sie ma 17''wxga to to i tak dyski tutaj powaznie kuleją a za cene takiej maszyny toby mozna miec z 3 desktopy o takiej samej mocy :/

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi