Sqter Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Witam. Ze względu na mojego małego, wścibskiego synka, który ma prawie 1,5 roku zmuszony byłem na zakup zamykanej obudowy. Akurat TAKA OBUDOWA była w pobliskim sklepie (zresztą nawet o 15 zł taniej niż w linku z Allegro) więc bez żadnych konsultacji ją wziąłem. Ale do rzeczy. Obudowa jest praktycznie cały czas zamknięta. No i niestety zauważyłem, ze temperatury są stosunkowo wysokie. Do tego założyłem niebieskiego Zalmana na SB i wzrosły temp grafiki i jej otoczenia. Po zdjęciu bocznej ścianki temperatury spadły znacząco. No ale przy dziecku nie mogę zostawić tej obudowy otwartej. Obudowa ma 2 wentyle. Jeden z tyły wyciągający i z frontu zasysający. Ale nie wiem czy dobrze zasysa skoro Przednia klapa jest cały czas zamknięta. Pomyślałem o dołożeniu jeszcze jednego wentyla. Ale gdzie ? Oto moje pytanie. Chyba na bocznej ściance u dołu. No i czy ma wyciągać czy zasysać powietrze ? Czy to w ogóle dobry pomysł ? Daję screen Z Everesta z obecnymi temperaturami. Konfig taki jak w podpisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 jeżeli hdd jest centralnie tuż za wentylatorem to faktycznie za słabo wieje ten wentylator. Temperatura dysku jak najbardziej bezpieczna i prawidłowa, ale z wentylatorem 12 cm tuż przed powinna byc ok 25-26*C 2 możlwiości - drzwi blokują dostęp powietrza, sprawdz odczyty przy otwartch i zamkniętcyh - za słaby (wolny wentylator) jeżeli przy otwartych drzwiach sie nic nie zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 ja przerobiłem swoją soprano, wycięcie w drzwiczkach z frontu to był dobry pomysł, ponieważ powietrze nie jest praktycznie zasysane, no i temp spadła o jakieś 7C. teraz przy obciążeniu (sprzęt w podpisie) następujące temp. -> HDD(20C), Grafa(65C), Procek(34C). może kable czy coś przeszkadza w cyrkulacji powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 jeżeli hdd jest centralnie tuż za wentylatorem to faktycznie za słabo wieje ten wentylator. Temperatura dysku jak najbardziej bezpieczna i prawidłowa, ale z wentylatorem 12 cm tuż przed powinna byc ok 25-26*C25-26 stopni to byłoby już zbyt chłodno. 31 jest już na granicy. Optimum to 35-40. Wszystko zależy od wentylatora i jak bardzo skupiony jest na dysku strumień powietrza. 2 możlwiości - drzwi blokują dostęp powietrza, sprawdz odczyty przy otwartch i zamkniętcyh - za słaby (wolny wentylator) jeżeli przy otwartych drzwiach sie nic nie zmieni Jeśli dioda nie jest uwalona to temperatury są całkiem dobre, żeby nie powiedzieć nawet, że nieco za dobre :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 25-26 stopni to byłoby już zbyt chłodno. 31 jest już na granicy. Optimum to 35-40.Drogi Labovsky :) Ja mierzę temperaturę wg wzorca :rolleyes: czyli Chieftec LBX (poprzeczny montaz dysków) z nawiewem dwóch Papstów puszczonych na 5v czyli ok 1400obr, wtedy mam temperature 24-26*c czyli ciut powyzej temperatury pokojowej Temperatura ta powinna wystarczać na odpowiednie rozrzedzenie smaru na łozyskach, a dla elektronki im mniej tym lepiej. Z doswiadczeń mogę powiedziec że w szefie bg miałem keidyć twardziela co miał 18-20*C - tak dobrze go chłodziłem :) (12cm z przodu- owiewało spód dysku i 8cm centralnie z boku) Optimum wydaje sie leżec 25-35*c Wszystko zależy od wentylatora i jak bardzo skupiony jest na dysku strumień powietrza.Tak naprawdę to sposób skupienia raczej wpływu wielkiego nie ma (przy klasycznym montażu i 12cm wentylu z przodu), a największy ma montaz poprzeczny, przy nawiewie z przodu, bo wtedy gdy jeszcze są szyny do hdd to nawiew jest zazwyczaj bardzi słaby i nieefektywny Jeśli dioda nie jest uwalona to temperatury są całkiem dobre, żeby nie powiedzieć nawet, że nieco za dobre :) Pozdrawiam Temperatura wydaje sie odpowiadac standardowi nawiewu z wentylatora 12cm który ma ograniczony dostęp powietrza przez drzwiczki Również pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sqter Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Temperatury jakie podałem mierzone były przy normalnej pracy "biurowej". A więc (wiem, nie zaczyna się zdania od "a więc" :wink: ) chyba bez stresu. Jednak teraz wiatrak na procku chodzi na 2.800, te wiatraki z obudowy też około 2000. Chciałbym zmniejszyć ich prędkości aby było ciszej no ale wtedy chyba temp wzrosną. Dlatego pomyślałem o dorzuceniu jeszcze jednego wentyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Drogi Svende :) O temperaturach dysków pisałem na podstawie przeczytanych wieści w ostatnim czasie. Wybacz brak linków. M.in. o raporcie Google, które zebrało olbrzymie ilości materiałów na temat pracujących u nich dysków. Wg. informacji od nich, które zapamiętałem, najdłużej pracowały dyski przy temperaturach 35-40 stopni. Dyski chłodniejsze niż 35 stopni bywały bardziej awaryjne nawet niż te pracujące w temperaturze 40-50 stopni. Oczywiście raport zawierał nie tylko zmienne temperaturowe, ale i inne, bo przede wszystkim dotyczył stosunku rzeczywistości do współczynnika MTBF podawanego przez producentów HDD. Pozdrawiam, jak tylko znajdę to po raz drugi, to wkleję :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Wybaczam brak linków, ale będę z zainteresowaniem grzecznie czekał aż znajdziesz :) Żeby rozgrzać HDD do 50*c to trzeba jednak sie trochę postarać, bo tak sam z siebie nawet w lipnych niewentylowanych obudowach żeby sie rozgrzał to nie ma szans. Awaryjnosć a temperatura dzieli sie na dwa głowne wątki - chłodno dobrze dla elektroniki - ciepło dobrze dla mechaniki, zwłaszcza smarowanych łozysk Poza tym trzeba wiedziec czy dyski w temperaturze np poniżej 35*c nie były wykorzystywane najintensywniej i masę innych drobniutkich danych. MTFB jest przez większosć sprzedawców na nieswiadomych kileintach wykorzystywana do stworzenia urojenia, ze dysk bedzie pracował bezawaryjnie ze 30lat, a tak w rzeczywistości MTFB jest pewnym współczynnikiem wyliczanym statystycznie, a z żywotnoscia sprzętu ma bardzo pośrednie i luźne powiazania. Serdecznie Pozdrawiam B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Pragnę zauważyć , że ja używam dysku Samsunga w drugim kompie od dwóch lat i jego temp w idle wynosi około 17 st C, a w stresie około 25 stC i jakoś nic się z nim nie dzieje - pracuje bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) @Blackwhite: Masz skopany czujnik temperatury (zaniża ok 7-10st.C). No chyba, że mieszkasz w iglo ;) i masz na codzień temp. otoczenia rzędu 15st.C :blink: Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sqter Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 HALO !!! PUK PUK !!! Czy ktoś mnie w ogóle czyta ? Może ktoś wniesie coś do tematu wątku i pomoże mi rozwiać wątpliwości. Jak na wiejskiej, za przeproszeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) Żeby rozgrzać HDD do 50*c to trzeba jednak sie trochę postarać, bo tak sam z siebie nawet w lipnych niewentylowanych obudowach żeby sie W moim przypadku wystarczylo wpakowac dysk do Quiet Drive'a i odciac doplyw chlodnego powietrza ( wytlumic zrodlo halas) zeby temperatura dysku osiagnela 60C. Wierze, ze bylo to az 60C gdyz Quiet Drive wrecz parzyl.. Po dodaniu nawiewu temperatura oscylowala w granicach 40C ale pozniej doszedl drugi dysk, macierz i.. na szczescie stracilem mozliwosc monitorowania temperatur ;) HALO !!! PUK PUK !!! Czy ktoś mnie w ogóle czyta ? Może ktoś wniesie coś do tematu wątku i pomoże mi rozwiać wątpliwości. Jak na wiejskiej, za przeproszeniem. Na twoim miejscu albo odkrecilbym troche procesor (btw. 3.10GHz nie MHz ;) ) i zmniejszyl obroty Freezera do ~1500 albo zmienil chlodzenie samego procka, chociaz dla "Korka" niezdrowa temperatura to okolice >70C. Nie patrzylbym czy komfortowo pracuje sie poszczegolnym podzespolom w jak najnizszych temperaturach tylko na dobro dziecka ;) Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez Slow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 sqter: usuń drzwiczki od obudowy albo wytnij otwór żeby był dolot powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sqter Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Nie mogę drzwiczek usunąć bo mi ten mój mały szkrab co chwile by resetował kompa i szufladę otwierał :wink: Chyba faktycznie porobię jakieś wloty. @Slow, dzięki za zwrócenie uwagi z tymi Gigahercami. Jakoś tak mi się omskło :oops: No i po za tym , oczywiście dziecko jest najważniejsze. Po prostu troszkę mam dyskomfort jak czytam , że u innych na podobnym konfigu mają np temp proca ok 39 w idle. No i ta temp przy grafice jakaś taka za wysoka mi się zdaje. A chyba kręcenie procka nie ma przecież wpływu na to. Pozdro 4@ll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 (edytowane) tomazzi taka temp dysku (17C) jest możliwa, bo ja tez mam taką, dysk samsung 120IJ :) Dziura w budzie musi byc inaczej nic będzie porządnego nawiewu. EDIT: zamieszam fote z temp. podzespołów w tej obudowie (IDLE) Edytowane 22 Kwietnia 2007 przez Alta1r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 tomazzi taka temp dysku (17C) jest możliwa, bo ja tez mam taką, dysk samsung 120IJ :) Dziura w budzie musi byc inaczej nic będzie porządnego nawiewu. EDIT: zamieszam fote z temp. podzespołów w tej obudowie (IDLE) To, ze zle skalibrowany czujnik za pare groszy podaje 17C nie znaczy, ze dysk faktycznie tyle ma. Takie przypadki powoduja, iz niektorzy podajac swoje mocno zanizone temperatury, sprawiaja, ze innym wydaje sie, iz maja temperatury za wysokie. Jesli u kogos wystepuja problemy z komputerem np. restarty, artefakty, zwisy, wtedy najlepiej sprawdzic palcem czy dany podzespol/chlodzacy go radiator parzy ew. jest gorący. Software'owe odczyty mozna traktowac jako podpowiedz ;) Jesli cos sie przegrzewa sprawdzic mocowanie, wymienic paste, wymienic chlodzenie na bardziej wydajne. Tak jak napisal kucyk jako że już dawno wyleczyłem się z "monitoringu" tego co się dzieje wewnątrz pc specjalnie dla ciebie zainstalowalem speedfana, posiadam taki sam dysk i temperatura wynosi ~ 50 przy giercowaniu na pewno podchodzi pod 60 ale powiem ci szczerze, ze W A L I mnie to i to jest najzdrowsze podejście [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 (edytowane) Slow ale co ja mam poradzić jak dysk jest zimny ... :) przyklejony czujnik z termometru też tyle wskazuje ... Edytowane 22 Kwietnia 2007 przez Alta1r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Slow ale co ja mam poradzić jak dysk jest zimny ... :) przyklejony czujnik z termometru też tyle wskazuje ... "nie wierzę w aniołków, re... reinkarnację, podwodne cywilizacje ani Świętego Mikołaja" oraz to, ze pracujacy podzespol bedzie mial temperature nizsza od temperatury otoczenia przy zastosowaniu konwencjonalnego chlodzenia. (nawet do rymu ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 no to cóż, ja się kłócić nie będę, w każdym razie u mnie jest ziiiimno i z tego jestem zadowolony :) (btw. temp. niższa od temp. otoczenia jest możliwa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) Wybaczam brak linków, ale będę z zainteresowaniem grzecznie czekał aż znajdziesz :) Żeby rozgrzać HDD do 50*c to trzeba jednak sie trochę postarać, bo tak sam z siebie nawet w lipnych niewentylowanych obudowach żeby sie rozgrzał to nie ma szans. Awaryjnosć a temperatura dzieli sie na dwa głowne wątki - chłodno dobrze dla elektroniki - ciepło dobrze dla mechaniki, zwłaszcza smarowanych łozysk Niestety nie ma szczegółowych danych w newsach: Primus, secundus, tertius. Ale są w samym raporcie tutaj :rolleyes: Zerknij na wykresy na 6 stronie dokumentu :) Pozdrawiam P.S. Swoją drogą informacja jest chyba warta przeniesienia gdzieś do jakiegoś FAQ, jak sądzę. Jakby raport został już w serwisie wykasowany to wgrałem go jeszcze jako załącznik :) disk_failures.pdf Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) no to cóż, ja się kłócić nie będę, w każdym razie u mnie jest ziiiimno i z tego jestem zadowolony :) (btw. temp. niższa od temp. otoczenia jest możliwa) Oooo..cos nowego. Ciekawy talko jak? Tak bez zadnych urzadzen, sama z siebie nizsza od temp. otoczenia? A swistak dalej zawija w te swoje sreberka... ;) ps. Samsungi mialy zwalone czujniki, to dosc znany fakt. Kuzyn tez mial na dysku 16-18*C, a w domu 18-20 :D Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...