xpeu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam, Kolega przyniósł mi płytę Gibabyte Ga-9665P-DS4 i na socketcie są połamane i pokrzywione piny. Te pokrzywione da się jeszcze naprawić ale nie wiem co z tymi co się połamały. Tak to jest jak się składa kompa bez głowy. Czy jest jakiś sposób na naprawę tego? (Na gwarancji tego mu nie uznali) EDIT: Zobaczyłem manuala i połamane są piny: AA23 AA24 AA25 Y23 , są one Vcc i Power/Other, jeszcze się dowiedziałem że komputer muli (może znowu coś pochrzanił) i chodzi około 6 godzin i się wyłancza. Nie znam się na sygnałach ale czy ktoś może mi powiedzieć czy te piny są wymagane do prawidłowej pracy? Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez xpeu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Ja kiedyś uwaliłem jeden pin na P4, więc sprawa podobna. U mnie nie miał on żadnej funkcji i nowy właściciel używa procesora do dziś. Poszukaj dokładniejszego manuala w necie, bo ilość aktualnie używanych połączeń zależy też od konkretnego CPU. W tamtym, z 478 pinów jedynie 200 zajmowało się przekazywaniem sygnałów, pozostałe dostarczały napięcie bądź pełniły funkcję rezerwową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja kiedyś uwaliłem jeden pin na P4, więc sprawa podobna. U mnie nie miał on żadnej funkcji i nowy właściciel używa procesora do dziś. Poszukaj dokładniejszego manuala w necie, bo ilość aktualnie używanych połączeń zależy też od konkretnego CPU. W tamtym, z 478 pinów jedynie 200 zajmowało się przekazywaniem sygnałów, pozostałe dostarczały napięcie bądź pełniły funkcję rezerwową. w gnieździe LGA piny wyglądają ciut inaczej i ułamanie oznacza nieodwracalne uszkodzenie płyty, bo nikt tobie tego gniazdka nie wymieni ani pina nie zastąpi prawda jest taka ze 60% wszystkich pinów w LGA 775 zajmuje się dostarczaniem prądu, wiec utrata jednego z tych nie powinna zostać przez procesor zauważona, ale może trafiłeś na te co zostaną zauważone Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Wymiana to koszt około 50-100zł, wystarczy poszukać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) W serwisach wymieniaja cale sockety LGA 775, ale do tanich impreza nie nalezy :) ps. O, MaSell byl szybszy i dokladniejszy ;) Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Wymiana to koszt około 50-100zł, wystarczy poszukaćmoże adres jakiś podasz, czy tak żeby coś napisać dałeś odpowiedź EDIT daruj sobie, jak by ktoś był zainteresowany np: link Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Adres i koszt takiej przyjemności jest chociażby w linku podanym przeze mnie. Jeżeli brakuje pina lub dwóch to nie jest źle, przy większej ilości zabawa robi się ciut droga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 może adres jakiś podasz, czy tak żeby coś napisać dałeś odpowiedź EDIT daruj sobie, jak by ktoś był zainteresowany np: link gowno prawda, kolesie regeneruja tylko nozki, nie wymieniaja socketu bo ponoc sie nie da :mur: wszystko wyglada fajnie jak z nimi gadasz przed wysylka sprzetu, potem jest juz gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Wymiana to koszt około 50-100zł, wystarczy poszukać Powiedz gdzie - to może moją Bad Axe zregeneruję :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 może adres jakiś podasz, czy tak żeby coś napisać dałeś odpowiedź Było na forum, użyj szukajki... czy tak żeby coś napisać dałeś odpowiedź :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Było na forum, użyj szukajki... czy tak żeby coś napisać dałeś odpowiedź :lol: Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 JMKS - miał wymieniany socket na swoim Commando, powinien coś wiedziec. Koszta ok. 100zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Dzięki hahahhah Ehh tak pomoc braterska :D Jak znajdziecie to wklejcie tez tutaj ;) Swoja droga Tomek , cos Ty robil z tym mobo ? Parownik francuzem dokrecales ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Szczerze powiem nie rozumiem jak można przez przypadek powyginać nóżki od LGA775 mi to się nigdy nie zdarzyło, zawsze tylko prostowałem po innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Autor...kupie tego DS4... PW , GG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpeu Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Dzięki za pomoc, jeszcze nie wiem jak sprawa ma sie teraz, bo jak przyszła do mnie płyta to miała wiecej pokrzywionych, teraz nie mam na czym sprawdzić, ale jak sprawdze to dam znać :-) (Na razie nic mi nie wiadomo o sprzedaży płyty) A tak sobie myśle, bo zostały tam resztki tych pinów czy by do nich nie przylutować drutka, co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Dzięki 1. Ta wypowiedz byłą do Pana powyżej 2. Jak bym miał jakieś namiary to bym podał. Wiem, że dość niedawno było o tym na forum, wiec napisałem o szukajce. 3. Chillout ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 (edytowane) Jakoś rozebrałem LGA 775 i commando chodziło ;] :P Ten commando mial ponad 12 pinów wygiętych i 3 wylamane. Na szczęscie udało mi sie je przylutować lecz nie bylo to łatwe ;) natomiast z powyginanymi pinami jest bardzo prosta sprawa :D lecz nie bede ujawniał :P pozdro... Edytowane 26 Kwietnia 2007 przez PCHaCkiN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Olowek automatyczny 0.5mm? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 (edytowane) dwie lutowniczki naprowadzające 0.1mm ;) dalo rady ;) Edytowane 26 Kwietnia 2007 przez PCHaCkiN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMKS Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 JMKS - miał wymieniany socket na swoim Commando, powinien coś wiedziec. Koszta ok. 100złU mnie socket odratowywać to głupiego robota by była - się Liquid Pro zalało również :kijem:, a pinów "nie takich" się naliczyło ~34 zdaje się. Tak czy inaczej w Warszawie koło GUSu na giełdzie oddałem (firma GIGA, ponoć z serwisem Asusa współpracują), >2 tygodnie odczekałem, 100zł i socket który generalnie wygląda na nowy, zgodnie z zapowiedziami (że przelutują), nawet "zatyczka" inna (wcześniej miała napis Foxconn, teraz nie - stąd wniosek ;)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...