miluniak91 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Witam, wczoraj kupiłem nowy komputer: Intel Pentium 4 3,06 ghz ( 533/1mb cache/775 ) DDR-II 1GB Kingston gigabyte ga-945p-s3 s775 gigabyte 7300 gt ddr-2 pci-ex obudowa - atx z wbudowanym zasilaczem - mode com chłodzenie: wiatrak w zasilaczu + radiator + mały, dodatkowy koło usb Wszystko działa bardzo pięknie dopóki nie zajrzałem do BIOS'a i się nie przestraszyłem, gdy bios wskazał, że temperatura procka wynosi 70 stopni cencjusza i ciągle rośnie, zainstalowałem szybko system i sprawdziłem ponownie, a tym razem temp. wynosiła 102 stopnie cencjusza. Radiator jest na pewno dobrze wstawiony, a procek posmarowany pastą termo... Nie wiem czemu tak sie dzieje w obecnej chwili komputer ten stoi wyłączony gdyż boje sie, ze może sie zjarać mi. Zauważyłem także, że prędkość obrotów wynosi tam 2300, a u mnie w starym komputerze wynosi +/- 5000 i procek ma temp. 50 stopnii. Chce dodać ze nic nie było podkręcane. Co mam robić ? Szukałem na google... znalazłem kilka porad, zastosowałem je, ale to nic nie pomogło. BLAGAM O POMOC :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 zaloz jeszcze raz chlodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miluniak91 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 zaloz jeszcze raz chlodzenierobilem i nadal to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 (edytowane) Wygląda na to, że przekłamuje czujnik temperatury. Zobacz czy radiator na procesorze jest gorący. Jeśli rzeczywyście jest dobrze założony, a procesor tak się grzeje, to nie można go będzie dotknąć palcem bo będzie parzył. Sprawdz jeszcze czy druga strona płyty głównej sie grzeje do tego stopnia, że można usmarzyć na niej jejecznice. Edytowane 3 Maja 2007 przez krzysiek9920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Co znaczy radiator ? Chłodzisz go pasywnie czy cooler (went. + rad.) nazywasz radiatorem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 robilem i nadal to samosprawdz dlonia czy radiator jest cieply/goracy/parzacy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Przestan wierzyć w te brednie, które wpisują programy. Żaden procesor Intela nie wytrzyma takiej temperatury - nawet AMD sypią się przy 90*C. Ściągnij chłodzenie, przeczyść wszystko, daj odpowiednią ilość pasty i złóż jeszcze raz. Powinno być ok. Dokładny opis znajduje się chyba w dziale FAQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 a komputer działa Ci stabilnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 gdyby temp byla prawdziwa, to najpierw zegar by sie zmniejszyl, a pozniej by sie wylaczyl ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miluniak91 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 sprawdz dlonia czy radiator jest cieply/goracy/parzacyciepły / letni taki ale napewno nie gorący !! Przestan wierzyć w te brednie, które wpisują programy. Żaden procesor Intela nie wytrzyma takiej temperatury - nawet AMD sypią się przy 90*C. Ściągnij chłodzenie, przeczyść wszystko, daj odpowiednią ilość pasty i złóż jeszcze raz. Powinno być ok. Dokładny opis znajduje się chyba w dziale FAQ. Wszystko jest czyste bo NOWE :) gdyby temp byla prawdziwa, to najpierw zegar by sie zmniejszyl, a pozniej by sie wylaczyl ;]komp działa ok, wczoraj działał przez 4-5 godzin podczas instalacji systemu, aktualizacji i oprogramowania CO MAM ROBIC ? JAK ZWIEKSZYC ILOSC OBROTOW ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Nie ma potrzeby zwiększania obrotów. To jedynie podniesie poziom hałasu. Skoro działa stabilnie, to temperatura jest ok. Jak chcesz mieć dokładniejsze odczyty, możesz zaktualizować bios i/lub użyć innego programu do odczytu. Generalnie nie ma się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...