Mission123 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Witam. Niedawno robiłem sobie formata i podzieliłem dysk na trzy partycje: C, D, E. Na dysku C mam Windowsa na D pliki a na E nic. Z tego powodu chciałem połączyć partycje D z E w jedną. Mam program potrzebny do łączenia ale zauważyłem, że dziwnym cudem na dysku E pojawiły się pliki boot.ini, ntld bootfont.bin i NTDETECT.COM. których nie ma na dysku C (a zawsze były). Czy przeniesienie tych czterech plików na dysk C wystarczy? Chodzi o to czy nie będę miał problemów z włączaniem systemu. Z tego co bez tych plików nie jest możliwe normalne odpalanie systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 nie wystarczy jezeli te pliki sa tam to znaczy ze dysk d jest podstawowy a c rozszerzony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Screen z Menedżera dysków poprosimy: Mój komputer->prawy_myszy->Zarządzaj->Menedżer dysków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mission123 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Link do skrina: http://img519.imageshack.us/img519/8124/skrinekez9.jpg Z tego co zrozumiałem aby system się odpalał z tymi plikami na C musi zostać ustawiony na Rozruchowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Prawy myszy nad pierwszą partycją i "Oznacz jako aktywną", potem przerzuć te pliki z C na E. Rozumiem, że katalog Windows itp są na partycji pierwszej (E). Po ponownym uruchomieniu pewnie nie ruszy - ale warto sprawdzić. Jak nie ruszy, to startuj z płyty instalacyjnej XP, przeleć przez instalator do miejsca "Wciśnij R aby naprawić system przy pomocy konsoli odzyskiwania". Jak dostaniesz się do konsoli, to wpisz polecenia: fixbootfixmbrTo powinno załatwić sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mission123 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Właśnie o to chodzi ULLiSSES, że Windowsa mam na C a te cztery pliki (boot.ini, ntldr, bootfont.bin, NTDETECT.COM) na E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Hym jak bym już miał takie krzaczki to bym zrobił mniej więcej tak : 1. Przerzucić pliki z E: na C: 2. Posprzątać na C: aby dane zajmowały mniej miejsca niż 6GB 3. Zrobić Ghost'a C: i jego obraz przerzucić na E: (ewentualnie Partition To Partition) 4. Za boot'ować z CD od Windy i w konsoli zrobić fixboot / fixmbr dla E: 5. Odpalić system po nazywać te partycje z sensem a nie że C: to ostatni dysk logiczny na partycji a na rozszerzonej... 6. Jakimś badziewiem tupu Partition Magic / Partition Manager (lub czymś podobnym) połączyć D: z byłym C: i ewentualnie odciąć im 2GB i dać dla byłego E: aby znowu było 8GB dla systemu. Trochę pokręcone ale będzie działać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Mniejsza o szczegóły, co gdzie jest. Zrób tak, aby wszystkie pliki (te 4 oraz katalog Windows, Documents & Settings, Program files) były na partycji, która jest pierwsza na tym screenie. Potem płyta CD i 2 wspomniane już polecenia. Powinno działać. Rzuć też okiem tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=233564&hl= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mission123 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Bardzo dzięki za pomoc ULLISSES. Wszystko wróciło do normy po zabiegu według twojego sposobu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...