Skocz do zawartości
Mission123

Pytanie O Formata Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno robiłem sobie formata i podzieliłem dysk na trzy partycje: C, D, E. Na dysku C mam Windowsa na D pliki a na E nic. Z tego powodu chciałem połączyć partycje D z E w jedną. Mam program potrzebny do łączenia ale zauważyłem, że dziwnym cudem na dysku E pojawiły się pliki boot.ini, ntld bootfont.bin i NTDETECT.COM. których nie ma na dysku C (a zawsze były). Czy przeniesienie tych czterech plików na dysk C wystarczy? Chodzi o to czy nie będę miał problemów z włączaniem systemu. Z tego co bez tych plików nie jest możliwe normalne odpalanie systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawy myszy nad pierwszą partycją i "Oznacz jako aktywną", potem przerzuć te pliki z C na E. Rozumiem, że katalog Windows itp są na partycji pierwszej (E). Po ponownym uruchomieniu pewnie nie ruszy - ale warto sprawdzić. Jak nie ruszy, to startuj z płyty instalacyjnej XP, przeleć przez instalator do miejsca "Wciśnij R aby naprawić system przy pomocy konsoli odzyskiwania". Jak dostaniesz się do konsoli, to wpisz polecenia:

fixbootfixmbr
To powinno załatwić sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym jak bym już miał takie krzaczki to bym zrobił mniej więcej tak :

1. Przerzucić pliki z E: na C:

2. Posprzątać na C: aby dane zajmowały mniej miejsca niż 6GB

3. Zrobić Ghost'a C: i jego obraz przerzucić na E: (ewentualnie Partition To Partition)

4. Za boot'ować z CD od Windy i w konsoli zrobić fixboot / fixmbr dla E:

5. Odpalić system po nazywać te partycje z sensem a nie że C: to ostatni dysk logiczny na partycji a na rozszerzonej...

6. Jakimś badziewiem tupu Partition Magic / Partition Manager (lub czymś podobnym) połączyć D: z byłym C: i ewentualnie odciąć im 2GB i dać dla byłego E: aby znowu było 8GB dla systemu.

Trochę pokręcone ale będzie działać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejsza o szczegóły, co gdzie jest. Zrób tak, aby wszystkie pliki (te 4 oraz katalog Windows, Documents & Settings, Program files) były na partycji, która jest pierwsza na tym screenie. Potem płyta CD i 2 wspomniane już polecenia. Powinno działać.

Rzuć też okiem tutaj:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=233564&hl=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi