Skocz do zawartości
flasht

Jakie Obecnie Wentylatory 120mm Sa Najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy SilentWingsy lub inne to obecnie lepszy wybór od XTHERMAL BTF 120 PRO? Priorytet - cisza.

Wingsy będą lepszym wyborem.

Zapomniałem dodać że ma to być wentylator podświetlany..

Z podświetlanych, to ostatnio miałem w rękach tylko Antec Tri Cool - wydajne, ale na pewno nie ciche, oraz Tacens Ventus Ice. Mini recke (choć niedokończoną) możesz przeczytać w moim temacie o 120mm. Niestety te które posiadam, to nie PWM, więc chyba mało pomogło. Innych świecących, niestety nie miałem. Kiedyś Thermaltake Thunderblade, ale nie mam bezpośredniego porównania, zresztą są już nie do kupienia. Ogólnie Noiseblocker w stosunku do swojej ceny powinien być ok, ale nie mogę tego potwierdzić niestety.
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wingsy będą lepszym wyborem.

To dziwne, na papierku te drugie mają znacznie przewagę nad ciszą. Są tańsze i mniej popularne by stwierdzić ich pewność - tak...?

Sent from my HTC Magic using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś zainteresowany jak się sprawują te wentylatory to mogę napisać. dziś albo jutro powinny być:

Fractal Design Silent Series Fan 140mm

SilentiumPC Sigma EVO 120mm

zamówiłem sobie jeszcze coś takiego bo nie było podświetlanego wentylatora który by mi się podobał

Cooling.pl : Phobya LED Twin 5mm Blue [PH111] - 13.90PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne, na papierku te drugie mają znacznie przewagę nad ciszą. Są tańsze i mniej popularne by stwierdzić ich pewność - tak...?

Sent from my HTC Magic using Tapatalk

Owszem, na papierku mają. Co ciekawsze, jeśli byś się dobrze wczytał:

XTHERMAL - 1200rpm - 13dB/A

be Quiet! - 1500rpm - 17dB/A

Biorąc pod uwagę, że XTHERMAL chodzi wolniej, jest cichszy. Do Wingsów jest adapter, dzięki któremu możesz zmniejszyć obroty, bądź ustawić go na panelu dowolnie, jak tylko Ci się podoba. Różnica w cenie? Wow 6,- PLN. No i mylisz się, XTHERMAL swego czasu był bardzo popularny, właśnie ze względu na ciszę, jednak "siła" podmuchu nie jest już tak imponująca, więc podtrzymuję moje zdanie - Wingsy będą lepszym wyborem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarły do mnie wentylatory, Sigma evo na 1300obr są za głośne na 800 tak samo ciche jak slip streem 800obr z tym że wieją mocniej różnice czuć od razu. Odradzam kupowania wentylatorów fractal desing 140mm. Wentylatory terkoczą ale tylko wtedy gdy są włączone jak sie kręci palcem to nie słychać pracy łożyska. Wieją przyzwoicie i nie słychać szumu powietrza tylko ten terkot na dwóch wentylatorach taki sam.

tutaj wszystko słychać- http://www.youtube.com/watch?v=D_PkqSqA-Fg

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ marantz5003

Potwierdzam terkotanie wentylatorów fractala, zakupiłem 3x140 i 1x120 do define r2 i wszystkie tak samo terkoczą. <_<

oddałeś je do sklepu czy zostawiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Potrzebuje 4x120/140, dwa w pionie,dwa poziome.Lepiej kupic cos "lepszego" 120 ,czy "gorszego" 140 ?

Chcialbym zeby bylo cicho i wydajnie :P

140 w granicach 30-40zl

pozdrawiam

Inne proponował bym bo poziomu, a inne do pionu. Tak samo inne do obudowy, inne na cooler, inne na chłodnicę. Dobrze by było, gdybyś napisał do czego one mają być. Łatwiej jest polecić wentylator, gdy jest jasno określone do czego masz zamiar go używać. Również napisz, czego od tego wentylatora oczekujesz bardziej, ciszy czy wydajności, bo jeśli obu, to 30-40zł może okazać się mało...
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oddałeś je do sklepu czy zostawiłeś?

Zostawiłem bo buda jest daleko i tego nie słyszę, dopiero z bliska.

Inne proponował bym bo poziomu, a inne do pionu. Tak samo inne do obudowy, inne na cooler, inne na chłodnicę. Dobrze by było, gdybyś napisał do czego one mają być. Łatwiej jest polecić wentylator, gdy jest jasno określone do czego masz zamiar go używać. Również napisz, czego od tego wentylatora oczekujesz bardziej, ciszy czy wydajności, bo jeśli obu, to 30-40zł może okazać się mało...

A ja bym prosił ( i zapewne nie tylko ja ) o jakiś poradniczek w Twoim wykonaniu, jaki wentylatorek na poziom/pion, jaki do budy itp. Wiedzę masz bardzo dużą, dobrze doradziłeś mi z zakupem i w ogóle. :razz:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej sklaniam sie w strone ciszy niz wydajnosci.

Zakupie fractala r2/r3 + mugen 2.Miejsce na wiatraki jakie dostane to :

-poziom: 2x120/140 gora wyciag, 1x120/140 dol nadmuch

-pion: 1x120/140 bok nadmuch

W zestawie beda 2x120 przod i tyl.

Chcialbym jeszcze na mugenie zamontowac poziomo 120 dmuchajaca do gory,a z grafiki wyciagnac smigielko i przyczepic 80[?] opaskami zaciskowymi

Najwiekszy dylemat to czy wsadzac 120 czy 140 ,jak juz pisalem wczesniej 30-40zl to max

Myslalem zeby to wszystko jeszcze podpiac pod kontroler obrotow

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym prosił ( i zapewne nie tylko ja ) o jakiś poradniczek w Twoim wykonaniu, jaki wentylatorek na poziom/pion, jaki do budy itp. Wiedzę masz bardzo dużą, dobrze doradziłeś mi z zakupem i w ogóle. :razz:

:oops: Dziękuję bardzo :) Myślałem już nad tym i z chęcią coś napiszę, ale pewnie już duża część zauważyła, że moje testy nieco się ociągają... Niestety trochę brak czasu doskwiera, ale myślę, że taki poradniczek nie zajmie tyle czasu, co planowane testy, więc postaram się na dniach coś rozpisać na temat doboru wentylatorów. Mam nadzieję, że choć trochę pomoże to w dobieraniu wentylatorów na własną rękę, a na pewno powinno pomóc początkującym użytkownikom na rozeznanie się w tym "świecie". Dla zaawansowanych użytkowników, to tylko indywidualne porady, bo jak wiadomo, maniakom ciszy i wydajności zawsze mało :P

Bardziej sklaniam sie w strone ciszy niz wydajnosci.

Zakupie fractala r2/r3 + mugen 2.Miejsce na wiatraki jakie dostane to :

-poziom: 2x120/140 gora wyciag, 1x120/140 dol nadmuch

-pion: 1x120/140 bok nadmuch

W zestawie beda 2x120 przod i tyl.

Chcialbym jeszcze na mugenie zamontowac poziomo 120 dmuchajaca do gory,a z grafiki wyciagnac smigielko i przyczepic 80[?] opaskami zaciskowymi

Najwiekszy dylemat to czy wsadzac 120 czy 140 ,jak juz pisalem wczesniej 30-40zl to max

Myslalem zeby to wszystko jeszcze podpiac pod kontroler obrotow

pozdrawiam

Co prawda raczej nie polecam takiej kombinacji, ale zaryzykuję:

Do obudowy wsadziłbym Fander Selekta (posiada potencjometr, więc wyregulujesz sobie każdy indywidualnie, przez co możesz uniknąć kosztów panelu), w każde opisane miejsce. Jak je skręcisz, to będą ciche i wygenerują wystarczający przepływ powietrza.

Natomiast na mugena, to raczej standardowo poleciłbym Scythe Gentle Typhoon. Prędkość dobierz według własnego pomysłu, choć 1450rpm to na pewno maks dla Ciebie. Możesz go podłączyć pod płytę główną, i jeśli płyta na to pozwoli (tak zazwyczaj jest), to możesz go kontrolować za pomocą programu SpeedFan przez Windowsa. Wiem, że ten przekracza trochę budżet, ale jest tego wart.

Dlaczego tego nie polecam zazwyczaj? Ze względu na łożysko. O ile Typhoon będzie świetnie pracował tak (poziom) przez długi czas, ze względu na bardzo dobre łożysko, to Fander może wcześniej dawać o sobie znać. Teoretycznie mógłbym zamiast Selekty polecić Roxo - tanie i mają te łożysko, które bardziej nadaje się do poziomu, jednak jakość wykonania jest gorsza i jak dobrze pamiętam chyba trochę głośniejszy. Nie mniej jednak, w swojej cenie są najlepszym wyborem.

Tak więc podsumowując, mógłbyś pomyśleć nad Fander Selekta (pozwala na ustawienie rpm, dobrze wykonany), lub Roxo (dłuższa praca łożyska) do obudowy, natomiast na Mugena do poziomu to bierz Gentle Typhoon. Obstawiałbym wersję 1150rpm delikatnie skręconą, lub 1450rpm skręconą mocniej (ok 900 rpm) - w drugim wypadku zostanie ci zapas mocy do zabawy/testowania itd.

Edit. Co do chłodzenia na grafie, to może zamontuj Accelero? Tanie i wydajne. No i pytanie 120mm czy 140mm - ze 140mm jest nadal zbyt mały wybór moim zdaniem i lepiej jest wziąć sprawdzoną 120mm, bo w tej cenie nie poszalejesz z dobrą 140mm.

Edytowane przez -=YoGi=-
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje wentylka do zasilacza, waham się między fander selekta 1100rpm [63cfm] , a Gentle Typhoon 1450 [50cfm]

który z tych będzie lepszy? pod wzg. wydajności i ciszy

sorka za takie pytania, ale ze sprzętem komp. nie mam do czynienia od 3 lat i nie wiem jakie są obecne standardy :D

edit: niedoczekałem się odpowiedzi, wiec zamówiłem selekte i silent wings :lol:

Edytowane przez dzik86
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1450 do zasilacza? :damage_wall:

Oby pod kontroler...

Typhoon był by lepszy, ale Selekta też podziała. Silent Wings godne jak najbardziej, ale to do zasilacza?

Zasilacz ma kontroler napięcia :), wziąłem taki bo się bardziej sugerowałem cfm :D

dlatego wziąłem jeszcze selekte, na wszelki wypadek jak by było za głośno ;)

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak bardzo nie warto sugerować się danymi producenta. Co prawda odzwierciedla to w jakimś stopniu prawdę, ale nie zawsze tak dokładnie...

1100 by wystarczył raczej. Zależy jeszcze jaki zasilacz. Typhoon czy Silent Wings ze względu na łożysko, nadają się bardziej do takiej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

szukam alternatywy dla typhoonkow w poziomie. Mam 3 sztuki 1450tek i sa swietne, tylko kolorystycznie nie pasuja mi po zmianach do calosci:) Dlatego zastanawiam sie nad wymianka, co najmniej na podobnym poziomie elegancji pracy i ciszy (1000-900 skrecone sa nieslyszalne).

Co byscie proponowali? Silent Wingsy? Fandera Selecte mam na procku i tez jest ok.

Dodatkowym wymaganiem jest czarny kolor (lub bialy)

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję 4 wentylatory 120mm pod molexa i 1 wentylator 120mm w zamiane za wentylator od scythe mugena 2 na procek pod 4 pin na mobo, wszystkie przezroczyste podświetlane na niebiesko, interesuje mnie maksymalna wydajność, poziom hałasu nie jest istotny. Co polecicie.

Edytowane przez maciekmokap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem zapytac jakie macie doswiadczenei z AC F12 ?

takie jak np TUTAJ

Potrzebuje aby pracowaly 2 obok siebie w poziomie, do chlodzenia Mk13 od dolu

Potrzebny mi jest stosunkowo spory przewiew przy wzglednie cichej pracy

docelowo wentlatory i tak beda podpiete pod kontroler panel

Chyba ze polecacie cos innego w podobnej cenie a lepsze/wydajniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według opisu - na łożyskach FDB, więc będą lepsze niż zwykłe. Nie mniej cena nie powala, więc podejrzewam, że gdzieś na jakości tracą - pytanie, gdzie?

AC miałem dawno temu jakieś, nie mam o nich najlepszego zdania, jednak przez ten czas mogło się dużo zmienić, więc to już zależy od Ciebie. Możesz kupić i zdać relację :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi