Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

a ktos mi powie co mam zrobic jak wiesz sie bios tzn odpala sie ekran abita z opcja wejsca m.in do biosu i nic , ani dalej nie chce ruszyc ani do biosu nie moge wejsc.... juz mnie kur#@^ bierze :/

Clear CMOS zrob, ewentualnie moze odlacz calkiem napiecie na chwilke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ych dziwna ta plyta , clear nie pomogl , za to po ktoryms odpaleniu dzialalo normalnie a 2 min zwiecha w biosie :/ , natomiast mam dziwny efekt jakby res plyty i dysku a calosc dalej chodzi hmm moze cos kabel szwankuje , temp proca 54 stopni cos kijowo :/ musze sprawdzic polaczenie , chyba ze bios przeklamuje , wc odpowietrzony wiec pomontuje reszte sprzetu i instaluje wszystko zobacze czy cos znow sie sypnie :/

nie no bomba plyta nie ma co , urwalo sie jedno mocowanie od sata na plycie , przez efekt restartu dysku i problemow z biosem no ku#@^ .... i teraz niby mam ja na gware oddac super zyc nie umierac...

Edytowane przez wookie85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takich przy których podnoszenie coś daje! Więc testuj...

no wlasnie tylko to podnoszenie napiecia nic nie daje u mnie :?

procek chodzi stabilnie na 7x480, pamieci 1:1

ustawiam mnoznik na 6x i chce isc z fsb do gory

wszystko powyzej 486 powoduje bledy, timingi pamieci poluzowalem mocno wiec to nie pamiec bo na takich timingach to i 500 (1000) dają rade

zeby miec fsb 480 podnioslem tylko MCH do 1.33 reszta na default i jest stabilnie

pozniej podnioslem:

mch 1.48

ichio 1.65

cpu vtt 1.42

ich 1.15

i 488, 490,500 nie działa :( ostatnie stabilne (chyba) fsb to 486. Czyżbym trafił na :mur: ? :(

a moze coś źle robię ? jakieś pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może procek ma fsb walla i więcej nie pójdzie i wtedy nic nie zrobisz.

ICHIO to napięcie dla pcie - raczej go nie podbijaj tak - nic to nie da a jeszcze sobie grafike uszkodzisz

MCH możesz więcej dać do testów. Ja u siebie 1.65V dawałem nawet.

CPU VTT u mnie nic nie dawało na pro a teraz to nawet szybciej się zawiesza komp więc trzeba indywidualnie testówać. Ogólnie podnoszenie tego napięcia powinno pomóc pokonać bariere fsb procka ale nie zawsze to skutkuje. XS niektórzy nawet koło 1.6V dawali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawiew mały mam, poza tym płyta leży na podłodze nie w obudowie więc generalnie obieg powietrza jest :) radiatory były ściągane, posmarowane i przykrecone śrubkami, są tylko lekko ciepłe, uguru pokazuje sys temp w okolicach 30

może faktycznie 510 dać i zobaczyć co się wydarzy

dzięki za podpowiedzi, nie poddam się i będę próbował dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwna sprawa , komp chodzi , wlaczony orthos , core temp.... nagle cyk jakby restart i dysk pracuje , jakbys komp sie odpala przy czym nadal chodzi i orthos dziala ! wtf ...

dobra podsumowujac :

- dziwne resy plyty i dysku to co wyzej pisalem ( czy to moze byc wina dysku np ? kabel ok )

- chyba , bo pewien nie jestem , przy wlozonym do usb kingstonie datatraveler komp nie wstaje ( brak obrazu )

- czasem zwiecha biosu ( ekran z obrazkiem abita )

- samoczynne restarty

Edytowane przez wookie85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie wystepuja zadne z tych objawow wookiego. Plytka tylko kaprysna byla na poczatku. Teraz wyjechalem na swieta do domu i odlaczylem ja od pradu. Ciekawy jestem czy jak wroce po kilkunastu dniach to czy odpali za 1wszym razem :) Zdam relacje jak to bedzie :)

Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze najpierw przedstawie moją konfiguracje:

CPU: E2160

RAM: 2x 1 GB PATRIOT LLK 800 MHz CL4

MOBO: ABIT IP35-E

VGA: GF 8800 GT

PSU: Tagan U33 500 Wat Right Series

HDD: WD 320 GB AAKS

Moj problem wygląda tak:

Instaluje system. Potem instaluje sterownik do plyty glownej, który wymaga restartu systemu, klikam ok. Komputer wyłączyl sie szybko i sprawnie. Nastepuje nastepny rozruch i gdy powinno sie pojawic logo ladowania systemu mam czarny ekran. Tak jak pisze jest cały czas, uruchamiając kompa ponownie nie pojawia sie logo ladowania systemu i musze zrestartowac komputer poprzez przycisk.

Probowałem juz zmieniac timingi na ramie, rozne napięcia, ale nic to nie dawalo.

Dacie jakies rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze najpierw przedstawie moją konfiguracje:

CPU: E2160

RAM: 2x 1 GB PATRIOT LLK 800 MHz CL4

MOBO: ABIT IP35-E

VGA: GF 8800 GT

PSU: Tagan U33 500 Wat Right Series

HDD: WD 320 GB AAKS

Moj problem wygląda tak:

Instaluje system. Potem instaluje sterownik do plyty glownej, który wymaga restartu systemu, klikam ok. Komputer wyłączyl sie szybko i sprawnie. Nastepuje nastepny rozruch i gdy powinno sie pojawic logo ladowania systemu mam czarny ekran. Tak jak pisze jest cały czas, uruchamiając kompa ponownie nie pojawia sie logo ladowania systemu i musze zrestartowac komputer poprzez przycisk.

Probowałem juz zmieniac timingi na ramie, rozne napięcia, ale nic to nie dawalo.

Dacie jakies rady?

Ktos juz chyba o tym pisal ze plyta gryzie sie z Patriotami.

haha nie no teraz to juz przegiecie , odpalam core temp z cpu-z i reset no parodia jakas...

Starsze wersje Core temp czasem powoduja restart. Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym kupić IP35 ale wciąż nurtuje mnie myśl, czy występuje na nim ColdBoot i problem z uruchamianiem (suszarka)?

Ja kupiłem wersje IP35-E do tego procka E2160 i 2x1GB 800MHz Patriot LLK i jestem w pełni zadowolony. Procek jak narazie podkręcony do 2,4 GHz bo nie potrzebuję więcej a poza tym musiałbym zmienić zasilacz do większego OC bo po co ryzykować :wink: . Mam karte Palita 8600GT Sonic+ i wszystkie gierki póki co fruną bez problemu więc jestem zadowolony z kupna tych części. Aha u mnie nie ma coodboota, jedyne jaki mialem problem na początku to nie miałem dźwięku pomimo formata dysku i nowej instalki windowsa. Musiałem zainstalować inna wersje i jest OK - full stable :D

Edytowane przez floro5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pytam o IP35-E ale o IP35.

Kilka dni temu odebrałem po tygodniu oczekiwania w "Apollo" zestaw IP35 E2160 Patriot LLK 800MHz i nie ma problemów ze startem (oczywiście pierwsze co zrobiłem to wgrałem bios 14)- jest tylko "podwójny start " po odpięciu zasilania(podobnie zresztą jak w FOXCONN P35)

Nie ma też problemów z pamięciami Patriota - przy ustawieniu na 2.2V

Mam tylko problemy z klawiatury BTC 6300 na USB - mianowicie restartuje się komputer podczas instalacji sterowników klawiatury pod XP-kiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisalem o problemie z Pariotami LLK ale 4x1GB,

gdy mam 2x1GB wszystko chodzi jak nalezy.

mam pytanie jak ladnie, bezpiecznie i nieekstramalnie podkrecic c2d 4500 (standardowo 11x200 mhz)

to znaczy jakie taktowanie, szyne i napiecia ustawic

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos mi powie czemu po wylaczeniu/restarcie nie pojawia sie czasem obraz i nie dziala pozniej res ?...

ty czasami nie przegiąłeś po prostu z MHz?? takie cuda jak zwisy na tle ABIT przy starcie i takie uruchamianie się bez monitora występowały u mnie też niekiedy ale jak wywindowałem za bardzo prędkość procka, pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, mam taki problem..

Czasem podkręcam procka ze standardu na 340 i wszystko śmiga bez problemu, natomiast kiedy chcę odkręcić procka to po ustawieniu domyślnych ustawień płyta nie wstaje. Muszę czyścić cmos i dopiero wtedy ustawić standard i wszystko hula do następnego razu?

Jest na to jakaś rada?

btw czy da się resetować bios inaczej niż za pomocą zworki? Jest tak niefortunnie ustawiona, że trudno mi tam dosięgnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do użytkowników wersji pro

niezbyt sprawnie dziala uguru, mianowicie przy wiekszych zmianach FSB sie wiesza :?

nie powiem zebym byl zadowolony bo specjalnie po to kupilem pro zeby sobie w uguru wybrac profil jaki mi jest akurat potrzebny no i zonk

musze dokladnie sprawdzic ale wydaje mi sie ze nie mozna zmienic fsb o wiecej niz jakies 120mhz w stosunku do tego na jakim fsb sie odpalilo kompa

a moze ktos sobie z tym poradzil ? a moze nowy beta bios 16 to naprawia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, mam taki problem..

Czasem podkręcam procka ze standardu na 340 i wszystko śmiga bez problemu, natomiast kiedy chcę odkręcić procka to po ustawieniu domyślnych ustawień płyta nie wstaje. Muszę czyścić cmos i dopiero wtedy ustawić standard i wszystko hula do następnego razu?

Jest na to jakaś rada?

btw czy da się resetować bios inaczej niż za pomocą zworki? Jest tak niefortunnie ustawiona, że trudno mi tam dosięgnąć.

Probowales uzyc profili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi