Skocz do zawartości
Gość mariush190

Allegro A Urząd Skarbowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

Witam!!

Mam zamiar na allegro wystawić mojego maca mini. Lecz kilka osób stanowczo mi to odradza. Mówią, że przyczepi się US.

Jak to jest?

maka chcę wystawić na aukcji od złotówki. Pójdzie napweno ponad 2000zł.

Będe musiał się rozliczyć z US?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczepic sie moga jesli kupiles przedmiot i w przeciagu max pol roku sprzedales go z zyskiem. Jak nie brales przez allegro, to oni nie maja zadnego dowodu na to za ile i kiedy go kupiles. Poza tym, nie masz sie co martwic, gosiem ktory wystawi niepotrzebny komputer to oni raczej sie nie zajma, maja duzo grubsze ryby na celowniku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

powiedz to np. Mojej Mamie.

jej "mądry" """księgowy""" nawciskał jej kitu, że US mocno obserwuje allegro i żadna "sciema" nie przejdzie :D

EDIT: W sumie to nie mam czym się martwic?

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, sprzedajesz swoj prywatny sprzet, jakim cudem ktos ma sie do Ciebie przywalic i za co ?? Ja rozumiem jeszcze jak bys sprzedal, tak jak kolega wyzej napisal ze 20 "makow", ale jak sprzedajesz swoj prywatny sprzet, bo Ci nie jest juz potrzebny, to o co tu sie dowalac. Chociaz pewnie i tak by sie znalazl jakis paragraf, bo tak naprawde, to na niemal kazda czynnosc jaka wykonujemy w tym kraju, jest jakis paragral. Troche pesymistycznie to brzmi, ale naprawde tak jest, ze dziennie kazdy z nas lamie kilkakrotnie prawo, nawet o tym nie wiedziac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy trzeba zapłacić, jeśli cena na aukcji wyniesie lub przekroczy 1 tys. zł. Może być odprowadzony przez sprzedawcę lub nabywcę. Uwaga: jeśli fiskus go nie otrzyma, ma prawo domagać się jego zapłaty od tej strony, od której wygodniej jest mu pobrać podatek.

Zawsze uwazalem, ze ten kraj jest chory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy trzeba zapłacić, jeśli cena na aukcji wyniesie lub przekroczy 1 tys. zł. Może być odprowadzony przez sprzedawcę lub nabywcę. Uwaga: jeśli fiskus go nie otrzyma, ma prawo domagać się jego zapłaty od tej strony, od której wygodniej jest mu pobrać podatek.

Zawsze uwazalem, ze ten kraj jest chory.

no co za hieny - szkoda, ze dla nabywcy jeszcze od wzbogacenia nie naliczą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jakos wszyscy przeoczyli fragmet

Podatek dochodowy od osób fizycznych dotyczy sytuacji, gdy transakcja jest dokonywana przed upływem pół roku licząc od końca miesiąca, w którym przedmiot został kupiony oraz gdy sprzedający osiągnął w jej wyniku jakiś zysk

czyli bardziej po ludzku jak masz cos dluzej niz pol roku to nie trzeba placic podatku jak to sprzedasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak kupisz sobie 8800GTX i po paru tygodniach uznasz, ze karta jest za mocna, nie potrzebujesz takiej i wrzucisz na allegro, to Cie moze scignac fiskus. Niezle.

A tak nawiasem mowiac, to bardzo mnie ciekawi, w jaki sposob oni moga ustalic, ze sprzedalem akurat ta plyte co kupilem wczesniej. Tzn. np. kupuje plyte za 100zl i sprzedaje ja za 120zl. Ale przeciez "oni" (ach ci oni ;) ) nie maja zadnego numeru seryjnego plyty, ktora spylilem, albo kupilem, a ja moge powiedziec, ze to nie ta plyta, tylko inna (a takich jest tysiace), ktora juz mam troche czasu, a tamta wywalilem, bo mi sie znudzila. Przeciez takie rzeczy sa nie zweryfikowania, czy moze zle kombinuje ?

Ja rozumiem, jak ktos ma firme, wystawia gwarancje i tam jest napisany numer seryjny itp., ale przeciez osoba prywatna czegos takiego nie wystawia, wiec jak to niby mozna zweryfikowac, czy to ten sprzet, czy nie ten.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi