Skocz do zawartości
Sh4de

Buda Do 7 Tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zamiar zrobić upgrade mojego wysłużonego już komputerka ,a mam kilka wątpliwości.

Komputer przeznaczony do OC,gier(max 1600x1200 rozdzielczość,głównie 1280x1024),kompilacji softu i codziennego użytku oczywiście :)

Starałem się wybrać coś z zestawów zamieszczonych już na forum , ale nic nie odpowiadało moim oczekiwaniom, a więc wybrałem coś sam:

Procesor Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz (S775) BOX 842,00 zł

Płyta główna Asus P5K Deluxe / WIFI-AP Intel P35 831,00 zł

Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE-16 320 GB 16MB cache SATA-II 298,00 zł

Obudowa Antec Performance One P182 571,00 zł

Wentylator procesora Thermalright Ultra 120 Extreme + Scythe S-FLEX SFF21F (28 dB) 274

Napędy optyczne Pioneer DVD+/-RW DVR-212 bulk black (Serial ATA) 146,00 zł

Karta graficzna EVGA e-GeForce 8800GTX ACS/3 768MB DDR3 PCI-E TV/2xDVI HDCP 2166,00 zł

Pamięć RAM G.Skill DDR-2 F2-6400PHU2-2GBHZ x2 1238,00 zł

Zasilacz Zasilacz Zalman ZM600-HP 462,00 zł

W sumie wyszło 6828 zł.

Jestem otwarty na propozycje. Oczywiście komp będzie rozbudowywany/modernizowany max 2 lata i wymiana na nowszy model.

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowałem zestaw i myślę , że przy tym już zostanę.

Edytowane przez Sh4de

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, skoro modernizujesz za 2 lata (czytaj kupujesz nowy, zapewne beda nowe złącza :) ) kup sobie, najlepszy z podanych na forum. Będziesz miał high endowy PC, co kolwiek lepszego nie kupisz za 2 lata i tak da [gluteus maximus], że się tak wyraże. W szczególności wątpliwie wydajne (w dx 10) karty.

2 tysiaki w kieszeni będziesz miał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość blackhole
  Sh4de napisał(a):

Witam,

Mam zamiar zrobić upgrade mojego wysłużonego już komputerka ,a mam kilka wątpliwości.

Komputer przeznaczony do OC,gier(max 1600x1200 rozdzielczość,głównie 1280x1024),kompilacji softu i codziennego użytku oczywiście :)

Starałem się wybrać coś z zestawów zamieszczonych już na forum , ale nic nie odpowiadało moim oczekiwaniom, a więc wybrałem coś sam:

Procesor Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz (S775) BOX 895,00 zł

Płyta główna Asus P5K Deluxe / WIFI-AP Intel P35 862,00 zł

Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE-16 320 GB 16MB cache SATA-II 298,00 zł

Obudowa Antec Performance One P182 599,00 zł

Wentylator procesora Thermaltake V1 216,00 zł

Napędy optyczne Pioneer DVD+/-RW DVR-212 bulk black (Serial ATA) 155,00 zł

Karta graficzna GeForce 8800 GTS EVGA 640MB TV & 2x DVI (PCI-E) KO ACS3 1 699,00 zł

Pamięć RAM G.Skill DDR-2 F2-6400PHU2-2GBHZ 619,00 zł

Zasilacz Zasilacz Zalman ZM600-HP 462,00 zł

W sumie wyszło 5805 zł. Ceny głównie z komputronika(Wiem , że tam jest drożej ).

Mam do wydania ok 7 tys. zł , mogę przekroczyć tę kwotę aczkolwiek wolałbym się zmieścić w tych granicach.

Zastanawiam się nad tym czy opłaca się wziąć 2xG.Skill DDR-2 F2-6400PHU2-2GBHZ zamiast jednego kompletu.Nie jestem pewien także co do chłodziwa na procka , może jakiś ciekawy zestaw wc polecacie?

Nie jestem pewien co do zasilacza , może wziąć Corsaira 620 W (Zalman ciekawie się zapowiada) ??

Jestem otwarty na propozycje. Oczywiście komp będzie rozbudowywany/modernizowany max 2 lata i wymiana na nowszyy model.

Z góry dzięki za pomoc. Dodam jeszcze , że mogę poczekać z upgradem max do 05.07.(A więc nie mogę poczekać na obniżki cen procków Intela ;( ).

a ja mam lepsze rozwiazanie zaoszczedz kase na phenom x4 badz x2 od amd a na przeczekanie pyknij sobie

abit kn9

athlon x2 5000+

na dniach bedzie tez athlon x2 be-2300 45W

pozniej strzelisz sobie jakiegos phenom x4 i bedziesz mial zestaw na dluzej niz 2 lata - nie wspominajac ze bedziesz kozaczyl w calej okolicy. A takim intelkiem to wrazenia specjalnego nie zrobisz za kilka miesiecy to bedzie chlopiec do bicia przez amd k10

a u intela nie ciagla wymiana plytek sprzedawania za pol darmo na allegro - bawi cie taki interes

jezeli planujesz platforme na lata to intel nie jest najlepsza perspektywa - mysl perspektywicznie

Edytowane przez blackhole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerevar napisał(a):

Hmm, skoro modernizujesz za 2 lata (czytaj kupujesz nowy, zapewne beda nowe złącza :) ) kup sobie, najlepszy z podanych na forum. Będziesz miał high endowy PC, co kolwiek lepszego nie kupisz za 2 lata i tak da [gluteus maximus], że się tak wyraże. W szczególności wątpliwie wydajne (w dx 10) karty.

2 tysiaki w kieszeni będziesz miał...

Mówiąc szczerze to ten najlepszy z predefiniowanych zestawów z tego forum , nie zabardzo mi odpowiada.Właśnie dlatego złożyłem coś sam. A jeżeli bym zdecydował się na modernizację za rok to mój zestaw powinien wystarczyć.

ShaDiQ napisał(a):

Chłodziwo cepa zmień na Thermalright Ultra-120 eXtreme + fander.

Corsair 620 W - bardzo solidny i cichy zasilacz.

Myślałem o Ultra-120 X , wg. testów jest to jedno z najwydajniejszych rozwiązań na rynku. Jakie wentylki do tego polecacie?? Może być :

scythe

Sharkoon

a może Papst co polecacie??

A co do zasilacza czy jest sens dopłacać ponad 130 zł do Corsaira??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taimons napisał(a):

skoro masz tyle pieniędzy to może warto zastanowić się nad dobrą kartą dźwiękową? np. 2635349[/snapback]

IMO zestawy sysaka będą najlepsze.
To prawda , są bardzo dobre ale jednak czegoś im brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sh4de napisał(a):

Mam całkiem niezły zestaw muzyczny : X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro Edition ze starego kompa i Logitechy z-5500 z thx-em , także tego akurat niepotrzebuję.

To prawda , są bardzo dobre ale jednak czegoś im brakuje.

No to mówię dorzuć ramu i zmień proca na Quadcore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za ok 550zł kupisz już 4GB ramu Goodram/Kingston 667Mhz spokojnie na te 800Mhz je wykręcisz i masz zaoszczędzone na ramie 700-800zł!!!!, po kiego taki drogi ram kupować liczy się ilość a nie szybkość, tzn to drugie też się liczy ale bardziej w benchmarkach itp, na pewno będzie wydajniej z memkami 4GB 800-900Mhz niż 2GB te powiedzmy 1100Mhz...

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WDK napisał(a):

Nikt Ci nie każe kupować 2GB ramu za 1200zł.

KvaNfield napisał(a):

IMHO wymień ram na tańszy i jak się dobrze postarasz to starczy Ci na ram oraz na Quada.

bleys napisał(a):

wlasnie, po kiego Ci tak drogi ram. roznice powmiedzy 2 giga za 600 a za 1300 to sory nie wiem gdzie zobaczysz a miedzy 2 giga a 4 to juz jest roznica.

maruh napisał(a):

za ok 550zł kupisz już 4GB ramu Goodram/Kingston 667Mhz spokojnie na te 800Mhz je wykręcisz i masz zaoszczędzone na ramie 700-800zł!!!!, po kiego taki drogi ram kupować liczy się ilość a nie szybkość, tzn to drugie też się liczy ale bardziej w benchmarkach itp, na pewno będzie wydajniej z memkami 4GB 800-900Mhz niż 2GB te powiedzmy 1100Mhz...

Zauważyłem , że jest problem z poprawnym odczytem :

Pamięć RAM G.Skill DDR-2 F2-6400PHU2-2GBHZ x2 1238,00 zł (To jest 2 x (2x1gb 619 zł) )

Wyraźnie jest napisane x2 może powinienem to bardziej zaznaczyć ,ale wydawało mi się , że tak wystarczy. A jeżeli macie konkretne propozycje odnośnie pamięci to chętnie je zobaczę. Chciałbym i quada i 4gb ramu ale muszę się zmieścić w 7 tys. zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ShaDiQ napisał(a):

Proponuję zostawić te 4Gb HZtek i wziąć e4300 [; za miesiąc cena q66 idzie o 50% w dół, więc sprzedaż e43 i kupisz quada :-P Sam tak zrobiłem (tzn. sprzedałem e66), ino że teraz czekam na e2160 :wink:

Ciekawa propozycja mogę jeszcze poczekać z zakupem dokładnie 1 miesiąc i 1 dzień , może coś się zmieni na rynku. Hz-ty zostają póki co , nad procesorem pomyślę. A co do raptorów to rozważałem tą opcję , czyli raptorki na system a wd na resztę , warte rozważenia. Edytowane przez Sh4de

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moglby mi ktos powiedziec czy pod przednia klapke w Antecu P182 wchodzi jakis kontroler wiatrakow?Mam na mysli taki z galkami wystajacymi.Sam sobie takiego Antka zamowilem i dopiero potem pomyslalem ze nie wiem czy moj Sunbeam rheobus wejdzie pod klapke ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi