VooCash Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Mnoznik zmienia sie bardzo łatwo ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) dzieki, a jak tutaj ustawiać napiecie.. tzn.. jest inna jednostka mV załóżmy +400mV co to oznacza jakie to w efekcie napiecie daje? i to samo na +150mV w mojej konfiguracji? Edytowane 15 Grudnia 2007 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooCash Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 no po Twoich usawieniach widze ze niezle dales prockowi popalic... podniosles napiecie na CPU o 200 mV czyli o 0.2V co jest stanowczo za duzo !! ja nie podbijam napiecia powyzej 1.45V dla CPU bo wieksze wartosci sa juz niebezpieczne dla procka a Ty dales mu 1.55V dla procka max +100mV dla pamieci jakos bezpiecznie max +450mV dla NB tez jakos w granicach rozsadku max +300mV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 no po Twoich usawieniach widze ze niezle dales prockowi popalic... podniosles napiecie na CPU o 200 mV czyli o 0.2V co jest stanowczo za duzo !! ja nie podbijam napiecia powyzej 1.45V dla CPU bo wieksze wartosci sa juz niebezpieczne dla procka a Ty dales mu 1.55V dla procka max +100mV dla pamieci jakos bezpiecznie max +450mV dla NB tez jakos w granicach rozsadku max +300mV Kurde.. dzieki, stary uratowałes mi sprzet.. teraz mam ustawienia takie jak ty:) temperatury spadły.. i wogole lepiej wszystko chodzi juz pokazuje wyniki tyle ze na P37 narazie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooCash Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 przynajmniej zrobiles przydatnego testa :] teraz juz wiemy ze tyle woltow procek utrzymuje jeszcze :D dlugo tak chodzil u Ciebie na tym napieciu?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) przynajmniej zrobiles przydatnego testa :] teraz juz wiemy ze tyle woltow procek utrzymuje jeszcze :D dlugo tak chodzil u Ciebie na tym napieciu?:P No długo bo aż prawie m-c, ale te temperatury mnie przerażały nie wiedziałem od czego.. ktos mi polecił takie ustawienia wczesniej i tak sie ich trzymałem, dobrze ze mam jako takie chłodzenie, bo kto wie czy na box'ie by wytrzymał ten egzemplarz.. Nic no to moje wyniki;)) postaram sie wrzucić everesta jak najszybciej.. Foxconn Temp & CPU Dlaczego foxconn pokazuje mi VDIMM 2.16V, moje Geile wytrzymuja tylko 2.15 prawidłowy?.. potem podobno juz padaja :cry: z kolei, CPU wskazuje napiecie 1.8 na jednym i drugin slocie, który odczyt jest prawdziwy? Poprostu boje sie o te pamieci :-| P37--------------------------------------P35 Odczyt Zapis Czas Oczekiwania Mem Copy CPU PhotoWorx Jak widać różnica jest spora.. w P35 :D aa no i mysle że temp, i napiecia w normie, wczesniej na idle miałem 43-46, teraz ciepło w pokoju ponad 20stop, i temperaturki po kilku godzinnej pracy 38-37, a freezer'64pro nawet nie ciepły.. czyli wszystko byłoby w normie.. ;))))))) Edytowane 15 Grudnia 2007 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooCash Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Dlaczego foxconn pokazuje mi VDIMM 2.16V, moje Geile wytrzymuja tylko 2.15 prawidłowy?.. potem podobno juz padaja :cry: z kolei, CPU wskazuje napiecie 1.8 na jednym i drugin slocie, który odczyt jest prawdziwy? Poprostu boje sie o te pamieci :-| FOXONE pokazuje Ci 2.16V bo tak ustawiles w BIOSie, tzn jezeli ustawiales wszystko tak samo jak ja na tych zdjeciach co robilem to dales DIMM VOLTAGE na +400mV czyli podniosles napiecie z 1.8V do 2.2V ale plytka troche zaniza napiecia i dlatego masz 2.16V a to co pokazuje CPU-Z to napiecie nominalne dla pamieci DDR2 czyli standard 1.8V mysle ze 2.2V to granica do ktorej spokojnie pamieci moga smigac wiec nie powinienes sie martwic co do Twojego testu to widac ze P35 znacznie lepsza wydajnosc ma, ja mam jedna kostke jak narazie i u Ciebie widac ze Dual Chanel jeszcze zwieksza wydajnosc pamieci ale to w sumie tylko w testach syntetycznych a w rzeczywistosci roznica jest minimalna, polecam jeszcze zrobic test z dokladana karta graficzna, u mnie byla roznica ponad 10% wiecej na korzysc nie zintegrowanej karty graficznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Wobec tego wporzadu, narazie niech tak zostanie:) :) dzieki za porady.. mam jeszce małe pytanie, prawie za kazdym razem kiedy wejde do biosu i potem z niego wyjde z zapisem zmian przed uruchomieniem win;a wywala mi bład, dotyczacy bootowania, i chce bootowac z płyty, kiedy uruchomie go ponownie juz jest dobrze.. w biosie mam właczone Quick Boot, quiet boot czy jakos tak.. wkurza mnie to troche bo jak odpalam kompa z powera to jest dobrze.. dzieje sie nie wiem od kiedy.. chyba od poczatku na kazdym biosie.. :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooCash Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 no nie wiem u mnie jest OK moze ustaw w sekwencji botowania jako pierwszy HDD potem CD quick boot na enable - szybsze botowanie poprzez ominiecie jakichs tam testow quiet boot - wylaczenie/wlaczenie loga FOXCOONA przy wlaczaniu komputera:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 no nie wiem u mnie jest OK moze ustaw w sekwencji botowania jako pierwszy HDD potem CD quick boot na enable - szybsze botowanie poprzez ominiecie jakichs tam testow quiet boot - wylaczenie/wlaczenie loga FOXCOONA przy wlaczaniu komputera:] akurat logo mi nie przeszkadzaa :lol:, moze masz racje, ustawienia kolejnosci bootowania sie zmieniły, po zmianie na P35 quick boot - przydatna opcja.. i ustawiona na enable pozdro:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 no po Twoich usawieniach widze ze niezle dales prockowi popalic... podniosles napiecie na CPU o 200 mV czyli o 0.2V co jest stanowczo za duzo !! ja nie podbijam napiecia powyzej 1.45V dla CPU bo wieksze wartosci sa juz niebezpieczne dla procka a Ty dales mu 1.55V dla procka max +100mV dla pamieci jakos bezpiecznie max +450mV dla NB tez jakos w granicach rozsadku max +300mV :lol: :lol: na jakiej podstawie to sobie wymyśliłeś? :blink: Kurde.. dzieki, stary uratowałes mi sprzet.. teraz mam ustawienia takie jak ty:) temperatury spadły.. i wogole lepiej wszystko chodzi juz pokazuje wyniki tyle ze na P37 narazie :) tak tak... lepiej chodzi... ciekawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 :lol: :lol: na jakiej podstawie to sobie wymyśliłeś? :blink: tak tak... lepiej chodzi... ciekawe O co Ci chodzi Kaaban? a jakie Ty masz napiecia i temperatury.. oraz wyniki:) pochwal sie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Vcore 1,55V dla CPU to nie jest jakis wielki wynik ale trzeba miec wtedy pozadne chlodzenie po procek wtedy potrafi sie rozgrzac. Co do pamieci to jesli chodzi o DDR2 jak dla mnie max Vmem do 2.1V powyzej tego moze byc roznie bo nie wszystkie memki wiecej wytrzymaja przez dluzszy czas niz tylko ten niezbedy do testow i benchów. Przy jakim kolwiek wzroscie napiecia zasilania temperatura ukladu nie zmaleja a wzrosnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooCash Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 no ja mam BOX chlodzenie wiec dla mnie 1.45V i procek rozgrzewa sie do 60stopni w stresie, wiec nie mam zamiaru nawet sprawdzac 1.55V pozatym kolega nie potrzebuje takiego napiecia zeby miec stabilne 2.8ghz spokojnie wystarczy my +50mV, takie napiecie +200mV to juz do wyciskania jakichs 7 potow z procka i to nie na BOX coolerek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Niedługo będe miał kartę Geforce'a 8600gt i mam pytanie w związku ze sterami.Czy jak usune stery od grafy integry i zainstaluje nVidii to wszystko będzie ok czy lepiej przeinstalować Winde i na świeżo je zainstalować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Pytanko czy dostaliscie do płyty Foxcoona jakas pożadna książeczkową instrukcje obslugi czy tylko ten wielkki plakat jest dołączany (quick guaide). Moze na płycie CD mieliscie jakas pozadna instrukcje bo na stronie foxconna nic takiego niema procz tego plakatu w PDF -ie Jesli ktos ma grubsza instrukcje do tej mobo w PDF-ie niech umiesci na rapidzie albo gdzies oki. A i jeszcze jedno przy koscie bios sa 2 zworki jedna do Clear CMOS a druga do ochrony biosu przed zapisem. W jakiem położeniu mam byc ta druga zworka by nadpisac bios czyli zrobic update podajcie po ktorej stronie ma byc czy bardzie od strony procesora czy bardziej od strony tych 3 zielonych prostokatow do podpiecia USB, Firewire itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 W pudełku jak i na www tylko ten plakat.Zdziwiłem się trochę ale raczej nic skomplikowanego nie ma przy tej płycie więć instrukcja nie jest potrzebna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) wlasnie sa te zworki pipszone co do clear cmos to kumam ale po co ta druga zworka? Myslalem ze dzis zloze juz nowy komp a tu lipa nie mam zworek ani w HDD ani w nagrywarce DVD jak na zlosc i nie moge ustawic dysku na master a DVD-RW na SLAVE. Arrrrr ale sie wkurzylem LIPA !!! Edytowane 17 Grudnia 2007 przez 21szpak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 wlasnie sa te zworki pipszone co do clear cmos to kumam ale po co ta druga zworka? Myslalem ze dzis zloze juz nowy komp a tu lipa nie mam zworek ani w HDD ani w nagrywarce DVD jak na zlosc i nie moge ustawic dysku na master a DVD-RW na SLAVE. Arrrrr ale sie wkurzylem LIPA !!! To może sobie zapożycz tą druga zworkę?Nie wiem czy płyta wstanie no ale spróbuj.Ja po złożeniu nic nie ruszałem i chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 racja tez byłem troche zaskoczony, i ten plakat to jedyne co zaoferował nam foxconn do tego mobo.. wiec torche ubogo.. :? płyta mała wiec i manual tez .. hehe Mam pytanie czy jesli zmieni timingi dla pamieci dajac 4-4-4-12 , czy musze napiecie podnosic na nich? i jakie dać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m15m Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 A i jeszcze jedno przy koscie bios sa 2 zworki jedna do Clear CMOS a druga do ochrony biosu przed zapisem. W jakiem położeniu mam byc ta druga zworka by nadpisac bios czyli zrobic update podajcie po ktorej stronie ma byc czy bardzie od strony procesora czy bardziej od strony tych 3 zielonych prostokatow do podpiecia USB, Firewire itpNa laminacie (PCB) płyty masz opisane wszystkie zworki - przyjrzyj się ;] PS: Zworka może być w pozycji 1-2 lub 2-3, przy czym pin-1 jest zaznaczony grubą kreską. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Na laminacie (PCB) płyty masz opisane wszystkie zworki - przyjrzyj się ;] PS: Zworka może być w pozycji 1-2 lub 2-3, przy czym pin-1 jest zaznaczony grubą kreską. ale problemy macie :lol2: hehehehee.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) No i stało się dzis złożylem kompa ale wyszedl maly problem chodzi oto ze jesli podlacze monitor do integry to wszystko chodzi cacy ale jak wloze zewnetrzna karte graficzna w moim wypadku to: Palit 8500GT Sonic to obraz nie jest juz wyswietlany na monitorze nawet sie monitor nie zalacza a na integrze chodzi ok. Pytanko co trzeba ustawic w BIOSie lub wylaczyc by jako karta odpowiedzialna za wyswietlanie obrazu byla traktowana ta zewnetrzna na PCI-E czyli moj Palit. Jesli mozecie to zrobcie fotki w biosie jak to wyglada co trzeba wlaczyc a co wylaczyc. Czekam na pomoc P.S po co foxconn dodaje ten plakat zamiast pozadnej instrukcji nie stac ich na kilka kartek Edytowane 19 Grudnia 2007 przez 21szpak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) No i stało się dzis złożylem kompa ale wyszedl maly problem chodzi oto ze jesli podlacze monitor do integry to wszystko chodzi cacy ale jak wloze zewnetrzna karte graficzna w moim wypadku to: Palit 8500GT Sonic to obraz nie jest juz wyswietlany na monitorze nawet sie monitor nie zalacza a na integrze chodzi ok. Pytanko co trzeba ustawic w BIOSie lub wylaczyc by jako karta odpowiedzialna za wyswietlanie obrazu byla traktowana ta zewnetrzna na PCI-E czyli moj Palit. Jesli mozecie to zrobcie fotki w biosie jak to wyglada co trzeba wlaczyc a co wylaczyc. Czekam na pomoc P.S po co foxconn dodaje ten plakat zamiast pozadnej instrukcji nie stac ich na kilka kartek Ja bym to zrobił tak, zakładka Advanced Chipset Feature i dał opcje disabled.. ale czy to wszystko to niewiem.. i [Auto] ustawił w opcjach odpowiedzialnych za port PCI-Ex, lub manualem bo tego co widzę to płyta obsługuje [16x] ale niech to jeszcze ktoś potwierdzi /pozdro Edytowane 19 Grudnia 2007 przez Trancvission Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 no ale juz nikt nie ma ochoty chyba potwierdzic i pomoc. Widze po opisie ze ty jedziesz na integrze wiec tez w ciemno podales co i jak. No nic widocznie trzeba sie dalej prosiC: PROSZE O POMOC jesli ktos ma normalna karte na płycie FOXCONNA niech napisze co wlaczyl lub wylaczyl w biosie by ona byla wykrywana i by byl na niej wyswietany obraz. P.S. Po włożeniu zwyklej karty nie ma obrazu ani na integrze a nie na zwyklej karcie!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Spróbuj z inną kartą na PCIE i/lub zasilaczem. Pewnie ten Fox, tak samo jak mój, ma problemy ze współpracą z różnym sprzętem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Sorki a skad ja wezme inna karte? co do zasilacza to on nie jest problem (to ne byle siurek ze straganu) bo wszystko smiga ok poprostu plyta niewykrywa cos mi sie wydaje tego Palita. Nie wiem o co kaman z tym mobo wkurza mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Nie możesz pożyczyć od kogoś? Co do zasilki: nie chodzi o moc - mój Foxconn miał raz na tydzień problemy ze startem, kiedy podpinałem dyski SATA wtyczkami SATA - po podłączeniu przez przelotkę ustąpiło. Na Gigabyte tego problemu nie było. Po włożeniu A4800+ zaczęły się problemy z uruchomianiem - wymieniłem grafę z Palita 2600XT na X800GTO16, który wprowadza więcej prądu i jak ręką odjął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 (edytowane) ale to nie oto chodzi jak wloze zwykla karte to obrazu wtedy nie ma ani na niej ani na integrze wiec to jest jakis konflikt w biosie cos tam trzeba zrobic Edytowane 20 Grudnia 2007 przez 21szpak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VooCash Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 ja mam GF 7600GS wsadzona w PCIex w Advanced Chipset Feature nie zmienialem niczego ale pamietam ze przestawialem w PnP/PCI Configuration opcje Primary video contrlorel na PCIE/IGFX/PCI i smiga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...