Skocz do zawartości
noe9

Wc By Noe9, Wersja Niewadomo Która ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pomimo tego, że to już moje n-te z kolei WC, a siedzę na tym forum już od dłuższego czasu jakoś nie było mi dane nigdy się pochwalić. No ale w końcu mając chwile czasu zdobyłem się na popstrykanie kilku fotek i wrzucenie ich na forum. Może warto zacząć od tego, dlaczego tak właściwie ten komputer ma WC. Otóż w przeciwieństwie do większości z was, którzy składają WC żeby kręcić i jeszcze raz kręcić (taa… moje poprzednie WC też do tego służyły), to powstało z znacznie bardziej prozaicznego powodu. Mianowicie na płycie, którą posiadam znanym problemem jest przegrzewanie się chipsetu (który będąc chłodzony pasywnie czasami podchodził nawet i pod 75*C), a to powodowało losowe resety płyty. Najbardziej irytujące było to, gdy swego czasu, używałem dwóch kart 6800GT w SLI, ponieważ nie dość, że karty nagrzewały chipsety, to jeszcze dochodziła do tego ciężka komunikacja pomiędzy chipsetami, a więc resety murowane. Oczywiście można by kombinować z jakimś tam głośnym albo mało poręcznym AC, ale będąc zaprawionym w bojach zdecydowałem, że moją płytkę należy zwodować. Oczywiście nie obyło się bez problemów. Zdecydowałem się oczywiście na rodzime produkty od Mate’a z tego względu, że zawsze od niego kupowałem, a aluminiowo-miedziane bloczki X wyjątkowo przypadły mi do gustu. I tu zaczęły się schody, no bo niestety bloczki były już niedostępne… ale po kilku tygodniach udało mi się zdobyć dwa używane X3N i dwa XC1, więc mogłem zaczynać składanie WC. Ha! Jasne…! ;-). I tu schody stały się trochę bardziej strome. Pomimo tego, że moja płyta wykorzystuje chipsety nforce4, niestety już mocowanie radiatorów jest lekko niestandardowe. No i oczywiście bloczki XC1 nijak nie chciały zapinkami pasować do otworów znajdujących się w zupełnie innych miejscach (a podstawowym założeniem było nieblokowanie żadnego ze slotów PCI-E x16, by powrócić do zlikwidowanego z powodu pewnych perturbacji SLI). Tu na pomoc przyszedł mi kolega Pietach (któremu nawiasem bardzo dziękuję), który wyciął mi według mojego projektu zapinki-adaptery do bloczków na chipsety (Tak BTW to dalej mu wiszę flaszkę, chociaż jakoś nie chciał mi podać numeru konta, żeby mu tą flaszkę przelać w formie finansowej ;-) ).

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Po zdobyciu zapinek wybrałem się oczywiście na polowanie na śrubki. To też trochę zajęło bo niestety w miejscowych sklepikach nie przewidują, że ktoś może chcieć takie malutkie śrubki z nakrętkami. Oczywiście (a jakże by inaczej) cały system montażowy ze sprężynkami i śrubkami od Mate’a ni jak nie pasował do mojej płyty, więc wszystkie bloki przykręcone są na sztywno bez sprężynek. Bloki CPU bezpośrednio do oryginalnych back-plateów z płyty, a bloczki chipsetów do dziur laminatu poprzez podkładki :-/

Dołączona grafika

Na początku używałem Airtrapa z Realitynet, ale niestety w przypadku mojego układu z wężami 8/10 innoavteka i z wykorzystanym trójnikiem skręcanym, zupełnie się nie sprawdził, bo powietrze zamiast uciekać do góry pływało sobie w układzie. Być może winę za to ponosi Hydor L30, który znowu aż taki słaby nie jest (chociaż dwa flowkillery w postaci XC1 skutecznie ograniczają przepływ wody). W końcu wyrzuciłem Airtrapa, i zainstalowałem rezerwuar z RM.

Dołączona grafika

Za chłodzenie wszystkiego odpowiada Blackwater Ultimate 122 z dwoma fanderami. Tak wiem, że na taki układ ta chłodniczka to za mało, jednak nie mam chwilowo czasu ani zaplecza na zbytnie cięcie obudowy (bo jak już ciąć to porządnie). Poza tym, za bardzo podoba mi się Chieftec Dragon żeby zmieniać go na coś większego, przestronniejszego. Błędem było oczywiście kupienie chłodnicy w wersji grubej bo przy niskich obrotach (800-900RPM) wentyli spisuje się oczywiście znacznie gorzej niż cienkie chłodnice… chyba mnie zaczarowali magicy z marketingu…

Dołączona grafika

W każdym razie układ działa jest cichy, a temperaturki… no cóż, jak już wspomniałem chłodnica jest za mała ;-), zależnie od temperatury otoczenia w idlu procki mają 43-46*C, a chipsety odpowiednio 42*C i 50*C. Wiem, że temperatury wydają się duże, ale po pierwsze używam Visty i NIE działa C’n’C, więc procki oba idą ciągle na 2,6GHz, po drugie chipset numer dwa na AC podchodził pod 75*C w porywach, a po trzecie… dwa XC1 w szeregu to nie może być dobre :D więc jeden chipset jest o 6-8*C gorętszy od drugiego. Pod obciążeniem CPU sięgają 52*, a chipsety 46, i 52*C, co pozwala na stabilne działanie i przede wszystkim jest CICHO.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Po odkręceniu wentyli na pełną moc, wszystkie temperatury oczywiście spadają poniżej 50*C, ale niestety wtedy komp już trochę szumi. W planach jest oczywiście dołożenie drugiej/większej/cieńszej chłodnicy, no i jakieś SLI z dwoma blokami… ale to na razie tylko plany ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanannie poskładane klocki. Takie było moje pierwsze wrażenie po ujrzenniu tego układu. Wieksze zrobiła na mnie owa płyta i z tego też powodu, ten kibel jest najbardziej nietypowym - a co za tym idzie wyróżniającym się spośród innych - na tym forum.

Co pływa w układzie?. Wygląda to na zwykłą wodę. Proponuję Borygo Eko, lub chociaż zielony barwnnik, będzie ładnie komponowało się z zielonkawą płytą.

PS. Jak wygląda wydajność takiego dwuprocesorowego kombajnu w porównaniu do np. C2D @ 3200MHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W układzie pływa destylant z kopalni do chłodzenia generatorów, razem z innovaprotect ;-)

A wydajność... ma się tak jak A64 X2 2,6GHz do C2D ;-)

ale gdy kupowałem ten sprzęt... dwurdzeniówek jeszcze na rynku nie było ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta chlodnica wymaga silnego nawiewu (glosnych wentyli) zeby pokazala co potrafi. Do fanderow lepszy efekt mialbys na wersji cienkiej (advanced) - to tez jedna z przyczyn temperatury wody.

Kumpel ma taka wlasnie na przodzie Anteca AMG1000 z 2ma glacialami i dosc przecietnie to sie sprawdza zaledwie na 1 bloku na bartonie.

Uklad ciekawey, a jeszcze ciekawsza ta plyta ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zobaczyłem te zdjęcia, to myślałem że to jakiś fotomontaż o_O.

Byłem lekko zdziwiony zobaczywszy taką płytę.

A co do układu, to teraz do kompletu brakuje tylko bloku na gpu.

I jakiś kolorek w wężach. Jednak kolorowe płyny (niekoniecznie barwniki uv itp) wyglądają wg mnie "zdrowiej".

No chyba że nie masz okna w budzie to niekoniecznie.

I jeszcze jedno - dziwny ten rezerwuar, długi jakiś. Sprawia wrażenie jakby miał zaraz spać stamtąd :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z ciekawszych WCtow, nie wspominajac o mobo. Chyba jednyana taka na forum :]

Ukladzik badzo starannie wykonany, barwniczek by sie przydal jakis

Chlodnice daj na dach spoko 3*120mm wejdzie.

Jeżeli bym miał zaplecze i wiedział jak wyciąć otwór i zamaskować go siatką tak żeby to wyglądało jak fabrycznie w CM Stakerrze, to by była chłodnica na górze, ale ze względu na mój antytalent do obróbki metalu i umiłowanie tej budy chiefteca, nie mam serca jej kroić

Jak zobaczyłem te zdjęcia, to myślałem że to jakiś fotomontaż o_O.

Byłem lekko zdziwiony zobaczywszy taką płytę.

A co do układu, to teraz do kompletu brakuje tylko bloku na gpu.

I jakiś kolorek w wężach. Jednak kolorowe płyny (niekoniecznie barwniki uv itp) wyglądają wg mnie "zdrowiej".

No chyba że nie masz okna w budzie to niekoniecznie.

I jeszcze jedno - dziwny ten rezerwuar, długi jakiś. Sprawia wrażenie jakby miał zaraz spać stamtąd :wink:

Ano bo rezerwuar jest troszke przesunięty i trzymie na dwóch śrubkach tylko... bo w standardowym mocowaniu wysunięty korek do napełniania WC blokował drzwiczki z chiefteka, a co do bloku na GPU... jak kupie porządną kartę (karty) graficzną, to będzie i bloczek fullcover na gpu ;-) Edytowane przez noe9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano bo rezerwuar jest troszke przesunięty i trzymie na dwóch śrubkach tylko... bo w standardowym mocowaniu wysunięty korek do napełniania WC blokował drzwiczki z chiefteka, a co do bloku na GPU... jak kupie porządną kartę (karty) graficzną, to będzie i bloczek fullcover na gpu ;-)

Wtedy to już w ogóle będziesz miał najbardziej nietypowe wc na forum :) bloczki 2xcpu 2xchipset 2xgrafa - tylko chłodnicę to już na pewno wtedy będzie trzeba wymienić :P Wc fajnie fajne, jak wszyscy zazdroszczę płytki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak BTW to dalej mu wiszę flaszkę, chociaż jakoś nie chciał mi podać numeru konta, żeby mu tą flaszkę przelać w formie finansowej icon_wink.gif

Masz pecha bo trafiłeś na abstynenta heheheheh...dobre słowo wystarczy.

Co do temperatur to co się dziwicie, że podchodzą pod 50*C skoro tam są dwa procesory i to nie jakieś zimne procki (o ile pamiętam to mają one w okolicach 80-100W) plus dwa chipsety i tylko jedna chłodnica.

Dołożenie teraz bloczków na grafe (grafiki) zagotowało by zapewne i tak ciepłą wodę.

Jak już ktoś napisał dobrym pomysłem jest dołożenie jeszcze dwóch wentylatorów a później jak będziesz miał druga chłodnice to tylko przełożysz wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli bym miał zaplecze i wiedział jak wyciąć otwór i zamaskować go siatką tak żeby to wyglądało jak fabrycznie w CM Stakerrze, to by była chłodnica na górze, ale ze względu na mój antytalent do obróbki metalu i umiłowanie tej budy chiefteca, nie mam serca jej kroić

Mozliwosci sa 2:

1. Gorna blacha jest mocowana do szkieletu za pomoca kilku nitow, rozwiercasz je i mozna ten gorna blache zdjac. Oddajesz do zakladu gdzie tna laserem, woda albo nawet mechanicznie i oni robia to dokladnie. Nie powinno to kosztowac majatku.

2. Tniesz samemu a nastepnie dajesz na to grill dedykowany do chlodnic

cos takiego:

Dołączona grafika

Z tego co apmietam to ktos z forumowiczow cos takiego sciagal/zalatwial, nie pamietam kto :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz pecha bo trafiłeś na abstynenta heheheheh...dobre słowo wystarczy.

Co do temperatur to co się dziwicie, że podchodzą pod 50*C skoro tam są dwa procesory i to nie jakieś zimne procki (o ile pamiętam to mają one w okolicach 80-100W) plus dwa chipsety i tylko jedna chłodnica.

Dołożenie teraz bloczków na grafe (grafiki) zagotowało by zapewne i tak ciepłą wodę.

Jak już ktoś napisał dobrym pomysłem jest dołożenie jeszcze dwóch wentylatorów a później jak będziesz miał druga chłodnice to tylko przełożysz wentylatory.

Hehe to sie ciekawie składa bo sam też jestem abstynentem ;-)

No ale dziękuję jeszcze raz.

Z dodatkowymi wentylami pomysł zdecydowanie warty rozważenia, i chyba się skuszę, co do bloku/bloków na GPU, to wraz z nim rozważałem nawet drugi obieg, niemniej docelowo chciałbym zrobić konfigurację chłodnica 2x120 + chłodnica 3x120, no ale tu bez cięcia budy sie nie obejdzie

Mozliwosci sa 2:

1. Gorna blacha jest mocowana do szkieletu za pomoca kilku nitow, rozwiercasz je i mozna ten gorna blache zdjac. Oddajesz do zakladu gdzie tna laserem, woda albo nawet mechanicznie i oni robia to dokladnie. Nie powinno to kosztowac majatku.

2. Tniesz samemu a nastepnie dajesz na to grill dedykowany do chlodnic

cos takiego:

Tylko zastanawiam się skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> taką ażurową blachę jaka jest w CM Stakerze i do tego wygiąć ją tak żeby wpasowała się idealnie równo w górną powierzchnię budy (wiem wiem, jestem marzycielem ;-) ), ale przyznam szczerze, że jeszcze nie spotkałem się z idealną obudową... pod względem designu wzorem jest dla mnie predator alienware'a, a i P2 jest niczego sobie, natomiast co do wnętrza... zawsze znajdę jakieś ale... może sam zacząć produkować/sprzedawać "idealną obudowę"? :D Edytowane przez noe9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zastanawiam się skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> taką ażurową blachę jaka jest w CM Stakerze i do tego wygiąć ją tak żeby wpasowała się idealnie równo w górną powierzchnię budy (wiem wiem, jestem marzycielem ;-) ),

Przeczytaj sobie ten temat:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...amp;hl=sharkoon

Znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie :D

może sam zacząć produkować/sprzedawać "idealną obudowę"? :D

No pewnie dobry pomysl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zajefajne wc ;)

podczas wyboru bloczku na procki nie zastanawiałeś sie nad Frostami od Sama?

jak wyżej, zielony barwnik i będzie totalfulwypas :P

Bloczki Sama pomimo, że tańsze i wydajniejsze od bloków Mate'a nie przypadły mi do gustu ze względu na design (tu przyznam że jestem zwolennikiem produktów innovateka i jego G-glow, ale wielkość układu w połączeniu z cenami tej firmy na starcie skreśliła ją z rozważanej listy zakupów), a pleksa mi już dawno bokami wychodzi. Co do barwnika... hmm nie wiem jakoś lubie zwykłą bezbarwną wodę, myślałem może o niebieskim barwniku, ale zielony.... hmm no nie wiem, muszę sie z tym przespać ;-) Edytowane przez noe9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi