Skocz do zawartości
HucK

Jak Najefektowniej Wysadzic Zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 3 stare zasilacze, we wszystkiech są spuchnięte kondensatory. Wpadółem na pomysł, by zamiast je wyrzucac, nakręce filmik. Tylko jak zrobic fajny efekt wybuchu? Myślałem nad podłączeniem ich bez obciążenia, lub zwarciu na 12V. Co będzie najskuteczniejsze?

PS. Filmik potem wam pokażę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zwarciu na 12v sie nie spalą , a ile mają watów najfajniej wybuchają przeciążone zasilacze :D

Podłącz do niego jakąś spawarke :lol2: .

--Edit--

Może zrobimy konkurs palenia zasilaczy? Coś jak konkurs palenia gumy w dziedzinie motoryzacji. Najlepszy efekt i najwięcej dymu wygrywają ;)

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko niech wam nie przychodzi do głowy podłączać go przy takich próbach do kompa. To tak profilaktycznie mówię.

najefektowniej....hmmm trza by było podgrzać nieco kondzioły lub zewrzeć ze sobą radiatory jesli mosy i diody na nich są nieizolowane.

TYLKO robić to bez wtyczki 230V w zasilaczu!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całośc zostanie przeprowadzona tak:

1. Do zasilacza podłączymy żarówki samochodowe (jak ktoś mieszka na śląski i mógł by pożyczy, byłbym bardzo wdzięczny)

2. Zasilacz zostanie podłączony do prądu

3. Zewrę przewody odpowiedzialne za jego włączenie (będę w odległości ok. 3 m. od niego)

EDIT: Bardzo fajnie byłoby, gdyby filmik został zamieszczony na stronie głównej PPC, jako przestroga dla ludzi. :D

Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest fajny muzik http://video.google.com/videoplay?docid=13...04480&q=wrc ;-)

Kiedyś podłączyłem Chieftec'a HPC-360-202 do gniazdka 230V, z przełącznkiem na 110V i tylko kondzioły strzaeliły, ale jeszcze jak :damage_wall:

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie siedzę zbytnio w elektoronice, więc gdzie jest ten bezpiecznik?

Sorry za jakoś fotek, ale nie miałem żadnego aparatu pod ręką. :/

Na tych fotach nie widać, a przynajmniej ja nie moge dojrzeć, szukaj Grafika:Bezpieczniki_elektroniczne.jpg szklanej rurki jak na zdjęciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK znalazłem THX. Jak złączę to gwoździem to zasilacz wyleci w powietrze od razu jak dostanie prąd, czy będę go musiał uruchomic? :D I jakie będzie pole rażenia? Jak będę 3m od niego to przeżyje? :D

Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi