rafa Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Więc kręć aż do osiągnięcia znośnych temperatur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Myślę, że łatwo pokonam w SPi 1M barierę 12,0s na 4,2GHz przy 1,6 Vcore. Procuś dobry jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 (edytowane) bez komentarza oddawaj G0 :26: :wink: Edytowane 15 Października 2007 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Tak olbrzymie fsb dla Quada?? O kurde ale Ci się biały kruk trafił. Mój B0 ma jeszcze mniejsze max fsb niż miał B3 bo nawet 500 się nie daje ustabilizować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 (edytowane) No ja w koncu podlaczylem swojego Quada... w sumie to 3 dni temu podlaczylem, ale nie mialem czasu w ogole go ruszyc nawet... Zauwazylem dziwna rzecz... wraz z wzrostem temperatury spada stabilnosc... w sensie przy niskich temperaturach robi spokojnie 3.4Ghz na 1.3V (w biosie) - 1.2xV z sensora ... ale przy wyzszych (kolo 65-68 w stresie) wywala sp2004. No to by nie bylo dziwne gdyby nie to ze na 1.35V (w biosie) i temperaturach do 69'C juz nie wywala... jakby przy nizszej temp potrzebowal mniej prundu do pracy a przy wyzszych temperaturach wiecej... Niby 3.4Ghz na 1.3xV to nic takiego, ale zwracam uwage na to, iz jest to na AC przy jakims badziewnym wiatraczku dodawanym do Ninji oraz jakas pasta ceramiczna firmy TT... Co tam jeszcze... jak juz mowilem nie mam czasu potestowac, ale generalnie 3.5Ghz spokojnie robi na vcore AUTO. Plyta P5K Premium. Tylko ze wtedy probe odczytuje 1.4V (czyli realnie jest okolo 1.41V) - mysle ze spokojnie zrobil by tez tyle na 1.35V, ale jeszcze nie testowalem. A tak w ogole to jedna rzecz mnie na maxa zdziwila - odpalilem sobie 3dMark 2006 ... patrze ... 12500 pkt ... srednio - wg wykresiku malo na podobne systemy... ale jakiez bylo moje zdziwienie jak zobaczylem, ze zapomnialem wylaczyc 4x SP2004 (na kazde jadro jeden) - a SP2004 ma wyzszy priorytet niz 3dMark (defaultowo). Bez obciazenia wychodzi jakies 14800 pkt - czyli niewiele wiecej niz przy pelnym obciazeniu! Pamiatki chodza spokojnie sobie na 1210 Mhz ... ciekawe jaki voltage maja ustawiony ... (jest na AUTO) A teraz jakis 1 screen ktory zrobilem i kilka fotek platformy testowej. Obrazki zalaczone, obecnie nie mam serwera. Edit: O dziwo CPU-Z pokazuje takie samo VCore co jest ustawione w biosie :) Ale to tylko przypadek, bo przy jakimkolwiek innym VCore niz 1.30V juz nie pokazuje prawidlowo. Edytowane 17 Października 2007 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Włóż to w obudowe a temp zaraz wzrosna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Nie mam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 wie ktos moze, przy jakiej temp wysypuje sie G0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 O ile się nie myle to dopuszczalne dla G0 na rdzeniach jest 71st a dla B3 65st. Ale nie jestem pewien mojej pamięci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Ja na B3 mam 69-72C na jajkach 24/7h od paru miesięcy tak działa i nic się nie dzieje. W coretempie było coś co nazywało się Tjunction czy jakoś tak i miałem tam wartość 100C czyli dedukuję, że to jest niebezpieczna wartość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Wg. Intela niebezpieczne jest 85` dla G0 i 75 dla B3 bodajze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Dziś troszkę jeszcze pobawiłem się Q6600 w nadziei że sięgnę 4GHz, zanosiło się na zrobienie zrzutów, jednak łapałem zwis zaraz po załadowaniu windy. Szkoda. Panowie czy nie sądzicie że wyniki w 3DM06 jak na taki OC są troszkę za niskie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 wynik z 3dmk w normie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hausner Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 #Worms14 Mozesz podac jak masz ustawione te opcje w biosie? Przykladowo: Transaction Booster: AUTO Clock Over-Charging Mode: AUTO CPU Spread Spectrum: Disabled PCIE Spread Spectrum: Disabled CPU Voltage: AUTO CPU Voltage Reference: AUTO CPU Voltage Damper: AUTO CPU PLL Voltage: AUTO DRAM Voltage: 2.10 FSB Termination Voltage: AUTO North Bridge Voltage: AUTO North Bridge Voltage Reference: AUTO South Bridge Voltage: AUTO Dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Te ustawienia dotyczą O.C na poziomie 4.1GHz Transaction Booster: AUTO Clock Over-Charging Mode: AUTO CPU Spread Spectrum: Disabled PCIE Spread Spectrum: Disabled CPU Voltage: 1.70v CPU Voltage Reference: 0.63x CPU Voltage Damper: E CPU PLL Voltage: 1.80v DRAM Voltage: 2.30v FSB Termination Voltage: 1.50v North Bridge Voltage: 1.70v North Bridge Voltage Reference: AUTO South Bridge Voltage: AUTO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Co do temperatur jeszcze... z (moze nie dlugiego, ale zawsze) doswiadczenia wiem, ze nawet jak w stress testach temp dochodzi do 70', to nie ma sie za bardzo czym przejmowac... wiekszosc uzytkownikow podczas uzytkowania komputera nie zobaczy nawet polowy temperatury pomiedzy idle a max... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekala Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Jak infinity (mugen) radzi sobie na tym procku ? Ktos wie z doswiadczenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Do delikatnego OC powinien wystarczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Witam Mój Q6600 G0 najprawdopodobniej kończy sie na 9x435 przy 1,6V. Wyżej go na razie nie testowałem, ale przy tym ustawieniu i pamięciach na 1044Mhz 4-4-4-7 przechodzi Super PI 1M-32M bez żadnych problemów , ale już włączenie Orthosa lub 3Dsmarka 06 kończy się zawieszką ( 3dM przy tęcie CPU, a Orthos po ok 5min ). Temperatura rdzeni pod orthosem to max 62*C, a pod superPI 54*C. W IDLE jest to ok 30-33*C. Nie wiem czy to pamięci mnie blokują, lub może jest to kwestia słabej sztuki CPU lub może mobasa. Miałem nadzieję że 4GHz pęknie, ale na razie cos nie moge przełamać tej bariery. Dzisiaj poołudniu/wieczorkiem coś potestuję dalej bo na razie siedze w pracy i z powodu braku zajęć przeglądam sobie Pjurpca :lol2: PS. jak ustawiacie te dodatkowe napięcia procka ( jakieś GLT czy cos takiego, FSB, HTT itp., nie pamiętam dokładnie bo siedzę teraz przy jakimś biurowym Compaqu a nie przy swoim kompie ). Pozdrawiam Edytowane 3 Listopada 2007 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 To moze ustaw pamieci nizej. Na 800 4-4-4-12. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Słuszna koncepcja Lysyn. Tego jeszcze nie testowałem. Zapomniałem że max OC procka nie idzie czasami w parze z mocno wykręconymi pamięciami :unsure: PS. a tak w kwestii poboru prądu jak się niektórym wydaje taki zestaw jak mój musi ciągnąć sporo W z sieci, a według mojego miernika pobór W z sieci w Idle to ok 330W, a pod max obciążeniem dobija do 400W. Jeszcze z dwie/trzy godzinki posiedzę w robocie i wracam do chaty testowac procka :wink: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Przełamanie bariery 12s w SPI 1M jest trudniejsze niż myślałem. Oczywiście wszystko się dzieje na tym samym nieoptymalizowanym systemie. Nie mogę wykluczyć też, że pamięci nie wyrabiają. Tutaj 12s, napięcie na procku 1,6V + 1,6% daje w sumie ok 1,63V. Małe dodawanie napięcia na rdzeń lub na NB nie daje widocznych korzyści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Przełamanie bariery 12s w SPI 1M jest trudniejsze niż myślałem. Oczywiście wszystko się dzieje na tym samym nieoptymalizowanym systemie. Nie mogę wykluczyć też, że pamięci nie wyrabiają. Tutaj 12s, napięcie na procku 1,6V + 1,6% daje w sumie ok 1,63V. Małe dodawanie napięcia na rdzeń lub na NB nie daje widocznych korzyści. http://bajkowski.nazwa.pl/atomel/atomel_best_1M_12,000.JPG moze troszke pod OT podjade ale od jakiegos czasu mamy nowsza wersje superpi :D swoja droga jesli ten sys jest niezoptymalizowany, to spokojnie wbijesz sie na 11s Edytowane 3 Listopada 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekatorus Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Zmontowalem komputer na Q6600, po kilku testach ustalilem 7x450MHz przy 1,325V w BIOSie. Mysle, zeby to zostawic na stale... Co sadzicie o takim FSB 24/7? Zostawic 450 czy podskoczyc z mnoznikiem i zejsc z FSB? Temp nie przekraczaja 56C w cieplym pokoju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Temp nie przekraczają 56C w ciepłym pokoju, jak po obicazeniu orthos np. 4 rdzeni gdzieś przez 4 h i temperatura jest 56C wiec Oki śmiało możesz zostawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekatorus Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Temp nie przekraczają 56C w ciepłym pokoju, jak po obicazeniu orthos np. 4 rdzeni gdzieś przez 4 h i temperatura jest 56C wiec Oki śmiało możesz zostawić. Cala noc pod SETI (grzeje troche mniej niz Orthos) i max 52C, takze zle nie jest, a nawet dobrze mi sie wydaje. Raczej zostawie te ustawienie, komputer naprawde ladnie smiga:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Przełamałem barierę 12s w SPi 1M. Potrzebowałem do tego 1,60V+1,8% co teoretycznie daje 1,629V a wg CPU-Z 1,648V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Ładnie, wyniczek pierwsza klasa. Upór godny pozazdroszczenia, ale jak się ma dobrą płyte, to można kombinować. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 O! w morde! Atomel poszedłeś :D Ja też nie próżnuje. Zmieniłem pompe w układzie jakiś czas temu a dziś zmieniłem chłodnice na większą i wróciłem do OC. Na razie testuje 3.8GHz. Przy 1.43V przechodzi Spi 16M. Zdecydowanie powalcze o więcej - na max ile temp PWM pozwoli ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) Witam Zabawa z Q6600 zaczyna mnie powoli doprowadzac do flustracji , miałem już 4 procesory z serii G0 i żaden znich nie chciał iść stabilnie więcej niż 3,15GHz , czy trafiałem na jakies lipne sztuki czy one tak mają :mur: Aktulanie zakupiłem procesor pakowany chyba we wrześniu i kicha stabilnie jak w podpisie , czy ja źle podkręcam czy płyta jest aż taka lipna :mur: Edytowane 20 Listopada 2007 przez Hans15336 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...