Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

A skąd wy wiecie jak ustawić te wszystkie timingi? :wink: Pierwsze 5 to ustawie bez problemu... gorzej z resztą...

im ciasniej tym wydajniej, byle stabilnie

proste :D

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wy wiecie jak ustawić te wszystkie timingi? :wink: Pierwsze 5 to ustawie bez problemu... gorzej z resztą...

Everest pokazuje SPD RAMu są tam wszystkie timingi. Na auto lepiej nie jechać ponieważ podczas zmiany dzielników płyta może czasem za bardzo zaostrzyć timingi i komp będzie się wieszał itp. Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe, no wiadomo że im ciaśniej tym lepiej :D , tylko że trochę boję się że za niskie dam i coś się zfajczy(laik jestem co do tych wszystkich timingów), dobrze by było wiedzieć jakie są nominalne dla pamięci, żeby mieć jakieś pojęcie od jakich zacząć wszystko sprawdzać ale tego nie mogę nigdzie znaleźć.

Mam patrioty na 6400 llk na d9 więc trochę szkoda żeby się marnowały... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe, no wiadomo że im ciaśniej tym lepiej :D , tylko że trochę boję się że za niskie dam i coś się zfajczy(laik jestem co do tych wszystkich timingów), dobrze by było wiedzieć jakie są nominalne dla pamięci, żeby mieć jakieś pojęcie od jakich zacząć wszystko sprawdzać ale tego nie mogę nigdzie znaleźć.

Mam patrioty na 6400 llk na d9 więc trochę szkoda żeby się marnowały... :wink:

Timingami nie spalisz pamięci, aktualnie ustawione możesz sprawdzić w MemSecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marin0 - Trudno coś sfajczyć. Nawet taka lama jak ja nic nie sfajczyła więc spoko :D

Wiadomo że nie należy ustawiać timingów na przykład na 1-1-1-itd :D Trzeba zachować trochę ostrożności. Musisz się nastawić na kilka restartów kompa i tyle. Pozostałe timingi spokojnie możesz zaczynać testować od 6 i później zejść np na 4 - 5... Jednak timingi alpha nie mają dużego wpływu na wydajność. Dla odczytu żadnego. Możesz zauważyć jakąś (niedużą) różnicę dla zapisu i kopiowania...

Jeżeli dasz za ciasne timingi to komp nie wstanie. Nie musisz nawet resetować BIOSu. Poczekaj, aż komp zrestartuje się sam kilka razy i w końcu zaprosi cię do odwiedzenia BIOSu :)

---

Co do mojego problemu z kręceniem. Zabrałem od kuzyna moje Patrioty, które miałem na początku na BIOSie 1.1. Na BIOSie 1.4 odpaliły spokojnie. Jednak jeśli chodzi o podkręcanie były podobne problemy jak z OCZ... A to sugeruje że wina jest po stronie proca lub płyty... Komp jest stabilny dopiero po zmniejszeniu FSB na 400 (proc 3200)... Podnoszenia napięcia dla proca i NB nie poprawiło sytuacji...

Trudno mi ocenić czy na BIOSie 1.4 proc gorzej się kręci, czy po prostu BIOS 1.3 dawał wysokie napięcie, które z jakiegoś powodu nie mogę osiągnąć na BIOSie 1.4.

Później spróbuję dać dzielnik pamięci taki by było około 1000MHz i CL5, ale FSB tylko 400, aby całkowicie wykluczyć winę pamięci. Teraz oczywiście mi się nie chce, bo sobie piwko piję :)

Jednak już na BIOSie 1.3 stwierdziłem że mój proc nie kręci się za dobrze :/ Na BIOSie 1.3 niby szedł 3400, ale powyżej tego były problemy. Wygląda na to że nie trafiłem dobrego egzemplarza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

surekot - nie martw sie, nie jestes sam. Moj prawdopodobnie tez nie jest super egzemplarzem. Po tym co czytalem w temacie o E6750 stwierdzam, ze napewno nie jest i nie musze testowac na wysokim napieciu by byc pewnym ;)

Marin0- zastanawia mnie fakt, ze skoro nie wiesz jak ustawic timingi to skad wiesz, ze Twoje memorki sa na d9?

Do wszystkich - ludu, co z tym RAID0 i programem Intelowskim?

Jak to zrobic by mi z 2ch dyskow z danymi zrobilo RAID0 bez utraty danych? Ile to trwa?

Jeszcze jedno. Przed chwila troche poobserwowalem DFI Infinity na P35 i prezentuje sie ciekawie. Widzialem jakis test, ale wiadomo jak to z testami bywa;P

Sam jednak stwierdzam, ze jest drozsza od MSI, chlodzenie ma kiczowate, wyposazenie zadne i brak firewire ;) Pudelko ma fajne (ale nie o to w tym chodzi).:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, bios 1.4 robi coś z napięciami (obniża?) na biosie 1.3 mój E4300 chodził na 3200MHz przy 1,43V z biosa, a teraz sypie błędami przy 1,45V. Jednak widać że napięcie w realu jest niższe ponieważ temperatury nieco spadły. Może ktoś odpowiedzialny z miernikiem zmierzyć różnice Vcore i Vmem (stress, idle)? Ja mam miernik, ale nie jestem odpowiedzialny (pożyczyłem :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dodam od siebie 1 rzecz.

Bios 1.4 prowadzi proca o wiele gorzej od 1.3.

Na DI mój E6600 na biosie 1.2 na 1.7v śmigał 3DMark 2001 na 4.4Ghz

Na biosie 1.4 i 1.75v po ustawieniu 4.4Ghz w windowsie PC sie restartował :mur:

Także do moocnego OC only bios 1.3 ;]

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro mogę zmierzyć, ale co chcesz dokładnie wiedzieć?

Droopa?

Tzn różnicę pomiędzy tym co ustawimy w biosie, a tym co jest w realu (w idlu i stresu) na biosie 1.4, jeżeli byłoby także możliwe porównanie tych samych napięć na biosach 1.3 i 1.4 to byłoby cacy, wyszło by wtedy czy nowy bios obniża napięcia czy OC :)

PS. Podczas pomiaru gdzie podpinasz czarny kabelek?

@Lanc...1,7V - 1,75V z biosa czy mierzone miernikiem?

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lanc - Nie tylko proca.

Ciekawe jest to że po wgraniu BIOSu 1.4 przy identycznych ustawieniach RAMu zapis w cachemem26 był gorszy (wynik około 2550) niż z BIOSem 1.3 (wynik około 2700)... Zmierzyłem to zaraz po wgraniu BIOSu 1.4.

Jeszcze raz podkreślam - Parametry były identyczne. Do tego dochodzi fakt że na BIOSie 1.3 komp wykazywał lepszą stabilność niż na BIOSie 1.4...

O gorszej stabilności na BIOSie 1.4 piszę kilka postów wcześniej.

Co do tej stabilności to możliwe że problem tkwi w realnych napięciach jakie zapodawała płyta (BIOS) dla poszczególnych podzespołów. Na BIOSie 1.3 mogło to być znacznie zawyżone, co też nie było dobrą sytuacją...

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios 1.4 prowadzi proca o wiele gorzej od 1.2.

Na DI mój E6600 na biosie 1.2 na 1.7v śmigał 3DMark 2001 na 4.4Ghz

Także do moocnego OC only bios 1.2 ;]

1.3 :rolleyes:

Ps w biosie 1.4 zmienila sie jedna rzecz... napiecia wybierane z biosu sa o 0,5v wyzsze (i wtedy sa takie same jak na biosie 1.3... bylo to kiedys na forum MSI)... kazde inne roznice to juz kwestia plyty.

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przedtem na biosie 1.3 płyta podawała około 0,4-0,5v wyższe napiecie niż ustawione w biosie to teraz podaje niższe ;] Dla przykładu jedziemy z biosu 1,4v to płyta zapodaje około 1,35v :wink: najlepiej oczywiście niech ktoś sprawdzi miernikiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przedtem na biosie 1.3 płyta podawała około 0,4-0,5v wyższe napiecie niż ustawione w biosie to teraz podaje niższe ;] Dla przykładu jedziemy z biosu 1,4v to płyta zapodaje około 1,35v :wink: najlepiej oczywiście niech ktoś sprawdzi miernikiem :)

moze napiszmy tak...

BIOS 1,4 1,325v = BIOS 1,3 1,275v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOS 1.3

FSB 425

proc 3400, 1.387V

RAM OCZ 850MHz, 4-4-4-12-35-6-6-4-6, 2.10V

Reszta napięć default.

Komp stabilny

BIOS 1.4

FSB 425

proc 3400, 1.45V

RAM Patriot 850MHz, 4-4-4-12-35-6-6-6-6, 2.30V

Reszta napięć podwyższona

Nawet SB Core Power dałem na 1.15V (do wyboru są tylko dwa)

Komp w Orthosie "Large - some RAM" nie stabilny. Błąd po kilku minutach testu.

BIOS 1.4

Ustawienie stabilne:

FSB 400

proc 3200, 1.41V

RAM Patriot (z OCZ było podobnie) 800MHz, 4-4-4-12-35-6-6-6-6, 2.20V

Reszta napięć lekko podwyższona.

Dla próby zostawiłem te stabilne ustawienia FSB i procesora, ale dałem dzielnik pamięci na 1000MHz i CL5, czyli wartości wg SPD Patriotów LLK! Napięcie 2.30V... Oczywiście Orthos wywalił błąd...

Jakie więc ja mam ustawiać napięcia dla RAMu? 2.40V 2.50V?

Kiszka...

Do BIOSu 1.3 już nie wrócę bo mam teraz Patrioty i nie będę bez przerwy grzebał ludziom w kompie i ciągle wymieniał pamięci... Jedyny pozytyw wymiany na BIOS 1.4 w moim kompie to taki że mogłem dać kuzynowi te OCZ i zacieśnić tam timingi, bo na BIOSie 1.1 na jego płycie Patrioty szły, ale nie dało się ruszyć timingów...

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc:

Po 1. Obsługa memek nie jest wcale taka różowa jak pisałem wcześniej.

1000 (500) na 4-4-4-12-(auto) mi nie wstaje nawet na 2,4V, a na Asusie P5N-e SLI (który jak wiadomo demonem jeśli chodzi o memki nie jest) 1050MHz 4-3-3-3-(7-auto) na 2,3 chulało bez problemu.

2.

TRAS nie da się ustawić poniżej 9 - to raportowałem wczęsniej ale np. MemSet sobie już radzi i 667 (333) CL 4-2-2-1 spokojnie działa :] (nie bawiłem się w to)

3.

Napęd optyczny już mi działa. 3 napęd rozwiązał sprawę.

4. Pomiary o które prosiliście.

Wykonane na PD 920 aby było większe obciążenie i sekcja zasilania bardziej po [gluteus maximus] dostała.

1,5V 2800MHz

Bios _| Idle __| Load | CPU-z Idle | CPU-Z Load

1,500 | 1,465 | 1,450 | 1,464 ___| 1,432

Napięcia w woltach [V]

Na C2D 6750 różnice podobne, ale jeszcze jest w fazie "testing".

Edytowane przez Kean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sector a Ty co byś powiedział na temat OC na biosie 1.3 vs 1.4??

TO

Ps. mam juz nowe MSI ze sklepu ale nie chce odpalic (pewnie jakis inny bios ma :P) wywala blad pamieci... na biosie 1.1, 1.3 i 1.4 dzialaly bez problemu wiec to pewnie bios 1.2 :rolleyes: HEHE ale sie zrobi pozniej

Bios 1.4 prowadzi proca o wiele gorzej od 1.3.

Na DI mój E6600 na biosie 1.3 na 1.7v śmigał 3DMark 2001 na 4.4Ghz

Także do moocnego OC only bios 1.3 ;]

Zostane przy biosie 1.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D154573R Taki super zielony też nie jestem :wink: ... To pierwsza moja mobo na której ustawia się tyyyyleee timigów.

Co do biosów to rzeczywiście OC dużo słabsze, pomieszane te napięcia i... zmiana napięć na CPU nie odnosi skutku... :huh:

Chyba wrócę do 1.4b... Przynajmniej OC dobre i Patrioty chodzą...

Pytanie: która beta biosu 1.4 jest w linku w FAQ??? Ma ktoś link do 1.4B3???

Edytowane przez Marin0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

centy - oby było w nim wszystko to co najlepsze w poprzednich :)

Na BIOSie 1.3 nie tylko lepiej się kręciło, ale nawet przy identycznych parametrach FSB, proca, RAMu miałem lepszy zapis w cachemem26 i to jest dla mnie najdziwniejsze :) Z BIOSem 1.3 było to w okolicach 2700 (i to w każdym teście który robiłem). A na BIOSie 1.4 wynik wynosił 2550 - 2600 (też powtarzalny). Może to nie duża różnica, ale jest. Poza tym w takim Evereście który podaje wyższy wynik dla zapisu (powiedzmy 8000 - 9000) różnica mogła by wynieść stosunkowo więcej...

Oczywiście ja pierwszy nie sprawdzam tego BIOSu. :P Poczekam na opinie innych, bo mogą być znowu jakieś problemy z RAMami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem i jego rozwiazanie; moze troche dziwne, ale jak inaczej sie nie da, to jest to dobry sposob.

Masz dysk na SATA i naped na ATA.

Ustawiasz w biosie bootowanie z CD, aby zainstalowac system. Komp bootuje, ale instalka nie ruszy za nic.

Jesli masz stary system, bootujesz do niego, w nim tworzysz sobie plytke instalacyjna ( CD pod systemem dziala normalnie ), nagrywasz obraz systemu na CD. Uruchamiasz instalke nowego systemu z obecnego z wlozona nagrana cd w napedzie.

System zacznie sie instalowac w obecnym, po czym zostanie uruchomiony ponownie komputer. Zatwierdzasz, ze chcesz wejsc w instalacje and wsio. Nowy system juz jest po 15 min.

:wink:

Mozna dodac do faq, bo problem widze nie tylko ja mam.

Update biosu nie pomaga w tym przypadku, pewnie jedynie zmiana na jakis naped SATA.

Quad Core FSB test

5 min zabawy w biosie i mamy FSB 500MHz :rolleyes:

Bios 1.3 vcore 1.35V, vdimm 2.2V, VTT 1.3V, Vmch 1.45V, Vsb 1.6V + fan @ PWM

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=246773

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy problem z instalacją xp z napędu ata na dysk sata występuje na wszystkich płytach? czy są to przypadki losowe?

Pytam bo mam napęd ata a dysk sata.Jeszcze nic nie instalowałem bo czekam na grafikę,która już jedzie.Nie uśmiecha mi się wymieniać prawie nowej nagrywarki dvd :mur: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy problem z instalacją xp z napędu ata na dysk sata występuje na wszystkich płytach? czy są to przypadki losowe?

Pytam bo mam napęd ata a dysk sata.Jeszcze nic nie instalowałem bo czekam na grafikę,która już jedzie.Nie uśmiecha mi się wymieniać prawie nowej nagrywarki dvd :mur: .

U mnie dziala...

ATA

DVD Toshiba 16x

CDRW Lite-ON 24x10x40x

S-ATA

WD 1600YS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...