MFrost Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Witam Chciałem sobie sprawić dobry monitor LCD. Ma to być monitor najlepiej do wszystkiego, ze szczególnym naciskiem na grafikę. Na początku myślałem o monitorach z matrycą PVA o przekątnej 19". W grę wchodziły modele Samsunga 971P oraz Eizo 1931. Przeczytałem trochę o tym Samsungu i go wykluczyłem. Został Eizo. Ale teraz zacząłem myśleć o panoramie czy nie była by lepszym wyborem, oczywiście też z PVA. Znalazłem takie modele: 1. NEC MultiSync LCD20WGX2 Pro 20'' 6ms GtG oraz 2. Iiyama LCD Prolite H511S-W2, 20,1" 8ms Tylko niestety nigdzie nie mogę ich zobaczyć "na żywo". Ten Nec to ma jeszcze lepszą matrycę bo IPS. Co sądzicie o tych 19" i 20" (panorama)? Chciałem oprócz zastosowań domowych, obrabiać też grafikę. W gry rzadko gram ale czasami mógłbym się rozerwać. Proszę o jakieś praktyczne doświadczenia z tymi modelami, bo przeczytałem już tyle testów i mam mętlik w głowie. Jak jest z kolorami, czernią, podświetleniem matrycy, przejściami tonalnymi oraz smużeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Jeszcze dodaj do wyboru Dell rev 3 2007WFP na S-IPS http://www.allegro.pl/item215581329_dell_m...rama_nowy_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Pozbyli sie juz w tych Dellach problemow z color bandingiem? Ja jeszcze od siebie moglbym dodac Samsunga 215TW ktorego posiadam - chyba, ze przeszkadza Ci wiekszy pixel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MFrost Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 (edytowane) A jak z input lagiem w tym Samsungu? Jakie kąty, smużenie, czerń, kolorki, podświetlenie? Czy matryca pracuje tylko na 6 bitach tak jak ma to miejsce w modelu 971P? Właściwie nie ma jakiegoś porządnego testu w necie tego monitora 215TW. Edytowane 28 Lipca 2007 przez MFrost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1zZ Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 problem z color bandingiem ponac w dellu zostal wyeliminowany od rev 02 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MFrost Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Im więcej czytam o Lcdekach, tym bardziej dochodzę do wniosku, że to beznadziejna technologia, niedopracowana, po prostu nie ma idealnego monitora LCD. Nie ma to jak stary poczciwy CRT. Myślałem o tym Necu 20WGX2 Pro, ale jak poczytałem o tych bad pixelach, które pojawiają się odrazu po zakupie to zwątpiłem. Chyba najlepszym wyborem będzie Eizo 1931, szkoda że nie panorama, ale cóż, nie można mieć wszystkiego naraz. Jeszcze ewentualnie rozejrzę się za jakąś Iiymą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 MFrost napisał(a): Im więcej czytam o Lcdekach, tym bardziej dochodzę do wniosku, że to beznadziejna technologia,To kup sobie CRT :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 (edytowane) Nie ma idealnych monitorów LCD, chociaż trzeba przyznać, iż z roku na rok robią coraz to lepsze. Znakomicie widać to po monitorach z matrycami TN ich trzecia generacja dogoniła jakością pierwsze VA, przy czym dysponują nieporównywalnie szybszym czasem reakcji. MFrost w chwili obecnej najlepszą propozycją jest Eizo S1931, bowiem posiada on wszystkie możliwe atuty - najlepsza jakość obrazu dzięki matrycy PVA, czyli doskonałe nasycenie i odwzorowanie kolorów, najlepsza czerń i kontrast oprócz tego w tym panelu czas reakcji jest na poziomie matrycy TN 8ms i jest to realny czas reakcji a nie marketingowy nie wiem jak udało się to osiągnąć Eizo, ale monitor w ogóle nie smuży a w przypadku matryc VA jest to nagminne. Aha matryce S-IPS wcale nie są najlepsze a już na pewno nie są lepsze od S-PVA. S-IPS jest najbardziej kompromisową matrycą, lecz nasycenie kolorów jest nie wiele lepsze jak na matrycach TN, oprócz tego czerń na S-IPS to nie czerń tylko ciemny fiolet no i na dodatek kiepskie podświetlanie i słaby współczynnik kontrastu jedyna przewaga S-IPS nad S-PVA to właśnie czas reakcji, ale jak udowodniło Eizo nawet w PVA przy zastosowaniu dobrej elektroniki można uzyskać czas reakcji na poziomie matryc TN, czyli najkrótszy z możliwych. Jak dla mnie S-PVA to najlepsza matryca jedyna jej wada to właśnie czas reakcji objawiający się smużeniem, ale powoli się to zmienia i widać to doskonale chociaż by na przykładzie nowych telewizorów Sony Bravia. A jak ci zależy na tej 10 bitowej precyzji koloru to informuje że NEC MultiSync LCD20WGX2 Pro na S-IPS jest 8 bitowy. W tym przedziale cenowym to tylko Ezio oferuje takie dobrodziejstwa dla tego jak cię stać to bierz Eizo FlexScan S1931 a jak by ci było mało rewelacji to zawsze możesz przyszpanować kolegom że masz w monitorze czujnik natężenia świtała i nie musisz nić regulować >joke< PS. I jak by co to od razu mówię że mam Samsunga SyncMaster 971P a nie tego Eizo :wink: Edytowane 29 Lipca 2007 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MFrost Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Dzięki za konkret :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Ja bym brał 20" NEC MultiSync 20WGX2 PRO silver-black http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/NEC...pelny,id,35868/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 (edytowane) azgan napisał(a): Nie ma idealnych monitorów LCD, chociaż trzeba przyznać, iż z roku na rok robią coraz to lepsze. Znakomicie widać to po monitorach z matrycami TN ich trzecia generacja dogoniła jakością pierwsze VA, przy czym dysponują nieporównywalnie szybszym czasem reakcji. MFrost w chwili obecnej najlepszą propozycją jest Eizo S1931, bowiem posiada on wszystkie możliwe atuty - najlepsza jakość obrazu dzięki matrycy PVA, czyli doskonałe nasycenie i odwzorowanie kolorów, najlepsza czerń i kontrast oprócz tego w tym panelu czas reakcji jest na poziomie matrycy TN 8ms i jest to realny czas reakcji a nie marketingowy nie wiem jak udało się to osiągnąć Eizo, ale monitor w ogóle nie smuży a w przypadku matryc VA jest to nagminne. Aha matryce S-IPS wcale nie są najlepsze a już na pewno nie są lepsze od S-PVA. S-IPS jest najbardziej kompromisową matrycą, lecz nasycenie kolorów jest nie wiele lepsze jak na matrycach TN, oprócz tego czerń na S-IPS to nie czerń tylko ciemny fiolet no i na dodatek kiepskie podświetlanie i słaby współczynnik kontrastu jedyna przewaga S-IPS nad S-PVA to właśnie czas reakcji, ale jak udowodniło Eizo nawet w PVA przy zastosowaniu dobrej elektroniki można uzyskać czas reakcji na poziomie matryc TN, czyli najkrótszy z możliwych. Jak dla mnie S-PVA to najlepsza matryca jedyna jej wada to właśnie czas reakcji objawiający się smużeniem, ale powoli się to zmienia i widać to doskonale chociaż by na przykładzie nowych telewizorów Sony Bravia. A jak ci zależy na tej 10 bitowej precyzji koloru to informuje że NEC MultiSync LCD20WGX2 Pro na S-IPS jest 8 bitowy. W tym przedziale cenowym to tylko Ezio oferuje takie dobrodziejstwa dla tego jak cię stać to bierz Eizo FlexScan S1931 a jak by ci było mało rewelacji to zawsze możesz przyszpanować kolegom że masz w monitorze czujnik natężenia świtała i nie musisz nić regulować >joke< PS. I jak by co to od razu mówię że mam Samsunga SyncMaster 971P a nie tego Eizo :wink: Nie prawda - na S-PVA występuje "zbicie" ciemniejszych odcieni które "rozciągają" się pod kątem czyli następuje zmiana barw przy stosunkowo nie dużej zmianie kąta co jest uciążliwe ( dla bardziej zaawansowanych i może upierdliwych użytkowników - choć wszystkie topowe monitory Eizo są na S-IPS [nie mam na myśli tych dwóch na siłę wciśniętych CG na SPVA :lol: ] lub ASV więc "coś w tym IPS jest" ) Co do kontrastu - jest on powiązany z poziomem czerni zwróć na to uwagę przy ocenie jako takiej kontrastowości - aż się dziwię że mało kto na to zwraca uwagę Nie podoba mi się lagowanie na S-PVA ( które też występuje na A-MVA) - "na szczęście" jest wyczuwalne a nie ogromne Co do prędkości to nie mogę przyznać że S-PVA jest "prawie najszybsza z możliwych" - pooglądaj dokładniej przejścia przy przypadku najlepszym i najgorszym z tym co osiąga S-IPS i TN ps. a z tymi 10 bitami to się zastanówcie do czego są używane te dodatkowe 2 przy parametrach obrazu 3x8 które wysyłamy po DVI a dojdziecie do wniosku że 10 bitów może się równać 8 [i właściwie się równa - te 2 są użytkowane przy korekcji] ps2. a samsung 971 970 193 itp. i wersje 17" to przegięcie ( w drugą stronę wzgl. eizo ) z tymi 6 bitami ( i tutaj ograniczenie do 262 tys kolorów jest nieustanne), z powodu ditheringu widać fakturę na jednolitych odcieniach ( ich zdecydowanej większości ) - jak ktoś nie widzi ... no cóż ... jak w audio ... użytkowników altusów jest wielu ps3. Samsung 215 ma pełne 8 bit na kanał Edytowane 29 Lipca 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Kyle nie masz racji Eizo robi większości monitory na PVA i S-PVA a nie tak jak Ty twierdzisz, że na S-IPS odsyłam do strony producenta http://www.eizo.pl/ aha i nie wiem czy wiesz, ale teraz dithering np. u Ezio i w niktórych modelach Samsunga jest na tak wysokim poziomie, że byś się zdziwił dobrym przykładem jest właśnie 971P i S1931 proponuje najpierw zobaczyć oba monitory na własne oczy i potestować a nie komentować dla zasady :wink:. Edytowane 30 Lipca 2007 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) azgan napisał(a): Kyle nie masz racji Eizo robi większości monitory na PVA i S-PVA a nie tak jak Ty twierdzisz że na S-IPS odsyłam do strony producenta 2699456[/snapback] aha i nie wiem czy wiesz, ale teraz dithering np. u Ezio i w niktórych modelach Samsunga jest na tak wysokim poziomie, że byś się zdziwił dobrym przykładem jest właśnie 971P i S1931 proponuje najpierw zobaczyć oba monitory na własne oczy i potestować a nie komentować dla zasady :wink:. Nie myl ditheringu Eizo z 8 do 10 bit z ditheringiem Szajsunga z 6 do 8 - inna bajka Co do Eizo S1931 to on nie ma chyba ditheringu [i nie ma ... z 6 do 8 - a to on jest "problemem"]. EDIT : ( wygląda na to że ma ale z 8 do 10 ... a to jak już wspomniałem inny kurde gatunek literacki :P ) http://www.ezustkerek.hu/icecow88/970p-dithering-en.html - tu widać na foto fakturę ... na żywo widać dokładniej ps. nie ucz ojca dzieci robić :wink: Edytowane 30 Lipca 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Kyle napisał(a): http://www.ezustkerek.hu/icecow88/970p-dithering-en.html - tu widać na foto fakturę ... na żywo widać dokładniej Wszystko fajnie tyle że w 971P została poprawiona elektronika i praktycznie nie widać działania ditheringu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Kyle napisał(a): Nie prawda - na S-PVA występuje "zbicie" ciemniejszych odcieni które "rozciągają" się pod kątem czyli następuje zmiana barw przy stosunkowo nie dużej zmianie kąta co jest uciążliwe potwierdzam w 100%, zaczyna mnie to trochę denerwować na gatewayu np pierwsza klatka z dema gry "Overlord" widać taki murek po lewej stronie i nawet z jednego punktu patrzenia lewe oko widzi go jako prawie całkowicie ciemny a prawe juz rozjaśniony z detalami - jest to wkurzające, to samo widziałem na eizo 1931, samsungu 215TW, HP-2465 - nawet TNki wypadają pod tym względem lepiej bo tam tak szybka zmiana odcienia następuje tylko w pionie. Cytat MFrost w chwili obecnej najlepszą propozycją jest Eizo S1931, bowiem posiada on wszystkie możliwe atuty - najlepsza jakość obrazu dzięki matrycy PVA, czyli doskonałe nasycenie i odwzorowanie kolorów, najlepsza czerń i kontrast oprócz tego w tym panelu czas reakcji jest na poziomie matrycy TN 8ms i jest to realny czas reakcji a nie marketingowy nie wiem jak udało się to osiągnąć Eizo, ale monitor w ogóle nie smuży a w przypadku matryc VA jest to nagminne. Czas reakcji eizo 1931 PVA niczym nie rozni się od mojego gatewaya 1985 sprawdzałem to dokładnie, nadal w ciemnych jednolitych scenach smuzy, eizo raczej nie ma nic do "gadania" i udoskonalania bo dopalacz znajduje się w elektronice matrycy SAMSUNG a nie monitora, jest tylko możliwość sterowania czułością tego dopalacza. Za duza czułość (moc) dopalacza i pojawia się silny efekt przepalenia na krawędziach oraz "mleczność" ruchomego obrazu, za małe - silne smużenie w na ciemnych kolorach. Cytat Kyle nie masz racji Eizo robi większości monitory na PVA i S-PVA a nie tak jak Ty twierdzisz że na S-IPS odsyłam do strony producenta http://www.eizo.pl/ monitory S jak S1931 to monitory uniwersalne/rozrywkowe, seria graficznych CG to raczej tylko matryce xIPS ... Edytowane 30 Lipca 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) azgan napisał(a): Wszystko fajnie tyle że w 971P została poprawiona elektronika i praktycznie nie widać działania ditheringuPewnych ograniczeń przeskoczyć się nie da - tam po prostu nadal jest 6bit color + spartial dithering aby wypadkowo z matrycy 2x2 (jednak 2x2 ;) ) było 16 mln ... a szkoda Edytowane 30 Lipca 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Zgadza się pewnych ograniczeń nie da się przeskoczyć :wink: Edytowane 30 Lipca 2007 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) gmfriend napisał(a): potwierdzam w 100%, zaczyna mnie to trochę denerwować na gatewayu np pierwsza klatka z dema gry "Overlord" widać taki murek po lewej stronie i nawet z jednego punktu patrzenia lewe oko widzi go jako prawie całkowicie ciemny a prawe juz rozjaśniony z detalami - jest to wkurzające, to samo widziałem na eizo 1931, samsungu 215TW, HP-2465 - nawet TNki wypadają pod tym względem lepiejCzy patrzac na pulpit wystepuje taki sam efekt,czy to dyskfalifikuje monitor do zastosowan domowych typu gry internet,word,grafika,filmy da sie do tego jakos przyzwyczic,to moze lepiej kupic jednak TN skore ten problem tam nie wystepuje.Jak wyglada sprawa input laga w geatwey.Czy w gry typu wyscigi samochodowe idzie pograc,sa jakies opuznienia,mocno smuzy Edytowane 30 Lipca 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) naxt napisał(a): Czy patrzac na pulpit wystepuje taki sam efekt,czy to dyskfalifikuje monitor do zastosowan domowych typu gry internet,word,grafika,filmy da sie do tego jakos przyzwyczic,to moze lepiej kupic jednak TN skore ten problem tam nie wystepuje :) to tylko jeden z drobnych mankamentów PVA (nie monitora!), gdyby to miało dyskwalifikować PVA to TN nie powinna ISTNIEĆ :) wygląda to tak (na przykładzie HP 2465 S-PVA): http://www.friend.netiro.pl/LCD/HP2465/pag...lp2465_049.html zwróć uwagę na ciemne miejsca włosów które patrząc centralnie są czarne a pod lekkim kątem nagle pokazują się szczegóły których nie widać centralnie: http://www.friend.netiro.pl/LCD/HP2465/pag...lp2465_050.html im większy kat tym szczegóły ciemnych miejsc bardziej "wypływają": http://www.friend.netiro.pl/LCD/HP2465/pag...lp2465_051.html efekt na przykładzie GATEWAYA 2185 SPVA: http://img.photobucket.com/albums/v212/jodiuh/Angle.jpg http://img.photobucket.com/albums/v212/jodiuh/Front.jpg Widać ten efekt jedynie na odcieniach 0-15 i zazwyczaj da się wyeliminować podnosząc gammę albo jasność matrycą, TNka ma 100 innych wad :) dlatego zgadzam się z AZGAN: Nie ma idealnych monitorów LCD. SIPS będzie słabsza czern i fioletowienie ale szybka prawie jak TN ... itd Edytowane 30 Lipca 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 gmfriend napisał(a): :) to tylko jeden z drobnych mankamentów PVA (nie monitora!), gdyby to miało dyskwalifikować PVA to TN nie powinna ISTNIEĆ :) wygląda to tak (na przykładzie HP 2465 S-PVA): http://www.friend.netiro.pl/LCD/HP2465/pag...lp2465_049.html zwróć uwagę na ciemne miejsca włosów które patrząc centralnie są czarne a pod lekkim kątem nagle pokazują się szczegóły których nie widać centralnie: http://www.friend.netiro.pl/LCD/HP2465/pag...lp2465_050.html im większy kat tym szczegóły ciemnych miejsc bardziej "wypływają": http://www.friend.netiro.pl/LCD/HP2465/pag...lp2465_051.html Widać ten efekt jedynie na odcieniach 0-15 i zazwyczaj da się wyeliminować podnosząc gammę albo jasność matrycą, TNka ma 100 innych wad :) dlatego zgadzam się z AZGAN: Nie ma idealnych monitorów LCD. SIPS będzie słabsza czern i fioletowienie ale szybka prawie jak TN ... itd No to teraz wiem juz o co chodzi dzieki!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) to o czym rozmawiacie nazywa się fachowo Color Banding http://en.wikipedia.org/wiki/Color_banding i występuje na ogól tylko w monitorach po wyżej 19 cali bardzo często też towarzyszy mu też Input lag Input_lag PS. Tylko proszę nie wyskakujcie z tekstem że S-IPS jest lepszy bo ma równie bolesne wady jak S-PVA :unsure: Edytowane 30 Lipca 2007 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 azgan napisał(a): to o czym rozmawiacie nazywa się fachowo Color Banding http://en.wikipedia.org/wiki/Color_banding i występuje na ogól tylko w monitorach po wyżej 19 cali bardzo często też towarzyszy mu też Input lag Input_lagHehe - nieeee color banding to co innego!!! Input lag nie jest z nim powiązany !!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Nie napisałem że jest z nim powiązany tylko że często występuje w nim w parze Edytowane 30 Lipca 2007 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 azgan napisał(a): to o czym rozmawiacie nazywa się fachowo Color Banding 2699628[/snapback] PS. Tylko proszę nie wyskakujcie z tekstem że S-IPS jest lepszy bo ma równie bolesne wady jak S-PVA <_< skoro profesjonalne monitory do obróbki grafiki robi się na IPSie to jaki jest powód? (ja specem od kolorów nie jestem ale kiedyś miałem LG1930B SIPS 500:1 i miał bardzo dobre naturalne kolory) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Kyle napisał(a): Hehe - nieeee color banding to co innego!!! gmfriend napisał(a): efekt na przykładzie GATEWAYA 2185 SPVA: http://img.photobucket.com/albums/v212/jodiuh/Angle.jpg http://img.photobucket.com/albums/v212/jodiuh/Front.jpg Kyle nie ucz ojca dzieci robić to jest właśnie przykład Color Bandingu a tak sie składa że ten screen został podany w tym temacie więc ?! :blink: Edytowane 30 Lipca 2007 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) azgan napisał(a): Kyle nie ucz ojca dzieci robić to jest właśnie przykład Color Banding a tak sie składa że ten screen został podany w tym !!! bzdura totalna!!!, color banding to nierównomierność/brak płynności w przejściach gradientowych np http://members.iinet.net.au/~json/stuff/blue-grey.jpg http://members.iinet.net.au/~json/stuff/red-green.jpg http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1048131 Edytowane 30 Lipca 2007 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) azgan napisał(a): efekt na przykładzie GATEWAYA 2185 SPVA: http://img.photobucket.com/albums/v212/jodiuh/Angle.jpg http://img.photobucket.com/albums/v212/jodiuh/Front.jpg Kyle nie ucz ojca dzieci robić to jest właśnie przykład Color Banding a tak sie składa że ten screen został podany w tym !!! Jak to jest przykład color banding'u to ja jestem Matka Teresa z Kalkuty To jest color banding : http://members.iinet.net.au/~json/stuff/red-green.jpg - Gmfriend mnie wyprzedził skubany :wink: :oops: Edytowane 30 Lipca 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Macie rację mój błąd :oops: gmfriend napisał(a): skoro profesjonalne monitory do obróbki grafiki robi się na IPSie to jaki jest powód? (ja specem od kolorów nie jestem ale kiedyś miałem LG1930B SIPS 500:1 i miał bardzo dobre naturalne kolory) gmfriend odnośnie S-IPS to z tego co czytałem na forum mva.pl to właśnie te matryce ceciach!e brak płynności w przejściach gradientowych pisał to sam Pan Marek Konopka więc jeden z lepszych ekspertów w tej dziedzinie. Aha i profesjonalne monitory dla grafików robi się również na S-PVA więc to akurat żaden wyznacznik jakości i tu cytat Pana Marka "Marek Konopka" napisał(a): "Bartholomew" napisał(a): Nigdy nie miałem możliwości porównania s-ips'a z s-pva (w zasadzie po lekturze netu wybór nie wydaje się trudny, większość wypowiedzi świadczy na korzyść tej pierwszej matrycy).Poza char. czasu reakcji S-IPS nie góruje nad S-PVA w żadnym elemencie. cytat z tematu o NEC MultiSync 20WGX2 Edytowane 30 Lipca 2007 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 azgan napisał(a): Macie rację mój błąd :oops: gmfriend odnośnie S-IPS to z tego co czytałem na forum mva.pl to właśnie te matryce ceciach!e brak płynności w przejściach gradientowych pisał to sam Pan Marek Konopka więc jeden z lepszych ekspertów w tej dziedzinie. Aha i profesjonalne monitory dla grafików robi się również na S-PVA więc to akurat żaden wyznacznik jakości i tu cytat Pana Marka Poza char. czasu reakcji S-IPS nie góruje nad S-PVA w żadnym elemencie. cytat z tematu o NEC MultiSync 20WGX2 Prawdopodobnie p. Marek Konopka pisał o przypadku bandingu na S-IPS w modelu Dell 2007 WFP rev 1 lub 2 ew. nieprawidłowo ustawionym rev3 ... no i pewnie pisał też o bandingu w Gateway na S-PVA Co do profesjonalnych monitorów na S-PVA to są dwa takie modele np. w ofercie EIZO i jak napisałem kilka postów wyżej jest to "szary koniec" graficznych modeli EIZO ( aby nie było - użyłem innych słów ). Co do stwierdzenia : "Poza char. czasu reakcji S-IPS nie góruje nad S-PVA w żadnym elemencie." - cóż no zapomniał o wspomnianych zmianach ciemniejszych odcieni pod kątem i zlewaniu p. Marek - nobody is perfect :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MFrost Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Panowie, dzisiaj widziałem Lcd 22" iiyama LCD Prolite E2200WS-B, i powiem, że z grubsza obraz jest nawet nawet jak na matrycę TN, dokładniej nie testowałem. Kusi gwaranacja na pixele w tym Iiyama. Jeszcze muszę obczaic Samsunga SyncMaster 215TW, może miał ktoś do czynienia z tymi monitorami. Jak sprawdzają się przy obróbce grafiki? Eizo 1931 jest fajny w opisach ale nigdzie go nie widziałem na żywo, poza tym to nie panorama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...