Dominik85 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam Mam mały problem z kompem, a dokładnie z dziwnym zawieszaniem się w czasie gry. Po 20 minut grania np w TDU następuje freez obrazu i dźwięku, ale działający w tle foobar zawiesza się na 3 sek i ponownie działa. Wtedy naciskam alt+tab i czasami uda mi się wyjść do windowsa (po chwili oczekiwania) a czasami pozostaje tylko restart (wtedy milczy nawet foobar). Podobnie wygląda sprawa z COD2 tylko że to następuje po nieco dłuższym czasie, przeważnie w czasie wczytywania mapy. komp bez OC : e2140, palit sonic 8600, gigabyte p35, be quiet 450 Temp cpu : idle: 31 stres : 46-48 A mierzone z diody za pomocą Core Temp 0.95 idle : 44-46 stres:58-60 Temp karty graficznej idle : 52 stres : widziałem 64, może było o kilka stopni więcej Ale coś mi się wydaje że to nie jest nic z procem, testowałem ustawienia na 2,6Ghz [def V] orthosem około 1h i bez problemu. Tylko temperatury były wyższe te co wyżej podałem o 10-12 stopni w obu pomiarach. Jakieś pomysły czym może być to spowodowane ?? Napięcia standardowe/def, tak samo jak taktowanie CPU czy grafy. Pozdrawiam Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez Dominik85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik85 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Dzisiaj zapuściłem Orthosa na 2h przy taktowaniu proca 2,33 i wsio w porządku. Czyli proc i pamięci raczej ok. Pomoże ktoś ? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 1. Nie pisz 2 postów pod rząd. 2. Było milion razy. 3. Wygląda na zasilacz lub sterowniki karty/płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik85 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 1. Sorki 2. :] 3. Zasilacz - raczej nie, napięcia trzyma jak skała - be Quiet 450 Co do sterowników to mam najnowsze do płyty ze stronki Gigabyte, a karty graficznej to 162.18 Przed chwilą znowu miałem tego freza, udało mi sie wyjść do window'sa, kursor działał, menadżer zadań też, postanowiłem wyłączyć TDU poprzez zakończ zadanie i znowu frez, czekałem z minute i zamiast restetu wcisnąłem power i odziwo system sam się zamknął :o A co do płyty mam P35 DS3P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Sprawdź inne sterowniki do karty - starsze lub nowsze. Sprawdź też inne sterowniki do płyty - np te z oryginalnego CD. Co do zasilacza, to BQ jest dobrą firmą, ale mógł się trafić lewy egzemplarz. Sprawdź też wtyczki, bo może się któraś uszkodziła przy częstym odłączaniu - nie łączy dobrze i powoduje skoki napięć, a te ostatnie zwiechy grafiki. Odnośnie tego niżej: Orgiusz ma rację. Tak też może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Nic nie powiedziales nt. pamieci. Moze narzucone przez bios ustawienia sa nieciekawe przez co w ktoryms momencie zapisu/odczytu wystepuje krytyczny blad i cala aplikacja sie sypie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik85 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Z pamięcią wsio jest ok, są to kingston'y 667 5-5-5-15. Obecnie chodzą na 667 4-4-4-12 (dzielnik 3/5). Na początku myślałem, że są to pamięci, ale dałem spowrotem na 5-5-5-15 i też to się działo. A po za tym dzisiaj testowałem orthos'em 2h - test blend(wiem ze mało, ale wsio było ok). Ta sytuacja dzieje się tylko przy grach. Znowu podobna sytuacja: Dokładnie po 7 minutach gry znowu frez gry, alt+tab, alt+ctrl+del ==>tdu używa około 50% procka, jest jeszcze inny proces rundll32.exe - 46-50%, w sumie 100% obciążenia procka. Gdy postanowiłem zakończyc zadanie TDU, pojawił się jeszcze jeden proces dwin - 48%, znowu w sumie 100% obciążenia procka. Ale udało się je zamknąć(tzn 2 dwa procesy) i w tym momencie procek miał kilka %. Po chwili widzę znowu 100% - tzn everest.exe - 45%, i taskmgr.exe - 36%, potem jeszcze foobar dostał bzika i też 30%, po zamknięciu tego wszystkiego ponownie kilka %. Po otwarciu np notatnikai zamknięciu go zostaje proces notepad.exe i 50% obciążenia procka. Zobaczę inne sterowniki od Nvidi'i Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez Dominik85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Odpal ad-aware i jakiegoś dobrego antywirusa co przeskanuje system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 jesli to sie dzieje w grach to najprawdopodobniej przegrzewa ci sie grafa... sprawdz jej temp w stresie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik85 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Sprawdzałem ad-aware i mam nod32. A co do temperatury grafy w stresie, mierzone przez rivatuner 2.02, najwyższa odnotowana to 67*. Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez Dominik85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Windowsa masz prznajmniej z SP2? Co do TDU to jeśli nie masz oryginału, to testuj komp na innych grach. TDU lubi stwarzać problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik85 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Co do Windowsa, wszystkie łatki. Jak byś czytał wsio, to problem występuje też w COD:2, a co TDU no comment :/ Zmieniłem sterowniki nvidii na 162.15 i nadal to samo, a co do ster. płyty głównej te co pobrałem z neta są to identyczne, które znajdują sie na CD. Jeszcze jakieś propozycje ?? Edytowane 6 Sierpnia 2007 przez Dominik85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-I-D Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Clear CMOS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) 1.wirusy 2.przegrzewa sie cos [cpu, chipset, sekcje zasilania, GPU] plyte dobrze podlaczyles do zasilania? dodatkowy 24pin+4? nie pamietam...chyba 8600GT wymaga tez dodatkowego zasilania niby bez tego komp nie ruszy ale sprawdz, zwlaszcza czy masz 24pin, niektorzy podlanczaja 20+4 , niby dziala ale nie zawsze Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez hardwin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 3.zasilacz to taki raczej shit, spruboj pozyczyc cos od kumpla innego i zobacz wtedyNie, no dobre dobre [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Nie, no dobre dobre [;kurde...pomylilem sie, czytalem rozne tematy bylem pewnien ze koles ma take me, moj blad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) no to może z innej strony bo komputer wygląda na w pełni stabilny, podaj jakie programy masz zainstalowane (głownie te działające w tle jaki usługa lub sterownik niezgodny z PnP) i sterowniki do innych urządzeń, możesz tez zrobić zrzut procesów z Menadżera zadań w wolnej chwili zapuść Orthosa na 4 godziny i puść coś jeszcze w tle co zestresuje grafikę Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik85 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) Clear Cmos też robiłem i bez skutku. System jest czysty. Postanowiłem zainstalować Viste. Po dwóch sesjach w TDU (każda trwała ponad godzinkę), żadnego freeza, temperatura mostka północnego i karty graficznej odpowiednio wynosiły 48* i 68-70*. Natomiast W XP freez następował od 10-30 min w TDU, temperatury były niższe niż na VIST'ie o 1-2 *. Co do Visty to jeszcze potestuję, bo nie jestem jeszcze przekonany. Czyli sprzęt sie nie przegrzewa i raczej jest z nim ok. Prawdopodobnie coś z XP, ale dziwne bo mam zainstalowane wszystkie aktualizacje .. hmmmmm ----- Zawadaki : Też właśnie zapodałem na XP AtiTool( do szukania artefaktów) + Orthos i po 0,5h temperatura MCH wynosiła 48* i karty 68-70*. Jak będę miał czas to zapodam na troszeczkę dłużej. Ale trochę mnie dziwi takie dziwne zachowanie na XP ... ----- Myślałem ze coś jest nie tak z win XP, to dzisiaj postanowiłem zainstalować angielską wersje wina, ale sytuacja podobna, po 15 minutach freez :/ Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez Dominik85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...