Skocz do zawartości
Thoom

ASUS P4B533E i P4 1.8 GHz

Rekomendowane odpowiedzi

Ile można z tego procka wycisnąć na boxowym coolerze na tej płycie, i jakie zastosować ustawienia w biosie, aby chodził stabilnie (najlepiej bez podnoszenia napięcia). Mam 512 MB ram od Samsunga. Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy jakie masz mozliwosci w biosie. bez podnoszenia napiecia to moze byc roznie, niektore 1.8 ida na 2.4 bez problemu, a niektore na 2.2 i wiecej nie chca. Kolega mial 1.8 ktory na +15% vcore szedl na 166 mhz fsb = 3 ghz. pierwsyzm krokiem powinno byc fsb = 133 mhz . Ustaw dzielnik pamieci 3:4 albo jak maszdobre pamiatki to 2:3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci 512 DDR 333 Samsung. Płyta ma możliwość ustawienia FSB co 1 MHz i regulację napięcia co 0.025 V. Zastanawia mnie jak ustawić dzielnik. Przy FSB 133 chyba można zostawić 1:1? I jeszcze jedno czy na chipsecie 845E można ustawić pamięci na więcej niz 266?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci 512 DDR 333 Samsung. Płyta ma możliwość ustawienia FSB co 1 MHz i regulację napięcia co 0.025 V. Zastanawia mnie jak ustawić dzielnik. Przy FSB 133 chyba można zostawić 1:1? I jeszcze jedno czy na chipsecie 845E można ustawić pamięci na więcej niz 266?

Na i845E tak ale na Asusie P4B533 (E) nie :). Chodzi oto ze Asus blokuje ta mozliwosc i przy FSB>133MHz pamieci mozna taktowac zegarem albo 1:1 albo 4:3 (czylin nizszym od FSB). Gdzies tam kiedys widzialem jak to na P4B533 mozna przy FSB133 ustawic pamieci na 354MHz ale jakos nie pamietam jak.

Jesli chcesz krecic proca to nie podnos najlepiej napiecia powyzej 1,65V (wez poprawke na to ze to co podaje BIOS to bzdura! plyta ma ogromne wachania niapiecia i przy 1,65V zadeklarowanym w BIOSie bez obciazenia faktycznie jest 1,7V a z obciazeniem 1,6V!). Stabilnosc sprawdzaj Prime95 (do 2,6GHz powienienes dojsc bez problemu a pewnie i wiecej). Jesli bedzie ci chodzil bez bledow przez 8-10 godzin to w zasadzie mozesz uznac ze masz kompa stabilnego jak skala. Ustaw PCI sztywno na 66MHz. Powodzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... perspektywa całkiem miła ;) Mozna z tego proca wycisnąć naprawdę wiele. Będe próbował, gdyby ktoś znał jeszcze "magiczny" sposób na wyższe taktowanie pamięci na tej płycie... A i jeszcze jedno. PCI to chyba na 33 a nie na 66? To AGP chodzi na 66. Chyba ze sie myle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze w podpisie ze masz dokadnie tą samą płytę co ja ;). Wczoraj próbowałem, rzeczywiście chodzi na magistrali 133 bez problemu:) co daje 2.4 (600 MHz za free). Ale widze że można spróbować wycisnąć jeszcze więcej. Znalazłem do tej płyty nowszy bios v1011 (ja mam v1009). Wgrywałeś go może? Ja na swoich poprzednich dwóch płytach zawsze robiłem update biosu, więc teraz tez chyba zrobie. I czy wiesz moze Piter, czy na tej płycie da sie ustawić wyższe taktowanie pamięci niż 266?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tego sposobu nie próbowałem (zresztą nie wiadomo czy to na moim biosie 1009 będzie działać). Teraz mam proca P4 1.8A ustawionego na 18x139 co daje 2.5 GHz i zauważyłem ze pamięci też są szybciej taktowane (sprawdzałem w Sandrze). Natomiast gdy ustawie proca na 18x145 co daje ponad 2.6 GHz to pamięci zwalniają (chodzą wolniej niz na ustawieniu 18x139). To pewnie przez te dzielniki które ustawia płyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...