Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

moim zdaniem coś jest nie tak z BIOS P36 - opcja DRAM Frequency znika po wyboze jakiegokolwiek Fox Ratio

dla Fox Ratio [Disabled] nie znika - a fakt, że nie mozna dokonac wyboru spośrod [667/800/auto] oznacza jakiś bug BIOSU - innego rozwiazania nie widze - po co wybór ustawień czego czego ustawiać nie mozna

no chyba, że to tylko tak dziala na mojej - (felernej/uszkodzonej???) płycie

pomału jestem zrezygnowany... zmęczył mnie Foxconn...

To nie bug, a poprawa wygody ustawiania dzielnika.

Na biosach do P33 trzeba było ustawić najpierw DRAM freq. 667, aby ustawić jeden z 3 dzielników lub ustawić najpierw 800, aby ustawić jeden z kolejnych 3 dzielników.

Teraz od biosu P34 ma się od razu listę wszystkich 6 dzielników i nie trzeba wcześniej ustawiać DRAM freq.

Zauważ, że jak nie podkręcasz, nie ruszasz ręcznie dzielnika fox ratio (czyli jak jest disabled), to masz DRAM freq nadal do wyboru 667 i 800- wtedy tak naprawdę też odpowiedni dzielnik wskakuje, taki aby przy danym fabrycznym fsb dał zadaną częstotliwość pamięci 667 lub 800.

Podnosisz fsb- ustawiasz ręcznie dzielnik.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam coś takiego, że jak ustawiam memki 5:6 czyli na 800MHz i napięcie 2.190 sypią się w Orthosie, przy 333x9 (3 GHz) CPU. Timingi 6-6-6-15, mam lipne pamięci na CL6, na CL5 to samo, też się sypie i na p35 i na p36. Co za lipa :mur:

To tak jakby wogle nie podkręcone i sie sypia? Jak procek nie podkręcony to na 800 cl6 tez padają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie bug, a poprawa wygody ustawiania dzielnika.

Na biosach do P33 trzeba było ustawić najpierw DRAM freq. 667, aby ustawić jeden z 3 dzielników lub ustawić najpierw 800, aby ustawić jeden z kolejnych 3 dzielników.

Teraz od biosu P34 ma się od razu listę wszystkich 6 dzielników i nie trzeba wcześniej ustawiać DRAM freq.

Zauważ, że jak nie podkręcasz, nie ruszasz ręcznie dzielnika fox ratio (czyli jak jest disabled), to masz DRAM freq nadal do wyboru 667 i 800- wtedy tak naprawdę też odpowiedni dzielnik wskakuje, taki aby przy danym fabrycznym fsb dał zadaną częstotliwość pamięci 667 lub 800.

Podnosisz fsb- ustawiasz ręcznie dzielnik.

no i podkrecałem - jak sie okazało PATRIOTY sa spoko chodza na 900MHz i wyzej

niestety mam chyba kiepske E8400... no za chiny nie chce pójść stabilnie na wiekszej FSB niż 1500 (wtedy jedyny sensowny dzielnik to 5:6) a więc nie moge wykrecić stabilnie procka ponad 3,375GHz... (RAM 900) juz dla FSB 1550 sypie sie 3Dmark... a jak tylko wpisze 1600 to po zapisaniu ustawien i wyjściu z BIOS normalnie mam wrazenie jakbym komp wywalił z zasilania - po chwili - włacza sie wentylator CPU na max komp sie nie podnosi i zostaje tylko reset BIOS...

przy nizszych FSB ten restart jest jakby bardziej "miekki" i spokojny - ale moze takie tylko odnosze wrazenie?

moze podniesienie zasilania CPU cos pomoże? (uwaga: mam wentyl z BOXa)

a moze dalej robie cos nie tak albo trafiłem kiepski egzemplarz?

Edytowane przez mglysty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i podkrecałem - jak sie okazało PATRIOTY sa spoko chodza na 900MHz i wyzej

niestety mam chyba kiepske E8400... no za chiny nie chce pójść stabilnie na wiekszej FSB niż 1500 (wtedy jedyny sensowny dzielnik to 5:6) a więc nie moge wykrecić stabilnie procka ponad 3,375GHz... (RAM 900) juz dla FSB 1550 sypie sie 3Dmark... a jak tylko wpisze 1600 to po zapisaniu ustawien i wyjściu z BIOS normalnie mam wrazenie jakbym komp wywalił z zasilania - po chwili - włacza sie wentylator CPU na max komp sie nie podnosi i zostaje tylko reset BIOS...

przy nizszych FSB ten restart jest jakby bardziej "miekki" i spokojny - ale moze takie tylko odnosze wrazenie?

moze podniesienie zasilania CPU cos pomoże? (uwaga: mam wentyl z BOXa)

a moze dalej robie cos nie tak albo trafiłem kiepski egzemplaż?

Jeśli nie podnosiłeś napięcia , to chyba oczywiste ze procesor potrzebuje papu przy takich ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mglysty

Ustaw Vnb - 1.4v, Vdimm 2.2v i mnożnik dla ramu 1:1, Vcore - tam wpisz więcej niż masz obecnie, i daj nawiew na NB. I teraz możesz zmieniać FSB.

Standardowo fox ustawia 1.3v na CPU. Bardzo możliwe że trafiłeś na padake i aplikowanie napięcia da mały przyrost MHz.

Który masz tydzień cepa ?

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy wymiar technologiczny odbija się również na nieco innych regułach postępowania przy OC. Niezwykle istotną kwestą jest tu regulacja napięcia VTT oraz napięcia GTL (a właściwie AGTL+), które są zależne od siebie. Dotychczas regulacja tych dwóch parametrów była niezwykle istotna tylko w przypadku procesorów czterordzeniowych Intela i miała istotny wpływ na maksymalny stabilny zegar danego egzemplarza procesora. W przypadku procesorów dwurdzeniowych wystarczyła jedynie zmiana napięcia VTT, regulacja dzielnika napięcia GTL nie przynosiła większych korzyści. W przypadku procesorów wykonanych w technologii 45nm oba parametry nabierają nie lada znaczenia i co ciekawe - wymagają odmiennego postępowania niż w przypadku procesorów Core 2 Quad wykonanych w 65nm.

Można po tym wstępie :) zauważyć, że płyta pod względem ustawień napięć VTT i GTL kuleje, więc jak narazie to nie da rady wycisnąć z Penryna maxymalnego możliwego FSB :(

Jak dla mnie jest to kolejny powód by pomęczyć support foxconna o dodanie możliwości regulacji tych napięć!!!

Edytowane przez Kipps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mglysty

Ustaw Vnb - 1.4v, Vdimm 2.2v i mnożnik dla ramu 1:1, Vcore - tam wpisz więcej niż masz obecnie, i daj nawiew na NB. I teraz możesz zmieniać FSB.

Standardowo fox ustawia 1.3v na CPU. Bardzo możliwe że trafiłeś na padake i aplikowanie napięcia da mały przyrost MHz.

Który masz tydzień cepa ?

nie na 100% bo wywaliłem pudełko a coolera nie chce ściągać ale kupwałem od razu dwa procki dla siebie i brata więc chyba z tej samej serii - brat zachował pudełko i ma oznaczenie Q746

no tyle że brat z kreceniem nie miał zadnego problemu... dokladnie sprawdze pewnie jak zmienie cooler bo ten BOXowy teraz (przy 3,3GHz) sie zameczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś może wie czemu płyta główna nie wstaje? Włączam dziś kompa a on nic, wiatraki zaczynają się kręcić i to tyle co ma mi płyta do zaoferowania. Monitor nie dostaje sygnały od grafiki. Czasem (raz na 10 razy) wyda z siebie komunikat, że błąd karty graficznej. Jednak jak zaskoczy to pojawia się tylko info o grafie (przed postem), po czym dalej nic się nie dzieje.

Próbowałem uruchomić ją z grafiki pod pci i też nie dostaje monitor sygnału a płyta milczy.

Próbowałem zresetować bios ale to nic nie zmieniło, chyba że coś jeszcze trzeba zrobić poza wyłączeniem zasilania, przelaczeniu zworki, nawet wyjalem raz baterie aby miec pewnosc, jednak po tym dalej nic się nie działo. Bios to p30.

Płyta czasem wydaje 1 krótki dźwięk co 3 sekundy, bez końca (doliczyłem do 30).

Nie zdązyłem wgrać nowego biosu bo walczyłem z płytą... Chętnie wgram jak tylko uda się ją zachęcić do życia.

Edytowane przez OneHotMinute

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@OneHotMinute

Wygląda to na problem, który już dotknął kilka osób czyli zbyt niskie napięcie dla pamięci. Wsadź inne kości jak masz możliwość, podbij w BIOS'ie napięcie dla pamięci, zapisz ustawienia i dopiero uruchom komputer na swoich kostkach. Możesz próbować uruchomić komputer na jednej kostce i również podbić napięcie o ile się uruchomi.

No i napisz coś więcej na temat konfiguracji całego zestawu, jakie pamięci posiadasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to są transcendy na kościach microna, defaultowe napięcie dla nich to własnie 1,8V więc probelmu nie powinno być.

Konfiga to e2160, ram transcend 2*1024, fox p35a-s, a reszta jak w podpisie.

Po godzinnym clear bios'ie udało mi się połowicznie odpalić post'a, zawieszał sie przy szukaniu urzadzen usb, co dziewne wczesniej nie napisal jakim klawiszem wejsc do biosu - co zawsze bylo chyba 1'ym tekstem wyswietlanym.

Działa. Metoda "głaskania" dała efekt, mam teraz inny problem, w idle'u temp GPU dochodzi do 60 stopni a sekcja zasilająca jest gorąca do absurdu. Wcześniej w idle to było 40 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś może wie czemu płyta główna nie wstaje? Włączam dziś kompa a on nic, wiatraki zaczynają się kręcić i to tyle co ma mi płyta do zaoferowania. Monitor nie dostaje sygnały od grafiki. Czasem (raz na 10 razy) wyda z siebie komunikat, że błąd karty graficznej. Jednak jak zaskoczy to pojawia się tylko info o grafie (przed postem), po czym dalej nic się nie dzieje.

Próbowałem uruchomić ją z grafiki pod pci i też nie dostaje monitor sygnału a płyta milczy.

Próbowałem zresetować bios ale to nic nie zmieniło, chyba że coś jeszcze trzeba zrobić poza wyłączeniem zasilania, przelaczeniu zworki, nawet wyjalem raz baterie aby miec pewnosc, jednak po tym dalej nic się nie działo. Bios to p30.

Płyta czasem wydaje 1 krótki dźwięk co 3 sekundy, bez końca (doliczyłem do 30).

Nie zdązyłem wgrać nowego biosu bo walczyłem z płytą... Chętnie wgram jak tylko uda się ją zachęcić do życia.

Miałem to samo ostatnio, robiłem clear cmos chyba z 30 razy (inaczej komp nie wstawał po wyłączeniu zasilacza)

Mówie no nic, pewno padła i dałem sobie spokój z myślą że jutro jedzie na serwis.

Wracam nazajutrz z pracy i płytka o dziwo odpaliła po ok 20h przerwy. Od tamtej pory nie wyłączałem zasilacza, bios miałem p35, obecnie mam p36

EDIT: Na biosie p36 po wyłączeniu zasilacza występuje już normalny Dual Boot, więc chyba problem nie wstawania zakończony :D

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka piłka, co brać:

1. Transcend aXeRAM 2x1024MB 800+ http://gigaland-pclweb.systemb2b.com/price...mp;PID=C7720378 250 zł

2. Kingston 2x1GB 667 na Elpidach ~120 zł

3. A-Data 2x2048MB Extreme Edition DDR2 800+ 277 zł http://gigaland-pclweb.systemb2b.com/price...mp;PID=C4310169

Chcę zrobić te 800MHz, bo na moich od Goodram'a nie mogę, po o/c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam to http://allegro.pl/item325234137_transcend_...cron_d9gmh.html

(ważne aby na kościach microna). Sam mam takie i po chwili zabawy w oc (komp złożony w piątek), mam 1112Mhz na timingach 4-4-4-12. Ja je kupowałem co prawda jak kosztowały 200zeta. (A jeszcze nie wyciskałem ostatnich soków z ram'u;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos uzywa tandemu nasz foxik plus 4x1GB ?? Otoz dzis pozyczylem od kolegi pamieci do kompletu, poniewaz ma takie same i pamiatku bez problemu ruszyly. Problem jedynie taki ze przepustowosc spadla o 200MB/s w Everescie, a chyba przy zapelnionych wszystkich bankach powinna rosnac?? Bios mam P36...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam 4x1GB OCZ PC800 CL4 Platinum rev.2.0 niestety nie chcą iść na 4 - 4 - 4 - 15 ,800 MHz na 2,1 V (do winda wchodzą ale po odpaleniu jakiejkolwiek gry wyskakuje błąd i wywala do winda czasami są bluscreeny)

Na 5 - 5 -5 - 15, 800 MHz na 2,1 V działają normalnie tylko troszkę sie grzeją , jak miałem 2x1GB wszystko działało bezproblemowo na 4 - 4 - 4 - 15 ,800 MHz na 2,1 V i nawet ładnie chodziło na 900Mhz i procku E6750 - 2,66@3,6 Płyta Foxconn P35A Bios P28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas weekendu reinstalowałem Windowsa i miałem okropne problemy z zainstalowaniem sterowników od dźwięku. Musiałem 4 razy instalować i formatować dysk i nic: cały czas nie było dźwięku.

Zaznaczam, że wszystkie sterowniki instalowałem w odpowiedniej kolejności, potem próbowałem z najnowszymi też w odpowiedniej kolejności i d***.

Jak pierwszy raz stawiałem system po kupieniu płyty to wszystko poszło gładko (wtedy nie wiedziałem, że trzeba w określonej kolejności!) i dźwięk działał! Wtedy z płytąmiałem bios p19.

Jedyne co się zmieniło to update biosu: teraz mam p36 i to on był sprawcą całego zamieszania, bo jak go miałem to za Chiny nie było dźwięku!!!

Postanowiłem więc zdowngrade'ować bios do p19. Wtedy wszystkie sterowniki chipsetu, HDA, Realteki po kolei i dźwięk nareszcie się pojawił. Dopiero po tym wgraniu sterowników zmieniłem bios na p36. I wszystko działa jaka powinno.

Więc podejrzewam, że wszystkiemu winny w tej kwestii bios p36!!!

Piszcie, czy ktoś z Was miał podobne problemy z dźwiękiem mimo instalowania sterowników w odpowiedniej kolejności, różnych wersjach sterów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas weekendu reinstalowałem Windowsa i miałem okropne problemy z zainstalowaniem sterowników od dźwięku. Musiałem 4 razy instalować i formatować dysk i nic: cały czas nie było dźwięku.

Zaznaczam, że wszystkie sterowniki instalowałem w odpowiedniej kolejności, potem próbowałem z najnowszymi też w odpowiedniej kolejności i d***.

Jak pierwszy raz stawiałem system po kupieniu płyty to wszystko poszło gładko (wtedy nie wiedziałem, że trzeba w określonej kolejności!) i dźwięk działał! Wtedy z płytąmiałem bios p19.

Jedyne co się zmieniło to update biosu: teraz mam p36 i to on był sprawcą całego zamieszania, bo jak go miałem to za Chiny nie było dźwięku!!!

Postanowiłem więc zdowngrade'ować bios do p19. Wtedy wszystkie sterowniki chipsetu, HDA, Realteki po kolei i dźwięk nareszcie się pojawił. Dopiero po tym wgraniu sterowników zmieniłem bios na p36. I wszystko działa jaka powinno.

Więc podejrzewam, że wszystkiemu winny w tej kwestii bios p36!!!

Piszcie, czy ktoś z Was miał podobne problemy z dźwiękiem mimo instalowania sterowników w odpowiedniej kolejności, różnych wersjach sterów.

Ja instalowałem w ubiegłym tygodniu Windowsa x64 i też miałem problemy z dźwiękiem. Na płytce od foxa nie było sterów odpowiadających. pobrałem stery ze strony realteka do x64 i tez nic. Wkurzyłem się olałem, potem zainstalowałem modem połączyłem się z netem. Menadżer urządzeń i aktualizacja sterownika z internetu poszła gładko i przyjemnie także już spoko działa dźwięk :) BIOS P36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już mowa o sterownikach... Powiedzcie mi, instalujecie zawsze tylko i wyłącznie sterowniki ze strony producenta czy może te ze strony Intela (chipset), Realteka (LAN, audio) też? Próbowałem zainstalować najnowsze sterowniki Realtek Audio HD (R1.88) i wywalało jakiś błąd "-001".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja instalowałem w ubiegłym tygodniu Windowsa x64 i też miałem problemy z dźwiękiem. Na płytce od foxa nie było sterów odpowiadających. pobrałem stery ze strony realteka do x64 i tez nic. Wkurzyłem się olałem, potem zainstalowałem modem połączyłem się z netem. Menadżer urządzeń i aktualizacja sterownika z internetu poszła gładko i przyjemnie także już spoko działa dźwięk :) BIOS P36

Czyli jak na moje oko to bios p36 coś jeszcze niedopracowany pod względem tego dźwięku...

Żeby downgrade'ować go by chodził dźwięk???? .....ech ten foxconn :mur:

Będzie trzeba o tym do nich skrobnąć!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak na moje oko to bios p36 coś jeszcze niedopracowany pod względem tego dźwięku...

Żeby downgrade'ować go by chodził dźwięk???? .....ech ten foxconn mur.gif

Będzie trzeba o tym do nich skrobnąć!

U mnie działa dźwięk, najnowsze stery, bez problemów zainstalowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi