Skocz do zawartości
komputerfan

Ib9

Rekomendowane odpowiedzi

Mógłbyś sprecyzować dlaczego jest IP35-E warta tych dodatkowych 60-70zl?

pewnie i by mogl, ale na prawde byloby dobrze gdybys chociaz troche sam cos zrobil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś sprecyzować dlaczego jest IP35-E warta tych dodatkowych 60-70zl?

Podam na zachete jedna zalete, reszty poszukaj sam..

IP35-E jest na nowym chipsecie P35 wiec na pewno obsluzy nowe procki Intela.

@serwal4

No nie wiem, koledze ostatnio taka padla, a oc bylo nie wielkie (6300 @ ~ 2.4GHz).

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dam gwarancji, taką gwarancję daje jak narazie Asus.

Więc prędzej czy później inne firmy też udostępnią odpowiednie bios'y.

Z c2d było podobnie, że tylko nowe chipsety... a na dzień dzisiejszy to I865 pamiętający s.478 obsługuje c2d.

Nie twierdzę, że nie ma sensu dopłacać.

Ale autor topic'u nie sprecyzował, że zależy mu na obsłudze najnowszych procków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie i by mogl, ale na prawde byloby dobrze gdybys chociaz troche sam cos zrobil

Rzecz w tym że sporo sie naczytałem i szczerze mówiąc dostałem mętliku w głowie. Procesor jaki mam zamiar zainstalować do tej płyty(sory ze teraz wspominam) to 2140. Więc na co mi płyta za 400zł przy tym procesorze. A co do argumentacji typu "kup to bo tak i już, to człowieka aż ściska".

Trzy zdania nikogo nie zbawią typu "mam ta płytę, żądnych problemów przy takich i takich zastosowaniach". A co do argumentacji że ma nowszy chipset IP-35(od razu mówie że taki ze mnie znawca na komputerach jak z Szaranowicza na piłce)to co mi po mnim kiedy znowu bede zmieniał proc to juz albo beda nowe ciekawsze plyty albo wogole nowy standard, wiem ze ma ddr3 tylko teraz to tyle warto co dx10w kartach graf.(zasłyszana opinia odrazu mówie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte DS3 na I965

Nadal ta płyta ma problemy z Goodramami które też bym chciał kupić? A płyte za 309zl można kupić :).

Aha i OC jakie mnie interesuje to 2140@na2,6max to co bym chciał. Kto ma IB9 i DS3 na 965 i mógłby się wypowiedzieć?

NA ib9 czy ds3 nie osiągnę fsb 333?(oczywiscie przy ciagle stabilnej pracy). Nie każdy jest maniakiem i dla którego fsb 400 to mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 2140 ten Abit IP35-E bedzie wlasnie dobrym wyborem poniewaz pozwala osiagnac wysokie FSB. Poza tym ten abit nie obsluguje DDR 3 ;)

Tyle tylko ze wysokie fsb mozna sobie o dupe potluc bo proc ma walla :P

Dla laika: procesor nie pozwala na prace przy wyższym fsb. Jedyny sposob na obejscie tego to schlodzenie do temperatur ponizej zera :P

NA ib9 czy ds3 nie osiągnę fsb 333?(oczywiscie przy ciagle stabilnej pracy)

333 to osiagniesz nawet na 945.

Mimo wszystko polecalbym ci jakas lepsza plytke, po to zeby sobie klopotow w przyszlosci zaoszczedzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

965 też obsługuje - kwestia aktualizacji BIOS'u.

IB9 nie ma wsparcia nawet dla procków na szynie 333, po prostu abit nie dał biosu, gdzie do ab9 już dawno wydał. Tak więc 965 owszem obsłuży przyszłe cpu, ale nie wszystkie płyty. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus P5B. :)

Zgadzam się. Chociaz dzisiaj sie troche pobawiłem i chyba sie płytka skonczyla przy ~370 (a moze procek? bo post przechodzi, ale winda juz sie nie ładuje, niezaleznie od napięcia). Plytka przy 350 fsb jak najbardziej stabilna, trzeba jej tylko dobry przewiew zapewnić, bo chipset sie smaży (jak każdy 965)

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się. Chociaz dzisiaj sie troche pobawiłem i chyba sie płytka skonczyla przy ~370 (a moze procek? bo post przechodzi, ale winda juz sie nie ładuje, niezaleznie od napięcia). Plytka przy 350 fsb jak najbardziej stabilna, trzeba jej tylko dobry przewiew zapewnić, bo chipset sie smaży (jak każdy 965)

To E4300 wiec na 100% procek, one sie wlasnie gdzies kolo tego koncza. P5B robi 400+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam tego Abita IB9 i działam już na nim z 3 miesiąc. Jak na razie to nie mam żadnych większych problemów z tą płytą. Do minusów można zaliczyć:

- kiepskie O/C przy obsadzonych 4 bankach pamięci (wiem urok 965)

- po przejściu w stan wstrzymania nie raz ma problemy z ponownym startem

- jak wcześniej miałem obsadzone 2 banki z ramem to O/C też nie należało do wysokich, chociaż tu może leżeć wina po stronie procka; 2,7ghz przy 1,425v :lol: ??

- brak nowego BIOS'u być może już nowszego nie zobaczymy.

- po procedurze POST około 5 sek zwłoka zanim system zacznie się ładować, wtedy właśnie wykrywane są przez osobny kontroler na płycie urządzenia ATA - problem ten można rozwiązać trybem wstrzymania :D

Ta płyta to taki "budżetowy" Abit i nie ma się co spodziewać jakiś wodotrysków. Z podłączeniem WD AAKS nie było żadnych problemów.

Po za tymi kilkoma minusami płyta jak najbardziej bezproblemowa. Jak wszystko się ustawi dobrze to śmiga jak głupia

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp. a wypowiedź Marcinas83 powinna być w podwieszonych pod tytułem "Jak należy sie wypowiadać".

Ostatecznie zdecydowałem się na MSI P35 NEO-F ze względu na cenę(~360zł),port LPT(mam starą drukarkę) przy nowym chipsecie P35 i dobrych recenzjach.

PZdr

Edytowane przez komputerfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi