Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie mi co jest ni e tak.

Podkręcam proca na 3800 MHz i wszystkie testy przechodzi cacy - orthos prio4 ponad 3 godziny, w grach czy smarkach nie ma problemów również, ale po wyłączeniu na noc , rano nie startuje.

O co common?

Ustawione mam tak:

Proc 3.8 1.36v

Memy 1009 MHz 2.15v\

NB 1.26v

VTT 1.1v

dzielnik pamięci 5:6 - nie ruszałem nawet timmingów i zostawiłem na auto.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując e8400 lepiej brac Xeon E3110 czy może 8400. Gdzie jest większe prawdopodobieństwo 4GHz@ 1,2X. I ile tra servis procka w razie "nie umyślnego spalenia" to na wypadek jak by się słabo kręcił. Wiem że to zalezy tez od sklepu ale powiedxmy że sklep ma szybka realizacje to ile servisuje go intel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując e8400 lepiej brac Xeon E3110 czy może 8400. Gdzie jest większe prawdopodobieństwo 4GHz@ 1,2X. I ile tra servis procka w razie "nie umyślnego spalenia" to na wypadek jak by się słabo kręcił. Wiem że to zalezy tez od sklepu ale powiedxmy że sklep ma szybka realizacje to ile servisuje go intel?

Osobiście sprawdzalem w Apollo.pl i techplanet. W 2 klepie do proca byla klejona czapa i dostalem wyzszy model :razz:

btw. ile za e63 ? :razz:

Edytowane przez teat667

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedział, że inne Q814 nie są lepsze? Jak w każdej partii - są padaki i są dziki.... :)

niestety w przypadku 45nm tydzien produkcji sie dosc dobrze sprawdza ;)

Heh Real temp pokazuje 37*, czyli równą średnią z ITE i HWM [;

Hmm a do jakich temperatur mogę siedzieć spokojnie? ;)

RealTemp lub zomdyfikowany CoreTemp, ze 2 strony wczesniej masz link do downloadu CT

jestem dosc ciekawy twojego pomyslu na spalenie procka (:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już używam RealTemp.

W Orthosie już różnica temperatur pokazywanych przez różne programy się zmniejsza i RT chyba najwiarygodniej pokazuje.

Swoją drogą Meeron fajny procek [;

Jeszcze wysoko poleci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blackwhite, skoro wiesz lepiej od innych to po co pytasz na forum?

Stolara może mieć rację. Mój komp po OC też czasem nie chciał wstać z 1.2V na NB. Dopiero podbicie do 1.4 zakończyło problemy.

Jak bym wiedział to bym nie pytał, ale chyba bez sensem jest ustawianie NB na 1.45v przy FSB 420 - nie sądzisz?

Takie napięcia daje się przy dużych częstotliwościach.Nie jestem kompletnym nobem, ale wszystkiego nie wiem, dlatego pytam.Poza tym napisałem,że proc na 4 GHz i NB 1.33v startuje.

Faktem jest ,że przyczyna może leżeć w napięciu NB i sprawdzę to, ale na pewno nie ustawie przy FSB 420 1.45v :wink:

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, doszedł E8400 :) Pierwsze wrażenie to kuuurde jaki malutki radiator BOXowy ;) Biore do reki proca a czapka po bokach taka lekko "ścięta", więc słuchy o krzywych IHSach są jak najbardziej prawdziwe. Wzialem pod swiatlo procka i na szczescie nie jest wypukly ani wklesły. Temp. to nie wiem czy prawidłowa ale Everest i CT 0.99 pokazuja tak samo po 40C i 42C dla rdzeni. Wczesniej mialem tyle samo na E4300 po OC. W obciazeniu dochodza do 55C i 52C. Chlodzenie jak w podpisie, czy temp sa ok ? Czy trafilem na sztuke ze zwalonymi czujnikami ? Domyslnie BIOS podaje 1.2V, CPU-Z i Everest pokazuja realne 1.13-1.18V. Oznaczenie to Q813A586. Za oc jeszcze sie nie bralem bo stawiam system wlasnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez zagoscil E8400 (thnx meeron :rolleyes: ) i po malym zamieszaniu z biosami w DFI udalo mi sie dojsc do porozumienia z prockiem - na razie tyle co ponizej ale pewnie nie bede wiecej meczyl, bo i pamieci i proc potrzebuja pewnie wiecej papu do szybszej pracy, na ktorej mi juz nie zalezy...

Na razie na szybko testowane 480x9=4320 @1,37500 w biosie i pamieci 5:6 czyli @1152/5-5-5-15/2,0V w biosie.

Dołączona grafika

Proc ma potencjal, timingi jeszcze nie optymalizowane wiec niewykluczone, ze ktoregos zimnego wieczoru/poranka powalcze o wiecej (choc SuperPi 1MB juz ponizej 11s) :lol2:

EDYCJA:

"gupie" pytanie - czy polowkowe mnozniki zarezerwowane sa tylko dla prockow, ktore maja standardowo polowkowy mnoznik (np E8500) czy w E8400 tez sie powinno dac taki ustawic :?:

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ledwo co doszedlem do porozumienia z kombinacja plyta/wersja biosa/proc - pamieci tez nowe, wiec jesio nie poznane nowe mozliwosci OC...

Z pewnoscia optymalizacja biosa przede mna - ale z tego co kojarze z czasow 4x1GB to wymuszenie nizszego PL (tu np. PL=7) powodowalo brak bootowania.

Wymuszac zmiane opcji Performance Level czy "od d*pu strony" zalatwic temat poprzez Clock Fine Delay :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDYCJA:

"gupie" pytanie - czy polowkowe mnozniki zarezerwowane sa tylko dla prockow, ktore maja standardowo polowkowy mnoznik (np E8500) czy w E8400 tez sie powinno dac taki ustawic :?:

Połówki są "zarezerwowane" dla wszystkich 45nm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedł ( w końcu sic!) mój e8400 Q807A269

Póki co na szybko:

Dołączona grafika

VID 1.18v według coretempa.

Dziwi mnie tylko to szaleńczo skaczące napięcie, ustawiam w biosie 1.25v a pod obciążeniem w windzie mam 1.19-1.200. Mobacz DFI DK P35t2 zasilacz Topower 520.

Procek wydaje się całkiem przyjemny, jak będzie dalej zobaczymy.

A i której temp wierzyć? Tej z SG Hwmonitora czy coretempa..? Ten ostatni już przy starcie systemu pokazuje po 55* na rdzeniu ( chłodzenie Ninja+fander).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i której temp wierzyć? Tej z SG Hwmonitora czy coretempa..? Ten ostatni już przy starcie systemu pokazuje po 55* na rdzeniu ( chłodzenie Ninja+fander).

przez 2 poprzednie strony toczyla sie o tym dyskusja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomeczylem troche bardziej tego nowego E8400 i moge potwierdzic stabilnosc - 5 godzin Orthosa small FFTs mi starcza :)

480x9=4320 przy 1,3500V ustawionym w biosie... Niestety nie wiedziec czemu z tym procem plyta bootuje z napieciami >1,225 tylko na pierwszym biosie ( :mur: ) - z E8500 i Celkiem D420 dziala normalnie...

Pewnie dlatego takie wysokie temperatury w CoreTemp i RealTemp - ostatni oficjalny bios wprowadza wlasnie "Fixed CPU temperature detect fail when use E8xxx series CPU." No ale trudno - jest stabilnie i dziala jak nalezy.

Dołączona grafika

SuperPi 1MB >>> 10.844s :)

EDYCJA:

@meeron >>> niestety wymuszenie samego PL=7 skutkuje jak wczesniej przy 4x1GB bledem C1 na wyswietlaczu...

Da sie niby wymusic PL7 poprzez Read Delay Phase Adjust (a nei jak napisalem blednie Clock Fine Delay) ale nie sprawdzalem jeszcze czy to cos daje czy tylko cyferka sie zmienia...

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi