Blackwhite Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 (edytowane) Powiedzcie mi co jest ni e tak. Podkręcam proca na 3800 MHz i wszystkie testy przechodzi cacy - orthos prio4 ponad 3 godziny, w grach czy smarkach nie ma problemów również, ale po wyłączeniu na noc , rano nie startuje. O co common? Ustawione mam tak: Proc 3.8 1.36v Memy 1009 MHz 2.15v\ NB 1.26v VTT 1.1v dzielnik pamięci 5:6 - nie ruszałem nawet timmingów i zostawiłem na auto. Edytowane 29 Czerwca 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Kupując e8400 lepiej brac Xeon E3110 czy może 8400. Gdzie jest większe prawdopodobieństwo 4GHz@ 1,2X. I ile tra servis procka w razie "nie umyślnego spalenia" to na wypadek jak by się słabo kręcił. Wiem że to zalezy tez od sklepu ale powiedxmy że sklep ma szybka realizacje to ile servisuje go intel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat667 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 (edytowane) Kupując e8400 lepiej brac Xeon E3110 czy może 8400. Gdzie jest większe prawdopodobieństwo 4GHz@ 1,2X. I ile tra servis procka w razie "nie umyślnego spalenia" to na wypadek jak by się słabo kręcił. Wiem że to zalezy tez od sklepu ale powiedxmy że sklep ma szybka realizacje to ile servisuje go intel?Osobiście sprawdzalem w Apollo.pl i techplanet. W 2 klepie do proca byla klejona czapa i dostalem wyzszy model :razz: btw. ile za e63 ? :razz: Edytowane 29 Czerwca 2008 przez teat667 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 O co common?Vnb daj na ~ 1.45v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Nie no teraz to pojechałeś na maxa - to na 4 GHz i NB 1.33 chodziło dobrze i komp startował, a ty teraz mi na 1.45v każesz ustawiać :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Blackwhite, skoro wiesz lepiej od innych to po co pytasz na forum? Stolara może mieć rację. Mój komp po OC też czasem nie chciał wstać z 1.2V na NB. Dopiero podbicie do 1.4 zakończyło problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 A kto powiedział, że inne Q814 nie są lepsze? Jak w każdej partii - są padaki i są dziki.... :)niestety w przypadku 45nm tydzien produkcji sie dosc dobrze sprawdza ;) Heh Real temp pokazuje 37*, czyli równą średnią z ITE i HWM [; Hmm a do jakich temperatur mogę siedzieć spokojnie? ;) RealTemp lub zomdyfikowany CoreTemp, ze 2 strony wczesniej masz link do downloadu CT Kupując e8400 lepiej brac Xeon E3110 czy może 8400. Gdzie jest większe prawdopodobieństwo 4GHz@ 1,2X. I ile tra servis procka w razie "nie umyślnego spalenia" to na wypadek jak by się słabo kręcił. Wiem że to zalezy tez od sklepu ale powiedxmy że sklep ma szybka realizacje to ile servisuje go intel?jestem dosc ciekawy twojego pomyslu na spalenie procka (: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 jestem dosc ciekawy twojego pomyslu na spalenie procka (: :lol2: 1,7V albo 1,85V? na Asusie P5W64ws PRO. Długo nie pożyje i do tego 5GHz :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Już używam RealTemp. W Orthosie już różnica temperatur pokazywanych przez różne programy się zmniejsza i RT chyba najwiarygodniej pokazuje. Swoją drogą Meeron fajny procek [; Jeszcze wysoko poleci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 (edytowane) Blackwhite, skoro wiesz lepiej od innych to po co pytasz na forum? Stolara może mieć rację. Mój komp po OC też czasem nie chciał wstać z 1.2V na NB. Dopiero podbicie do 1.4 zakończyło problemy. Jak bym wiedział to bym nie pytał, ale chyba bez sensem jest ustawianie NB na 1.45v przy FSB 420 - nie sądzisz? Takie napięcia daje się przy dużych częstotliwościach.Nie jestem kompletnym nobem, ale wszystkiego nie wiem, dlatego pytam.Poza tym napisałem,że proc na 4 GHz i NB 1.33v startuje. Faktem jest ,że przyczyna może leżeć w napięciu NB i sprawdzę to, ale na pewno nie ustawie przy FSB 420 1.45v :wink: Edytowane 30 Czerwca 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 mój maximus wstawał rano przy fsb 450 dopiero przy 1.49 V na NB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 A nie wiem czy tu było, ale nowy stepping za rogiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 jak ci lata ta ESka pmp B-) od ktorego tygodnia to weszło ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Oki, doszedł E8400 :) Pierwsze wrażenie to kuuurde jaki malutki radiator BOXowy ;) Biore do reki proca a czapka po bokach taka lekko "ścięta", więc słuchy o krzywych IHSach są jak najbardziej prawdziwe. Wzialem pod swiatlo procka i na szczescie nie jest wypukly ani wklesły. Temp. to nie wiem czy prawidłowa ale Everest i CT 0.99 pokazuja tak samo po 40C i 42C dla rdzeni. Wczesniej mialem tyle samo na E4300 po OC. W obciazeniu dochodza do 55C i 52C. Chlodzenie jak w podpisie, czy temp sa ok ? Czy trafilem na sztuke ze zwalonymi czujnikami ? Domyslnie BIOS podaje 1.2V, CPU-Z i Everest pokazuja realne 1.13-1.18V. Oznaczenie to Q813A586. Za oc jeszcze sie nie bralem bo stawiam system wlasnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Biore do reki proca a czapka po bokach taka lekko "ścięta", więc słuchy o krzywych IHSach są jak najbardziej prawdziwe.To jest normalne przeciez :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 To jest normalne przeciez :)przy wyzszych modelach intela "ładniej" to widac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 (edytowane) U mnie tez zagoscil E8400 (thnx meeron :rolleyes: ) i po malym zamieszaniu z biosami w DFI udalo mi sie dojsc do porozumienia z prockiem - na razie tyle co ponizej ale pewnie nie bede wiecej meczyl, bo i pamieci i proc potrzebuja pewnie wiecej papu do szybszej pracy, na ktorej mi juz nie zalezy... Na razie na szybko testowane 480x9=4320 @1,37500 w biosie i pamieci 5:6 czyli @1152/5-5-5-15/2,0V w biosie. Proc ma potencjal, timingi jeszcze nie optymalizowane wiec niewykluczone, ze ktoregos zimnego wieczoru/poranka powalcze o wiecej (choc SuperPi 1MB juz ponizej 11s) :lol2: EDYCJA: "gupie" pytanie - czy polowkowe mnozniki zarezerwowane sa tylko dla prockow, ktore maja standardowo polowkowy mnoznik (np E8500) czy w E8400 tez sie powinno dac taki ustawic :?: Edytowane 30 Czerwca 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 EDYCJA: "gupie" pytanie - czy polowkowe mnozniki zarezerwowane sa tylko dla prockow, ktore maja standardowo polowkowy mnoznik (np E8500) czy w E8400 tez sie powinno dac taki ustawic :?: na 8400 też sie da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Dimek ustaw w biosie na sztywno PL! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Ledwo co doszedlem do porozumienia z kombinacja plyta/wersja biosa/proc - pamieci tez nowe, wiec jesio nie poznane nowe mozliwosci OC... Z pewnoscia optymalizacja biosa przede mna - ale z tego co kojarze z czasow 4x1GB to wymuszenie nizszego PL (tu np. PL=7) powodowalo brak bootowania. Wymuszac zmiane opcji Performance Level czy "od d*pu strony" zalatwic temat poprzez Clock Fine Delay :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 a gdzież ja bym ci kazał grzebać w CFD zwroc uwage, ze plyta przydzielila dla modulow rozne PL, a lepiej jednak zeby bylo takie samo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 EDYCJA: "gupie" pytanie - czy polowkowe mnozniki zarezerwowane sa tylko dla prockow, ktore maja standardowo polowkowy mnoznik (np E8500) czy w E8400 tez sie powinno dac taki ustawic :?: Połówki są "zarezerwowane" dla wszystkich 45nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Doszedł ( w końcu sic!) mój e8400 Q807A269 Póki co na szybko: VID 1.18v według coretempa. Dziwi mnie tylko to szaleńczo skaczące napięcie, ustawiam w biosie 1.25v a pod obciążeniem w windzie mam 1.19-1.200. Mobacz DFI DK P35t2 zasilacz Topower 520. Procek wydaje się całkiem przyjemny, jak będzie dalej zobaczymy. A i której temp wierzyć? Tej z SG Hwmonitora czy coretempa..? Ten ostatni już przy starcie systemu pokazuje po 55* na rdzeniu ( chłodzenie Ninja+fander). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 A i której temp wierzyć? Tej z SG Hwmonitora czy coretempa..? Ten ostatni już przy starcie systemu pokazuje po 55* na rdzeniu ( chłodzenie Ninja+fander).przez 2 poprzednie strony toczyla sie o tym dyskusja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 przez 2 poprzednie strony toczyla sie o tym dyskusja...Sorry, już wszystko jasne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msx Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 E8400 Q811A394, 3600MHz stabilne dopiero przy 1.3V. :wacko: Dalej nie kręce, bo nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 (edytowane) Pomeczylem troche bardziej tego nowego E8400 i moge potwierdzic stabilnosc - 5 godzin Orthosa small FFTs mi starcza :) 480x9=4320 przy 1,3500V ustawionym w biosie... Niestety nie wiedziec czemu z tym procem plyta bootuje z napieciami >1,225 tylko na pierwszym biosie ( :mur: ) - z E8500 i Celkiem D420 dziala normalnie... Pewnie dlatego takie wysokie temperatury w CoreTemp i RealTemp - ostatni oficjalny bios wprowadza wlasnie "Fixed CPU temperature detect fail when use E8xxx series CPU." No ale trudno - jest stabilnie i dziala jak nalezy. SuperPi 1MB >>> 10.844s :) EDYCJA: @meeron >>> niestety wymuszenie samego PL=7 skutkuje jak wczesniej przy 4x1GB bledem C1 na wyswietlaczu... Da sie niby wymusic PL7 poprzez Read Delay Phase Adjust (a nei jak napisalem blednie Clock Fine Delay) ale nie sprawdzalem jeszcze czy to cos daje czy tylko cyferka sie zmienia... Edytowane 1 Lipca 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Tak na szybko jeszcze: Przy tym napięciu mam tempy w stressie już dochodzące do 80*... coś dużawo chyba...? Procek ma potencjał ale przydałby się mocny nawiew i dobra pasta albo WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Ale z tego co widzę nie działa na 1.35 tylko na 1.38v - liczy się real, miernik, czy bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Zawsze liczy sie DMM ;),bo jest w 99.9% skuteczny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...