konrad12601 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 mam do was pytanko.czy jak podkrece e8200 do ok.3,5 ghz to on na 100% bedzie lepszy od niepodkreconego e8500?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 mam do was pytanko.czy jak podkrece e8200 do ok.3,5 ghz to on na 100% bedzie lepszy od niepodkreconego e8500??E8500 tez sie podobno podkrecaja.. starcie E8500 vs E8200 sprawę rozstrzygnie FSB (pomijam kwesie lepszego oc E8500, pamiecie i takich tam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad12601 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 a czy trzeba jak sie robi oc fsb musi byc takie same jak czest.pamieci??? przeciez jak sie spowalnia pamieci to mniejsza przepustowosc chyba jest.tzeba chyba zwiekszac mi sie zdaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) konrad12601 napij sie zielonej herbaty, przeczytaj jeszcze raz co napisalem i napisz po polsku jak ma sie twoja wypowiedz wyzej do mojej ;D Edytowane 25 Lipca 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad12601 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 nobo wszedzie w screenach czest ram wynosi tyle co fsb.czego nie moze byc np jak czest.ram 800mhz domyslne to np. nie moze byc 900mhz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Witam w gronie szczęśliwych posiadaczy Wolfdale ! pierwsze wrażenie zwala z nóg ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 a czy trzeba jak sie robi oc fsb musi byc takie same jak czest.pamieci??? przeciez jak sie spowalnia pamieci to mniejsza przepustowosc chyba jest.tzeba chyba zwiekszac mi sie zdaje.To jest DDR2 wiec mnożysz jako 2 x wiec 437x2 daje grubo ponad 800 :D a ustawia się dzielnik 1:1 co by pamięci się nie skończyły bo czasem FSB wynosi ponad 700 i w tedy pamięci muszą robić 1400MHz co jest już dość ciężkie do osiągnięcia :D wiec przy poznawaniu proca daje się pamięci 1:1 i kreci się co by być pewnym która cześć nie wyrabia :) no i radze się zapoznać z podstawami OC bo Ty i te 3.5GHz to kiepsko widzę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 WOOOW, w poniedzialek odbieram sprzet z podpisu. Po przeczytaniu waszych bojow (ostatnie 12stron) z ostatnimy seriami E8400, zdecydowalem sie na E8500 (obnizka cen tez pomogla przy wyborze), teraz pytanko: Czego mam sie ustrzegac przy odbiorze proca. Na miejscu w sklepie powinni miec conajmniej kilka sztuk i e8400 i e8500 do wyboru. Przy ktorych mam krecic nosem a ktory mam wziazc. (sklep jest w UK, tutaj nie maja pojecia o OC, dlatego mam nadzieje, ze moze jakims cudem trafie jakas starsza serie? -starsza czyli ktora?) Pomozcie, bo juz sie boje a chce miec poprostu 4ghz przy ~1,2V. Czy za duzo moze wymagam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 4ghz przy ~1,2V czyli chcesz trafić na najlepsza sztukę na rynku średnio to coś kolo 1.3 zamyka się 4 GHz,na 1.2 to super selekty idą :D na starsze egzemplarze już nie trafisz a z nowymi to super loteria :P zazwyczaj ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 No to kiszka... Czytajac wypowiedzi nie wiem juz co brac, E8400 or E8500? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 No to kiszka... Czytajac wypowiedzi nie wiem juz co brac, E8400 or E8500?jeden i drugi będą działać ;-)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Sie zobaczy co PCProjekt z cenami zrobi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 E8500 tez sie podobno podkrecaja.. LINK starcie E8500 vs E8200 sprawę rozstrzygnie FSB (pomijam kwesie lepszego oc E8500, pamiecie i takich tam) miruś wstyd bys przynajmniej zmienił strone w FF jak robisz screena albo zmieniłbyś to PS jak w PS zmieniasz wartości w Orthosie i CPU-Z ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 @meeron, a jak sytuacja wygląda po 2h na prio 9, lub 10? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 (edytowane) miruś wstyd bys przynajmniej zmienił strone w FF jak robisz screena albo zmieniłbyś to PS jak w PS zmieniasz wartości w Orthosie i CPU-Z ;)hahah, no i sie wydalooo <ups> @meeron, a jak sytuacja wygląda po 2h na prio 9, lub 10?postaram sie sprawdzic, z tym ze na wyzszych mhz : > na XS zrobilem wklejke z valdka E8400 i mi nie uwierzyli :blink: Voltage only 1.50V for hitting 5.1GHz? I don't think so Edytowane 27 Lipca 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 (edytowane) Moje pierwsze podejście i na razie spokojnie bez zmian napięcia 3.6ghz =) muszę kupić jakieś lepsze chłodzenie na tego dziada bo na boxowym to nie poszaleje :| Edytowane 27 Lipca 2008 przez hauti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Test E8600 i nowego steppingu E0: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...2duo-e8600.html //EDIT "It is very pleasing to know that Core 2 Duo E8600 will be not the only CPU on E0 processor stepping in the market. Very soon Intel will start shipping the already existing Core 2 Duo E8500 and E8400 processors with the new E0 stepping." Edytowane 28 Lipca 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 ja mam juz E0 ale bez jakis wiekszych rewelacji, chyba ze nie umiem czegos poustawiac w BIOS'ie bo mam nowa plyte P5Q Deluxe'a ale widzialem screena tego proca z FSB 600 wiec wall jest w miare wysoko. Na codzien uzywam default'a a to grania ma taki profil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 A który to tydzień? BTW - czyżbym był jedynym na tym forum z E8400 z 17 tygodnia? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 A który to tydzień? BTW - czyżbym był jedynym na tym forum z E8400 z 17 tygodnia? :) 807 i 815 tydz. tym mozesz się zainteresować ale też loteria ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam, jak zwykle z problemem. Mam E8200 i przestał mi robić 4GHz na 1.22V. Tzn. robi, ale ma bardzo wysoką temperaturę (83 stopnie stress - real temp), przez którą się resetuje. Nie chcę uwalić takiego proca, więc pytam, czy zmiana pasty z silikonu na MX-2 da więcej niż 3 stopnie i czy warto zmienić chłodzenie z Akasy 965-BL? A jak tak, to na co? Pozdrawiam, kosa64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Zmieniaj! Pasta na Arctic Silver 5 a chlodzenie Pentagram Karakorum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 (edytowane) Jeżeli chodzi o zmianę gluta pod wentylatorem to ciężko powiedzieć dokładnie ile da waha się to od 2-5* przynajmniej w moim odczuciu (edit as5) ;) Popraw sobie przewiew w budzie na dobry początek jak nie pomoże to zastanów się nad którymś thermalrightem ;) Edytowane 29 Lipca 2008 przez hauti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Na razie zrobiłem tak (na chłopski rozum): Wywaliłem tylny wiatrak i ustawiłem chłodzenie wiatrakiem do tyłu i położyłem wiatraki an RAM i NB (ot tak, coby się nie grzało). Mam jeszcze wiatrak 25 cm od Akasy, wwalić go gdzieś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Na razie zrobiłem tak (na chłopski rozum): Wywaliłem tylny wiatrak i ustawiłem chłodzenie wiatrakiem do tyłu i położyłem wiatraki an RAM i NB (ot tak, coby się nie grzało). Mam jeszcze wiatrak 25 cm od Akasy, wwalić go gdzieś? aleś namieszał :o Ja przyznam szczerze dziś też się bawiłem ze swoimi wentylatorami i oto co mi wyszło / na procku mam póki co boxa a na grafice hr03 jak wentylator z pleców obudowy przełożyłem z wydmuchiwania powietrza na zewnątrz na wdmuchiwanie to temperatura lekko spadła a jak wentylator z przodu zmieniłem z wdmuchiwania na wydmuchiwanie to spadła o kolejne 3 stopnie / tym sposobem na grafice spadło mi o 5* a na procku maxymalne obroty na jakie box wskoczył spadły z 2900rpm na 2500 a to już coś ;) maksymalna temperatura podczas stressu to 63* W IDLU ~40* a tak btw mam jeszcze 80cm w ścianie obudowy i właściwie nie widzę różnicy między wdmuchiwaniem a wydmuchiwaniem jak uważacie ? a tak właściwie to sorry za OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Dalej się wywala przy 1.26V. Coś mi się zdaje, że Asus zaniża sporo napięcia, CPU-Z zaczął pokazywać dopiero 1.22. Jutro-pojutrze będzie MSI X48C Platinum, to popatrzę, może tam będzie lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 (edytowane) Hmm, czyli im później kupie procesor ze sklepu tym większe prawdopodobieństwo że będzie sie gorzej kręcil? (hmm nad selektami sie zastanawiam zeby na def robily okolo 3,5Ghz ale znowu rzadko kto kurierem wysyla a poczcie nie ufam... btw >> 560zł +4000MHz @1,25V dobre bedzie? warto dozbierać?) Edytowane 29 Lipca 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Ja za 4000@1.22V dałem 470 zł 2 miechy temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...