Skocz do zawartości
Henryk Kwinto

Jaka Karta Grafiki Do Oglądania Filmów?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Brak płynności odtwarzania filmów wysokiej rozdzielczości 1920x1080 HDTV skłania mnie do zakupu nowej karty grafiki na złączu AGP.

Procesor zajęty jest w 30%, film odtwarzany jest z HDD więc sądzę, że to właśnie grafika jest wąskim gardłem.

Czytając sporo tematów na temat kart w większości dotyczących ich wydajności w grach, nie wiem co wybrać, a raczej jakie parametry decydują o jej wydajności przy oglądaniu filmów - procesor, pamięci, ilość potoków.

Lepsza jakość obrazu przez wyjście analogowe ogranicza mój wybór do kart ATI. Nie chcę niepotrzebnie wydawać pieniędzy na zbędne opcje potrzebne tylko w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się że h.264 to obsługuje dopiero seria X1xxx

Poza tym bez sprzetowej akceleracji grafika praktycznie nie ma zadnego wplywu na odtwarzanie i za calosc odpowiada CPU(+player + kodek), wiec nie w grafice szukał bym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, w przypadku chęci oglądania filmów to właśnie raczej sprzętowa "akceleracja" dla h.264 i takie tam niż ilość jednostek itd.:

http://allegro.pl/item226605470_sprawdz_no...mb_ddr2_gw.html

Aczkolwiek za niewiele więcej idzie dorwać używki 73GT czy 76GS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 1080i raczej bym obstawiał 2 rdzeniowy procek niż dobrą grafę.

Dokladnie... ja mam grafike geforce 6100 zintegrowana (gorsza niz 9550) i HD idzie mi plynie, rownierz 1080 x264.. obciazenie procka to okolo 50%

Do odt uzywam media player classic + ffdshow + i najwazniejsze coreavc pro 1.5

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co napisał autor tematu wynika, że problem leży gdzieś indziej - wnioskuję tak po małej zajętości procesora. Jakie konkretnie pliki klatkują? 1080 czy 720? WMV HD czy h264? Pewnie problem leży w filtrach. Proponuję spróbować z CoreAVC lub najnowszymi filtrami Cyberlinka. Gdyby klatkowało przy 100% zajętości to rozumiem, że trzeba zmienić procesor albo grafikę - jeśli jednak zajętość procesora wynosi 30% to dzieje się coś dziwnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było mnie parę dni i dopiero dzisiaj mogę odpowiedzieć.

Dokladnie... ja mam grafike geforce 6100 zintegrowana (gorsza niz 9550) i HD idzie mi plynie, rownierz 1080 x264.. obciazenie procka to okolo 50%

Do odt uzywam media player classic + ffdshow + i najwazniejsze coreavc pro 1.5

Jakie konkretnie pliki klatkują? 1080 czy 720? WMV HD czy h264? Pewnie problem leży w filtrach. Proponuję spróbować z CoreAVC lub najnowszymi filtrami Cyberlinka. Gdyby klatkowało przy 100% zajętości to rozumiem, że trzeba zmienić procesor albo grafikę - jeśli jednak zajętość procesora wynosi 30% to dzieje się coś dziwnego.

Problem występuje jedynie przy odtwarzaniu x264 (h264).

Kiedyś odtwarzałem MPC + CoreAVC20060113 i jakieś pół roku temu coś mnie skusiło zainstalować PowerDVD 7.xxx

Po odinstalowaniu PowerDVD i zarejestrowaniu CoreAVC odtwarza się tylko dźwięk, ale to nie problem.

Jutro znajdę czas aby zrobić porządek z filtrami i sprawdzić podejrzenia kolegów. Ja też w filtrach widzę przyczynę problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na MPC + CoreAVC pliki z x264 odtwarza się płynnie i bez problemów.

Pozostał jeszcze jeden problem - obraz zakodowany WMV9 Advanced Profile (VC-1) nie jestem w stanie niczym odtworzyć oprócz PowerDVD 7.3 na którym oczywiście brak płynności odtwarzania - wcześniej nie zauważyłem, że mam też video zakodowane VC-1, cięło się podobnie i zakwalifikowałem wszystkie do jednego worka.

Trochę poczytałem. Zainstalowałem Windows Media Format SDK 11 - nie pomogło

Potem zainstalowałem Windows Media Player 11 i też klapa.

Ciągle szukam, czytam ale nie znajduję rozwiązania.

Mam nadzieję, że już ktoś się uporał z tym problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi