Skocz do zawartości
stefanito

zamocowanie dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

mam pytanko.

jak zamoować dysk twardy w zatoce 5.25" ??

normalnie mam go pod fdd, ale tam ciasno i blacha naokoło. znacie jakieś metody (poza kieszenią) zamocowania twardziela tak jak napęd np. cd??

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie B4 jest zamocowane na strych jeszcze pamiętających 386 "blaszkach" (nie mam pojecia jak to sie nazywa) w kształcie litery U po obu stronach. Z jednej strony przykręcone do HDD a z drugiej do obudowy dzięki czemu HDD jest "grubości" zwykłego CD-ROMU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez sledzie, wierarke, wywierc dziurki, przykrec z obu stron do dysku, i podwies (mocujac za srubki np. od drugiego dysku w koszyku oryginalnym) na wysokosci wentyla wpychajacego powietrze ( jezeli masz).

pomysl tani, prosty i skuteczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

mam pytanko.

normalnie mam go pod fdd, ale tam ciasno i blacha naokoło. znacie jakieś metody (poza kieszenią) zamocowania twardziela tak jak napęd np. cd??

pozdro

Jeszcze można od biedy mocno do jednego boku przykręcić i wówczas winien siędobrze trzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie B4 jest zamocowane na strych jeszcze pamiętających 386 "blaszkach" (nie mam pojecia jak to sie nazywa) w kształcie litery U po obu stronach.

To sie nazywa ceownik :).

Mozna powiesic twardziela. Ja zrobilem to za pomoca sznorowki.

Shiz, Ty faktycznie musisz byc shiz :lol: ale pomysl niczego sobie, warty przetestowania ;).

z ta sznurowka to chyba przesadziles! 

Dysk powinien byc przykrecony na stale

A niby dlaczego? Zeby przenosic wszystkie drgania na obudowe? Belkot fachowcow... :roll: Nie maja zielonego pojecia o ergonomii...

Kiedys zrobilem eksperyment, wyjalem dysk i polozylem na kilku tomach poezji naszego wielkiego Wieszcza (ksiazki do czegos sie przydaja :lol: ). Rany, dysk stal sie nieslyszalny! Polecam wszystkim, zwlaszcza ksiazki w ladnych oprawach - chodzi w koncu o efekt wizualny :mrgreen:.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

...

jest super prosta i super tania metoda 8)

kupujesz (np na gieldzie, w elektroniku, w sklepie ze srubami itp) srubki i kolki dystansowe bo popularne sa 2 wymiary (3 i 3.5) - kupujesz 4/6szt tych grubszych (dl. kolka z gwintem 15mm) i 4/6szt tych cienszych (dl. kolka z gwintem 10mm) - do tego kupuesz 4/6szt srubek tych cienszych (dl. 12.5mm)

do HDD wkrecasz te dluzsze kolki z grubszym gwintem, potem w nie wkrecasz te kolki z cienszym gwintem, wkladasz do zatoki i przykrecasz srubkami - sprawdzone w praktyce :D

jak uda sie Tobie to kupic na sztuki to kupujac kazdego po 6 szt zaplacisz jakies 2zl 8)

tanszego i mniej upierdliwego sposobu nie ma - chyba ze polozysz luzem HDD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łeee tam. Kto by się tak męczył?!? ...

faktycznie - teraz zobaczylem ze stefanito ma BV przeciez ona i tak ma od dolu wlasna gabke - wiec nie ma sie co przemeczac tylko polozyc HDD na jakiejs gabce (np na piankowej podkladce pod mysze) na dnie obudowy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...