nasteczka Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) Kupiłam notebooka asus A8sc , nie dostałam do niego płytki z systemam operacyjnym który jest wgrany, przeglądajac znalazłam pliki i aplikacje których data utworzenia jest z zeszłego roku. Nie mam pojęcia jak sprawdzić czy ten laptop był używany, może ktoś wie jak to sprawdzić? :huh: Edytowane 30 Sierpnia 2007 przez nasteczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 S/N, gwarancja, ect? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) wtf is ect? :> Ect, the common misspelling of Etc (Et cetera).czyżby? by teh way: do laptoka nie dostaniesz płyty z systemem bo jest on preinstalowany, conajwyżej możesz dostać płytke recovery. A to, że pliki z zeszłego roku może znaczyć tyle, że kupiłaś leżak magazynowy przykładowo. Edytowane 30 Sierpnia 2007 przez Barthezzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Kupa plików systemowych w katalogu Windowsa ma dużo wcześniejszą datę utowrzenia niż data instalacji systemu. Np regedit.exe ma podane 4.08.2004, chociaż pełny format robiłem ostatnio raz w czerwcu. Więc data utworzenia plików systemowych nie jest wyznacznikiem daty produkcji laptopa. A system pewnie jest zapisany na partycji Recovery, ew w zestawie powinna być płytka Recovery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasteczka Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Dzięki za pomoc , przynajmniej wiem na czm stoję :wink: Gwarancja i cała reszta jest , przeraziłam się kiedy system zaczął blokować mi programy , chyba źle wybrałam tego notebooka od samego początku coś się z nim dzieje , trzeszczy przy uruchanianiu, znika pasek narzędzi i nie mogę wejść na wszystkie strony internetowe. Jak znalazłam te wcześniejsze pliki to pomyslałam że kupiłam zużyty egzemplarz. Może to wina Visty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Trzeszczy? Hmm co do reszty to bardziej bym obstawial wine po stronie uzytkownika bo trudno wymagac cokolwiek od sprzetu jak czlowiek sam laduje do kompa spyware i inne smieci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasteczka Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Trzeszczy? Hmm co do reszty to bardziej bym obstawial wine po stronie uzytkownika bo trudno wymagac cokolwiek od sprzetu jak czlowiek sam laduje do kompa spyware i inne smieci...Ja do niego jeszcze nie zdążyłam nic załadować, mam go dopiero trzeci dzień i mnie trafia po za tym od pierwszego uruchomienia tak ma. dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Swoją drogą to M$, Symantec i producenci notebooków maja niezły układ. Wypasniony sprzęt w takiej konfiguracji (vista) uruchamia się wieczność mimo, że nie ma nic poinstalowane przez usera. Miałem okazję widzieć taki laptop. Parę programów uzytkownik zainstaluj i bedzie tragedia, będzie myśłał nad nowym sprzętem i znów cała ww trójca nabije $. A na win xp byłaby satysfakcja przez lata :) Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) wtf is ect? :> czyżby? by teh way: wtf is teh? :> CYTAT teh, the common misspelling of the. czyżby? Fajnie to tak:)? Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Ja do niego jeszcze nie zdążyłam nic załadować, mam go dopiero trzeci dzień i mnie trafia po za tym od pierwszego uruchomienia tak ma. dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam No jesli od 1 uruchomienia sa takie klocki to naprawde przykry sprzet... A moze serwisant :?: <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 wtf is teh? :> CYTAT teh, the common misspelling of the. czyżby? Fajnie to tak:)? "teh" użyłem celowo ;] co do tematu: wgraj jeszcze raz system (czytaj: użyj partycji restore czy co tam masz, wtedy będziesz pewna, że to "nie z twojej winy". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Jak dla mnie z nowymi laptopami to jest skandal. Zadnej plyty, sterownikow, partycja restore albo w najlepszym wypadku plyta dvd z obrazem systemu. Nie mowiac juz o tym, ze nie racza nawet zrobic partycji systemowej tylko caly dysk to jedna partycja. Co to jest w ogole za durny pomysl, jeszcze 2-3lata temu normalnie dostawalo sie system na plycie (na ktory zreszta ma sie licencje) i plyte ze sterownikami. A teraz co, mam niby kupiony system z licencja na jedno stanowisko i jakos tego nie widac. A jakbym tak chcial sprzedac laptopa a system sobie zostawic zeby np. na stacjonarze zainstalowac to co? Laptopy HP to jest juz totalne przegiecie paly. Pomijajac ich dobra jakosc i wyposazenie na sile laduja teraz Viste. Nawet do glupiego celerona 1,5 pakuja wersje basic. A sterownikow pod XP nawet nie uswiadczysz. Co sie kumpel nameczyl, zeby postawic na tym XPka i jeszcze z kosmosu sciagnac sterowniki to tylko on wie. Najlepiej dzisiaj zlozyc sobie kadlubka. Dobor czesci jak do stacjonara, na wszystko osobna gwarancja i sterowniki a przy tym cena duzo nizsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasteczka Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 No jesli od 1 uruchomienia sa takie klocki to naprawde przykry sprzet... A moze serwisant :?: <_<Dzięki za radę , na jutro zamówiłam serwisanta, jeśli nic nie zdziała to laptopa przez zamknięte okno i będę miała następny problem ( kupić nowe okno) :D . Dam znać co zdziałał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Przecież masz na niego gwarancje, po to ona jest... Jak coś nie działa softwarowo, to raczej cięzko sie o nią ubiegać, ale to trzeszczenie można już zgłosić. Tylko dobrze by było żeby ktoś kto dłużej przy kompach siedzi ocenił czy to faktycznie jest jakiś problem, czy taka uroda dysku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 A jakbym tak chcial sprzedac laptopa a system sobie zostawic zeby np. na stacjonarze zainstalowac to co?To miałbyś na stacjonarnym nielegalną windę, bo tą na laptopie masz w wersji OEM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Nie ma takiej mozliwosci, zebym mial nielegalna winde. Jak jest preinstalowana to nie mam plyty a jak dostaje plyte to mam jednoczesnie licencje i moge zainstalowac system gdzie tylko chce byleby bylo to 1 stanowisko. Jednak uwazam, ze niektorzy producenci sprzetu lamia czesc praw wynikajacych z licencji OEM a mianowicie downgrade. Chodzi o to, ze majac np. Windows Vista z licencja OEM moge korzystac ze starszych wersji systemu Windows na podstawie tej licencji a taki HP tego nie umozliwia za pomoca braku sterownikow:) HP jako odbiorca pakietu OEM musi zaakceptowac wszystkie warunki wynikajace z charakteru tej licencji oraz umozliwic jej realizowanie przez odbiorce koncowego, w tym wypadku nabywce laptopa. Przez producenta sprzetu nabywca koncowy nie moze korzystac ze wszystkich praw wynikajacych z tej licencji-czyt. jest robiony w lewo i musi korzystac z visty. Dobrze, ze zgodnie z zasada "Polak potrafi" mozna sobie z tym poradzic:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...