Kirk42 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Witam! Moja obecna konfiguracja to: AMD Athlon 64 3500+ GigaByte GA-K8N Pro-SLI 2x512 DDR GoodRam reszta to co w podpisie Myślę teraz o zmianie sprzętu, głownie zależy mi na ramie, ale doszedłem do wniosku, że lepiej zmienić na DDR2 co wiąże się z płytą i procem. Niechce ładować w to niewiadomo ile kasy, bo nie potrzebuje, chciałbym, żeby był to mniej wiecej komp przyszłościowy, czyli żebym mogł go ewentualnie lekko zmodernizowac w przyszlym roku, czyli np dac lepszego proca bo narazie AM3 sie nie zapowiada. W każdym razie myśle o: AMD Athlon 64 X2 4000+ 2x 1GB DDR2 Kingmax 800 MHz Mam problem co do płyty, bo chciałbym coś dobrego, a niebardzo wiem co, wiem tylko tyle że nie potrzebuje SLI i chciałbym mieć tam jakiś nowy chip. Proszę o pomoc dotycząca wyboru płyty i ewentualne korekty jeżeli moja zmiana do niczego nie prowadzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 płytka - Biostar tForce 560+ / Abit AN52 jaki masz zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Zasilacz mam jakis noname 500W albo 550W juz nie pamietam. Zapomnialem napisac ze nie mam zamiaru tego krecic, moze troche, bardziej stawiam na wydajność, chce mieć troche wieksza niz dotychczas z możliwościa modernizacji, ktora nie bedzie sie wiązała z przebudowa całego komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 mimo wszystko jeśli to jest noname, to zmieniłbym na Delta 400W z allegro , za 60 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 a dlaczego lepiej zmienic, ten zasilacz dobrze trzyma napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 mierzyłeś miernikiem ? Jeśli tak, to OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Nie lepszy od delty jest FSP400-60PFN?? Właśnie Kirk42 jakie wartości masz na liniach 3.3V,5V,12V w idle i stress? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 wartości w stresie nie sa wieksze niz +/- 0.05V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 ale miernikiem czy softem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 softem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) softemTo idz po miernik i zmierz je i jak uzskasz takie wartosci jak przy pomiarze softem mozna bedzie stwierdzic, ze zasilacz trzyma dobrze napiecia. Zasilacz jest dosc wazna czescia kompa o ile nie najwazniejsza (imo od jego wyboru powinno sie skladac kompa). Jak chcesz spac spokojnie to go czym predzej wymien na cos firmowego aczkolwiek niekoniecznie drogiego. Edytowane 16 Września 2007 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 soft to sobie możesz ; ] jak na mierniku przypadkiem wyjdzie inaczej niż by się mogło zdawać, to na allegro Delta 400W i git ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 ok mam tylko takie pytanie, w ktorym miejscu mierzyc poszeczgolne napiecia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Przeczytaj to ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Ok to pomierze w najblizszych a dniach, a wracajac do tematu to jaka plyte wybrac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Stoję przed podobnym wyborem i podoba mi sie ten Biostar Tf560 A2+. Ale nie kupie biostara dopóki przynajmniej 5 osób nie zaprzeczy, że coś na niej syczy/piszczy - model z siga ma taką przypadłość. Nie jest to uciążliwe i większość ludzi albo nie zauważy albo oleje - ale ja jestem troszkę skrzywiony :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 albo Biostar albo Abit AN52 . Dlaczego nie Core :> ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 a Ty dlaczego nie masz core? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 e2140 + mobo za 300zł (P31 lub 965) i bedziesz b. zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 a Ty dlaczego nie masz core?bo budowałem masowego budżetowca z integrą w lipcu. Gdyby nie integra, to pewnie bym ciułał na Core. e2140 + mobo za 300zł (P31 lub 965) i bedziesz b. zadowolony.Dokładnie, a Gigabyte 965P-S3 można kilku miesięczną używkę za 250 zł wyrwać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 A co myślicie o tych płytach (obie oparte na P31): GigaByte GA-P31-S3L - około 270zł Gigabyte GA-P31-DS3L - około 300zł Cena kusząca i możliwości też, wie ktoś może czym one się różnią bo ja do teraz nie moge znaleść różnic. Do tego byłby procesor z serii E21x0 + drobne )/C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 A co myślicie o tych płytach (obie oparte na P31): GigaByte GA-P31-S3L - około 270zł Gigabyte GA-P31-DS3L - około 300zł Cena kusząca i możliwości też, wie ktoś może czym one się różnią bo ja do teraz nie moge znaleść różnic. Do tego byłby procesor z serii E21x0 + drobne )/C Niedługo kumplowi bede skladał kompa , prawdopodobnie własnie na Gigabyte GA-P31-DS3L. Róznica jest taka ,że wersja z literką D ma tzw"solid capacitors" . Wejdz na strone Gigabyte , są tam informacje. Narazie jest mało o plytach na P31. Widziałem testy wersji G31 czyli teoretycznie slabszej i latała na FSB420. A ona kosztuje 250zł. E2140+P31 = 520zł x2 3600 + nf4 = 480zł Jeszcze 2 miesiace temu mozna bylo kupowac am2 dzisiaj juz nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 W sumie za 300 zł możesz dorwać pewnego Gigabyte GA-965P-DS3 , sprawdzony przynajmniej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Jak je sprawdzą, to będzie można brać (lub i nie), chyba, że chcesz być jednym z pierwszych, którzy je przetestują. :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Dlatego się pytam czy warto bo cena zachęcająca a przeciez w ciemno nie będę brał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 w sieci sa testy z ktorych wynika ze wydajnosc rowna p35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 chyba e2140 to troche malo, przeciez to tylko 1,6Ghz a w koncu przesiadam sie z 3500+ czyli 2,21GHz i tylko 1 MB cache A jeszcze jedno pytanie dlaczego p31 a nie np p35? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 ja Ci P31 nie polecam, jestem za bardziej popularnym rozwiązaniem czyli P35 ; ] A co do procka - inna architektura. Popatrz po listach z tomshardware.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...