Skocz do zawartości
yukino

Bardzo Tendencyjne Pytanie...

Który komputer (z podanych poniżej)powinnam wybrać?  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który komputer (z podanych poniżej) powinnam wybrać?

• hp
      6
    • lg
      0
    • toshiba
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałabym wszystkim bardzo przeprosić za kolejne tendencyjne pytanie oraz za to, że zawracam Wam głowę moim problemem.

Muszę kupić laptopa. Górną granicę cenową ustaliłam na 5000zł.

Po przejrzeniu wielu modeli zostałam z 3ma i sama nie potrafię ocenić, który z nich jest najlepszy.

HP

Zawiodłam się jakiś czas temu drukarką hp i mam urazę do tej firmy. Jeśli ktoś mnie nie zapewni, że laptopy tej marki są dobre, że ten jest dobry to sama na pewno siebie nie przekonam. Zawsze wydawało mi się, że kupując produkty hp płaci się za nazwę, a potem przepłaca się na częściach eksploatacyjnych.

lg

Naczytałam się trochę na temat lg, że nie produkuje nic dobrego. Ale może ta seria jest lepsza? Może ten laptop jest lepszy?

Toshiba

Ten laptop, choć mogę się mylić, ma najsłabsze parametry z całej 3ki. Choć z 2giej strony to jest toshiba więc może mimo to jest dobrej jakości? Jest też najtańszy więc może najbardziej wart swojej ceny?

Jeżeli ktokolwiek zainteresowałby się tematem będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, propozycje. Nawet innego laptopa. Ponieważ nie jestem całkowicie zdecydowana na żadnego z nich, dlatego każda inna nowa propozycja, która waszym zdaniem była by lepsza także mi pomoże.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pytania pomocnicze:

1. Który z tych laptopów jest najlepszy biorąc pod uwagę parametry?

2. Który z tych laptopów jest najlepszy biorąc pod uwagę markę i parametry?

3. Która z tych marek jest najlepsza?

4. Którego laptopa Ty byś wybrał? Dlaczego?

Jeżeli komuś nie chce się wypowiadać w bardziej złożony sposób poprzez napisanie posta to będę niezmiernie wdzięczna jeżeli po prostu wypowie się w ankiecie, którego laptopa powinnam kupić.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

I jeszcze raz przepraszam za tendencyjność zapytania.

Serdecznie pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jakiś Asus? Też nie słyszałem aby ktoś narzekał...

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr/_3...0_0_0_0_397_0/2

Jeśli nic się nie zmieniło w oznaczeniach NV, to 8600 jest szybsze od 8400 ;]

Mimo wszystko podane propozycje też nie są złe. Co do płacenia za markę, to coś w tym jest. Z drugiej strony marka przekłada się na jakość - patrz: Acer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W chwili obecnej zrezygnowałam z lg.

Także z tej wersji Toshiby.

Udało mi się znaleźć lepsze Toshiby w tej cenie, także hp nad którymi się zastanawiam.

Chciałabym ponownie samodzielnie ograniczyć wybór do 3 modeli.

Jednakże potrzebuję odpowiedzi na kilka pyt:

1. Czy lepsze jest intel core 2 duo 2,0 + 1024 RAM czy intel core 2 duo 1,8 + 2048 RAM?

2. Czy odnośnie kart graficznych geforce jest nadal najlepszy?

Będę wdzięczna za wskazówki.:)

Co do wymagań:

Najważniejsze dla mnie:

-żeby długo mi służył.

-nie wieszał się czy też zamulał

-dobra grafika

-gry, obróbka video też się zdarza

To chyba tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W chwili obecnej zrezygnowałam z lg.

Także z tej wersji Toshiby.

Udało mi się znaleźć lepsze Toshiby w tej cenie, także hp nad którymi się zastanawiam.

Chciałabym ponownie samodzielnie ograniczyć wybór do 3 modeli.

Jednakże potrzebuję odpowiedzi na kilka pyt:

1. Czy lepsze jest intel core 2 duo 2,0 + 1024 RAM czy intel core 2 duo 1,8 + 2048 RAM?

2. Czy odnośnie kart graficznych geforce jest nadal najlepszy?

Będę wdzięczna za wskazówki.:)

Co do wymagań:

Najważniejsze dla mnie:

-żeby długo mi służył.

-nie wieszał się czy też zamulał

-dobra grafika

-gry, obróbka video też się zdarza

To chyba tyle.

AD 1. RAM zawsze można dokupić (niby procesor też ale to już gorsza sprawa). Poza tym T7300 ma 4MB pamięci Cache, T7100 ma 2MB. Gdybym ja miał wybierać wolałbym T7300 i 1GB RAM.

AD 2. To zależy w jakim segmencie i co zestawiasz ze sobą. np. ATI HD2600= 8600GT z pamięciami DDR2 mniej więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ograniczyłam się do 3ch modeli.

Wymienię je w kolejności od tego którego w tej chwili najbardziej zdecydowana jestem kupić do tego którego kupić zdecydowana jestem naj mniej.

1.Hp biały

To ten sam, którego podałam na 1wszej liście.

2. hp

Jak dla mnie jest to taki sam komputer jak nr 1, jedyna różnica polega na kolorze. Możliwe jednak, że coś przegapiłam,. images/smiley_icons/icon_sad.gifSad[/img]

3.Toshiba

Jest to inna Toshiba niż wcześniej.

Różni się on od HP większym dyskiem oraz inną kartą graficzną. Jeśli moglibyście mi powiedzieć ci myślicie o tych kartach?

Zastanawiam się tylko czy może jednak warto dopłacić i kupić tą toshibę? Może faktycznie jest lepsza i warta tych pieniędzy.

HP czy Toshiba?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tośka ma o niebo lepszą grafę od HP. Z tego co wiem, to Paviliony są głośniejsze od Toshiby (ale tu sporo zależy od konfiguracji). Nie wiem, jak z trzymaniem baterii w Pavilionie, Satellite z serii A200 ma dośc kiepska baterię (max 2h), więc jeśli jednym z kryteriów zakupu ma być długa praca na baterii, to jednak poszukałbym czegoś innego.

Ogólnie z tych trzech polecam Toshhibę. Sam mam podobny (nieco słabszy) model i jestem bardzo zadowolony, a baterię i tak wyjąłem, bo większość czasu lapek pracuje na zasilaniu sieciowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi