Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Boinc Rosetta@home Gpugrid Milkyway@home Qmc@home Aqua@home I Inne Projekty :)

Rekomendowane odpowiedzi

na i7 lepiej jechac na 4 czy 8 jajkach

jest jakas roznica ?

teoretycznie nie, jednak opinie są takie, że przeliczysz więcej, gdy korzystasz z HT,

ale tak z ciekawości zrobię porównanie, wczoraj przeliczyłem kilka zadań

na i7 z HT, dzis odpalę na xeonie ( 4 rdzenie) podobnie taktowanym i dam wyniki czasowe,

g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio troszkę więcej zacząłem liczyć to się odezwę wreszcie w temacie :razz:

Przeliczyłem sobie próbki z PG 321 Prime Search żeby sobie przed wyścigiem sprawdzić jak to hula. Nie wiem jak z czasami na i7 ale na Phenomie II nieco podkręconym 1 WU przelicza średnio w 10h (9 do 11,5h bodaj był rozrzut). Kupiłem w sumie teraz i7 920 z płytką ale będę miał dopiero w sobotę i nie wiem czy opłaca się w trakcie wyścigu zmieniać - jeśli HT pomaga w obliczeniach to pewnie się opłaca zmienić, więc czekam na wyniki Grzegorza... Nie chodzi tu raczej o czas tylko czy w ciągu dajmy na to doby przeliczę więcej WU z HT na i7 czy nie.

Jeszcze się zapytam odnośnie grafiki - obecnie mam HD4870, ale w planach zmiana na HD5850 lub HD5870 - jak duże są różnice w liczeniu próbki Milki między tymi kartami? (czasowo - obecnie jedno WU przelicza mi średnio w 3:15)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze się zapytam odnośnie grafiki - obecnie mam HD4870, ale w planach zmiana na HD5850 lub HD5870 - jak duże są różnice w liczeniu próbki Milki między tymi kartami? (czasowo - obecnie jedno WU przelicza mi średnio w 3:15)

U mnie 82-85sec default 5870, a @1000 około 72sec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moc obliczeniowa wyrażana w gigaflopsach wygląda następująco :

HD4870 - 1200 Gflops

HD5850 - 2090 Gflops

HD5870 - 2720 Gflops,

wydląda więc, że jezeli za 100% przyjmiemy HD5870, to 5850 oblicza na poziomie ~ 77%,

a HD4850 ~ 44% jej mocy,

są to oczaywiście karty z fabrycznymi zegarami,

GG

Edytowane przez GrzegorzGranowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proszę bardzo- wyniki czasowe zadań,

Wszystkie i7 z włączonym HT:

i7 980 3.33 gHz - 27g30m

i7 980 3.33 gHz - 26g32m

i7 860 2.80 gHz - 19g11m

i7 980 3.33 gHZ - 27g31m

i7 860 2.80 gHz - 15g25m

i7 980 3.33 gHz - 27g31m

i7 860 2.80 gHz - 15g46m

xeon 5580 3.20 gHz - 9g17m

xeon 5580 3.20 gHZ - 10g22m

core2extreme Q9300 2.53 gHz - 16g15m,

dla xeonów było ok. 50% postępu - dodałem pozostały czas,

myślę, że spore różnice pomiędzy 2.80gHz a 3.33gHz wynikają z długości zadania - to są liczby o ponad milionie cyfr,

wygenerowanie więc większej o np.50000 cyfr z pewnością musi wydłużać czas liczenia,

podsumowując, ja jadę z HT,

aha - jak dotad nic nie znalazłem :mur:

GG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem mojego GTXa do Milky waya w ramach drużyny.

Tylko mam pytanie co dokładnie ustawić by milky way nie liczył próbek na samym CPU ? Bo teraz mi idzie jedna próbka z GPU i jedna z CPU (z jakimś kosmicznym czasem ukończenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko mam pytanie co dokładnie ustawić by milky way nie liczył próbek na samym CPU ? Bo teraz mi idzie jedna próbka z GPU i jedna z CPU (z jakimś kosmicznym czasem ukończenia).

To nie jest moja drużyna, więc jakoś szczegółowo nie bede się wypowiadał,

jednak Milke bardziej się opłaca liczyć na kartach ATI,

najlepszy geforce 285 ma wydajność 704 Gflops, podczas gdy taki podstawowy Radeon 4850 1000 Gflops,

na nvidii opłaca się liczyć bardzo wartosciowy projekt http://www.gpugrid.net/,

a w preferencjach milkywaya mozesz odznaczyc Use CPU, zeby nie korzystał z procesora,

gG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5870:

- 725 MHz core - 1m 44s; w przybliżeniu taki czas ma 5850@def ( sam byłem ciekawy i sobie sprawdziłem );

- 775 MHz core - 1m 37s;

- 900 MHz core - 1m 23s;

Cenowo lepiej wychodzi kupować 5850 i podkręcać.

Musisz odznaczyć w preferencjach na stronie próbki dla CPU.

BTW, na nvidii lepiej wypada CC.

@Grzegorz

Nie bardzo łapię jak te wyniki interpretować. Czy na 860 też było włączone ht?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michaelius

Właśnie tam odznaczasz używanie cpu i liczy tylko na gpu, ponadto są tam jakieś dodatkowe ustawienia, ale nie mam nvidi z dp więc nie sprawdzałem. Jeśli nie zależy ci na milkiway to możesz liczyć wartościowego gpugrida, albo dla punktów możesz liczyć collatz conjecture lub dnetc, które dają więcej punktów od milki...

Btw. Dobre te fp wrzucili na serwer, robią się krótko a dają 438p za sztukę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to widzę różnice w wydajności obliczeniowej dość znaczne. Zatem trzeba będzie dozbierać do HD5870, w sumie i do giercowania się przyda

jest jeszcze opcja przetaktpwywania zegarów, np. najmocniejsza karta ATI - dwuprocesorowa 5970

ma nizej od 5870 taktowany rdzeń ( 725mhz vs. 850mHz) - i jej wydajność kształtuje się na poziomie 2razy2320 gflops,

model 5850 tez ma rdzeń taktowany z czestotliwością 725mHz,

widac więc, ze jest spory zapas - a ATI daje dosc dobry do tego program, ATi Overdrive -

dostępny po zainstalowaniu Catalyst Control Center,

choć sam nigdy z niego nie korzystałem, wiem, ze ludzie osiagaja dobre rezultaty,

GG

@Grzegorz

Nie bardzo łapię jak te wyniki interpretować. Czy na 860 też było włączone ht?

HT było włączone na każdym i7,

myslę, ze te różnice w czasie - spore w moim przekonaniu - wynikały z ilości cyfr w liczbie,

bo trudno mi logicznie to jakoś inaczej wytłumaczyć,

może gdyby ktoś jeszcze przeliczył i dał coś do porównania to by nam dało jakiś pełniejszy

obraz,

Grzegorz

Mam kilka kolejnych wyników :

i7 975 3.33 gHz - 32g30m

i7 975 3.33 gHz - 30g12m

i7 860 2.80 gHz - 26g09m,

Wszystko z HT,

tak jak mówię, czas liczenia napewno zależy od długości zadania,

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzegorz

Te czasy które podajesz to czasy próbek z poza podstawowej czwórki czy jak? Tzn. na i7 mamy 4 jajka ale 8 wątków, i czy to są ogólne czasy dowolnej próbki czy na tych "dodatkowych" wątkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z testów które robiłem na x3450 wychodziło że z włączonym HT mamy przeważnie ok. 15-20% do przodu (tak jakby 5 rdzeni) niż gdy pracujemy bez HT, w specyficznych aplikacjach, czytaj zoptymalizowanych do wielu (>4) rdzeni np. AQUA, FP ten zysk jest większy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzegorz

Te czasy które podajesz to czasy próbek z poza podstawowej czwórki czy jak? Tzn. na i7 mamy 4 jajka ale 8 wątków, i czy to są ogólne czasy dowolnej próbki czy na tych "dodatkowych" wątkach?

to są czasy przeliczenia próbek na różnych komputerach przy włączonym HT,

HT to sytuacja, w której z jednego rdzenia korzystają dwa wątki przetwarzania, więc nie wiem co

rozumiesz przez przeliczanie na "dodatkowych wątkach", bo na to jak aplikacja korzysta z procesora

nie mam wpływu,

teoretycznie możliwa jest sytuacja, w której jedna aplikacja wykorzystuje rdzeń w 80%, a druga w 20%,

jezeli ktoś kiedyś przeliczał tą wyscigowa aplikację w primegrid.com - 321 LLR, w miarę możliwosci niech

podeśle osiągane czasy i procesory, na których to się odbywało dla porównania,

Pozdrawiam,

GG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra podpiąłem jeszcze jednego kompa do teamu :)

Tylko powiedzcie mi jakie projekty do czego przypisać by to miało ręce i nogi:

Mam tak:

Q6600@3,3 + GTX260 - moze chodzic kilka godzi dziennie przy czym gpu jest dosc czesto zajete, wiec potrzebuje szybko konczace sie jednostki obliczeniowe dla GTXa

SU7300@1,7 (core 2 duo z 3mb cachem) - ten chodzi do kilkunastu h dziennie

T2300e@1,66 (core 2 duo z 2 mb cachem) - chodzi po kilka h dziennie , ale ma tylko 512 ramu i minimum wolnego miejsca na dysku

Pentium IV@3.2 z HT- chodzi po 8h dziennie w dni powszednie

Co wrzucic na Q6600 ? Na GTXie liczyłem milke, ale jak macie sugestie na coś co dobrze się liczy na nvidii i ma jednostki liczone w kilkadziesiąt minut to mogę zmienić.

Na su7300 wrzuciłem rosette.

Na t2300e dałem milkywaya bo roseta i aqua nie chcą chodzić z tą ilością ramu, ale przydałoby się coś z mniejszą jednostką.

Co dać na PIV bo na razie od dwóch dni próbuje skończyć jednostkę WCG i nie chce się doliczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michaelius

Na gtx-a to collatz dobry jest, próbkę robi nie wiem dokładnie ile ale chyba krócej niż 25min, dnetc też chyba w podobnym czasie robi tylko próbki mniej warte.

Tam gdzie liczysz milkyway na procesorze to wgraj optymalizację z tej strony Optymalizacje BOINC pliki wersja sse3 będzie działała dużo szybciej od standardowej.

Masz system 64bit? Niektóre projekty dostają niezłego kopa na tym, np aqua albo primegrid.

Chociaż aqua na 32bit też nieźle punktuje, np fokker-planck za 438p na xp 32bit i pentium dualcore 2,6ghz liczy 65min (inna sprawa, że słabszy athlon x2 2,9ghz na ubuntu 64bit liczy takie same próbki tylko 40min).

Pozatym tam gdzie masz dużo ramu włącz dodatkowo freehala 25 próbek naraz, procka to zużywa prawie wcale, ram tylko chwilami a 25 próbek puszczonych naraz daje 375p na 110min, wadą projektu jest to że wstrzymane próbki po wznowieniu zaczynają od zera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michaelius

shadowxxz96 dobrze Ci radzi, choć ja bym powiedział : licz to, co w Twoim przekonaniu jest ważne,

ja np. Collatza wogóle nie liczę - a to ze względu na to, ze ww. hipoteza została udowodniona

dla liczb 2 do potęgi58, zakładam więc, ze jest prawdziwa...

co do tych optymalizacji, nowsze procesory mają je wgrane, instrukcje SSE3 są dosyć stare,

jeżeli więc masz procesor od Pentium 4 w górę istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie musisz

niczego instalować, tu masz program, którym możesz to sprawdzić CPUID

w zakładce CPU zobacz insructions,

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym tam gdzie masz dużo ramu włącz dodatkowo freehala 25 próbek naraz, procka to zużywa prawie wcale, ram tylko chwilami a 25 próbek puszczonych naraz daje 375p na 110min, wadą projektu jest to że wstrzymane próbki po wznowieniu zaczynają od zera.

Nie jestem pewien na 100%, ale wstrzymane i ponownie uruchomione wu we freehalu zaczynają się liczyć od zera ale w efekcie chyba nie dają w ogóle punktów. Przynajmniej u mnie tak się zdarzyło kilka razy. Dla pewności, lepiej nie wznawiać starych tylko pobierać nowe ( jeżeli ktoś wł/wył kompa ).

Troche z tym HT pokręciłem sobie, mamy tam 4 rdzenie, 8 watków. U mnie na Phenomie x4 liczyło coś 10h więc widać wszystko zależy od długości zadania.

A ten 321 daje próbki o różnej "wielkości"? Wtedy ciężko będzie przyrównać do różnych procków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbki na pewno są bardzo różnej wielkości obliczeń, u mnie na 3 próbkach miałem 2,5h różnicy między próbkami.

Zastanawia mnie jak wykorzystuje ten 321 szybkość procesora. Bo jeśli jest silnie zależny od częstotliwości procesora, wiemy że nie obsługuje wielowątkowości jak np. AQUA, to może się okazać, że czy z HT czy bez liczy tak samo. Bo jeśli dobrze mi się wydaje, HT dzieli czas rdzenia między 2 wątki i o ile w przypadku aplikacji zoptymalizowanych pod wiele wątków mamy wzrost wydajności, to przy aplikacjach które silnie zależą od taktowania procesora a nie są pisane na wiele wątków (czyli tu np. ten 321 odpala po prostu 8 zadań, ale każde się liczy osobno) będziemy mieli zależność taką, że z HT policzymy 2x więcej próbek ale w 2x dłuższym czasie... Samo działanie HT pewnie jest bardziej skomplikowane ale w uproszczeniu tak to powinno działać...

Nawet zgadzało by się takie myślenie dla tego projektu, bo 26h dla jednej próbki to tak jak by policzyć 2 próbki po 13h bez HT.

Jak się mylę to przepraszam.

Chociaż z drugiej strony są straszne rozbieżności w wynikach Grzegorza między i7 na s1366 a s1156 - tego nie potrafię w żaden sposób wyjaśnić...

Edytowane przez kfazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto jestem! :wink:

Miałem się zabierać za zmianę loga na MPTA - ale widzę, iż zostało już zrobione :)

Normalnie mam 2 tygodnie z życiorysu wyjęte.

Na szczęście wszystko jest już ok :)

Zmieniłem samochód... NEXIA >>> FIAT MAREA

Ogólnie zmiana pozytywna, aczkolwiek auto wymaga dopieszczenia... jak to z 10 latkami bywa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co dać na PIV bo na razie od dwóch dni próbuje skończyć jednostkę WCG i nie chce się doliczyć :)

Na starych i rzadko chodzących sprzętach polecam... SETI. Może nie tak trendy jak nowsze projekty, ale z popularnych projektów ma chyba najdłuższe deadline'y, więc każdy antyk zdąży próbkę przeliczyć. Oczywiście ręczne wgranie optymalizacji (klik) bardzo wskazane. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The Earth Day Challenge

Aby wziąć udział w wyścigu, należy wybierać tylko projekt 321 Prime Search (LLR) w preferencjach na stronie PrimeGrid. Należy dezaktywować opcję „Send work from any subproject if selected projects have no work”. Na czas wyścigu, należy wstrzymać w BM inne projekty CPU.

Wyścig zacznie się 22 kwietnia 2010 o godzinie 20:00 czasu Warszawskiego i zakończy 30 kwietnia 2010 o godzinie 20:00. Aplikacje są dostępne dla Linux 32bit, Windows 32bit i MacIntel.

Punktują tylko próbki pobrane, odesłane i zaraportowane podczas trwania wyścigu.

Liczymy w naszej drużynie wyścigowej MPTA.

Niech MOC będzie z Nami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu wrzuciłem rosette na PIV i aż się zdziwiłem bo próbki wylicza tylko 2-3h dłużej niż core 2 @1,7 a do tego ładnie korzysta z HT, ale ten FreeHal mi bruździ nie chce ruszyć na czymkolwiek co ma mniej niż 4 jajka i wszelkie podłączanie/odłączanie/refreshowanie projektów nie pomaga. Komuś to chodzi na single/dual corze zajętym przeliczaniem innych próbek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rosetta w preferencjach na stronie daje możliwość wybrania długości próbek ( od 1h do 24h ). Standardowo jest 3h i każdy procek tyle czasu przerabia WU. W zależności od mocy procka, daje mniej lub więcej pkt. za wu. U mnie np. taki C2Q 3GHz daje 20-30 pkt./wu na godzinę a AMD X2.S939 2.2GHz ledwo 10-15 pkt./wu na godzinę, a na obu liczą się standardowo 3h.

Co do freehala, nie mam najmniejszych problemów na żadnym ze sprzętów które to liczyły. Na którym dysku masz katalog z danymi które mieli Boinc? Jak na systemowym to zmień na jakiś inny ( tak dla sprawdzenia ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...