lukasp Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Witam. Przymierzam sie do wymiany wentyla w tym zasilaczu. Szukam jakiegos 120mm LED BLUE i pojawil sie pewien problem, pojecia nie mam o jakich parametrach dobrac "smiglo" Oryginalnie zasilka sama sobie reguluje predkosc obrotowa i nie posiada monitoringu, z tego wzgledu pojecia nie mam z jaka max predkoscia pracuje taki wentylator. Mam dwa typy: AKASA max 1700rpm 56 CMF (przeplyw powietrza) a moze bedzie potrzebny az: THERMALTAKE max 2800rpm 93 CMF Kompletnie nie mam pojecia czy pierwszy typ by wystarczyl. Pytanko do posiadaczy takiej zasilki jak ja, orientuje sie ktos ile obrotow i jakie parametry ma fabryczny wentyl? I jeszcze pytanko do posiadaczy zasilek z wentylem 120 i monitoringiem obrotow, jaka predkosc one rozwijaja pod max obciazeniem w zasilkach o mocy 400 - 500W Z gory dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Nie wiem, jak jest w tym Chieftecu, ale większość wiatraczków w zasilkach to tzw. medium speed, czyli wyciągają maksymalnie 1300-1500obr/min. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 u siebie w budzie mam crystal fan-a "kupionego" od jednego z forumowiczow, lata to u mnie juz ponad pol roku na 7V i jest bardzo przyjemne, praktycznie nie slyszalny, dopiero jak sie ucho wezmie blizej budy, na 5 v nie przeszkadza nawet jak lezy30cm dalej na stole wlaczony :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 (edytowane) Nie wiem, jak jest w tym Chieftecu, ale większość wiatraczków w zasilkach to tzw. medium speed, czyli wyciągają maksymalnie 1300-1500obr/min.Nie do końca sie z tym zgodzę. Zasadą jest wkładanie wentylatora o natężeniu prądu 0,30A czyli ok 1800obr/min (Seasoniki i BQT) lub mocniejszych jak Chieftec GPS, który ma 0,45A ok 2200obr/min o ile mnie pamieć nie myli. Wywód oczywiście o wentylatorach 120mm edit @lukasp: Akasa starczy w zpełności, podobnie zalman Zm-F3 blue, moźesz też sie rozejrzeć za scythe kamakaze i wtedy wyprowadzisz zasilanie wentyla z zasilacza (podłączysz pod molex), a na śledziu będzesz miał pokretło do ręcznej regulacji, Edytowane 2 Października 2007 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 No wlasnie tez wpadlem na to by wewalic tam Kamakaze 120mm Led. Obroty 1600rpm, przeplyw sporo wiekszy niz w akasie no i cichszy. Kurde szukam po necie jaki to wentylator Sirtec wewalil do tej zasilki i echo, zadnych informacji o producencie, parametrach, itp. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Obroty 1600rpm, przeplyw sporo wiekszy niz w akasie no i cichszy. Kurde szukam po necie jaki to wentylator Sirtec wewalil do tej zasilki i echo, zadnych informacji o producencie, parametrach, itp. :mur: Informacje o przepływie powietrza jak i o hałasie powodowanym przez wentylatory, są przez producentów często odpowiednio zawyzane i zanizane, a mistrzem w tym jest ThermalTake, co nie zmienia faktu, że Kamakaze będzie dobry. Najprościej wziąć śrubaka, odkrecić 4 śrubki i zerknąć osobiście co za wentylator jest w środku, spiszesz sobie oznaczenie i amperaż i będziesz wszystko na 100% wiedział B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) No ja juz po wymianie wentyla w zasilaczu i powiem ze jestem bardzo zadowolony z tego zabiegu. Fabryczny wentyl posiada takowe oznaczenia: CHB12012BS 0.26A Czyli ma z tego co sie orientuje mniej obrotow niz kamakaze (0.30A) Kamakaze spisuje sie swietnie, dosc ze swietnie wyglada, to jeszcze lepiej chlodzi. W IDLE wentyl ma max 1050 -1150rpm w maksymalnym stresie max 1400rpm, czyli do 1600 ma jescze spory zapas mocy. Dzieki za pomoc :wink: UPDATE: Jest jeszcze lepiej niz mysalem, poprzednie wyniki byly pomylka (byly to dane z innego wentyla) Wentyl z zasilki w IDLE: 800rpm w STRESIE: max 1100rpm Dodam iz przy maks wysileniu zasilator jest w dotyku lekko cieply a przy tym naprawde nieslyszalny :D Edytowane 6 Października 2007 przez lukasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Seasonic S12 II posiada wentyl 120mm z max przepływem 61 CFM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...