Skocz do zawartości
lukasp

Chieftec Atx 410-212 Wymiana Wentylatora Na Inny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam sie do wymiany wentyla w tym zasilaczu. Szukam jakiegos 120mm LED BLUE i pojawil sie pewien problem, pojecia nie mam o jakich parametrach dobrac "smiglo"

Oryginalnie zasilka sama sobie reguluje predkosc obrotowa i nie posiada monitoringu, z tego wzgledu pojecia nie mam z jaka max predkoscia pracuje taki wentylator.

Mam dwa typy:

AKASA

max 1700rpm

56 CMF (przeplyw powietrza)

a moze bedzie potrzebny az:

THERMALTAKE

max 2800rpm

93 CMF

Kompletnie nie mam pojecia czy pierwszy typ by wystarczyl. Pytanko do posiadaczy takiej zasilki jak ja, orientuje sie ktos ile obrotow i jakie parametry ma fabryczny wentyl?

I jeszcze pytanko do posiadaczy zasilek z wentylem 120 i monitoringiem obrotow, jaka predkosc one rozwijaja pod max obciazeniem w zasilkach o mocy 400 - 500W

Z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie w budzie mam crystal fan-a "kupionego" od jednego z forumowiczow, lata to u mnie juz ponad pol roku na 7V i jest bardzo przyjemne, praktycznie nie slyszalny, dopiero jak sie ucho wezmie blizej budy, na 5 v nie przeszkadza nawet jak lezy30cm dalej na stole wlaczony :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak jest w tym Chieftecu, ale większość wiatraczków w zasilkach to tzw. medium speed, czyli wyciągają maksymalnie 1300-1500obr/min.

Nie do końca sie z tym zgodzę. Zasadą jest wkładanie wentylatora o natężeniu prądu 0,30A czyli ok 1800obr/min (Seasoniki i BQT) lub mocniejszych jak Chieftec GPS, który ma 0,45A ok 2200obr/min o ile mnie pamieć nie myli. Wywód oczywiście o wentylatorach 120mm

edit

@lukasp: Akasa starczy w zpełności, podobnie zalman Zm-F3 blue, moźesz też sie rozejrzeć za scythe kamakaze i wtedy wyprowadzisz zasilanie wentyla z zasilacza (podłączysz pod molex), a na śledziu będzesz miał pokretło do ręcznej regulacji,

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie tez wpadlem na to by wewalic tam Kamakaze 120mm Led.

Obroty 1600rpm, przeplyw sporo wiekszy niz w akasie no i cichszy.

Kurde szukam po necie jaki to wentylator Sirtec wewalil do tej zasilki i echo, zadnych informacji o producencie, parametrach, itp. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obroty 1600rpm, przeplyw sporo wiekszy niz w akasie no i cichszy.

Kurde szukam po necie jaki to wentylator Sirtec wewalil do tej zasilki i echo, zadnych informacji o producencie, parametrach, itp. :mur:

Informacje o przepływie powietrza jak i o hałasie powodowanym przez wentylatory, są przez producentów często odpowiednio zawyzane i zanizane, a mistrzem w tym jest ThermalTake, co nie zmienia faktu, że Kamakaze będzie dobry.

Najprościej wziąć śrubaka, odkrecić 4 śrubki i zerknąć osobiście co za wentylator jest w środku, spiszesz sobie oznaczenie i amperaż i będziesz wszystko na 100% wiedział B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja juz po wymianie wentyla w zasilaczu i powiem ze jestem bardzo zadowolony z tego zabiegu.

Fabryczny wentyl posiada takowe oznaczenia:

CHB12012BS 0.26A

Czyli ma z tego co sie orientuje mniej obrotow niz kamakaze (0.30A)

Kamakaze spisuje sie swietnie, dosc ze swietnie wyglada, to jeszcze lepiej chlodzi.

W IDLE wentyl ma max 1050 -1150rpm w maksymalnym stresie max 1400rpm, czyli do 1600 ma jescze spory zapas mocy.

Dzieki za pomoc :wink:

UPDATE:

Jest jeszcze lepiej niz mysalem, poprzednie wyniki byly pomylka (byly to dane z innego wentyla)

Wentyl z zasilki w IDLE:

800rpm

w STRESIE:

max 1100rpm

Dodam iz przy maks wysileniu zasilator jest w dotyku lekko cieply a przy tym naprawde nieslyszalny :D

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi