marcin255A Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 No prosze chwile mnie nie było a tu już z maximusa rampage zrobili. Czyli x38 fizycznie niczym sie nie różni od x48 a sam x48 jest marketingowym ruchem a nie nowym chipsetem. Dobrze rozumiem? mniej więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorkalin Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) hmm czy CPU-Z i Everest może źle wykrywać CPU Voltage, w płycie(biosie) mam 1,325, a te programy pokazują 1,290-1,298, może płyta nie dowoltuje Edytowane 20 Marca 2008 przez Igorkalin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 może , najlepiej miernikiem mierzyć u mnie programy pokazują to co bios a miernik co innego , zresztą pewnie masz wł. oszczędzanie energii i płyta obniża V w idle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 może , najlepiej miernikiem mierzyć u mnie programy pokazują to co bios a miernik co innego , zresztą pewnie masz wł. oszczędzanie energii i płyta obniża V w idle Bios 1004 na FTP asusa :D ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socket7...ormula-1004.zip wywalamy bios od RAMPAGE? :ph34r: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) wystarczy na pena go wgrac i już? z tamtym afudos zadziała? Edytowane 20 Marca 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 wystarczy na pena go wgrac i już? z tamtym afudos zadziała? Zapomnij to ten sam bios, który od dawna mamy. Sumy kontrolne identyczne - sprawdziłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 e to niech się...a może jest nowy biosik do rampage ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 e to niech się...a może jest nowy biosik do rampage ? nie ma ... poczekamy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Czy na Rampage Maximus czy jak mu tam, dalej jest problem z 1:1 przy 500+ ??? To dosc wazne dla mnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 witam, składam kompa i zastanawiam się nad asus maximus formula. Czy polecacie tą płytkę? Czy może coś lepszego polecilibyście do max 700zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Zalezy do czego potrzebujesz kompa. Płyta bardzo dobra do krecenia Quadów. Do krecenia C2D mozna znalezc tansza. Al;e ogólnie polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 pod E8400 , ramy mushkinXP2 8000 1000mhz 2x2gb REDLINE , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Ja mam E8500 i ramy takie jak TY. I wszystko pieknie smiga na 4 Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Ja mam E8500 i ramy takie jak TY. I wszystko pieknie smiga na 4 Ghz.i to jest straszne :sad: umpa, umpa, zmiana MOBO i f pupe.itepe........................................... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sssss Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 hm no jak 4ghz to słabiutko ;f tyle to ludzie na E8200 robią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 :) 4ghz na codzień. A w testach to i 4,4. PS. Na stronie Asusa pojawiło sie info o biosie 1004 (beta). Niestety nie podano jakie nowy bios wnosi zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2008 Zapomnij to ten sam bios, który od dawna mamy. Sumy kontrolne identyczne - sprawdziłem. ano pojawil się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Czy na Rampage Maximus czy jak mu tam, dalej jest problem z 1:1 przy 500+ ??? To dosc wazne dla mnie... Coś tam da się uzyskać .... Niestety tylko PL=8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 moja św. pamięci zaliczyla zgon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtas czaja Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 z racji że trzymaly mnie trochę pamięci: geil ultra 800MHz cl4. no i że 800 na procek przestalo mnie zadowalać, zmienilem na crucial 1066. Niestety przy napięciu rdzenia ustawionym w biosie na auto = 1.4V wyciągnąlem tylko 430MHz mnożnik x9,5 Co dziwne przy 420 nie był stabilny. Ile na magistrali idzie wyciągnąć przy maxymalnym mnożniku? jakie v ustawić dla 450? jakie v i jaki mnożnik dla 500MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Takie głupie pytanie... ile macie V na NB przy fsb w okolicach 400? Da się zejść poniżej 1,4V bo powiem szczerze nie testowałem tego jeszcze a może ktoś z Was już się tym bawił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 z racji że trzymaly mnie trochę pamięci: geil ultra 800MHz cl4. no i że 800 na procek przestalo mnie zadowalać, zmienilem na crucial 1066. Niestety przy napięciu rdzenia ustawionym w biosie na auto = 1.4V wyciągnąlem tylko 430MHz mnożnik x9,5 Co dziwne przy 420 nie był stabilny. Ile na magistrali idzie wyciągnąć przy maxymalnym mnożniku? jakie v ustawić dla 450? jakie v i jaki mnożnik dla 500MHz @wojtas czaja Nie ustawiaj napięcia VCORE na auto. Ustaw manualnie. Na pozostałe pytania niestety trudno odpowiedzieć. Wszystko zależy od podatności na OC twojego proca. Crucial 1066 chodzą bardzo łądnie na tej płycie. 1200 to nie problem. @patol Okolice 1.4V wystarczą na FSB=400. Oczywiscie trzeba testować. 1.49-1.51V spokojnie starcza na 500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtas czaja Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) U mnie te pamięci raczej średnio przy 1100 V:2.2 wywala mnie z 3dmark06 Ustawiłem za to magistrale proca na 440 i jakoś kula. Tak czy inaczej jutro zaopaytrzę się w miernik, bo różne dziwne rzeczy mi tu pokazuje. Dziś ustawię na sztywno 430HMz i spróbuję 1,35V edit: do czego wogóle sluży cpu gtl deference? ustawilem na 0.61x na 1,35V nie lata ustawiłem na sztywno 1.4V i w tej chwili jadę na 440MHz Temperatury wyglądają dość przyzwoicie. dziwne, że jeśli chcę ustawić magistralę nawet na 400 nie chce iść inaczej niż na 1.4V nie za dużo to trochę? Chcialbym mieć ten procek chociaż 1,5 roku Wszystkie inne wartości ustawione na auto. Edytowane 26 Marca 2008 przez wojtas czaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 U mnie te pamięci raczej średnio przy 1100 V:2.2 wywala mnie z 3dmark06 Ustawiłem za to magistrale proca na 440 i jakoś kula. Tak czy inaczej jutro zaopaytrzę się w miernik, bo różne dziwne rzeczy mi tu pokazuje. Dziś ustawię na sztywno 430HMz i spróbuję 1,35V eeee ... 1066 więcej potrafią. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2836487 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtas czaja Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie. Przy V:1.375 i magistrali na 430MHz mam 72 stopnie w stresie, w idle 49 Jak maxymalnie można go rozgrzać żeby nie zaczął fisiować? Albo prościej, jakie ty masz temp? Ps bude mam dość dobrze wentylowaną, zasilacz na dole, pod płytą 120 z przodu i 240 z boku Edytowane 27 Marca 2008 przez wojtas czaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie. Przy V:1.375 i magistrali na 430MHz mam 72 stopnie w stresie, w idle 49 Jak maxymalnie można go rozgrzać żeby nie zaczął fisiować? Albo prościej, jakie ty masz temp? Ps bude mam dość dobrze wentylowaną, zasilacz na dole, pod płytą 120 z przodu i 240 z boku U mnie przy 1.35V w stresie temp koło 55C. 72C? rzeczywiscie radiator ciepły? http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLAPK# Edytowane 27 Marca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtas czaja Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 a ile pokazuje ci w idle? u mnie 49 radiator ciepły, ale czy to naprawdę ta temp? tak poza tym to rze3czywiście wszystko zacząlem od [gluteus maximus] strony cpu gtl deference jest na 0.61x i przy 400MHz napięciem zjechałem poniżej 1.3 pytanie ile masz w idle może moje termometry ciut dramatyzują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) a ile pokazuje ci w idle? u mnie 49 radiator ciepły, ale czy to naprawdę ta temp? tak poza tym to rze3czywiście wszystko zacząlem od [gluteus maximus] strony cpu gtl deference jest na 0.61x i przy 400MHz napięciem zjechałem poniżej 1.3 pytanie ile masz w idle może moje termometry ciut dramatyzują IDLE: Real temp - 39C Core temp - 49C dla rdzeni AI SUITE - 37C Everest - 38C, rdzenie koło 49C Edytowane 27 Marca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtas czaja Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) już sam nie wiem chciałem zmierzyć temp termomertrem u podstawy radiatora, ale nie było co mierzyć. radiator zimny. czy na dole czy u góry. Po wyłączeniu kompa robi się lekko ciepły - góra 40 stopni, a i w to nie bardzo wierzę. przy 70 stopniach powinien dać po paluchać? to już radiator na chipset o wiele wiele cieplejszy Edytowane 27 Marca 2008 przez wojtas czaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 no plyta już jest na szczęście nic jej nie bylo ( leeki wyciek z LC =małe zwarcie) , QX 9650 na biosie X48 jakby lepiej smiga ,trochę niższe vcore potrzebuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...