Skocz do zawartości
vENiZE

Pasywne Wc Od Podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytałem FAQ i o ile mam teoretyczne pojęcia o wszystkim i o niczym to nic konkretnego nie wiem.

Niedługo składam nowego kompa i w związku z tym myślę nad poważniejszym WC. Podstawowy warunek - full passive. Drugorzędny - cena (nie wiem ile taki zestawik może kosztować, więc po prostu, aby nie był kosmicznie drogi).

Kwestię bloków póki co pomijam, bo nie wiem jaki procek i grafa spocznie w pececie. Interesuje mnie kwestia odpowietrzenia (rezerwuar, trójnik czy airtrap?), pompki (Laing DDC czy CWU/CO?), chłodnicy, no i węże i króćce, ale chyba nie mają szczególnego znaczenia?

I czy wskaźnik przepływu oraz czujnik temp. jest w ogóle przydatny czy jedynie jako [cytuję faq] ciekawostka?

PS.

Aktualnie mam obudowę MidiTower, a w niej dwa dyski. Aktualnie lekarstwem na rezonans jest u mnie 2.5kg talerz :D - czy jest jakaś inna metoda? I czy do WC przyda się buda BigTower? Więcej miejsca - co oczywiste - ale większa pucha na biurku też niekoniecznie mi się widzi. Tak, więc jak wygląda sprawa z obudowami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja napisze krótko.

Jeśli chcesz full-pasiv to obudowa nie ma znaczenoa bo chłodnica do pasywnego nie zmieści ci sie w srodku.

Do pasywnego chłodzenia chłodnica powinna byc cos w stylu grzejnika.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=206254

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=244678

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Zobacz na foum galerie wucetow użytkowników " aerial , heteryk , SuperRzeźnik , kyusse , mattnick "

Rozłóżmy wc pasywne na czesci pierwsze :

Pompa - rozumiem , ze chcesz pasywne wc dlatego ze ma byc ciche. W tym przypadku z pewnoscia zadowoli cie pompa c.w , c.w.o (aerial , superrzeznik , heteryk matnick) Prawdopodobnie czytales poradnik i masz w nim informacje , ze pompy te sa bezglosne , bezawaryjne oraz zniosla 99% ukladow wc ) Zas ich minusem jest wielkosc , ja wybralem kompromis , czytaj laing ddc na , ktorego czekam (pozdrowienia dla Jarogniewa :* ) Wspominajac o ukladzie pasywnym musismy wposmniec o wydajnosci pompy. Pompa na poziomie 400 l/h powinna moim zdaniem poradzic sobie z chlodnicami jakie ma aerial i SR.

bloki - Twoj wybor jakie chcesz czy kompromis cena/wydajnosc MNP , realitynet czy dteki i inne takie ...

chlodnica - najwazniejsza rzecz. Masz do wyboru taka jak ma aerial , heteryk lub profile by kyusse . imho najwydajniesza jest aerial`owa.

wskaznik przeplywu to taka przydatna czasmi rzecz nic specjalnego.

termometr imo wazniejszy , przydatny.

Mozesz napelniac uklad przez chlodnice , patrz wc aerial`a albo przez pompe SuperRzeznik

Dyski ? Pudelka z mat bitumicznych APP , poszukaj na ten temat na forum ewentualnie scythe quiet drive.

Im większa buda tym wieksza chlodnica oraz teoretycznie lepszer tempy.

WYbacz ze tak chaotycznie rozpisane :) Jakiejs pytania jeszcze;p ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi stwierdzić czy dyski de facto hałasują - to Samsungi SpinPoint 2504C.

Zestawy Aeriala i Kyussego po prostu wprawiły mnie w osłupienie :D

I jeszcze jedno - jestem totalnym amatorem w temacie. Czy złożenie takiego zestawu jest hmm... intuicyjne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi stwierdzić czy dyski de facto hałasują - to Samsungi SpinPoint 2504C.

Zestawy Aeriala i Kyussego po prostu wprawiły mnie w osłupienie :D

I jeszcze jedno - jestem totalnym amatorem w temacie. Czy złożenie takiego zestawu jest hmm... intuicyjne?

Zależy jakie jest Twoje pojęcie ciszy... Dla mnie one są głośne (mam 3 aktualnie, jeden jest głośny, co dopiero 3 na raz)

Wskaźniki przepływu i termometr - pare alt mam WC i powiem, że na nic to się nie przydaje - ale bajer fajny.

A złożenie jest intuicyjne - lecz niestety wymagania od usera są dla niektórych spore, niestety IQ, czy jak kto woli "głupota" niektórych jest niepojęta, ale "takich" można poznać już po stylu pisania i pytaniach jakie zadają... a Ty jesteś porostu leniwy ;) poradzisz sobie.

Na początek zarezerwuj 20h na czytanie forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sie zastanowil nad dyskami 2.5'' - to jest jednak zupelnie inna rozmowa.

Jezeli 3.5 x2 to jakies hardcorowe wyciszanie, 5m warstwa welny do ocieplania dachow zasypane 1.5m pod ziemia :lol:

Ja mam takiego samsunga wlasnie x1, w scythe qd, odizolowany spora warstwa gabek i jest bardz dobrze (przebija go inwerter w lcd), chociaz jak bede zmienial configa zastosuje 2.5'', mniej problemow, zimne i bardzo ciche bez specjalnego kombinowania z wytlumianiem.

Poza tym zaleta pasywa jest brak kurzu. Fajnie rozkrecic bude po roku i zastac tam warunki jak w momencie zamykania. Jak nie ma obiegu powietrza (jakis zawsze jest) i do tego jest warstwa gabek-filtrow to sa praktycznie laboratoryjne warunki. Jak ktos duzo otwiera bude i wymienia czesci, to nie jest tak odczuwalne bo nie ma czasu sie na powaznie zakurzyc. Ale wszystko z czasem mija i fajnie miec swiadomosc ze plyty nie pokrywa 1cm warstwa pylu. Juz nie mowiac o koniecznosci czyszczenia jakichs pozapychanych wentyli, albo filtrow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiac pasywne wc masz 3 rzeczy , które wydaja jakiś dźwięk. Zasilacz , dysk twardy i pompa.

Nie wiem jak z laingiem ddc i cwo ale ja posiadając swojego cr. nie słyszałem go w ogóle , nic a nic wiec gdyby ktoś ( :D ) zrobił cr z flowem ~500l/h i z ta głośnością to jeden problem z glowy.

Dysk i zasilacz

Dysk. jak pisal aerial 2.5 cale to jest to coś ibliżej jest aby mieć bezglośny komputer. Powstaną już w najbliższym czasie dyski oparte na pamieci flash. Wtedy kolejny problem z głowy

zasilacz. Tutaj są zawsze największe problemy. Pasywny (dobry) stoi podobno na poziomie ~1000zł więc grubo. Zamiast tego można posiadać corsara hxeu xxx wat , który jest podobno niesłyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli juz mowimy o wentylowanych zasilaczach to praktycznie wszystko co nie piszczy moze byc bardzo ciche jesli zalozymy wymiane wentyla na wlasna reke. Tylko moga byc problemy z gwarancja jezeli nie umiemy uporac sie z plomba ;]

Akurt te corsairy to bardzo fajna opcja, ale znacznie latwiej cos dobrac dopasowujac sobie zasilacz i wentyl (+jego sterowanie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie

Sprawę dokładnie przemyślałem i...

Jednak chciałbym kupił obudowę Big Tower i wszystko upchać w środku, a przy tym zachować maksymalną ciszę. Wentyl w PSU (hk z 140mm coolerem :D) oczywiście do wymiany, a dyski na 2,5" (2x250gb samsunga nie będzie hałasować?).

Pompka - pozostaje chyba Laing DDC (tylko czym się różnią poszczególne jej modele?).

Chłodnica - i tu największy zgryz. Każda wymaga wentylatora. Chyba, że bym rzucił się na coś zestawu Kyussego. Tylko ile taki zestawik może wynieść?

@

Obudowa będzie prawdopodobnie taka:

http://allegro.pl/item263327196_chieftec_b...5zl_gratis.html

Podobnież większych nie ma :P

Razem z blachą ma 652 x 205 x 540 [mm], więc w środku chyba miejsca od groma?

Edytowane przez Vidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arni ma racje ale co do tego zasilacza to nie wiem jak cichy bedzie zasilacz 14 cm ;o

Proponuje chłodnice jaka ma aerial i superrzeźnik . Co do tego co ma Kyusse to poczytaj troche jego temat tutaj albo na shackit.pl . Ma tam opisane ile kosztowaly go takie panele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie pasywne to przede wszystkim

1) czysta buda, praktyczny brak kurzu ( w moim przypadku 2 wentylatory w zasilaczu), jest dość cichy czasami zastanawiam sie czy wentylatory w nim ogóle pracują jednak systematycznie czyszczę go sprzężonym powietrzem - kompresorem

2) cisza :P

3) bezawaryjność nie ma problemów z terkotającymi wentylatorami

4) może być dożo tańsze ponieważ dobry wentylator 12cm to wydatek około 45zł (jak sie ma ich kilka to sie nazbiera)

Według mnie powinieneś zaopatrzyć sie w bloki niklowane, grzejnik stalowy 1-płytowy jakis 400x600 badź miedziany regulusa i pompe CO w takiej obudowie jest na to miejsce a CWU u mnie przy 4 blokach średnio daje rade. Można sie zakręcić za jakimiś aluminiowymi profilami i samemu coś sklecić

Mój zestaw w tej chwili chłodzi płytę P5W64 WS PRO - 2 BLOKI, E6300@3Ghz 7800GT@ Vmod@1,5V 400@530, 1000@1250Mhz i temperatury podczas włączonego komputera przez dwa dni głownie w celu słuchania muzyki i czytania PPC 34*płyta, 34*procesor, 35* karta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi