Gość -TN- Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Hej, Mam obecnie zestaw 2x1 GB na pamięciach GoodRAMa, nie podkręcam ich, bo tego nie potrzebuję. Pytanie, czy odczuję wzrost wydajności po dokupieniu kolejnych 2 GB, skoro ceny są tak niskie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Gry - nie Profesjonalne programy - jakaś różnica będzie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiety_76 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 W 32-bitowych systemach jest ograniczenie do obsługi coś około niecałych 3 GB. Możesz mieć 4 Gb ale i tak ponad 1 GB nie będzie widziane przez system. Jeśli używasz MS i chcesz mieć 4 GB RAM to tylko Xp 64-bit albo Vista 64 bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) Gry - nie Profesjonalne programy - jakaś różnica będzie.. z tym akurat bym się nie zgodził. Obecne gry coraz więcej ramu zajmują, tylko WIN XP 32 bit i tak nie przydzieli więcej niż 1,5gb/2gb teraz się nie orientuje dokładnie. Ja mam 4gb i WIN XP 32 bit i tak jak swiety_76 wyżej napisał widzi mi 3GB, tylko że ja między aplikacjami takimi jak Gothic 3 i np Winampem, przeglądarką internetową i jeszcze można by wymieniać skaczę sobie jak bym Painta do paska zwijał. Przy obecnych cenach opłaca się kupić 4gb. Przyjdzie czas, że DDR2 podrożeją a DDR3 jeszcze nie unormują się na jakimś normalnym poziomie a my będziemy sobie pomykać :-P WIN XP 64 chciałem zainstalować na stałe, ale muszę znaleźć sterowniki do modemu od neostrady :( Edytowane 5 Listopada 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Nie siegajac daleko, nawet w takim Witcherze wyraznie widac dobrodziejstwa 4GB - czas wczytywania sie kolejnych obszarow, przechodzenia miedzy lokacjami czy ogolnego wrazenia plynnosci gry, niebo a ziemia w porownaniu z konfigiem 2x1. Testowane na C2D, G.Skill HZ i pure P5B. Ramy juz tansze raczej nie beda, warto brac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 (edytowane) Teoria... : W 32-bitowych systemach jest ograniczenie do obsługi coś około niecałych 3 GB. Możesz mieć 4 Gb ale i tak ponad 1 GB nie będzie widziane przez system. Jeśli używasz MS i chcesz mieć 4 GB RAM to tylko Xp 64-bit albo Vista 64 bit. Praktyka... : Edytowane 6 Listopada 2007 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 (edytowane) Teoria... : Praktyka... : Memory: 128 MB of RAM minimum required; 256 MB or more recommended; 64 GB maximum for x86-based computers; 2 TB maximum for x64 and ia64 computers :P Edytowane 6 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 U mnie XP 32bit wykrywal 3.5GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diabelek_18 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Chciałbym się dołaczyc do posta z takim pytankiem: Lepszym konfigiem bedzie 2x2GB czy 4 x GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Chciałbym się dołaczyc do posta z takim pytankiem: Lepszym konfigiem bedzie 2x2GB czy 4 x GB ? Raczej 2x2GB, mniej zajętych portów i możliwość rozbudowy do 8GB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Teoria... : Praktyka... : U mnie XP 32bit wykrywal 3.5GB. Win XP SP2 z 4GB ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pwael Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Flasht bycmoze windows 2003 server(pomimo ze jest 32bitowy?) potrafi obsluzyc 4gb ramu, pytanie czy da sie to samo zrobic na xp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Raczej 2x2GB, mniej zajętych portów i możliwość rozbudowy do 8GB :) Zanim 8GB stanie się standardem to zdążymy zmienić kompy i pamięć na DDR4... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Raczej 2x2GB, mniej zajętych portów i możliwość rozbudowy do 8GB :)Bullshit. Znajdź mi 2x2GB robiące 1000 albo więcej na 4-4-4-4 Tylko na jakiś samych budżetowych shitach są które 850 CL5 nawet nie chcą zrobić :mur: Edytowane 7 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Bullshit. Znajdź mi 2x2GB robiące 1000 albo więcej na 4-4-4-4 Tylko na jakiś samych budżetowych shitach są które 850 CL5 nawet nie chcą zrobić mur.gif A to jednak nie ;). A podobno trzeba dodać do pliku boot.ini /PAE bo bez tego są bluescreeny, jak to jest u Was ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 u mnie wykrywa 2,5gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Bullshit. Znajdź mi 2x2GB robiące 1000 albo więcej na 4-4-4-4 Tylko na jakiś samych budżetowych shitach są które 850 CL5 nawet nie chcą zrobić :mur: [ciach!]lisz bez sensu. Sam uzywalem jakis czas temu 2 x 2GB Mushkin HP2 6400 @ 1000MHz 4-4-4-5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Ja tam żadnej modyfikacji boot.ini nie przeprowadzałem i nie mam Blue Screenów. Blue: dziwne, że u Ciebie wykrywa tylko 2,5GB Ramu Może mi ktoś powiedzieć do czego jest taka opcja jak Memory Remap Feature a pod nią na szaro jest napisane PCI MMIO Allocation: 4GB To 3328GB Płyta jak z podpisu. Edytowane 7 Listopada 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgadzam się te hp2 tak chodziły a jeszcze lepiej xp-6400 2x2gb i xp1066 2x2gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) [ciach!]lisz bez sensu. Sam uzywalem jakis czas temu 2 x 2GB Mushkin HP2 6400 @ 1000MHz 4-4-4-5.No mozliwe. Wybor wsrod 2x1GB i 2x512MB jest na pewno duzo wiekszy. I ciekawe ile razy wiecej kosztuje 2x2GB @ 1000 4-4-4-4 (nie wiem czy to co miales to jest Promos czy Micron. Bo np. moj promos tyle robi do 16M) od 4x1GB @ 1000 4-4-4-4 Sorry ze wprowadzilem Was w blad, bo na ppc nigdy jeszcze nie widzialem normalnie krecacego 2x2gb, a na XS nie zagladam zbyt czesto ;> Edytowane 7 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Bullshit. Znajdź mi 2x2GB robiące 1000 albo więcej na 4-4-4-4 Tylko na jakiś samych budżetowych shitach są które 850 CL5 nawet nie chcą zrobić :mur: http://enjoy.nickfire.com/reviews/gskill4g...65_2.2v_32m.PNG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas0 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Obserwujac ostatnio tak niskie ceny pamieci sam zastanawiam sie nad zakupem nowych kostek... tylko nie wiem na co sie zdecydowac 2x1gb czy 4x1gb. W tej chwili siedze na XPSP2 choc mozliwe jest przejscie w niedalekiej przyszlosci na Viste. Czy faktycznie wykorzystam te 4gb ramu ??? Edytowane 7 Listopada 2007 przez Luc4s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Panowie, to powiedzcie mi jak to jest. Pomimo ze Win XP SP2 widzi mi 3,25GB. To np. taki Gothic 3 bedzie korzystal z tych pozostalych 1GB rowniez? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Panowie, to powiedzcie mi jak to jest. Pomimo ze Win XP SP2 widzi mi 3,25GB. To np. taki Gothic 3 bedzie korzystal z tych pozostalych 1GB rowniez? Nie, ponieważ system nie zarządza tym obszarem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 to ja podziele sie innym spostrzezeniem mam 4x1gb i xp x64, a w 3dmarkach moj system jest widziany jako... Microsoft Windows Server 2003 :) gdzies czytalem ze do 32bitowego xp da sie cos tam przypisac w rejestrze i xp bedzie widzial 4gb ramu - ale z tego co kiedys kombinowalem systm dziala jeszcze woniej niz z 2gb na pokladzie bez tych modyfikacji (catia) ps. czy vista 32bitowa widzi 4gb ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 to ja podziele sie innym spostrzezeniem mam 4x1gb i xp x64, a w 3dmarkach moj system jest widziany jako... Microsoft Windows Server 2003 :) A to ciekawe, bo 3dmarki (przynajmniej 01-05) nie dzialaly mi na Windowsie 2003 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) 03 http://service.futuremark.com/compare?2k3=5589685 05 http://service.futuremark.com/compare?3dm05=3244111 06 http://service.futuremark.com/compare?3dm06=3628195 a 2k1se pokazuje mi cos takiego : http://img255.imageshack.us/img255/8759/2k1seerrordn7.jpg Edytowane 8 Listopada 2007 przez chase1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Jak myślicie ceny DDR2 spadną coś jeszcze, będą w miejscu czy zaczną rosnąć? Bo za jakiś miesiąc może 2 chce zmienić platformę i nie wiem czy kupować ram już teraz czy sobie spokojnie czekać. BO z cenami ram rożnie już bywało w historii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 mita na viscie 32bitowej 4x1gb ładnie śmiga... i widzę różnice między 2 gb a 4 gb... zwijam sobie okna gra , film , itd itd jakbym wogole nie mial nic uruchominego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 mita na viscie 32bitowej 4x1gb ładnie śmiga... i widzę różnice między 2 gb a 4 gb... zwijam sobie okna gra , film , itd itd jakbym wogole nie mial nic uruchominego. Wykrywa Ci 4GB :huh: czy 3GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...