Skocz do zawartości
MaTiX_lama

Pomóżcie - Jak Umieścić Wentylatory W Obudowie?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanie i wybaczcie mi jeżeli już o tym było na forum, ale na prawdę ciężko mi się połapać ;) Sytuacja wygląda tak: załączam tutaj obrazek z układem wentylatorów w moim kompie. Poniżej legenda, żeby wam ułatwić odczytanie mojego rysunku :P A teraz pytanie: Czy wszystkie wentylatory są ustawione we właściwą stronę? Tzn wiem, że ten z przodu jest dobrze, bo ma wdmuchiwać powietrze, a ten z tyłu ma wydmuchiwać, ale chodzi mi o te z boku obudowy. Obydwa są ustawione teraz, aby wydmuchiwały powietrze. Czy to dobrze. Mam wrażenie, że nie poniważ np. ten górny jest na przeciwko procka, a wentyl na procku wieje dokładnie w przeciwną stronę (nawiewa powietrze na radiator) i chyba tak nie powinno być. Z drugiej strony jeśli odwrócę ten wentylator (na obudowie) to zaczyna bardzo głośno chodzić. A może powinienem odwrócić i ten wentyl w obudowie jak i ten na procku? Sam nie wiem. Poradźcie coś ;)

Dołączona grafika

Legenda do obrazka:

1. Wentylator z przodu (12x12)(wdmuciach!e powietrze do środka)

2. Wentylator z boku obudowy na przeciwko procka (12x12)(wydmuciach!e powietrze na zewnątrz)

3. Wentylator na dole z boku obudowy (12x12)(wydmuciach!e powietrze na zewnątrz)

4. Wentylator z tyłu obudowy (12x12)(wydmuciach!e powietrze na zewnątrz)

5. Wentylator w zasilaczu (12x12)(wydmuciach!e powietrze na zewnątrz)

6. Wentylator na radiatorze procka (8x8)(powietrze kierowane jest na radiator, w stronę procka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie i wybaczcie mi jeżeli już o tym było na forum, ale na prawdę ciężko mi się połapać ;) Sytuacja wygląda tak: załączam tutaj obrazek z układem wentylatorów w moim kompie. Poniżej legenda, żeby wam ułatwić odczytanie mojego rysunku :P A teraz pytanie: Czy wszystkie wentylatory są ustawione we właściwą stronę? Tzn wiem, że ten z przodu jest dobrze, bo ma wdmuchiwać powietrze, a ten z tyłu ma wydmuchiwać, ale chodzi mi o te z boku obudowy. Obydwa są ustawione teraz, aby wydmuchiwały powietrze. Czy to dobrze. Mam wrażenie, że nie poniważ np. ten górny jest na przeciwko procka, a wentyl na procku wieje dokładnie w przeciwną stronę (nawiewa powietrze na radiator) i chyba tak nie powinno być. Z drugiej strony jeśli odwrócę ten wentylator (na obudowie) to zaczyna bardzo głośno chodzić. A może powinienem odwrócić i ten wentyl w obudowie jak i ten na procku? Sam nie wiem. Poradźcie coś ;)

Dołączona grafika

Legenda do obrazka:

1. Wentylator z przodu (12x12)(wdmuciach!e powietrze do środka)

2. Wentylator z boku obudowy na przeciwko procka (12x12)(wydmuciach!e powietrze na zewnątrz)

3. Wentylator na dole z boku obudowy (12x12)(wydmuciach!e powietrze na zewnątrz)

4. Wentylator z tyłu obudowy (12x12)(wydmuciach!e powietrze na zewnątrz)

5. Wentylator w zasilaczu (12x12)(wydmuciach!e powietrze na zewnątrz)

6. Wentylator na radiatorze procka (8x8)(powietrze kierowane jest na radiator, w stronę procka)

ja mam zrobione tak jak ty, z tymze roznica jest taka ze z przodu mam dwa wentyle wdmuciach!ace powietrze.

ale nigdy nie wpadlem na to zeby boczne wentyle mi wyciagaly powietrze.

u mnie oczywiscie wdmuciach!a i fajnie dmuchaja na procek i grafe.

a wyciaga mi z tylu 120mm akasa i tyle.

co prawda zastanawiam sie czy boczne nie psuja mi cyrkulacji ale je lubie wiec chwilowo nie wylaczam.

osobiscie uwazam ze jak najbardziej powinny wdmuchiwac do srodka, a ze wentyl halasuje jak go odwrocisz - zmien wentyl ;) i zasotsuj gumowe koleczki jesli tego nie zrobiles.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia(lania) z tego co wyczytałem pod linkiem, który podałeś wychodzi na to, że powinienem obrócić ten wentyl z boku na dole i tak zrobię ;) BTW dzięki za link i sorry, że było, ale jednak mam jeszcze jakieś wątpliwości. Mianowicie ten wentyl z boku u góry. Z założenia powinien wydmuchiwać powietrze na zewnątrz. Jednak coś mi tu nie pasuje, bo ponieważ skoro wentylator z boku u góry wydmuciach!e powietrze, a wentylator na procku nadmuciach!e ja na radiator to te wentylatory IMO jakoś się kłócą, bo wieją w przeciwną stronę :huh: Co radzicie? Zostawić to tak jak jest, czy może obrócić ten wentylator na procku? Czy procek będzie dobrze chłodzony, jeśli ten wetyl na nim będzie wydmuchiwał powietrze z radiatora (wtedy nie będzie konfliktu pomiędzy wentylem na procku, a wentylem z boku u góry) zamiast wdmuchiwać je na radiator?

BTW A wentylatory mam dobre (nie pamiętam jakiej firmy, ale na pewno nie najgorsze ;) ) i jak się je obróci to głośno chodzą prawdopodobnie dlatego, że powietrze przechodzi wtedy w drugą stronę przez te kratki i to powietrze tak hałasuje ;) A muszę powiedzieć, że nie są one najwolniejsze, bo mają ok 2200 RPM.

BTW2 A kołeczki gumowe już zamówiłem jakiś czas temu na allegro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mam wszystko wyciszone, nic (prawie nic ;) ) nie buczy i jest pięknie. Żeby nie zakładać nowego tematu to napiszę tutaj: Co myślicie o wentylatorze ZALMAN ZM-F1? Zamierzam sobie taki kupić i zamontować na radiatorze procesora i potrzebuję kogoś, kto utwierdzi mnie w przekonaniu, że robię słusznie. Dlaczego chcę zmienić wentyl na procku? Po protu dlatego, że ten co mam obecnie zaczął trochę hałasować (chyba ze starości ;) ). Dlaczego akurat tego zalmana chcę zamontować na procku? Ponieważ nie znalazłem żadnego innego wentyla wiejącego z prędkością powyżej 2500RPM (tyle miał mój stary), a nie chciałbym, żeby temperatura na procku mi się podniosła. Potrzebuję tylko waszej opini na temat tego ZM-F1 lub ewentualnie polećcie coś lepszego.

A może ktoś wie jak rozwiązać moje wątpliwości z poprzedniego postu, bo dalej nie wiem co z tym zrobić :unsure: :

Mianowicie ten wentyl z boku u góry. Z założenia powinien wydmuchiwać powietrze na zewnątrz. Jednak coś mi tu nie pasuje, bo ponieważ skoro wentylator z boku u góry wydmuciach!e powietrze, a wentylator na procku nadmuciach!e ja na radiator to te wentylatory IMO jakoś się kłócą, bo wieją w przeciwną stronę :huh: Co radzicie? Zostawić to tak jak jest, czy może obrócić ten wentylator na procku? Czy procek będzie dobrze chłodzony, jeśli ten wetyl na nim będzie wydmuchiwał powietrze z radiatora (wtedy nie będzie konfliktu pomiędzy wentylem na procku, a wentylem z boku u góry) zamiast wdmuchiwać je na radiator?

Pozdrawiam.

Edytowane przez MaTiX_lama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie do zalmanów zraziłem - miałem 2 90tki, które wyły nawet na 4V tak że nie szło spać.

Żywotne cholerstwo ale głośne.

Polecam revolteka na ceramicznym łożysku - znacznie kulturalniej pracuje. Tylko, że ma raptem 2K rpm. Ale może wystarczy - zależy co to za procek [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy co to za procek [;

Sempron 2500+ (1750MHz (FSB333) podkręcony do 2200MHz (FSB418) przy napięciu 1.8v) ;) Teram mam na nim temperaturę do 50*C przy obciążeniu i nie chciałbym, mieć jeszcze większej z powodu zmiany wentyla ;) Tylko zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą: Czy jest to możliwe, żeby wentyl dodawany standardowo do radiatora na procek (to się chyba nazywa boxowy) chodził z aż tak dużą prędkością? W programach do mierzenia prędkości wentyla na procku pokazuje mi właśnie ok. 2500RPM, ale mnie się jakoś nie chce w to wierzyć. Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i chodzić z 4k obrotów - różne są cuda - 2,5 jak na box to pokojowo [;

1,8v to całekim sporo - nic dziwnego, że tyle wentyli potrzebujesz - ja bym mu poluzował tak do 1,5v i wtedy da sie go schłodzić wentylkiem na ludzkich obrotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym mu poluzował tak do 1,5v i wtedy da sie go schłodzić wentylkiem na ludzkich obrotach.

Hmmm. Tylko, że jak mu zmniejszę napięcie do 1.7v przy tym FSB to mi już komp się nie odpala (tzn. teoretycznie to działa, ale w ... błędów w windowsie mi wyskakuje). Poza tym to nie po to tyle wentyli kupowałem, żebym teraz miał odkręcać procek ;)

edit: Dobra, ale co by było np. gdybym ten wentyl który kupię zamontował na odwrót tzn. wyciągał by powietrze z radiatora zamiast nadmuchiwać? Nie poprawiła by się wtedy cyrkulacja powietrza? Bo wtedy wszystko co wentyl na radiatorze z niego wyciągnie wywalane było by od razu na zewn. obudowy za pomocą tego wentyla 12x12 z boku obudowy. A jeśli ten wentyl na radiatorze nadmuciach!e na niego powietrze to zachodzi jakiś konflikt zaburzający cyrkulację powietrza, pomiędzy tym wentylem na radiatorze, a tym z boku obudowy (bo dmuchają w przeciwnym kierunku).

Edytowane przez MaTiX_lama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę że próbujesz wymyślić od nowa koło :wink:

Skor tak Cię ciekawi czy nie będzie lepiej to po prostu zamontuj po swojemu a później po ludzku i porównaj skuteczność obu metod.

ps. mówiąc zmniejsz napiecie miałem na myśli również taktowanie do poziomu stabilnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę że próbujesz wymyślić od nowa koło :wink:

Skor tak Cię ciekawi czy nie będzie lepiej to po prostu zamontuj po swojemu a później po ludzku i porównaj skuteczność obu metod.

ps. mówiąc zmniejsz napiecie miałem na myśli również taktowanie do poziomu stabilnego.

Zamieniłem ten wentyl na procku, żeby wyciągał powietrze z radiatora, a następnie zmierzyłem temperaturę procka (przy obciążeniu) i w sumie wyszło na to samo, bo miałem tak jak wcześniej 50*C ;) :P

BTW na procku mam wentyl FTC FD08025. Czy mogę liczyć na to, że gdy wymienię go jakiś inny markowy (AC cooling lub revoltec) działający z 2500RPM to będzie on wydajniejszy od tego FTC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może by tak wywalić wentylator na procku i zastosować nawiew przy pomocy bocznego wentylatora poprzez air duct. Chodzi mi o coś takiego jak na tym obrazku na tym obrazku.

Przepływ powietrza z wolnoobrotowej 120 będzie większy niż z szybkiej 80.

Edytowane przez Chlebu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może by tak wywalić wentylator na procku i zastosować nawiew przy pomocy bocznego wentylatora poprzez air duct. Chodzi mi o coś takiego jak na tym obrazku na tym obrazku.

Przepływ powietrza z wolnoobrotowej 120 będzie większy niż z szybkiej 80.

No to by było niezłe :) Tylko skąd taką rurę poprowadzić? Na przodzie mam tylko jeden wentyl wdmuciach!ący powietrze i raczej służy on do wdmuchiwania powietrza do obudowy. Chyba, że jednak bym tą rurę od niego poprowadził na procek, ale wtedy chyba w całej obudowie byłoby trochę ciepło (poza prockiem). No nie wiem. Mam wątpliowści. Taka duża rura w obudowie? :P Edytowane przez MaTiX_lama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka rura to dobry pomysł, ale na pewno nie może zastąpić wentylatora na coolerze procesora. Ruch powietrza na tej odległości i przy takim zakręcie straci dużo energii, więc powietrze zdecydowanie niechętnie będzie wnikało między listki radiatora.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jakby tą rurę dał do wentylatora na bocznej ściance? Zakręt byłby nie wielki, a może nawet nie byłoby go wcale, gdyby procek był naprzeciwko. Problem tylko w odległości wiatraka od radiatora, ale może stratę nadrobiłby większy przepływ powietrza generowany przez 120mm wiatrak? :unsure:

Na próbę zrobiłbym air ducta z jakiegoś kartonu, bloku technicznego - na sztukę. Obniżyć napięcie i taktowanie dla większego bezpieczeństwa (na standardowym taktowaniu do 1,4V powinieneś zjechać lekko :wink:) - chyba, że mobo ma zabezpieczenie termiczne...

W sumie można by przymocować 120 do radiatora (sposobów można wymyślić wiele :) ), a rura by zapewniała świeże powietrze z poza budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E, a dlaczego niby miałby wiać słabiej niż z wentylka bezpośrednio na radiatorze ?

Jeżeli tunel będzie szczelny na połączeniu wentyl-tunnel to efekt będzie identyczny :D

Nie jestem fizykiem, ale i Ty nie śpij następnym razem na lekcji fizyki ;)

Nie będzie to niestety identyczny efekt - po drodze następują straty energii. Zrób eksperyment - załóż ten tunel na wentylator i skróć go możliwie najbardziej - przyłóż rękę do wylotu. Po czym rozciągnij tunel możliwie najbardziej i zrób najlepiej jeszcze zakręt - i też przyłóż rękę do wylotu. Wtedy będzie to dla Ciebie jasne.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straty są na tyle nieznaczne, że pomijalne - chodzi przecież o opór tunelu (który jest dziurą o średnicy wentylatora) i nic więcej.

Przy niewielkiej prędkości będą to małe opory - opór zdaje sie rośnie wprost proporcjonalnie do kwadratu prędkości. Poza tym ewentualne straty w oporze stawianym przez tunel pokryje pewnie z nawiązką niższa temperatura powietrza, bo dostarczone zostanie z zewnątrz budy.

A fizykę to ja miewałem już jakiś czas temu i jakiś strasznie lewy z tego nie bylem ;p

ps. minusem tunelu, czy tuby jest to, że wyprowadza on hałas z budy a tego nie chcemy [;

Q8ic - sprawdź, proszę, sprawdź swoją teorię :)

Niepotrzebny mi tunel - ten procek sie tak strasznie grzeje po oc, że w idlu na pwm wiatrak sie zatrzymuje całkowicie oO Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi